|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Pro Member
|
![]()
Pa ja napokon hocu da pomesam peak i RMS .... jer me to sve vreme i dovodi u zabunu ...... potpuno je sve jedno da li je peak na 0 ...ili -10 ..... jer ako ova reklama sto ima peak na - 10 pojacas za 10 db ..... ono sto je bitno je ko ima jaci RMS !!!
Jer ce to zvucati glasnije i ubedljivije na TV u a to je sve sto klijent zeli da cuje ..... A ako ja dovedem RMS na -7 ( pri tome da je peak 0 ) nema tog limitera koji ce to moci dalje da sabije a da ne dodje do totalne distorzije ...... ( ovo sam proverio na svaki moguci nacin ) Bas zato Boggy i insistiram na nevaznosti peak a ..... jer ja mogu da donesem bilo koji max peak na presnimavanje na betu ..... evo npr .... peak moze da bude - 20 db ..... a rms na -27 db .... on ce jednostavno da pojaca signal dok peakovi na BETI ne dodju na 0 .... sto znaci da ce RMS biti -7 ...... Zato insistiram na RMS u ..... ali hvala na ukljucenju u diskusiju , jer sam i cekao da se pojavis .... ![]() Pozdrav Last edited by Max; 26-05-2008 at 02:44 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Valjda sve zavisi od momenta i pristupa ...... ![]() Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Moderator
|
![]()
pa nemam problema sa tim, osim... sto kada se kalibrise sinusnim signalom (najcesce) onda treba znati sta se radi... u tom slucaju, i samo u tom slucaju (sinus), mozemo reci da je RMS manji za 3dB od PEAK vrednosti... znaci,... da ponovim... pricam o kalibraciji konvertora
pozdrav bogi
![]() |
#34 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Izvini Boggy .... editovao sam gornji post .... da razjasnim sta me u stvari interesuje .... ovo sto pricas ( sinus .... ) mi je potpuno jasno Pozdrav Last edited by Max; 26-05-2008 at 02:48 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
banned
|
![]()
Problem sa jacinom za bilo koji broadcast (a ne znam kako da ga nazovem na srpskom) medij je taj sto ce svaki snimak biti "sabijen" odnosno limitiran da bi se dobila sto manja razlika u dinamici, tako da "glasniji" snimak posle dodatnog limitiranja vrlo lako moze ispasti tisi od snimka koji je zadrzao vise od svoje "prirodne" dinamike. To je posebno evidentno kada su u pitanju signali odnosno snimci koji u sebi imaju izrazene niske frekvencije, jer tada snimak subjektivno zvuci jos tise. Na nesrecu, koliko ja bar znam, kod nas ne postoji standard koji propisuje jacinu singala pri emitovanju.
Sto se tice filmova, za njih postoje posebni standardi, nadam se da ceko znati nesto vise o tome, ja trenutno nemam podatke. |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Probaj da dodatno limitiras snimak koji ima jak RMS ..... doci se samo do distorzije , ali nikako ne moze biti slabiji od onog koji ima vecu dinamiku ( i zapravo manji rms ) Jedini je nacina da nekako " utisaju " taj snimak koji ima veliki RMS , jer im je preglasan , a onda taj sa manjom dinamikom stvarno zvuci jace .... Nije tesko kuci simulirati sve te stvari ..... Sto se tice basa ..... tu si apsolutno u pravu Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Moderator
|
![]()
Meni i dalje nije jasno...
Da li to znaci da zavrsis snimak i utisas ga 18 db?! Pa to je onda zajeban gubitak.... A pri tom ti niko ne garantuje da ce se sve pustati pod istim uslovima...
![]() |
#38 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Boggy govori o " teorijskom " RMS u kada imas sinus ..... i to je jasno , ali sa muzikom ( znas i sam ) -15 db RMS gitara i glas , zvuci kudi kamo vece nego _ 15 db RMS neki natrpan aranzman ...... ili kao sto Kejkz rece , mnogo RMS a mogu da ti oduzmu basovi , koji nisu cujni na TV u ..... Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Moderator
|
![]()
Za basove znam, ali mi nije jasno ko kalibrise i kako, ako standard kod nas i ne postoji?
![]() |
#40 |
MAO
|
![]()
kako kome dune, eto tako. Sad sam na Pinku primetio da nemam tih voznji koje se desavaju na HRT-u, al je 30% mutnije, tojest, kao da je neko boostovao low-mid
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Promocija kratkometra?nog animiranog filma GULIVER | ANITA | Promocija radova | 20 | 27-07-2010 09:29 PM |
Audio Post za tv sitcom - koji powered plugin system (Due,Uad,Poco) ? | clusterchord | DSP forum | 31 | 22-02-2008 12:13 AM |
Post... | Dexxy | DSP forum | 20 | 07-09-2006 09:21 PM |