Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-05-2008, 10:34 PM   #101
Combo
Member

Combo's Avatar

Default Re: Potrebni saveti oko opremanja studija

Quote:
Originally Posted by RokStudio View Post
Svima je jasno da je "zvuk" jednog "odličnog" konvertera samo za nijansu bolji od "dobrog" konvertera, za višestruko veću cenu. Isto važi za odlične vs. dobre mikrofone i preampe, pa i kablove i monitore; u digitalnom svetu važi isto: 24 bita je malo bolje od 16, 96 Khz od 48, kvalitetan dither je jedva čujno bolji od prostog sečenja bitova. Dakle, jedna pojedinačna stvar u klasi iznad druge će uvek poboljšati opštu sliku samo za nijansu. Ako tu jednu stvar zameniš znatno jeftinijom a samo malo lošijom, neće nebo pasti i biće jedva primetno. Ali, te nijanse se sabiraju! Kad sve ove "odlične" komponente iskoristiš za sve kanale, dakle 5-6 stvari u lancu pomnoženo s 15-20 kanala, dobiješ za 100 nijansi bolji rezultat. To je već bitna, svakom čujna, nedvosmislena razlika.
Eh da je samo to! Al u nijanse se ne bi bas kladio! 96khz i 48 khz dobijes malo vise suma al ajde - vintage stil kom smeta, 24 bita i 16 bita nebo i zemlja a ne nijansa! A, savaki dobar preamp uvek ce dati osetnu liniju svog karaktera... koja ce ga i razlikovati!

Quote:
Originally Posted by Kirdan View Post
Auu ljudi, e sad bas vise nista ne znam... RokStudio kaze vise dobrih konvertora, Combo kaze vise premapa...
Ne i ja kazem sto bolji konverteri! Preampi su kao i mikrofoni uvek bili sujketivna stvar i ostace! Ako si ti zadovoljan sa 2 kanala izmi mytek i uzivaj i ja cu cim skupim kintu (Mytek Stereo96 ADC) ostalima ispuni zelju i uzmi FF800! To ti je moj savet!

Last edited by Combo; 16-05-2008 at 10:54 PM.
Combo is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 10:43 PM   #102
Kirdan
Member

Kirdan's Avatar

Ok, ako je to, ovako ja razmisljam...

Recimo da se bavim rok muzikom... Pesma je ono, gitarska... Gitare snimam kroz UA 6176 i mytek... Onda ide bas... i njega snimam kroz UA 6176 i mytek...onda ide glas i njega snimam kroz peluso-pacificu-mytek... prije toga svega, snimio sam bubanj sa Octamic II... Pesma ide, imam temelje na bubnjevima, gitara vrhunski snimljena je u prvom planu skoro svo vreme, ako nije onda je vrhunski snimljen vokal i sve to "zamasceno" vrhunski snimljnenim basom... I eto sve sto je u "spotlightu" je vrh, bubanj je za nijansu losiji...a snare i kick recimo povezem na ova dva vrh preampa samo ostalo ostavim na Octamic II...

Sve u svemu... Koje su nijanse ovde preovladale ? Oce li ova pesma slabije zvucati zbog tomova, cinjela i hihata snimljenog na Octamic II ?
Kirdan is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 10:53 PM   #103
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

Pa neće, jasno je, zvučaće profi... pod uslovom da je dobar aran?man odsviran od odličnih muzičara, snimljen u akustčki tretiranoj prostoriji sa pa?ljivo postavljanom mikrofonima, pravilno name?tenim gainovima, a zatim znalački umiksan i profesionalno masterovan Te stvari, koje su sve besplatne (osim masteringa), čine u stvari većinu dobre pesme (ne bih o procentima, ali kad neko ovako ne?to ka?e onda obično napi?u 90%) a ova tehnika ostatak.

Ovaj lanac koji si ti na kraju opisao mi zvuči super, vidim da nisi odustao od mytek-a tako da nemam primedbi, mislio sam da jesi.
RokStudio is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 11:13 PM   #104
Combo
Member

Combo's Avatar

Quote:
Pa neće, jasno je, zvučaće profi... pod uslovom da je dobar aranžman odsviran od odličnih muzičara, snimljen u akustčki tretiranoj prostoriji sa pažljivo postavljanom mikrofonima, pravilno nameštenim gainovima, a zatim znalački umiksan i profesionalno masterovan Te stvari, koje su sve besplatne (osim masteringa), čine u stvari većinu dobre pesme (ne bih o procentima, ali kad neko ovako nešto kaže onda obično napišu 90%) a ova tehnika ostatak.
TO JE TO!

Quote:
Originally Posted by Kirdan View Post

Gitare snimam kroz UA 6176 i mytek... Onda ide bas... i njega snimam kroz UA 6176 i mytek...onda ide glas i njega snimam kroz peluso-pacificu-mytek... prije toga svega, snimio sam bubanj sa Octamic II...
Nego, sta znas o tom UA, jel si ima priliku da ga cujes? Ja bi ga isto mozda uzeo dugo ga smekam, al bi nekako morao da ga cujem. Trenutno koristim DBX 376, taj zvuk mi se nekako za sada svidja!

I da zasto bi uzimao Octamic, ako uzimas FF800, kad bi ti i karta za ostatak bubnja odradila posao i vise nego OK?

Last edited by Combo; 16-05-2008 at 11:29 PM.
Old 16-05-2008, 11:31 PM   #105
Kirdan
Member

Kirdan's Avatar

Quote:
Pa neće, jasno je, zvučaće profi... pod uslovom da je dobar aranžman odsviran od odličnih muzičara, snimljen u akustčki tretiranoj prostoriji sa pažljivo postavljanom mikrofonima, pravilno nameštenim gainovima, a zatim znalački umiksan i profesionalno masterovan Te stvari, koje su sve besplatne (osim masteringa), čine u stvari većinu dobre pesme (ne bih o procentima, ali kad neko ovako nešto kaže onda obično napišu 90%) a ova tehnika ostatak.

Ovaj lanac koji si ti na kraju opisao mi zvuči super, vidim da nisi odustao od mytek-a tako da nemam primedbi, mislio sam da jesi.
Naravno, naravno, to se sve drugo podrazumeva, ovde govorimo samo o opremi, kao uslovu... I da naravno da nisam odustao od myteka, to ide obavezno
Tako znaci, nema primedbi, sad sam miran !

@Combo
Sto se tice UA, ne da sam imao prilike da slusam nego sam i radio sa svom UA opremom, dobar drugar u USA ima studio sa sve njihovom opremom, od konvertora do preampa, compressora i limitera, sve UA.

Sto se tice UA, ako mene pitas, jeste da je skupo ali sto god da uzmes, nece pogresiti, dobijes kvalitet koliko si platio.
Sto se tice konkretno UA 6176, masina, jeste da malo namaze zvuk po svome ali meni se to bas svidja, ali ako trazis/volis ono, vise transparent preamp, onda nemoj. Al znas kako bass zvuci snimljen preko njega ? Imam 16 pojacala, 10 vrhunskih bas gitara, svu pratecu opremu i sviram evo 12 godina, ali nikad nisam dobio takav zvuk kao DI u njega ! MONSTER ! Mozda je subjetkivno, ne znam, al za mene, proveren kvalitet.

A Octamic II... Pa... FF 800 ima 4 preampa... Ako uzmem RNP+RNC, to je 5...+ UA 6176, to je 6 + Pacifika 2, to je 8... ili i ako bude neka druga kombinacija to nece ici preko 8 preampa, a za snimanje bubnjeva mi je to malo knap, ne znam, sa Octamiceom sam miran... Nisam jos bas siguran oko toga...
Old 16-05-2008, 11:53 PM   #106
Combo
Member

Combo's Avatar

FENOMENALNO! Volim namazanu opremu! Nevolim sterilnost i sve da bude po PSS-u! Jel mislis da DBX 376 daje transparentan zvuk? Meni je on bas za bas gitaru super! Sa malo kompresije bude izravnana, popuni zvucnu sliku extra, a opet mi je nekako topla i cista da se nekad u masi stvari nesvesno skoncentrisem samo na nju!

Drago mi je da ako i ti u svojoj muzici mozes da pronadjes neki karakter (zvuk) kakav mozda samo tebi odgovara, jednostavno kazes to je ono kako sam ja u pesmi u svojoj glavi zamislio bas gitaru!

Uh nekako imam neki cudan predosecaj da bi se i meni daj UA dopao jako! Sta kazes na A/D, D/A 2192?

Last edited by Combo; 17-05-2008 at 12:01 AM.
Old 17-05-2008, 12:43 AM   #107
Kirdan
Member

Kirdan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Combo View Post
FENOMENALNO! Volim namazanu opremu! Nevolim sterilnost i sve da bude po PSS-u! Jel mislis da DBX 376 daje transparentan zvuk? Meni je on bas za bas gitaru super! Sa malo kompresije bude izravnana, popuni zvucnu sliku extra, a opet mi je nekako topla i cista da se nekad u masi stvari nesvesno skoncentrisem samo na nju!

Drago mi je da ako i ti u svojoj muzici mozes da pronadjes neki karakter (zvuk) kakav mozda samo tebi odgovara, jednostavno kazes to je ono kako sam ja u pesmi u svojoj glavi zamislio bas gitaru!

Uh nekako imam neki cudan predosecaj da bi se i meni daj UA dopao jako! Sta kazes na, A/D, A/D 2192?
Upravo tako ! DBX 376 nisam slusao, al cim je tube mora malo da ga namaze valjda .

A sto se tice UA 6176, prodzaraj malo po netu, vidi testove, verovatno ga mozes i cuti negde, jaka stvar, ali i skupa.

A 2192 ? E ne znam sta bi ti rekao, ono, studio u kojem sada snimam (profi-high end) ima 16 komada tog cuda ! A brate, to je 2 kanala a kosta 3000$ ! Ne razumem se toliko u te AD/DA uredjaje, ali ovi ih koriste u profi studiu, moraju bit dobri, i na kraju naravno, snimak zvuci prefektno.
Old 17-05-2008, 01:10 AM   #108
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Da se ne uplicem previse u ovu rasplamtalu, euforicnu raspravu, ali savest mi nalaze da kazem jos nesto, pa cu se i ja povuci kao jos par ljudi koji znaju i rekli su ovde sta su imali da kazu...

Proteklih nekoliko strana citam brdo pogresnih stvari, ali nemam toliko vremena da bih detaljno ulazio u svaku od njih.

PERFEKTAN SNIMAK zavisi samo od perfekcije onog ili cega snimas!!!
Najmanje od opreme.
Opet kazem, ko ne veruje, uvek sam spreman da tako nesto i dokazem.
Daleko od toga da sam ja ili bilo ko ovde perfektan, ali muziku, snimke i mixeve prave ljudi, a ne sprave.
Zato pamet u glavu. Glupo je da bilo ko trosi tvoje pare virtuelno, a da pri tom ti i ne znas od koga primas savete.
Malo procesljaj "promociju radova", pa pronadji ako eventualno postoji nesto od radova ljudi koji te savetuju vec ne znam koju stranu.
To ce ti umnogome pomoci da zakljucis ciji su saveti "tezi", a ciji nisu
I samo oprezno. Glupo je spucati lovu, a da ne znas do kraja za sta ti tacno treba. Za to uvek ima vremena, ali tek kad pocnes da radis, videces gde ce ti taj ulog biti najkorisniji.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 17-05-2008, 01:30 AM   #109
Kirdan
Member

Kirdan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Da se ne uplicem previse u ovu rasplamtalu, euforicnu raspravu, ali savest mi nalaze da kazem jos nesto, pa cu se i ja povuci kao jos par ljudi koji znaju i rekli su ovde sta su imali da kazu...

Proteklih nekoliko strana citam brdo pogresnih stvari, ali nemam toliko vremena da bih detaljno ulazio u svaku od njih.

PERFEKTAN SNIMAK zavisi samo od perfekcije onog ili cega snimas!!!
Najmanje od opreme.
Opet kazem, ko ne veruje, uvek sam spreman da tako nesto i dokazem.
Daleko od toga da sam ja ili bilo ko ovde perfektan, ali muziku, snimke i mixeve prave ljudi, a ne sprave.
Zato pamet u glavu. Glupo je da bilo ko trosi tvoje pare virtuelno, a da pri tom ti i ne znas od koga primas savete.
Malo procesljaj "promociju radova", pa pronadji ako eventualno postoji nesto od radova ljudi koji te savetuju vec ne znam koju stranu.
To ce ti umnogome pomoci da zakljucis ciji su saveti "tezi", a ciji nisu
I samo oprezno. Glupo je spucati lovu, a da ne znas do kraja za sta ti tacno treba. Za to uvek ima vremena, ali tek kad pocnes da radis, videces gde ce ti taj ulog biti najkorisniji.
Kapiram ja to, i to nemoras da naglasavas studiskom muzicaru poput mene. Dugo sam ja snimao (ali samo svirao i gledao kako mixaju drugi) po vrhunskim studijima i ako me razumes, meni sada oprema jeste bitna da barem donekle dostignem nivo kvaliteta snimka kao u dosadasnjem radu u vecim studijima, a sto se mixa tice, to mozda i prepustim nekom drugom, al ono, imam pare i ocu da imam studio da snimam kad hocu a da se ne cimam i jos usput ako neko drugi naleti. Ali jbg, u opremu se ne razumem toliko, znam samo ponesto sa cim sam radio...ali znam jasno sta mi treba, e sad to sto me ovde ljudi gube sa ad/da resinjima, semama, raznim interfaceima, heeeeej, FF800, strucan covek kaze da je dobar ? Dobar je. Octamic II je dobar ? Znaci dobar je... Strucan covek kaze mytek je dobar ? Dobar je...Adam A7 ? Dobri su... meni je to dovoljno, toga se i drzim...

Tako, da ne duzimo ovaj topic vise... Evo moje (skoro) konacne postavke, Oggy, tebe bih zamolio jos toliko da das samo kratko misljenje i da se onda svi povucemo Hvala

MICROPHONES:
Shure SM57 Instrument/Vocal Mic X 4
Peluso 2247 Vacuum Tube Microphone
Josephson C42 MP Matched Pair C42
AKG C 451 B Condenser Microphone
AKG D 112 Kick Drum Microphone

PREAMPS:
RME OctaMic II 8-Channel Microphone Preamp
Universal Audio 6176 Channel Strip
RNP+RNC
API Lunchbox+A-Designs P1 Single Channel+jos nesto serije 500

AD/DA CONVERTERS:
Mytek Stereo96 DAC
Mytek Stereo96 ADC

INTERFACE:
RME Fireface 800 FireWire Computer Recording Interface

EFFECTS:
Universal Audio UAD-1 Flexi PAK

MONITORS:
Mackie Big Knob Studio Command System
Adam A7

Eventualno cu jos o ovim preampima jos da razimislim, oduzmem-dodam... Snake i kablove, iako ne utvrdih koje to obavezno u USA da uzmem, sto ih u Srbiji nema...

Hvala vam svima na odvojenom vremenu, ovaj forum mi je mnogo pomogao
Old 17-05-2008, 01:31 AM   #110
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

A ja kazem .. Kirdane opusti se

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules