|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
Molim za malo razmene iskustva clanova foruma koji su ozbiljnije usli u problematiku upotrebe kompresora. U smislu, koliko je kompresije puno, a koliko malo. Znam da je prilicno apstraktno pitanje, ali ne znam kako drugacije da formulisem. Kad uporedim svoje radove sa nekim referencama, cini mi se da je moje previse dinamicno i "napred".
To se ne manifestuje u procesu mixinga kad su nivoi tisi i RMS slabiji (oko -20db), vec kad krenem da dizem opsti nivo pesme do nekih standarda RMS vrednosti. Narocito u aspektu nizih frekvencija.. Moje iskustvo je da je vladanje dinamikom nesto sto je posledica iskustva i da treba "cuti" kompresor sta radi, makar kad skida i 1db. Uglavnom nemam problem s tim jer vec dosta godina drljam u tom pravcu pa sam izostren za nijanse, ali opet fali "ono nesto" sto me odvaja za neku nijansu od standarda kako bi hteo da namestim da zvuci. Neke smernice, tips & tricks i iskustva bi bila jako dobrodosla... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Banned
|
![]() Quote:
Sto manje. Samo gde mora. U masteringu odsecem oko 2.5 - 3db sa limiterom. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Sve preko 40 db je puno, a ispod 40 DB - nije komercijalno.
![]() RM Last edited by RetroMan; 06-05-2008 at 01:31 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
E sad, ako cemo tako onda ok...
hvala ovom malom broju clanova koji su se odvazili da bilo sta kazu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Pojacavaj kompresiju, slusaj, pa kad ti se ucini da si preterao, a ti malo smanji. To si naravno i sam znao, ali kako da ti neko da savet, ako ne cuje u cemu je problem (ako ga uopste i ima). Opet isti (nedefinisan) odgovor, nekad uopste ne koristim kompresor, a kad ga koristim umem i da (svesno) preteram, nema pravila, odnosno ja ih (kao sto SS rece) ne znam, ali mozda ce se javiti neko ko zna. ![]() RM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
A kad se jos u to sve ubroji kako kompresor zvuci...
![]() Sumnjam da se moze tocno definirati kad je previse, posto ces sa istim postavkama na razlicitim kompresorima dobiti razlicite rezultate. Ja sam sad krenuo vise kompresirat u miksu, tak mi se cini logicnije, onda u masteringu multiband sam to malo skupi. Last edited by Maiv; 06-05-2008 at 02:56 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
Mislio sam na sveukupno kontrolisanje dinamike kad se finalni mix dize na vecu glasnocu, a da mu je limit 0db.
To zatezanje limiterom mi je nesto sto izbegavam jer mi se ne svidja kad limter skine maltene vise od 1db..vec je squashed (softverski limiter). Zelim da zadrzim punch i definiciju, a opet kad to uradim pretegne na prejako dinamicko kretanje elemenata, jer je mix odradjen u tom duhu. Posto nemam uslova da radim pro mastering (soba, monitoring, itd.), pitam za iskustva clanova, jer verujem da vecina ovde ne salje na mastering svoje pesme nego sami to rade. Pocevsi od mixa, koji mora da bude besprekoran, mislim da dizanje RMS-a nije tako laka stvar (a nije ni previse teska), a da sve bude proporcionalno pojacano i dinamicki kontrolisano Licno, ne radim tako da mix finalno bude jako glasan, vec ostavljam oko 6db headrooma, pa se onda bavim dizanjem glasnoce i sitnih eq korekcija. Eto, kako se bavite ovom problematikom. Posebno me interesuje to iz ugla ljudi koji imaju izdanja.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Da, tu ti ja nemrem bas puno pomoci, ali ovo sto sam rekao o mixu ne znaci nuzno da mix nema headrooma, samo je vise skompresiran i time manje dinamicki.
Ne znam jesi li probao Crysonic SpectraP limiter, njega mozes dosta stisnut a da ne ostavlja taj squashed prizvuk (bar sam ja tak dobio dojam) |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 4 (0 members and 4 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Sta je dinamika? | JAH MAN | Audio Produkcija - Tehnike | 2 | 29-10-2009 01:16 PM |
dinamika i efekti | Hoffman | Audio Produkcija - Tehnike | 3 | 02-04-2006 03:51 AM |