Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-04-2008, 04:08 PM   #1
analog
Senior Member

analog's Avatar

Default DIY Apsorpcioni paneli

Iskoristio sam lepo vreme i oti?ao kod drugara koji ima dvori?te da napravim 2 apsorbciona panela za studio. Zavr?ili smo ga za jedan dan uz lagan tempo. Mada da nismo imali električni ?rafiger potrajalo bi par dana

Na ?alost nisam čuvao račune niti mogu da se setim tačno koliko na kraju izađe cena jednog da se napravi, s obzirom da je pro?lo određeno vreme, ali mislim ugrubo da je oko 25Eur. Jo? smo dosta skupo platili ?rafove u marketu 'uradi sam' na Karaburmi, verujem da bi ispalo mnogo povoljnije da smo ih uzeli na nekom drugom mestu. Letvice smo takođe uzeli tamo.

Panel se sastoji od dve Azma2 table, letvica, lesonit, ?rafofi, ekseri, kukice za monta?u na zid. Jedna kukica na kraćoj strani i dve na du?oj.

?to se tiče efekta panela.. Ne oseti se neka revolucionarna promena u slu?anju, ali definitivno se pobolj?ala stereo slika, a detalji jo? vi?e.. Naravno ne znam kojim jedinicama da izrazim pobolj?anje tih karakteristika Za te pare vrede, i rade posao! Ono ?to je vrlo interesantno jeste koliko su smanjili reverberacioni gain.. tako da moram mnogo vi?e da pojačam slu?anje da bih dobio isti utisak glasnoće kao bez njih.
Međutim, odu?evili su me kako rade kada se postave iza mikrofona u akustični ne tretiranoj prostoriji.. Zaista ogromna razlika. Verovatno je to zahvaljujući lesonitu koji sam stavio sa zadnje strane, inače ne bi tako radili, i think.

Evo nekoliko fotografija gotovog panela i za vreme izrade.

Pozdrav
Attached Images

analog is offline   Reply With Quote
Old 24-04-2008, 06:19 PM   #2
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Default Re: DIY Apsorbcioni paneli

Još dosta češ ih trebati da središ prostor kako treba
Ali za početak za nadaljni entuzijazam; svaka čast.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2008, 12:35 AM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Super izgledaju!!!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2008, 01:02 AM   #4
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Evo da iskoristim thread posto sam pravio nesto vrlo slicno... drveni okvir, sa jedne strane dupli azmafon od 2cm i preko materijal (neki), u sredini je prazan prostor a sa druge strane Azma AD ploce... ideja je da napravim 4 ovakva (napravio sam 3 do sad) za svaki zid + jos dva manja za plafon... a posle i 4 bas trapa za uglove... samo sto to kod mene ide polako i opusteno pa ce verovatno biti gotovo do leta

Name:  p1.jpg
Views: 6597
Size:  26.6 KB
Name:  p2.jpg
Views: 7541
Size:  49.5 KB
Name:  p3.jpg
Views: 6556
Size:  22.1 KB
Name:  p4.jpg
Views: 7010
Size:  49.2 KB
Name:  p5.jpg
Views: 6599
Size:  30.1 KB
Old 25-04-2008, 01:05 AM   #5
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Name:  p6.jpg
Views: 6948
Size:  25.4 KB

I naravno nece ostati beli... verovatno ce biti ofarbani u teget boju ili

Pozz
Old 25-04-2008, 01:07 AM   #6
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Kad zavrsim sve ( ) slikacu ih postavljene... a bice i slika od bas trapova...

Pozz
Old 25-04-2008, 10:56 AM   #7
analog
Senior Member

analog's Avatar

hehe bravo bravo

Kako ćeš da ih montiraš? jel imaš betonske zidove? deluje mi da će biti teški

Da li znaš da azmafon (i svaki drugi porozni, apsorbcioni materijal) imaju jako slab koeficjent apsorbcije, izuzev na najvišim frekvencijama, kada se postave tik uz čvrstu površinu? Imaj to na umu.. Ja bih ipak odvojio azma table jedne od drugih i od zida.. Mada, neka ti neko stručniji to potvrdi, ja sam samo ovo čitao, a nisam imao prilike da testiram u praksi, mada mi zvuči razumno

pozz

EDIT: Ja sam skučen sa prostorom, inače bih napravio još dublje apsorbere (više bih odvojio table od zida)

Last edited by analog; 25-04-2008 at 11:03 AM. Reason: dopuna
analog is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2008, 12:50 PM   #8
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Pa nemam betonske zidove ali nije to toliko tesko, ici ce tiplovi (2) u zid pa malo duzi srafovi, da bi odvojili panel od zida, sigurno nece biti problema...
Odvojicu ih od zida minimum 10cm (ako ne i vise), a u njima je znaci 4cm azmafona (nije bas 4 jer je "malo" sabijen i presvucen materijalom koji mu ne da da pobegne - otprilike 2-2,5cm) pa onda 3cm prazno pa onda Azma AD ploce, tako da ce postojati "vazdusne rupe"... a planiram i bas trapove da pravim pa ce verujem sve to zajedno dobro ispasti... inace ja sam u podrumu i od poda pa nekih 1,5m u visinu su mi plocice koje prave probleme + plafon koji je 2,1m , ali vec sad kad mi stoji Azmafon i AD ploce na podu, onako na gomili, cuje se da bas vise ne divlja onoliko pa kontam da kad sve bude na svom mestu i funkcionalno mora da bude jos mnogo bolje. U svakom slucaju bice mnooogo bolje nego sto je bilo a to mi je bitno...
... samo sto sam ja malo usporen pa to traje... i traje... i traje... ali bice

Pozz
Old 27-04-2008, 04:06 AM   #9
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Quote:
Originally Posted by analog View Post
hehe bravo bravo

Kako će? da ih montira?? jel ima? betonske zidove? deluje mi da će biti te?ki

Da li zna? da azmafon (i svaki drugi porozni, apsorbcioni materijal) imaju jako slab koeficjent apsorbcije, izuzev na najvi?im frekvencijama, kada se postave tik uz čvrstu povr?inu? Imaj to na umu.. Ja bih ipak odvojio azma table jedne od drugih i od zida.. Mada, neka ti neko stručniji to potvrdi, ja sam samo ovo čitao, a nisam imao prilike da testiram u praksi, mada mi zvuči razumno

pozz

EDIT: Ja sam skučen sa prostorom, inače bih napravio jo? dublje apsorbere (vi?e bih odvojio table od zida)
sjajni su ti apsorberi... odlicno izgledaju!!! dao si mi ideju

pozdrav!
Old 27-04-2008, 04:09 AM   #10
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Quote:
Originally Posted by "7" View Post
Pa nemam betonske zidove ali nije to toliko tesko, ici ce tiplovi (2) u zid pa malo duzi srafovi, da bi odvojili panel od zida, sigurno nece biti problema...
Odvojicu ih od zida minimum 10cm (ako ne i vise), a u njima je znaci 4cm azmafona (nije bas 4 jer je "malo" sabijen i presvucen materijalom koji mu ne da da pobegne - otprilike 2-2,5cm) pa onda 3cm prazno pa onda Azma AD ploce, tako da ce postojati "vazdusne rupe"... a planiram i bas trapove da pravim pa ce verujem sve to zajedno dobro ispasti... inace ja sam u podrumu i od poda pa nekih 1,5m u visinu su mi plocice koje prave probleme + plafon koji je 2,1m , ali vec sad kad mi stoji Azmafon i AD ploce na podu, onako na gomili, cuje se da bas vise ne divlja onoliko pa kontam da kad sve bude na svom mestu i funkcionalno mora da bude jos mnogo bolje. U svakom slucaju bice mnooogo bolje nego sto je bilo a to mi je bitno...
... samo sto sam ja malo usporen pa to traje... i traje... i traje... ali bice

Pozz
znaci time si napravio neki low/mid apsorber??? nije to lose samo mi nisu nesto lepi jest da to i nije od neke vaznosti, nije im funkcija estetska... al vec kad su u kontrolnoj sobi onda steta da ne budu i lepi

EDIT: e da analogni... kad budes imao vremena i para... uradi jos jedan slican, samo sto na prednju stranu stavi lesonit isto, al ga izbusi sitnim rupicama... npr uzmes burgiju i izburgijas dosta rupica precnika 2,3,4 mm... kolicinski da uzmu nekih 10-20% celokupne povrsine panela, i mozes izmedju da stavis umesto azmafona mineralnu vunu... to ti dodje apsorpcija za srednje.... eto cisto kao ideja... pozdrav!

Last edited by Miha Blaze; 27-04-2008 at 04:14 AM.
Miha Blaze is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules