Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-04-2008, 01:56 PM   #31
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Sae institut u engleskoj

Quote:
Originally Posted by Boki_R View Post
Nema potrebe da se brines, sve je to u programu SAE, a sva matematika koja je potrebna se zavrsava sa par integrala i ostatkom u logaritmima (srednja skola) Zapravo, meni licno najkomplikovaniji deo je bio pretvaranje iz heksadecimalnih u decimalne i u binarne oblike, a koristi se u midi programiranju (moj omrazeni deo audio industrije, koji bez ovoga nikad ne bih ni naceo a kamoli naucio) iz prvih versija Cubase. (u novijim verzijama to sve ide samo od sebe)
Super! Ako i o tome vode racuna... onda je to sjajno...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 03:18 PM   #32
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ne zanemarite zivot u sloveniji koji nije uopste jeftin. Drugo, neko rece, ima sigurno da nesto ne znas, e pa to, veruj mi, neces nauciti na SAE ni na jednoj drugoj komercijalnoj skoli . Ne znam sta si zapeo, ti bar imas cistu pistu da nastavis da se zanatski bavis ovim poslom, i imas prilicno pristojan pristup sticanju novih znanja. Za ljude koji su u tvojoj poziciji, neko zvanicno skolovanje sada, bilo bi cisto gubljenje novca i sto je jos strasnije, vremena. Skole su dobre za maturante koji su do pre par dana drkali gitaru u skolskom bendu a sada bi da nauce sta to nadrkani tonci cackaju po mixeti i onda svrsavaju od srece kad nesto nabodu. I pri tom, za maturante koji imaju para.
hvala na komplimentu.. pazi, ja svo vreme pricham o tome.. i znam da sam vishe nauchio sam cheprkanjem i razmishljanjem.. i ako ne mozesh SAM da shvatish odgovor na pitanje "zashto?" onda ti je pitanje "kako?" suvishno.. poshto vidim da je neko vec spominjao ta dva kljuchna pitanja..

drugo, mnogo sam pokupio od ljudi sa foruma (iako sam doshao ovde kada je je vec pochinjalo zatishje), a josh vishe od ljudi sa strane.. ali opet, kao shto lsvi kazemo.. Uho ti je najvaznije u ovome, a kasnije dovoljna doza kreativne inteligencije.. ili kako to vec da nazovem.. jbg, pre samo 4 godine sam pravio samo takve krsheve (produkcijski).. jer sam znao samo za par stvari.. ali slushanjem drugih (tudjih) stvari, sam shvatio kako to treba da zvuchi.. i dao sam sve od sebe da se priblizim tom zvuku..

e sad, zashto mislim da meni treba diploma? zato shto se sve cheshce susrecem sa ljudima koji me pitaju shta od opreme imam, a ne znaju ni sami hsta sam im nabrojao, pitaju da li imam diplomu, a ja izlozim glavne probleme zbog kojih sam napustio BK akademiju, ali oni bukvalno ne zele da chuju za to..

iskreno, za takve ljude me boli dupe.. ALI takvi malogradjani su spremni da uloze dosta para.. jbg, a nisam takav lik da im se priblizim eufemizmima i da poltronishem radi kinte.. evo, vec nekoliko puta sam izpizdeo i oterao ih u tri lepe.. ali vidim da to tako ne ide..

Quote:
Originally Posted by Boki_R View Post
@HeatMan - Ako ti je diploma jedini razlog skolovanja, SAE je skroz los izbor zbog male prolaznosti. Ako hoces diplomu mora da si ili dovoljno namazan sa dosta predznanja ili da si streber do koske i pri tome talentovani fanatik u radu. (tada ti ova skola i netreba, uspeces i bez nje)
jedino od gorenavedenih je da nisam namazan.. ali da imam predznanje, i da sam fanatik, to ce potvrditi ljudi koji me poznaju..

i ponavljam, znam da mi ta shkola ne treba.. ali ko je dovoljno kratko u ovom poslu, zna sigurno kakvi su klijenti.. onaj koji je dugo tu, ostao je jer je igrao pametno..

i da, znam mogo ljudi koji su uspeli a da ni nemaju diplomu.. mislim i ja sam sa svojih nepunih dvadeset i jednu godinu uradio malo vishe nego moji "vrshnjaci"..

ali eto, arti, reci mi da li si zadovoljan sa keshom? da li razmishljash o tome da se "prodash".. ja sam iz priche sa master29kom shvatio da je to najbolje reshenje.. iako sam vec duze vreme mislio o tome na taj nachin.. ali, nekako.. gledao sam na to drugachije. mislio sam da me neki ljudi nece vishe ceniti kao lichnost tako.. medjutim, iz priche sa drushtvom i ostalima, skapirao sam da sam budala shto nisam odmah pocheo sa zabavnjacima nego tek sad..

eto, oko svega toga se vrti cela pricha.. nadam se da ste me razumeli.. meni zbog MENE je najmanje potrebna diploma.. diplomu bih uzeo chisto da bih bio akreditovan od strane gorenavedenih malogradjana kojima je pun dzep.. jer nisam jedan od likova koji ce ici i vuci neka veca imena za rukav i moliti ih da me ubace u te vode. jednostavno nisam takav, a mislio sam da ljudi umeju da cene kvalitet..

i to kazem najiskrenije, i nemam chega da se stidim, btw..

pozdrav svima..

Last edited by HeatMan; 11-04-2008 at 03:21 PM.
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 06:32 PM   #33
Boki_R
Member

Boki_R's Avatar

Sad su mi puno jasnije tvoje pobude. Jedna stvar mi je usput zapala za oko, a to je pitanje "prodaje".
Iako javno pljujem na sva usta raznorazne plagijatorske produkcij, privatno moram da se slozim sa vinovnicima tih prevara. Pogotovo sa onim koje su dovoljno kvalitetno uradjene (moj prezimenjak n.p.r.) Slazem se u smislu "treba osisati ovce". Pitanje savesti se moze srediti humanitarnim radom. Niko nemoze da te prinudi da muziku koju volis radis za manju kintu kako bi bila prihvatljivija za "mlad organizam"

Nego, sta se misli o osnivanju esnafskog udruzenja? Nekog organizma koji bi organizovao priznavanje prakticnih znanja i izdavao diplome na osnovu rezultata u poslu. Glupo bi bilo da ta diploma (priznanje) bude obavezan uslov za bavljenje poslom, ali bi bilo mnogo fino da svako ko vredi i po opstem strucnom misljenju zasluzuje odredjeni akademski nivo to svoje pravo ostvari.
U spoljnom svetu postoji dosta takvih organizama koji jednostavno na osnovu vremena provedenog u struci ili postignutih znacajnih rezultata organizuju strucne ispite za priznavanje skolske spreme onima koji su sami sebi bili univerzitet.
Uloga takvog esnafskog udruzenja moze da bude sindikalno-socijalnog tipa. Da kontrolise rad skola, u saradnji sa njima organizuje gore pomenute ispite, bavi se zastitom prava i tome slicno.

Boki_R is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 07:14 PM   #34
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

@Boki
Samo cu ponoviti svoje neslaganje da se bez skole ne mogu postici vrhunski rezultati, jer je vise hiljada puta oborena teza. Zapravo, cini mi se da su medju "mrmotima" kako ih DaBear zove, skolovani veoma retki. Sto ne znaci da svi koji su skolovani nemaju posao, ima i njih, ali stekao sam utisak da su retki, kako kod nas, tako i preko.

@Boggy - mislim da je princijpelno ispravno tvoje razmisljanje, sa tim sto se zanemaruje kolicina vremena i novca koje skole za nasu profesiju iziskuju. Nisam siguran da ne dolazim do odgovora "zasto" jer po mojoj prirodi prvo njega i trazim, a ovo o standardizovanim znanjima i laksem prepoznavanju prevaranat je definitivno tacno. Skole su definitivno preveliki trade-off za vecinu nas u poslu, i eventualno su prilicno pogodne za VEOMA (ispod 20 godina starosti) mlade pocetnike, koji ce do svoje 22-23 uspeti da se iskobeljaju odatle sa solidno pripremljenim osnovama.

@Heatman
Mene skoro svaki klijent pita da li sam se skolovao, ali moj nabusit odgovor da nisam jer nisam imao vremena/para za bacanje, mi uglavnom da mnogo vise poena nego da isucem diplomu sad neku. Mislim da kada budes nabiflovao dovoljno rezultata, taj mali procenat koji bi te hejtovao zbog toga, bi postao jos mizerniji, ili bi jednostavno preskocili to pitanje. Jer ovaj posao se SLUSA. Sto se mene licno tice, zadovoljan sam kintom, veoma, prodao sam se u "motion picture" industry, jedino me i kao i u muzickom biznisu nervira neizvesnost, jer se svi poslovi pogadjaju kao "one deal". Sto se prodaje same po sebi tice, pre vise godina kada sam napustio prvi fax (FON), odlucio sam da mi je cilj dobar ZVUK, i dokle god je to ultimativna borba kojom se bavim, i dokle god su mixeri,zvucnici i ostala oprema moje orudje, ne zanima me ko je sa druge strane stakla, ako mi placa racune. Sticajem okolnosti, jos nisam ucestvovao ni na jednom folk/turbo cak ni zabavnjackom projektu, vec uglavnom rock/metal/alternative pa cak i reggae, sto ne znaci da ne zelim, jednostavno nemam dovoljno kontakata u tom svetu. Jedan posao u mejdzor Turbo studiju sam odbio jer mi je tad uslovljavao napustanje dnevnog posla na televiziji, koji sam posle godinu dana ipak napustio zbog serije na kojoj sad radim.
Za tebe ti kazem, drzi se sebe, radi, kidaj, slusaj, nerviraj se, nikad ne budi zadovoljan, a zainteresovanima nabijaj na nos svoje najmanje "lose" radove, i to manje vise sve sto sad mozes da preduzmes. Studio si napravio, opremu pocinjes da kupujes, sada da se iskljucis na 2 godine, mislim da ti nije mudro.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2008, 11:44 PM   #35
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

nisam ni mislio sada da se iskljuchim.. nego za godinu/dve.. prvo da otplatim dugove.. inache, mudro zborish.. hvala ti za ovo..

nego, jesi ti radio neshto za crnog gruju?

pozdrav
Old 12-04-2008, 01:35 AM   #36
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

nisam, al moj drugar Lung jeste. Moja motion pic karijera je pocela u oktobru, na "Ponos Ratkajevih" (AVA-HRT)
tek ce ti tad biti glupo da se iskljucis Al neka, proci ce te ko sto je i mene.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2008, 02:28 PM   #37
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

ma ja ni ne zelim diplomu.. nezelim da me neko gleda drugchije samo zato shto imam diplomu...

al ono, tu je keva, tu je cale, ortaci (peer pressure) itd.. koji mi sole pamet da ce me za koju godinu gledati ljudi kao josh jednog bolida sa srednjom shkolom.. jbg, lepo kazem boli me uvo, necu da radim sa takvim ljudima koji ce me omalovazavati, ali opet.. hmm.. duboko u sebi se kidam..

iskreno, nadam se da ce me proci, poshto nisu male pare..
Old 12-04-2008, 05:21 PM   #38
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
..... necu da radim sa takvim ljudima koji ce me omalovazavati, ali opet.. hmm.. duboko u sebi se kidam..

Posalji ih slobodno kod mene

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2008, 05:44 PM   #39
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Posalji ih slobodno kod mene

Pozdrav
Kakav si materijalista !!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2008, 06:16 PM   #40
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Kakav si materijalista !!!
pa kad covek ima problema , pa rek'o da mu pomognem

A i mene niko nikad nije pitao nista u vezi diplome ...pa reko ..... mozda je tako lakse

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules