|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Junior Member
|
![]()
Ko je uopste pominjao uvoz osnovnih sredstava? Carinik mi je objasnio da se radi se o pravilu koje pravnim licima onemogocuje da uvezu tehnicku robu koja sluzi za preprodaju.
Drugo, ja sam preko ebay-a vec kupovao. I platio sam kao fizicko lice fizickom licu. Istina, nije bila u pitanju tehnicka roba, ali stvar funckionise. Moze se placati i po drugim osnovama. Last edited by Topaz; 28-02-2008 at 01:59 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Junior Member
|
![]()
Po jednoj novoj uredbi zaista se moze placati sa racuna fizickog lica iz Srbije na racun fizickog lica u inostranstvu, ukljucujuci tu i ebay, i to bez PayPal-a ili BidPay-a. Odgovorno tvrdim da sam takvu uplatu izvrsio i da je ona vrsena pod kontrolom vise bankovne instance koja je uplatu i odobrila uz stampanu kopiju sa ebay-a koju sam naredni dan morao doneti u banku.
Proverite kod svojih banaka pa se javite da vidimo ko je u pravu. Last edited by Topaz; 28-02-2008 at 02:20 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Member
|
![]()
Uputi me na uredbu da je pročitam jer imam pristup svim propisima. Po osnovu neke fakture ili profakture mo?e? da izvr?i? plaćanje preko ovla?ćene banke ili to u tvoje ime mo?e da obavi bilo ko u svetu, ali da direktno po?alje? devize nekom fizičkom licu u inostranstvo mi nije poznato da je moguće izuzev u nekim strogo određenim i zakonom predviđenim situacijama, ali koje nemaju veze sa onim ?to bi mi hteli. Zato me jako zanima propis koji si pomenuo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ne postoji mogucnost, ni po kakvoj staroj ili novoj uredbi. Kraj. Znas i sam. Pozdrav. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Takodje po novom, moze se slati novac na racun fizickih lica u inostranstvu u smislu "pruzanja pomoci". Taj osnov za placanje izrazava se sifrom "767" i potice negde iz aprila 2007 sto znaci da to i nije bas novo. Verovatno se radi o nekoj uredbi, dopuni uredbe ili tome slicno. Januara 2008, na mojoj ebay uplati, stoji da je osnov placanja "894". U propisima sigurno negde pise sta znace navedene sifre. Jedino pitanje koje ostaje je kako ce carina reagovati na kupovinu polovne opreme preko ebay-a sta uzima za osnovicu obracunavanja dazbina. Inace postove sam menjao par puta zato sto sam na kraju ipak odlucio da ne ulazim u licne rasprave. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Member
|
![]()
Trenutno nemam vremena da se ovim detaljnije bavim pa ću zamoliti prijateljicu iz banke da mi objasni ove ?ifre i uputi na propis, a verujem da je to obja?njeno u Zakonu o deviznom poslovanju koji ću uskoro pročitati. Ja sam inače hteo da naručim jednu ?emu sa neta, ali je plaćanje isključivo Pay Pall, a mi nismo u tom sistemu. Platio je tih pi?ljivih 20 dolara jedan Čeh sa foruma (pazi, uop?te se ne poznajemo), a ja sam se namučio da njemu po?aljem jer nije postojala legalna mogućnost (pro?log leta) i na kraju sam onako "seljački" strpao u koverat sa jo? nekom poklonom i poslao mu. Srećom, stiglo mu je.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Member
|
![]() Quote:
"767- naplate novčanih dobitaka od igara na sreću. 894- plaćanja (umerene doznake) koja nerezidenti (rezidenti) fizička lica koja borave u Republici, odnosno inostranstvu du?e od godinu dana vr?e rezidentima (nerezidentima), najče?će kao plaćanja između članova porodice i dr." Prema tome prva ?ifra koju si naveo se i ne odnosi na plaćanje već na naplatu iz inostranstva, a druga na nerezidentni račun stranaca, odnosno rezidentni račun u obratnom smeru. U tački 23. ovog Uputstva se govori o dokumentima na osnovu kojih se vr?i plaćanje pa se tu ka?e: "23. Dokumenti kojima se dokazuje obaveza plaćanja prema inostranstvu i određuje osnov plaćanja mogu biti: - kod tekućih poslova - jedinstvena carinska isprava, faktura, profaktura, ugovor, potvrda o reciprocitetu ili drugi dokument relevantan za identifikaciju obaveze; - kod kapitalnih poslova... " (ovo nije bitno za na?u priču) Jo? da dodam da je navedeno Uputstvo doneo Guverner Narodne banke Srbije na osnovu čl. 21. i 45. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Slu?beni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004) i tačke 15. Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom ("Slu?beni glasnik RS", broj 24/2007). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Savo, zasto se bavis postovima koji su budalastina!? Ja sam ukratko odgovorio da nije tako, a znam da nije tako, i sto je najbitnije IZ LICNOG ISKUSTVA, a kupovali smo i kupujemo mnogo opreme... Ne gubi vreme na citiranje i interpretaciju zakona, kad je liku ocigledno u interesu da kenja bez namere da stane i obrise se! Pozdrav. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
uvoz audio opreme | Treger | Pravna Pitanja | 30 | 11-11-2013 12:42 AM |
Polovne klavijature za live svirku | AmusedToDeath | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 20 | 03-07-2009 10:19 AM |