Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-02-2008, 02:20 AM   #31
Topaz
Junior Member

Default Re: Uvoz polovne opreme - carina/porez?

Ko je uopste pominjao uvoz osnovnih sredstava? Carinik mi je objasnio da se radi se o pravilu koje pravnim licima onemogocuje da uvezu tehnicku robu koja sluzi za preprodaju.
Drugo, ja sam preko ebay-a vec kupovao. I platio sam kao fizicko lice fizickom licu. Istina, nije bila u pitanju tehnicka roba, ali stvar funckionise.

Quote:
Originally Posted by perun View Post
kao fizicko lice, novac mozes poslati samo firmi preko, a fizickom licu samo ako je clan uze porodice ili ako se prilozi lekarski racun kao povod transakcije. A eBay racun za sempler to svakako nije.

Ajde da ne sirimo budalastine vise, pliz!

Pozdrav.
Moze se placati i po drugim osnovama.

Last edited by Topaz; 28-02-2008 at 01:59 PM.
Topaz is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2008, 02:44 AM   #32
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Drugo, ja sam preko ebay-a vec kupovao. I platio sam kao fizicko lice fizickom licu. Istina, nije bila u pitanju tehnicka roba, ali stvar funckionise.
Jedino preko PayPala. Ili BidPaya. Wire transferom sa tvog (srpskog) racuna na strani racun fiz. lica nisi mogao da platis sem ako je sluzbenica u banci retardirana. U suprotnom, nije ti dozvoljena transakcija!

Quote:
Nekorektno i netacno. Moze se placati i po drugim osnovama.
Informisi se i upristoji se.
Poslednji red mog posta nije se odnosio iskljucivo na tebe vec celu diskusiju, ne laskaj si previse! A sa svojih 12 postova i 3 dana clanstva ovde suzdrzavaj se od opominjanja bilo koga ko je ovde godinama. Ok?
perun is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2008, 04:26 AM   #33
Topaz
Junior Member

Po jednoj novoj uredbi zaista se moze placati sa racuna fizickog lica iz Srbije na racun fizickog lica u inostranstvu, ukljucujuci tu i ebay, i to bez PayPal-a ili BidPay-a. Odgovorno tvrdim da sam takvu uplatu izvrsio i da je ona vrsena pod kontrolom vise bankovne instance koja je uplatu i odobrila uz stampanu kopiju sa ebay-a koju sam naredni dan morao doneti u banku.
Proverite kod svojih banaka pa se javite da vidimo ko je u pravu.

Last edited by Topaz; 28-02-2008 at 02:20 PM.
Old 29-02-2008, 03:49 PM   #34
Sava
Member

Quote:
Originally Posted by Topaz View Post
Po jednoj novoj uredbi zaista se moze placati sa racuna fizickog lica iz Srbije na racun fizickog lica u inostranstvu, ukljucujuci tu i ebay, i to bez PayPal-a ili BidPay-a.
Uputi me na uredbu da je pročitam jer imam pristup svim propisima. Po osnovu neke fakture ili profakture mo?e? da izvr?i? plaćanje preko ovla?ćene banke ili to u tvoje ime mo?e da obavi bilo ko u svetu, ali da direktno po?alje? devize nekom fizičkom licu u inostranstvo mi nije poznato da je moguće izuzev u nekim strogo određenim i zakonom predviđenim situacijama, ali koje nemaju veze sa onim ?to bi mi hteli. Zato me jako zanima propis koji si pomenuo.
Sava is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2008, 01:43 AM   #35
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Originally Posted by Sava View Post
Uputi me na uredbu da je pročitam jer imam pristup svim propisima. Po osnovu neke fakture ili profakture možeš da izvršiš plaćanje preko ovlašćene banke ili to u tvoje ime može da obavi bilo ko u svetu, ali da direktno pošalješ devize nekom fizičkom licu u inostranstvo mi nije poznato da je moguće izuzev u nekim strogo određenim i zakonom predviđenim situacijama, ali koje nemaju veze sa onim što bi mi hteli. Zato me jako zanima propis koji si pomenuo.
Ma, kakav propis. Vidis da mali brise, edituje post po 4 puta, u medjuvremenu zvao X lika da ga pita da li moze itd. Pa u 5 editu pominje BidPay i ostalo... Ok.

Ne postoji mogucnost, ni po kakvoj staroj ili novoj uredbi. Kraj. Znas i sam.

Pozdrav.
Old 01-03-2008, 11:48 PM   #36
Topaz
Junior Member

Quote:
Uputi me na uredbu da je pročitam jer imam pristup svim propisima. Po osnovu neke fakture ili profakture mo?e? da izvr?i? plaćanje preko ovla?ćene banke ili to u tvoje ime mo?e da obavi bilo ko u svetu, ali da direktno po?alje? devize nekom fizičkom licu u inostranstvo mi nije poznato da je moguće izuzev u nekim strogo određenim i zakonom predviđenim situacijama, ali koje nemaju veze sa onim ?to bi mi hteli. Zato me jako zanima propis koji si pomenuo.
Znaci: kupio sam na ebay-u nesto, svejedno sta, dosao sa istampanim primerkom stranice u banci i kontom fizickom lica od kojeg sam kupio, izvrsio sam placanje, i to je obavljeno.
Takodje po novom, moze se slati novac na racun fizickih lica u inostranstvu u smislu "pruzanja pomoci". Taj osnov za placanje izrazava se sifrom "767" i potice negde iz aprila 2007 sto znaci da to i nije bas novo. Verovatno se radi o nekoj uredbi, dopuni uredbe ili tome slicno.
Januara 2008, na mojoj ebay uplati, stoji da je osnov placanja "894". U propisima sigurno negde pise sta znace navedene sifre.
Jedino pitanje koje ostaje je kako ce carina reagovati na kupovinu polovne opreme preko ebay-a sta uzima za osnovicu obracunavanja dazbina.
Inace postove sam menjao par puta zato sto sam na kraju ipak odlucio da ne ulazim u licne rasprave.
Old 03-03-2008, 10:56 AM   #37
Sava
Member

Trenutno nemam vremena da se ovim detaljnije bavim pa ću zamoliti prijateljicu iz banke da mi objasni ove ?ifre i uputi na propis, a verujem da je to obja?njeno u Zakonu o deviznom poslovanju koji ću uskoro pročitati. Ja sam inače hteo da naručim jednu ?emu sa neta, ali je plaćanje isključivo Pay Pall, a mi nismo u tom sistemu. Platio je tih pi?ljivih 20 dolara jedan Čeh sa foruma (pazi, uop?te se ne poznajemo), a ja sam se namučio da njemu po?aljem jer nije postojala legalna mogućnost (pro?log leta) i na kraju sam onako "seljački" strpao u koverat sa jo? nekom poklonom i poslao mu. Srećom, stiglo mu je.
Old 03-03-2008, 05:04 PM   #38
Sava
Member

Quote:
Originally Posted by Topaz View Post
Takodje po novom, moze se slati novac na racun fizickih lica u inostranstvu u smislu "pruzanja pomoci". Taj osnov za placanje izrazava se sifrom "767" i potice negde iz aprila 2007 sto znaci da to i nije bas novo. Verovatno se radi o nekoj uredbi, dopuni uredbe ili tome slicno.
Januara 2008, na mojoj ebay uplati, stoji da je osnov placanja "894". U propisima sigurno negde pise sta znace navedene sifre.
Bio sam vredan pa sam proverio tvoje navode i ustanovio da ti informacija definitivno nije tačna. Pregledao sam U P U T S T V O za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom (Slu?beni glasnik RS", br. 24/2007, 31/2007, 41/2007) i na?ao u ?ifarniku sledeće oznake:

"767- naplate novčanih dobitaka od igara na sreću.
894- plaćanja (umerene doznake) koja nerezidenti (rezidenti) fizička lica koja borave u Republici, odnosno inostranstvu du?e od godinu dana vr?e rezidentima (nerezidentima), najče?će kao plaćanja između članova porodice i dr."

Prema tome prva ?ifra koju si naveo se i ne odnosi na plaćanje već na naplatu iz inostranstva, a druga na nerezidentni račun stranaca, odnosno rezidentni račun u obratnom smeru.

U tački 23. ovog Uputstva se govori o dokumentima na osnovu kojih se vr?i plaćanje pa se tu ka?e:

"
23. Dokumenti kojima se dokazuje obaveza plaćanja prema inostranstvu i određuje osnov plaćanja mogu biti:
- kod tekućih poslova - jedinstvena carinska isprava, faktura, profaktura, ugovor, potvrda o reciprocitetu ili drugi dokument relevantan za identifikaciju obaveze;

- kod kapitalnih poslova... " (ovo nije bitno za na?u priču)

Jo? da dodam da je navedeno Uputstvo doneo Guverner Narodne banke Srbije na osnovu čl. 21. i 45. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Slu?beni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004) i tačke 15. Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom ("Slu?beni glasnik RS", broj 24/2007).

Old 03-03-2008, 10:57 PM   #39
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Bio sam vredan pa sam proverio tvoje navode i ustanovio da ti informacija definitivno nije tačna. Pregledao sam U P U T S T V O za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom (Službeni glasnik RS", br. 24/2007, 31/2007, 41/2007) i našao u šifarniku sledeće oznake:

"767- naplate novčanih dobitaka od igara na sreću.
894- plaćanja (umerene doznake) koja nerezidenti (rezidenti) fizička lica koja borave u Republici, odnosno inostranstvu duže od godinu dana vrše rezidentima (nerezidentima), najčešće kao plaćanja između članova porodice i dr."

Prema tome prva šifra koju si naveo se i ne odnosi na plaćanje već na naplatu iz inostranstva, a druga na nerezidentni račun stranaca, odnosno rezidentni račun u obratnom smeru.

U tački 23. ovog Uputstva se govori o dokumentima na osnovu kojih se vrši plaćanje pa se tu kaže:

"
23. Dokumenti kojima se dokazuje obaveza plaćanja prema inostranstvu i određuje osnov plaćanja mogu biti:
- kod tekućih poslova - jedinstvena carinska isprava, faktura, profaktura, ugovor, potvrda o reciprocitetu ili drugi dokument relevantan za identifikaciju obaveze;

- kod kapitalnih poslova... " (ovo nije bitno za našu priču)

Još da dodam da je navedeno Uputstvo doneo Guverner Narodne banke Srbije na osnovu čl. 21. i 45. Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 72/2003 i 55/2004) i tačke 15. Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom ("Službeni glasnik RS", broj 24/2007).

Savo, zasto se bavis postovima koji su budalastina!? Ja sam ukratko odgovorio da nije tako, a znam da nije tako, i sto je najbitnije IZ LICNOG ISKUSTVA, a kupovali smo i kupujemo mnogo opreme... Ne gubi vreme na citiranje i interpretaciju zakona, kad je liku ocigledno u interesu da kenja bez namere da stane i obrise se!

Pozdrav.
Old 04-03-2008, 09:48 AM   #40
Sava
Member

Quote:
Originally Posted by perun View Post
Savo, zasto se bavis postovima koji su budalastina!? Ja sam ukratko odgovorio da nije tako, a znam da nije tako, i sto je najbitnije IZ LICNOG ISKUSTVA, a kupovali smo i kupujemo mnogo opreme... Ne gubi vreme na citiranje i interpretaciju zakona, kad je liku ocigledno u interesu da kenja bez namere da stane i obrise se!

Pozdrav.
Istine radi. Današnji mladi baziraju znanje na trome šta su čuli "iz pouzdanih izvora", odnosno što im je rekao neko kome veruju, a bez provere navoda. Ovako niko više ne može da kaže da je drukčije. Zapravo desilo mi se jedanput drugim povodom da sam citirao propis, a momak je odgovorio "da je video šta sam napisao, ali da on ipak misli da nije tako" !!! Zaista ne znam koji bi smajli bio ispravan!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules