|
Ogi Radivojević Producent, aran?er, dirigent,orkestrator, pevač perkusionista, umetnički direktor, jedan od glavnih članova Bregovićeve live-act ekipe, internacionalni saradnik većine dobro poznatih umjetnika (Iggy Pop, Ofra Haza, Jorgos Dalaras, Cezaria Evora (Capo Verde) itd...), ali i samostalni stvaraoc (Hajde Cico sa Albuma "U tebi kad me ima" jedan od najpoznatijih hitova) razgovara sa vama na temu muzicke produkcije... |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Hvala vam puno, dragi prijatelji, na poja?njenjima i savetima.
Al jedva čekam da i Ogi napi?e koju. |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]() ![]() Taman sam mislio da su u ovoj dr?avi, svi sem mene, zadovoljni stanjem na muzičko-pravno-ekonomskoj sceni... Ali, gle čuda - upravo mi se javio jo? jedan nezadovoljnik. Zbog tebe, dragi nepoznati prijatelju, nastavljamo sa temom. ![]() Sokoj - organizacija za za?titu autorskih prava kompozitora, aran?era i tekstopisaca, osnovana je sa ciljem prikupljanja novca od svih koji eksploati?u muziku i na taj način ostvaruju zaradu, kao i raspodele tog novca autorima čije su kreacije doprinele toj zaradi. Član 42. Statuta Sokoja (Statut mo?ete u celosti preuzeti sa sajta Sokoja): Od sredstava iz prethodnog ?lana odbijaju se tro?kovi obavljanja delatnosti Sokoja. Na osnovu utvr?enih rezultata poslovanja u prethodnoj poslovnoj godini, Upravni odbor projektuje tro?kove poslovanja za teku?u poslovnu godinu, s tim da ti tro?kovi, po pravilu, ne mogu biti ve?i od 30% ostvarenog prihoda u teku?oj poslovnoj godini. Na osnovu nezvaničnih informacija, Sokoj je za 2006. god. inkasirao preko 200.000.000 din. Na sajtu Sokoja, u rubrici -Analiza autorskih honorara, pi?e da je fond za raspodelu 82.791.974,50 dinara. Nigde nije navedeno kolika je uplata??? Na istoj stranici: U raspodeli za 2006. godinu učestvovalo je 6.807 autora i nosilaca prava a prosečno obračunat autorski honorar iznosio je 7.637,00 dinara. Hajdemo na matematiku: 6807 x 7637 =51.985.059 din 51985059/82791974=0.627 iliti 62,7 %. ?to definitivno nije 70%. Da sam kojim slučajem sa njima potpisao ugovor, definitivno bih se osećao pokraden. ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Banned
|
![]() Quote:
![]() Neki likovi sa jednom pesmom koja se nije ni cula dobijaju ekstra honorare,dok drugi cije se pesme godinu dana u fulu vrte po tv i radio stanicama dobijaju crkavice.Eto toliko o njihom postenju.Stigao mi je izvestaj da su na toalet papri potrosili 80.000 din za paketice njihovoj deci 24.000din ej gde je tu logika.Imaju pun k..ac zaposlenih koje kad zoves kazu,sto se nama zalite pa imate upravni odbor.Smeeeeesno godinama lade jaja i za to dobijaju pare ide im staz a stariji umetnici crkavaju od gladi.ssrammmmmmmota nad ssssssssramotama |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
|
![]()
Josh nesto sam zaboravio,znaci svojim ocima sam gledao izvestaj na godisnjem nivou za pesmu "Zagrli me ti i oprosti mi(Gordana Stoicevic)"koja je pune dve godine apsolutni hit na svim Tv,Radio stanicama,Peva se po svim kaficima i diskotekama.Preko 1000 puta je bila na tv,sigurno 5 puta vise na radiju,Svaki svirac(narodna muzika) je svira bar po dva puta na vece.EEEEEEEJ covek je dobio 3890din pa vi racunajte po njihovim kvotama koliko se puta pojavila uopste.Po njima se pojavila 50tak puta ukupno na svim tv i radio stanicama u toku godine.Radio stanica ima oko 950 u Srbiji,televizija bar 50tak pa vi racunajte.Stvarno velika sramota.Zato zaboravite Sokoj to kod nas nema nikakvu funkciju,radite i uzimajte kesh na njih ne racunajte
|
![]() |
![]() |
#5 | |||||||
Senior Member
|
![]()
Uhhhh...
Sve nekako izbegavam da se uplicem u ovu pricu... Naravno da ne zelim da branim SOKOJ, ali ne zelim ni da ga napadam. Jednostavno - nema smisla... Elem, da krenemo od pocetka... Quote:
Mislim da SOKOJ zaista stiti moje interese - koliko je u moci te organizacije. Sto se "menjanja i revolucije" u SOKOJ-u tice, (po mom misljenju) jedini problem je MEHANIZAM NAPLATE autorskih prava. Sve dok ne postoji pravni okvir koji OBAVEZUJE emitere na redovno i pravilno dostavljanje informacija o muzici koju emituju, ne postoji nacin da SOKOJ regularno PRIKUPI novac za kasniju raspodelu. Mislim da je to resivo tako sto bi SOKOJ kupio (u planu je - ako vec nisu) software i receiver koji AUTOMATSKI belezi svako emitovanje svakog muzickog dela. Emiteri bi trebalo da budu OBAVEZNI da imaju isti software i transmiter - time se ukida "ljudski faktor", "popunjavanje kosuljica", "izdavanje potvrda da ti je muzika emitovana 1000 minuta(umesto realnih 4,5) na osnovu kojih ti sledi vise para u raspodeli" i slicno. Koliko ti je dobra muzika - toliko si emitovan, koliko si emitovan - toliko si para zaradio... Organizacija za zastitu prava izvodjaca POSTOJI - bar na papiru - a to je tek nejasna institucija... nije lose da, pre nego sto se upustis u bilo kakve "sigurne tvrdnje", pretrazis net... svasta moze da se nadje. Ovo je link ka sajtu te organizacije, http://www.ofps.org.yu/index.htm ali to trazi poseban thread. ![]() Voleo bih da mi neko rastumaci njihovu "brosuru za korisnike" http://www.ofps.org.yu/download/bros...ike_muzike.pdf i da mi kaze da li je IKADA dobio i jedan dinar od njih. Kao izvodjac, naravno, NEMAM prihode od emitovanja (iako bi trebalo - bar po onome sto kaze OFPS ![]() Quote:
Ne znam sta si pitao, kao ni koga si pitao - mozda nisi ni morao... Napisali su (i bez pitanja) dosta stvari zgodnih za citanje - pre nego sto pitas... http://www.sokoj.org.yu//pdf/zakon.pdf http://www.sokoj.org.yu//pdf/Statut.pdf http://www.sokoj.org.yu//pdf/Tarifa_SOKOJa.pdf http://www.sokoj.org.yu//pdf/plan_ra...ih_naknada.pdf Ali, naravno - ako sumnjas, ja ne mogu da te ubedjujem u suprotno... Quote:
Mozes da se ODREKNES naplate preko SOKOJ-a i da svoja dela prijavis kod strane agencije za zastitu prava (za sta prvo moras da postanes NJIHOV clan, sa SOKOJ-em nemas vise nikakve veze i dela koja ti se ovde izvode idu u najnizu kategoriju za raspodelu, a lovu dobijas u paketu "reciprociteta")... http://www.sokoj.org.yu//pdf/plan_raspodele_autorskih_naknada.pdf na prvih par strana pise sta i kako... Quote:
Mozda je hipoteticko pitanje... Pare od prodaje CD-a spadaju u naplatu mehanickih prava... izdavacka kuca uzima svoj deo(ne znam da li preko SOKOJ-a ili OFPS-a), izvodjaci svoj (trebalo bi preko OFPS-a, ali nisam cuo za takav slucaj) i autori svoj (preko SOKOJ-a), a ne treba zaboraviti da postoje i posebni, dopunski ugovori izmedju izdavaca i ostalih... Znam malo ljudi koji su u mogucnosti da dopuste bendu da izvodi njihove pesme... Obicno ta "dozvola" kosta neku kolicinu kesa i zove se "prodaja pesme"... Quote:
Drago mi je ako je tako, bice vise para za raspodelu... Quote:
Sta god ti je rekao "ljubazni gospodin", postoji jasan pravilnik - sta, kako, koliko, kome, zasto - po kome se deli lova... Quote:
|
|||||||
![]() |
![]() |
#6 | |||||
Senior Member
|
![]() Quote:
Sto se drugog dela tice, da li mozes da mi objasnis koji je mehanizam "lapanja" love, bilo koje kolicine - a kamoli 40%?? Isto tako mi je zanimljivo (cista radoznalost) - ko "glumi odborasa", a ko je "najvredniji kompozitor"? Quote:
Nemamo pravo da se zalimo na "scenu", dok god je jedini motiv za bavljenje muzikom - lova. Zato imamo kamaru netalentovanih nadri-kompozitora, nadri-tekstopisaca, nadri-aranzera, nadri-producenata...oni "uvaljuju" svoja diletantska "remek-dela" nadri-pevacima, nadri-pevacicama i nadri-bendovima...u najboljem slucaju, prave bezuspesne "kopije kopijinih kopija", galame da je to super, "to publika voli", vezbaju bahatost i rade "nove projekte"... bojim se da nam je ta "prakticnost" dosla glave... Nije "Cica" nikad planirana da "napravi pare"... napravljena je bez ikakvih ambicija, iz zezanja. Jedino sto ima je STAV - sve posle toga je slucajno... Quote:
Ne verujem da na "razliku" od skoro 120 MILIONA dinara jos uvek niko nije otisao na ozbiljnu robiju...dakle, ne verujem da je (ni zvanicno ni nezvanicno) u SOKOJ uslo 200.000.000 dinara. Kako god, matematika nije tako jednostavna... pise da je "u raspodeli ucestvovalo 6807 AUTORA i NOSILACA PRAVA". AUTORI su tekstopisci i aranzeri, a NOSIOCI PRAVA su kompozitori... Zbog razlike u procentima zarade, mislim da tako jednostavna matematika daje pogresan rezultat...pride, postoji i deo para koji SOKOJ isplacuje STRANIM autorima... Nisam bas siguran da su tu neke "kradje", "utaje" i slicno, moguce...u svakom od tih odbora i komisija sedi dovoljno ralicitih ljudi koji kontrolisu jedni druge i cekaju i najmanju gresku onog drugog - da ga sa velikim zadovoljstvom gurnu na robiju... Quote:
Quote:
Lako se upadne u tu "ukinimo SOKOJ" histeriju... tesko je pokusati da objektivno sagledas problematiku. To sto je pesma o kojoj pricas (koju nisam cuo ni u jednoj kafani, nisam je video ni na jednoj televiziji, ni jednom je nisam cuo na radiju - a to je nemoguce, po tvojim statistikama!) zaradila 3890 dinara, je problem NEPOSTOJANJA ZAKONA koji OBAVEZUJE EMITERE I OSTALE KORISNIKE da dostavljaju tacne i precizne podatke o emitovanoj muzici. SOKOJ NEMA mehanizam prinude i jedino resenje je ono sto sam na pocetku ovog kilometarskog posta rekao - UKIDANJE LJUDSKOG FAKTORA i AUTOMATIZOVANJE SISTEMA ZA EVIDENTIRANJE EMITOVANE MUZIKE. To je veoma skup sistem, ali brzo daje TACNE rezultate. Kako nikom od "boraca za zastitu intelektualne svojine" nije palo na pamet da se jedne godine ODREKNE naplate autorskih prava - sa namerom da se od tih "pogresno rasporedjenih miliona" kupi kompletan sistem sa kojim ce moci da prestanu da brinu "sto onaj ima vise"? Sve u svemu - ovakve rasprave su bez kraja i pocetka... Ne kazem da je SOKOJ idealna, bezgresna firma, ali u opstem bezakonju radi koliko moze i sta moze. Kao i svi vi, zelim da dodje vreme kada cemo praviti po desetak KVALITETNIH pesama godisnje (umesto po 100 bilo kakvih) i od toga ziveti lepo i udobno... To bi moglo da se desi samo uz zajednicke KONSTRUKTIVNE predloge, nikako ako iskljucivo bljujemo i pljujemo po SOKOJ-u... Mnogo veca "lopovstina" je OFPS...to je za drvlje i kamenje. ![]() Ne bih zeleo da iko protumaci neki od prethodnih odgovora kao uvredljiv... Ako ipak ima takvih - sta da vam radim, zalomilo vam se... ![]() |
|||||
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Mehanizama za lapanje ima puno, pretpostavka je da se veliki deo love "pere" kroz troskove, sto je i prirodno!? Svaka firma tako "vadi" lovu za pojedince, a da ne pricam o kombinacijama gde, na primer, neko iz Up. odbora kupuje 20 kompjutera od SVOJE (mozda ne zvanicno njegove) firme ili slicno. Da ne pricam o daleko skupljim potrebstinama, ako jedno takvo udruzenje uopste sme da ima takve potrebstine!? Ogi, nisi klinac, iskusan si momak, dugo si u poslu, ne moram da idem u detalje. Ok, toliko o "izvlacenju" love... U Up. odboru ljudi sede i rade, ako se to moze nazvati radom, za 12000,00 dinara mesecno. Sjajno. Samo, priznacu, bilo mi je jako neprijatno da na jednoj od Skupstina gledam Ljubu Keshelja (ako se ne varam) kako zamalo nije zaplakao pricajuci da mu je to jedino sto ima u zivotu i da bez tih 12000 on i porodica ne bi preziveli. Opet, zabavno je, a istovremeno i tuzno, bilo posmatrati i bahatost nekih od ovde prisutnih clanova. Nebitno. Mislim, vrlo je bitno al' da ne duzim. Zatim, zadovoljstvo je predstavljalo odsustvo nekih dugogodinjih lapatora iz prethodnih garnitura, mada su se krajem sednice neki od njih i usunjali... Mada, sindrom Srba da lako zaboravljaju je opsteprisutan i medju clanovima Skupstine (citaj NAMA). Skupstinom je predsedavao "mali Oliver Dulic", gospodin Brajevic. Ili samo Brajevic, bolje. Sendvici su standardno ukusni, vecina njih iz Up. odbora pojela je po 2-3 komada tokom pauze. No, to su vec privilegije. Iskreno, zacudjen sam bio gladju nekih koleginica, relativno "mladjih", koje su na bank. konto dobile nekoliko stotina hiljada dinara (ne znam na osnovu cega, zaista) a toliko su ogladnele... Mada, kapiram... Mnogo se cimaju da nam svima bude bolje! ![]() Ogi, bio si u Biblioteci, video si stanje, znas i sam da ne cvetaju ruze, naprotiv, raste korov. Isti kao i ranije... Ja ne vidim boljitak, ali iskreno verujem da ce se pre svega uozbiljiti ljudi koji emituju muziku, a samim tim i SOKOJ. Plasim se samo da ce i tada postojati ogroman raskorak, ili ti jaz, izmedju prikupljenog i nama isplacenog novca! Koga cemo onda kriviti!? Ja, druze, vidim kako se ti "doticni" ponasaju. Jagnjece brigade. Logicno. A kako kradu, kako dobijaju milion i vise dinara posle manje od 80000 dinara u prethodnoj isplati bez novog izdatog HITA, ne znam... Pitaj ih sam! Sa mnogima si bolji nego ja. Mnogo bolji nego ja. Ja sam komentarisao one koji imaju hiljade dela, o par velikih tekstopisaca i kompozitora ciji je staz visedecenijski, koji dobijaju manje para od nekih odborasa ciji hitovi nicu tek par godina unazad... Ok. Nisam zeleo da pominjem stranke, savetnike i slicne. U svakom slucaju, svi oni na okupu cine najmanje tih pomenutih 40% "lapanda"! Pozdrav!
Atelje Trag Group, Belgrade www.ateljetrag.com Emmett Brown Technologies, Hollywood www.emmett-brown.com Last edited by perun; 08-03-2008 at 02:10 AM. |
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Banned
|
![]() Quote:
Zagrli me ti i oprosti mi stegni srce nemoj plakati jedno drugom smo bili sve, prva ljubaav sreca i prolece sada proslo je shvati molim te Sto se tice SOKOJA nemoze niko da me ubedi da ljudi za godinu dana vise potrose para nego sto dodele autorima.Pa sto oni nisu softvere stavili u zvanicnu potrosnju SOKOJA,zasta im sluze silni advokati kada nijedan proces nisu dobili u svoju korist(nasu)Cega da se odreknemo i zarad koga?Pa zar mislis da ljudi koji su prodali 30.000.000 i vise nosaca zvuka(ima ih mnogo)je posteno da se odricu icega.Zar mislis da se nisu svih ovih godina odricali?Pa sto su smenili direktora SOKOJA,zbog silnog postenja ili utaje.Covek ima 5 Apoteka u privatnom vlasnistvu,od cega Ogi?Od postenog rada,nasledja...itd Upravni odbor radi za 12.000 din,nerazumem to spasava Leontinu i Braju da ne nabrajam....ne. |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Banned
|
![]()
Objektivno:
|
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
|
![]()
Ogi dali je ovo objektivno?ti si stari vuk i vrlo doboro poznajes ovaj posao.Na toliko malo zaposlenih ovoliki rashodi.Pa godinama su ovako radili,uzimali od tvoga oca,tebe uzimace i dalje ako ovako nastave.Pazi polovina ostvarenog su njihovi troskovi.Cetrdeset sedam miliona su njihove plate za 2006 pa podeli sa brojem radnika i bice ti sve jasno.Pazi na zastupnike pored placenih advokata izdvajaju dvanaest miliona dinara,strahota da te uhvati.Evo sve crno na belo
Last edited by master29; 08-03-2008 at 12:13 PM. |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
autorska prava | SumAnuT | Razno | 0 | 28-10-2009 11:10 PM |
Autorska *prava*?! Think again... | kravadinka | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 2 | 18-05-2009 11:10 PM |
AUtorska prava! | SILENttONE | Razno | 4 | 18-01-2009 10:16 PM |
Autorska prava | Arthur | Razno | 7 | 02-11-2007 09:05 AM |
autorska prava | dzordz | Razno | 20 | 21-03-2005 07:19 AM |