Re: carina na opremu u hrvatskoj
Zbog svega prije navedenog ja sam u svim slucajevima uzeo speditera jer mi je zadnja stvar s kojom bih se htio bavit to da se objasnjavam s carinicima. Dobro, prakticki sve sto sam uvozio je bilo za firmu pa bih ionako trebao speditera, no i kada sam jednom osobno uvozio neke pedale i yoke za Flight Simulator opet sam uzeo speditera. Jednostavno mu posaljes dispoziciju na kojoj napises o cemu se radi (da je za opremu, osobne potrebe ili sto vec), prilozis kopiju racuna (original mora bit u paketu), nakon sto spediter sve obavi za tebe onda platis carinu/PDV/... i to je to. Istina, skuplje je 300-njak kuna, ali ja se za 300 kn zbilja necu natezat s carinicima.
A ovo da se stalno mulja i prilazu nekakvi fiktivni racuni i slicne bezvezarije - to mi pomalo vec ide na zivce. Zbog toga se vjerojatno i vecina carinika ponasa tako kako se ponasa i sve po default-u tretiraju kao potencijalne lopove. Da nema takve muljaze onda bi posten covjek dosao na carinu, pokazao racun, platio sto treba i nosio doma bez ovakvih "trauma" kakve se opisuju. Mozda je vrijeme da se neki ljudi zapitaju da li je problem u carini ili u njima samima i tko je doveo do ovakve situacije. Nije sve bas crno-bijelo kako se nekima cinilo ...
Da nije sve crno-bijelo dokazuje i slijedeci primjer: Prije nekih 8 godina uvozio sam nesto opreme. Angaziram speditera i mislim kako sve ide svojim tokom kad me zove carinik na telefon: "- Dobar dan, ne mogu ocarinit robu jer nema atesta. - Hmmm ... nisam znao da treba atest. - Na zalost, treba jer bez toga necete moci prodati robu. Ja vam to cak i mogu ocarinit, ali necete moci prodati. - Hmmm ... pa nisam ni mislio prodati, to mi je za opremu. - A, za opremu je, onda nema problema. Hvala. Dovidjenja." Ispostavilo se da je spediter zabunom oznacio da je roba za daljnju prodaju, a ne za opremu. No, carinik je bio toliko kulturan da osobno nazove i proba razrijesit situaciju.
Disclaimer: Ovo je samo moje osobno iskustvo i misljenje te ni u kojem slucaju ne predstavlja univerzalnu istinu.
Last edited by HrastProgrammer; 26-02-2008 at 11:30 AM.
|