Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-02-2008, 01:57 PM   #51
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Color's Control room - sredjivanje prostora

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
A što koristiš umesto kamene/ staklene vune? Možda azmafon koji je iz pamuka?
Da... azmafon u povelikim kolicinama... relativno lako se radi sa njim, ne leti preterano neprijatna "prasina", ne zabada se u kozu,... itd.. skuplji je nekoliko puta (5-7) od najobicnije "meke" staklene vune za istu zapreminu (kada se vuna "otpusti", znaci nestisnuta),.. nije bas jeftin, ali smo videli da ima i dosta skupljih (uvoznih) materijala od njega... baziranih opet na nekim "zdravijim" sastojcima (pod "zdraviji" ne podrazumevam "lekovit" i "ukusan")... kao za operacione sale....
Quote:
Imam pomišljanja o tome; kako se sprečava, da se ne naseliju neke bube, miševi ili bog zna što? Imajo neku preventivnu zaštitu protiv toga?
Od kad sam video porodicu misheva SRECNO naseljenu u staklenoj vuni u jednom shtednjaku (shporet... kako li ga zovete... ) ne razmisljam vise o tome
Shalim se... naprskali su ga necim protiv plesni, ali IPAK ga koristimo samo tamo gde su prostorije SUVE, ili trazimo da se osuse... vlaga ne odgovara ni spravama... uzgred budi receno... mishevi takodje...

Treba nacelno imati u vidu, da je tesko ista uneti u zivotni i radni prostor, da ne privlaci glodare, plesni i budj, insekte i ostale reptile..., a da bude neskodljivo za coveka... ako ti to nesto znaci... machke obozavaju azmafon (da ga chupkaju i cherupaju)... pa eto... ako bude mozda miseva... ukljucite i jednu (high-end?) machku u equipment list
Quote:
Imaju malo nepotpune rezultate testa apsorpcije (max. samo za 20mm http://www.azma.co.yu/TEHINFO.pdf), a debelije ploče?
Ne poznam azmafon jer ga ovdje kod nas nema pa pitam, i meni je ideja pamuka mnogo lepša.
Pa ako malo razmislim... oni ne proizvode deblje ploce... obicno se moze naci "jedinica" i "dvojka" (tanji i deblji)... s obzirom da se (samo) debljinom ne dobija preterano na efikasnosti apsorpcije... cak je i meni licno sasvim upotrebljiv ovako "tanak"... "tera" nas da radimo u slojevima ... vec imamo neku rutinu u tome.... koristimo ga za univerzalni apsorpcioni materijal, prosirenje frekventnog opsega rada nanize cinimo samom internom konstrukcijom apsorbera.

Sto se tice poslovanja... ako te zanima, nemam zalbi na kvalitet (barem do sada nije bilo problema), takodje su fleksibilni i sa prevozom... nekoliko kubika im moze biti dovoljno da skrenu sa svoje svakodnevne rute i da ti istovare to pred firmom/kucom (pricam za Srbiju)

Najveca moja, licna, zamerka je sto su prilicno nekomunikativni... ali dobro... to nije retka pojava...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2008, 03:54 PM   #52
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Najveca moja, licna, zamerka je sto su prilicno nekomunikativni... ali dobro... to nije retka pojava...

pozdrav

bogi
HAHAHA pa ti bi Boggy u Ceskoj Republici totalno poludeo!
Color is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2008, 04:00 PM   #53
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

^ma nisu nekomunikativni nego ne znaju nishta o svojim proizvodima.. ishao sam do azme u kg i slali su me iz maloprodaje u veleprodaju, pa odatle u samu radionicu.. itd.. nemaju ni jednu sobu oblozenu svim materijalima.. imaju jednu sobu na kojima su direktno na zid zakucane AD ploche.. svih vrsta sem onih koje su meni trebale.. usput im je i u medjuvremenu pukao alat za izradu jedne vrste tih AD plocha, pa sam uzeo druge.. pa sam jooosh chekao jer su chekali tkaninu da im stigne iz italije..

srpska posla.. al dobro, naposletku sve se fino zavrshilo..
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2008, 04:46 PM   #54
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Pod "komunikativnoscu" podrazumevam generalno sposobnost, odnosno vestinu medjuljudske komunikacije, u bilo kom, do danas poznatom obliku, od dimnih signala i pastirskog telefona,... pa do telepatije, ako neko ume i tako, nemam nista protiv, pod uslovom da umem i ja

U ovom konkretnom slucaju, podrazumevam, pored vestine da se DA precizan odgovor na precizno pitanje, i cinjenicu da im valjda za nesto sluzi Email servis ciju su adresu postavili na svojoj internet prezentaciji, ja im recimo poslah mail pre mozda vise od dve godine... odgovor jos uvek cekam...
_____
EDIT:
Jednom mi se to desilo, davno, sa Siemens-ovim predstavnistvom u BG, cekao sam dva meseca, i onda sam, isprovociran, prosledio isto pitanje cirkularno, SVIM predstavnisvima Siemens-a na kugli zemaljskoj, ... ehm... predpostavljate... covek iz BG Siemens-a nije odgovorio na Email, nego se pojavio sutradan, zadihan, sa petnaest kila prospekata... elem... nije ni tako dobro... a u ovom slucaju Azma nema distributere worldwide... pa ne mogu da sam sebi pomognem,... osim da odem u Kragujevac, gde predpostavljam sta me ceka... celodnevni "izlet"... zarad par informacija koje se i na papiru ili u pdf-u mogu dati i/ili poslati kako god.. moze i fax
------

Desavalo se da se niko ne javlja na telefon koji su okacili na internet prezentaciji... pa smo ovde, na forumu, imali problem da nadjemo ikakav broj telefona gde je moguce dobiti elementarne informacije o azmafonu, recimo cenu i raspolozivu kolicinu, vreme isporuke... neke ne tako kompleksne stvari... o apsoprcionom koeficijentu nisam ni razmisljao da pitam ista (da ne ispadne slucajno da sam drzak i bezobrazan ).

Pri tom, pod komunikacijom NE PODRAZUMEVAM tzv. "druzenje" , odnosno zelju ili naviku pojedinih firmi i njihovih zaposlenih, da te blokiraju, zadrze, ugnjave i proshetaju "okolo" na bilo koji nacin, a vise nego sto je neophodno da zavrsis posao zbog koga si PRIMORAN da uopste zapocinjes pricu sa njima.

No, ziveci u gradu gde ima blizu 2 miliona stanovnika i gledajuci da barem sto hiljada ljudi svakog dana osim nedeljom i praznikom, potrosi tri do deset puta vise vremena nego sto je neophodno... na prelazak (samo) dva ispravna mosta... sedeci u nekom prevoznom sredstvu... onda valjda kriterijumi ne trebaju biti tako ostri.... sta ja znam...

pozdrav i oprostite na malenom off-topicu

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 22-02-2008, 06:14 PM   #55
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

^meni su odgovorili na mail.. probaj ponovo.. a ako se odluchish za izlet, pazi se automobila na gradskom trgu.. u peshachkoj zoni..

mene je jedan nosio 4 metra (minimum) po trgu..
Old 25-02-2008, 12:03 PM   #56
NLP
Moderator

NLP's Avatar

boggy; a kolika je gustoča (kg/m3) tog azmafona i koja je funkcija, gustoča i debljina azma ad ploča (- to je kao zavr?ni dekorativni akustički sloj posle azmafona?)?

pa stvarno morate da budete veoma rutinirani i sa mnogo iskustva, da vjerovatno sa večim brojem slojeva napravite absorber posve efektivan izpod 100-80Hz.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2008, 12:24 PM   #57
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
boggy; a kolika je gustoča (kg/m3) tog azmafona
oko 70kg/m3
Quote:
i koja je funkcija, gustoča i debljina azma ad ploča (- to je kao zavr?ni dekorativni akustički sloj posle azmafona?)?
....
Da, to je nekakva apsorpciono-dekorativna ploca koji se moze lepo uklapati u enterijer (hoteli, trpezarije, kancelarije,...), moze se farbati, "kompatibilna" je sa plafonskom konstrukcijom za gipsani "armstrong" plafon (ploce tacno ulaze u "okca").
Nismo te ploce nikada koristili, ne znam preciznije karakteristike.

pozdrav

bogi

Old 25-02-2008, 01:30 PM   #58
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

^pa iskreno.. smiruju malo akustiku te ad ploche... iliti "gluhocu" sobe.. secam se kad smo uradili studio samo sa azmafonom.. toliko je bilo gluvo da je bilo neprijatno.. majstor je pocheo da se preznojeva, da mu zuji u ushima i da mu se povraca.. a bio je samo azmafon (najdeblji) zakucan za roshtilj.. kad smo stavili druge roshtilje preko, smirilo se malo, ali nedovoljno.. sad je zvuk tachno onakav kako sam i zeleo i ochekivao.. ne bih se slozio da su samo dekorativni element, poshto je i sama ad plocha pravljena od istog materijala kao i azmafon (kako kazu) samo shto je presovana i plastificirana (ili shta su joj vec radili) da bi se dobila chvrstoca..
Old 09-04-2008, 02:51 PM   #59
Color
Senior Member

Color's Avatar

Evo proslo je neko vreme, malo je i potrajalo, majstori su me ispalili kad su trebali da pocnu da rade pa sam uz pomoc jednog drugara i moje lepse polovine u inat krenuo sve sam da radim Da sam znao u sta se upustam ne znam da li bih se krenuo u ovu avanturu, ali na kraju je ooogromno zadovoljstvo pogledati delo nekoliko vrednih ruku.

Znaci, napravljeni su bass absorberi u coskovima, nise koje su postojale u prostoriji su ispunjene visecim bass absorberima i zatvorene gips plocama. Napravljena su dupla vrata koja dele studio i susednu kancelariju (vrata nisu nista specijalno, nejjeftinija ali je neverovatno koliko dobro funkcionise sistem sa dvoje vrata kao zvucna izolacija). Postavljen je namestaj (radni sto treba da dodje po meri pravljen i sa rekovima) i nesto tehnike (ostatak se ceka)....pocinje faza testiranja i slusanja prostorije i razmisljanja o sledecim akustickim tretmanima...

Prvi utisak mi je bio mnogo zbunjujuci, zvucnici na koje sam navikao (u kucnim uslovima), odjednom zvuce potpuno drugacije i cak mi se cini mnooogo lose (Yamaha MSP 5). U potpunosti sam u konfuziji, svakako sam planirao da uzmem vece studijske monitore ali tek za nekih mesec dana, ali sam mislio da ce mi ovi posluziti dok ne uzmem nesto drugo. Nikako ne mogu da se naviknem na zvuk. Namece se pitanje, da li je losa prostorija ili zvucnik... a bice da ni jedno ni drugo nisu na svom mestu.... Ok, nisam im jos ni poziciju nasao ali svakako zvuce mnogo cudno!

E sad, s obzirom da su od akustickog tretmana uradjeni samo coskovi i nekoliko visecih bass absorbera a da prostorija ima plafon koji ide u poluluk, ne treba se ni cuditi...

Znaci, bocni zidovi, zadnji zid, prednji zid i plafon su potpuno slobodni za daljnje intervencije.

Ramisljao sam o panelima: zid -> 8cm vazduh -> 8cm mineralna vuna -> sperploca

Sta mislite o ovoj kombinaciji? Neka bolja ideja? Ili kombinacija nekoliko razlicitih sistema?

Samo sam siguran da bih zeleo vise da ubijam visoke jer mi je ovako taman kako treba. Dosta visokih su pojeli asborberi u coskovima jer su ogormni (prednji sirine 70cm, visine 313cm a yadnji sirine 52cm a visine 313cm) koji su presvuceni mekim plis materijalom...

Evo jos i nekih slika, kako to za sada izgleda.....
Attached Images

Last edited by Color; 10-04-2008 at 02:12 PM. Reason: dodaci
Old 10-04-2008, 02:12 PM   #60
Color
Senior Member

Color's Avatar

Za vikend planiram da napravim bocne, zadnje i plafonske absorbere...

Sta mislite o ovoj varijanti kao prednja strana bocnih i zadnjih absorbera (mozda i plafonskih)?

-konstrukcija 8cm vazduh, 8cm min.vuna, pa ova "vrata"

Postoji u razlicitim dimenzijama i bojama. Letvice su tanke i elasticne, izmedju pojedinacnih letvica ima malo prostora (1-2 mm, ne znam tacno..)

Koje dimenzije bi trebalo da budu plafonski absorberi?

poz...
Attached Images

Last edited by Color; 10-04-2008 at 02:16 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules