|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
ovako.. listao sam dosta forum.. konsultovao sam se sa boggyem, Guzinom, Negovanovicem i dooosta drugih ljudi.. elem, na kraju sam doshao iz gomile ideja, na svoj nachin projektovanja studija.. veoma sam zadovoljan.. a sad idu i slike:
kupljeno: oko 600 metara greda 8x5, 80m greda 10x12 (za pod), 80m2 akustichke gume, 30 m2 sundjera 60%, 30m2 sundjera 85%, azmafona oko 150m2, i azma ad plocha isto oko 150m2.. ![]() ![]() ![]() sobe su BILE sledecih velichina: ![]() Rezija 4,16 x 4,16.. jako loshe, al ok.. ![]() Studio 3, 20 x 2, 36 ![]() ![]() inache ono shto se jedva vidi na slikama: sve grede koje su ishle u roshtilj na zid su oblozene akustichkom gumom (koristi se inache u auto industriji za smanjivanje buke motora) u "kaishevima" duz grede.. svaka greda je ushrafljena u zid na 3 ili 4 mesta.. ishao sam na shto manje shrafova.. gde god je ushrafljena, napravili smo "zljeb".. rupu vecu od samog shrafa, koja ide do pola grede, a unutra smo postavili u krugovima istu akustichku gumu i tek onda shraf kroz nju.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
prvi roshtilj gotov po celoj reziji.. preko njega ide azmafon:
![]() inache, levi i desni zid (gledano sa prozora) se shire (ka unutrashnjosti, jel) postavljeni su odstojnici koji na kraju greda odvajaju roshtilj od zida za 10 cm (kod prozora).. pratio sam liniju simetrije po sredini sobe.. roshtilj gotov i u studiju, josh azmafon preko: ![]() ![]() btw, desni zid (sa strane ulaznih vrata) je nakrivljen ka plafonu.. donji razmak roshtilja od zida je 5cm, a gornji nula (tj, debljina same grede). isto tako sam uradio i sa plafonom.. od desnog zida ka levom zidu je nakrivljen po istom principu: desni deo na 0, levi na 5 cm. simetrija nije bitna u studiju, poshto cu uglavnom imati mono usnimavanja.. a i poshto je ova prostorija jedina u stanu (a potpisujem i zgradi) koja ima sve paralelne zidove (u osnovi, bez akustike) ovo sam morao uraditi.. bash na ovaj nachin.. mislim, realno.. ova soba je trebala da bude zapisana kao fenomen u novogradnji.. ![]() struja ugashena u te dve sobe, postavili smo razvodnu kutiju u hodniku izmedju soba.. koju nisam slikao, naravno.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
josh malo tog zida u studiju..
![]() ![]() azmafon postavljen u studiju, i drugi roshtilj preko njega: ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
svaka cast i sretno....
gdje si nabavio akusticku gumu i koja je cijena?
![]() |
#5 |
MAO
|
![]()
kako ti sad zvuci ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
rezija.. i drugi roshtilj na njoj..
![]() isti princip i kod drugog roshtilja.. akustichka guma u kaishevima, grede ushrafljene po gorepomenutom principu.. i materijal odozgo.. ![]() pod u reziji - isto kao i u studiju: ![]() ![]() akustichka guma celom povrshinom, preko toga 12x10 grede u roshtilju 1x1m, izmedju kog su kasnije postavljeni sudjneri u stilu shahovske table.. s tim shto, su srednje gusti, i manje gusti ishli u taj x-ox, a pri krajevima sobe je ishao najdeblji i najgushci sundjer.. grede nisu shrafljene u pod, nego smo probali kolko tolko sistem plivajuceg poda, i mogu vam reci da u 5am komshija ne chuje nishta.. iako gruva muzika.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
zvuk (po meni) je savrshen.. nit mrtav, nit ima neke jache reverberacije.. merili smo kao sa nekim sranjem, i kao 0,26 s je u reziji...
ajmo dalje: ![]() azma AD ploche su postavljene na zid, vidi se i bass trap koji ide po celom zadnjem zidu (gledano sa strane slushanja) iznad vrata.. koja nisam slikao.. koja su iste debljine kao akustika.. isto uradjena, samo shto umesto pravog zida je nepropusni shper od 2 i kusur cm plafon: ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
akustichku gumu sam nabavio u dermi, u centru.. blizu kneza.. zaboravih tachno ime ulice.. nisam siguran za cenu po kvadratu, ali znam da je najskuplja u celoj prichi.. za to shto sam uzeo sam potroshio ihaha para.. ne bih bash sad da pricham.. ako me razumete..
![]() zavrshen prozor u reziji: ![]() ostatak alika sutra.. moram da palim.. a vi ako vas interesuje neshto, slobodno pitajte.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Izgleda da su te mozda zeznuli za tu "akusticku" gumu.Koliko vidim ovako grubo na slikama , radi se o expandiranoj EPDM ili slicnoj sintetickoj gumi koja se koristi iskljucivo za izolaciju klima kanala i sl.Glavni problem kod nje je taj sto uglavnom ima izrazen memorijski efekat..tj kad izvrsis pritisak (dugotrajan) na nju ,ostane u takvom polozaju.Koja joj je oznaka..tj...brend?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Senior Member
|
![]()
Ja jedino sto sam nasao od akusticke gume,ustvari ona bi trebala da sluzi da amortizuje vibracije,ne znam zasto si isao celom povrsinom kad si mogao po podu da ides samo sa gumenim podloskama ispod greda?
Evo firme zove se Armacell to sam jedino uspeo da pronadjem a proizvod se zove Armaflex sa zatvorenom ćelijskom strukturom od ekspandirane gume.Sada vidim da ni to nevalja,pa dobro gde ima i koja je to guma dobra za smanjivanje vibracija trebace i meni pa cisto da se ne zeznem pri kupovini hvala ako neko zna unapred! http://www.sidek.co.yu/index.php?main=kontakt Ipak bice to super prostor za rad,gde si kupio ad ploce? malo mi je cudno na koji nacin si upotrebio sundjer za pod, sta si stavio za bas trap,vidim nisi koristio kamenu vunu? Last edited by grada27; 16-02-2008 at 11:40 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 4 (0 members and 4 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Izgradnja Mastering studija - slike | DaBear | Mastering | 9 | 19-08-2009 12:25 AM |
Koncepcija i izgradnja studija | DeMa | Dizajn i konstrukcija studija | 48 | 07-12-2008 09:42 PM |
Izgradnja studija - slike | DaBear | Dizajn i konstrukcija studija | 1 | 24-08-2007 11:41 PM |