|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Moderator
|
![]() Quote:
S obzirom da se plata zaposlenih ne uracunava u stavke koje dovode do "oslobadjanja" od placanja PDV (ako je firma u sistemu PDV), te se on u deo cene koja se naplacuje klijentu mora uracunati, i tada ako pogledamo bas sve dazbine od cene usluge i onoga sto placa klijent... pa do plate... dobijas da je taj procenat veci nego sto si izracunao.... ovo je (sa uracunatim porezom u cenu usluge), barem meni, razumljivije. ![]() Nisam uracunavao ostale troskove (knjigovodja, eventualni zakup prostora, itd..)..... samo PDV.... to se ne moze izbeci. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#22 |
Senior Member
|
![]()
Ja nisam govorio o troskovima, to je dodatni izdatak ali to je vec stvar poslovanja firme, ali Bozo electronic je pravi primer jedne male porodicne firme gde se vodi racuna o svemu, pre svega o kvalitetu proizvoda i usluga, a onda naravno i o troskovima, i ja vidim da oni mnogo rade i jos skromnije zive. Ali ima tu i zadovoljstva valjda jer rade posteno (ta kategorija danas ne vredi bas puno u Srbiji, ali ima ljudi koji definitivno to i cene). Definitivno nam je drzava drcna kad su pitanju nameti i treba jos vise da vode politiku ( ali pravu) podsticaja razvoja porodicnih firmi, a ne da pustaju ovaj narod da pliva u sonoj kiselini i da nam onda pricaju o trzistu i konkurenciji, a oni i njihove porodice svi na drzavna jasla
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Pa ja nisam pominjao nikakve trikove niti davanje laznih podataka banci... dakle, neko te uredno prijavi u firmi i odredi ti virtuelnu platu od recimo 50.000, plati za taj prvi mesec doprinose (das mu ti pare za to, a on podigne svojih 50.000 sa racuna na ime tvoje plate i zadovoljan i on i ti), i on moze 'ladno i bez rizika da ti da potvrdu da imas platu od 50.000 dinara. Cim ti dobijes kredit, on ti da otkaz jer "ne obavljas dobro posao" i ti nastavljas da placas rate. Njega ne moze niko krivicno da goni jer nije dao lazne podatke, a tebe ce da diraju i da te pravno gone samo ako prestanes da uplacujes rate. Naravno, od banke do banke i od vrste kredita se razlikuje ono sto se trazi. Banka moze da trazi da se napise i od kad je radnik prijavljen i da trazi da firma da potvrdu o plati za 4 ili 6 meseci unazad itd. u tom slucaju ovo se ne isplati.
![]() |
![]() |
#24 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() da li si nesto zaradio... eh, samo mi sirocici ![]() ![]() ![]() Pozz p.s. Boggy, brate, prijatelju... ovaj mi se jos ne javlja, nisam kriv majke mi ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Junior Member
|
![]()
Evo konkretni procenti, sta, kome i koliko se izdvaja u slucaju gde se radi o preduzetnistvu koje nije u obavezi da vodi knjigovodsvo(pausalni razrez na mesecnom nivou)
podaci obracuna poreza i socijalno-penzijskog (SSSprema) osnovica za oporezivanje je prijavljen promet od 19999.35(mesecno) porez 10% samodoprinos 4% (procenat se razlikuje od opstine do opstine) za "radni staz" sledece kvote na istu osnovicu 19999.35(mesecno) pio(penziono invalidsko osiguranje) 22% zdravstveno osiguranje 12.3% za slucaj nezaposlenosti 1.5% podatci prepisani iz resenja kad se sve sabere znaci 49,8% od prijavljenog ![]() ili prostije receno drzavi das 9959.6763din tebi ostane 10039.6737 po preracunatom procentu to je negde, na isplacenih 10.000 drzavi das 10.000 pa sad vidite koliko treba izdvojiti da bi bio kreditno sposoban ![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|