Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 15-10-2007, 05:49 PM   #6
stanceyu
Junior Member

stanceyu's Avatar

Default Re: Pedalboard kucne izrade?

evo, napokon sam zavrsio sa pedalboardom, pa cisto da napisem kako sam ja resio problem, a ako neko ima neku prakticnu ideju da doda, rado bih isprobao...

Posle duzeg ceprkanja po netu i trazenja solucija za idealan PB, skontao sam da mi je varijanta sa samolepljivom Velcro (cicak) trakom najprakticnija za pricvrscivanje pedala, a za napajanje sam se odlucio za varijantu sa vezivanjem nekoliko DC konektora u seriju koja se zavrsava sa jednim zenskim konektorom odgovarajuce dimenzije.

Sto se podloge tice, krenuo sam od najobicnije kuhinjske (kevine omiljene) tacne koja mi je odgovarla po dimenzijama i cvrstoci i samo sam je prefarbao u crno .
Za tacnu sam se odlucio pre svega sto na njoj vec postoje oblikovane drske, tako da ne treba nista dodavati i busiti. Uspeo sam se uklopiti i u dimenzije, a po cvrstoci mi je takodje delovala pouzdano. kad poredjam sve pedale, nigde se ne savija.
Pozeljno je od dole zalepiti i onu samolepljivu gumu (za nogare na stolicama) sto ima po radnjama, cisto da se izbegne klizanje PB-a po podlozi.

Samolepljivu cicak traku sam nasao u prodavnici Woby u NS-u (ima i u BGu) po ceni od 165 dinara 1,5 metar. Trebao mi je ceo jedan tabak + jos malo od drugog, ali mahom zato sto nisam imao iskustva sa tim, pa sam nesto trake i upropastio. Na plocu sam zalepio onaj deo sa kukicama, a na pedale onaj "vuneni".
Prva stvar koja se preprecila i oko koje sam se njakao je ona folija sa donje stane pedala na kojoj pise na koliko volti pedala radi... blah, blah, blah... Problem je sto lepilo na cicak traci NEMA SANSE da uhvati na to, tako da sam to skinuo i prelepio cicak na ono ispod, koje je TAKODJE jako glatko i treba ga ili malo izsmirglati ili naneti sloj nekog lepila ili nesto tako...

Pedale koje imaju metalno kuciste i od dole su SAVRSENE za ovako nesto. Najveci problem sam imao sa Behringerovom pedalom na koju traka nema sanse da uhvati. Jos uvek se sa njom njakam i smisljam sta cu da uradim, ali verovatno cu naneti prvo malo Tigrocola na nju, pa prelepiti ponovo cicak... ne znam jos, ali ta podloga joj je GROZNA. Iako je pedala teska ko pakla cigara, non-stop spada, dok ruski equalizer () koji je tezak ko tenk (i tako i smrdi... ) stoji kao saliven... podloga je metalna, a on kanda od olova...

Sto se napajanja tice, to sam resio tako sto sam u seriju vezao nekoliko DC konektora odgovarajuce sirine za pedala, na sam kraj sam stavio takav zenski konektor koji sam prikljucio na postojeci adapter.
ovim sam resio napajanje za 5 pedala, s tim da jednu pedalu "teram" na posebni adapter (Digitech DigiDelay) jer ona em vuce dosta struje em je "probirljiva", a drugu (SansAMp bass driver) na bateriju jer mi frka da je izlazem struji po raznim prostorijama i klubovima ...
Dakle bitna stvar kod ovakvog napajanja je da pre svega proverite da li vam svi uredjaju imaju uticnicu sa istim polaritetom, jer ako nemaju... . Zatim, treba da proverite koliko svaki uredjaj zahteva struje u miliamperima, zatim da sve te cifre saberete i nadjete ispravljac na odgovarajucoj voltazi, a amperazi VECOJ nego sto traze sve pedale zajedno (neko od ljudi iz elektro struke ce verovatno ovo znati bolje da pojasni, a ja kao medicinar cu da pomognem onom ko to bude pogresno razumeo ). Znam da postoje i neke tube pedala koje uopste ne zahtevaju ispravljenu struju, nego naizmenicnu (Mesa/Boogie Bottle Rocket... npr), tako da ako imate tako nesto, ne mozete sa tim adapterom napajati i ostale pedala koje traze ispravljenu struju...

Na kraju kad se to sve sklopi i upali izgleda ovako:

Sto se prenosa tice, za sad mi ide u rack:
uz dodatni sundjer, ali planiram kupiti neku laptop tasnu ili tako nesto, pa tu nosti...

Samolepljiva cicak traka stvaro super sljaka. PB sam nekoliko puta okretao naopako i sve stoji kao saliveno.

eto, toliko o mom iskustvu. Nadam se da ce ovo neko pomoci, kao i da ce meni mozda neko posavetovati jos nesto prakticno.
stanceyu is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules