Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-10-2007, 06:35 PM   #1
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Post Preamp retube?!

Razmisljao sam da promenim lampu na preampu, pa sam i pored onoga sto sam znao jos malo trazio po netu...
Trenutno je unutra 12AU7A to jest ECC82EH electro-harmonix,a nosim se mislju da je zamenim sa 12AX7 odnosno ECC83 kako joj je Evropska oznaka, najverovatnije nekom od Telefunken cevi, ali pored toga sto je zamena cesta u obrnutom slucaju i ne postoji skoro nigde ovako kako ja hocu postoji dilema da li je Telefunken pravi izbor s obzirom na to da se pojedini profesionalcni nikako ne slazu da postoje te i tolike razlike u brandovima o kojima se toliko prica i ne samo kad su lampe u pitanju! Primera radi EI radi odlicne cevi po mnogima u svetu, a definitivno su to Philips ekvivalenti i jos gomila takvih primera!

Da budem konkretan, jedina razlika izmedju ovih lampi je gain factor koji je za 12AU7 19, a za 12AX7 100,sto znaci da ce ova koju ja zelim da uzmem poprilicno jaca i po svoj prilici ce imati veci headroom i dace vise ulazne snage! Mada je jedina logicna zamena za moju lampu 12AV7 za koju je gain factor 41 i prva je sledeca u nizu pre 12AY7 sa 45, 12AT7 sa 60 i tako dalje...
U kontaktu sam sa drugarom iz USA koji mi kaze da cu bez problema moci da stavim 12AX7 i da ce rezultati biti odlicni, pa me interesuju vasa iskustva i misljenja povodom ovoga...

Last edited by kravadinka; 05-10-2007 at 06:46 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2007, 09:03 PM   #2
Max
Pro Member

Default Re: Preamp retube?!

A o kom se preampu radi ?????

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2007, 12:39 AM   #3
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Bitno?! dbx 376...
Old 06-10-2007, 09:54 AM   #4
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Bitno?! dbx 376...

Zato sam i pitao ..... kod preampa te klase , nema potrebe da se cimas oko lampi ....

Kod nekih visih klasa , mozda , mada je promena zvuka prilicno mala .....

Pozdrav
Old 06-10-2007, 11:57 AM   #5
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Realno ono sto sam trazio je neka minimalna promena u samoj definiciji zvuka te lampe, sve sto mi na ovom preampu treba je malo "cvrstine" na ulazu, a pretpostavljao sam da je to 12AX7!
U svakom slucaju Avalon 737 nosi Sovtek koje i nisu nesto preterano cenjene, mozda 12AX7 LPS kao novo od Sovteka, ali slazem se da se vrlo malo dobija, pa cak sa nekim NOS Telefunken koje su vise puta skuplje!
Inace veoma kontradiktorno da isti Avalon sa lampama gain faktora 100 ne mozes da pobudis cak ni sa Hi Gain aktiviranim, a gore pomenuti dbx sa 12AU7 i faktorom od samo 19 prima signal neverovatno rado, sto me nagoni da ne verujem u tu cenovnu razliku, a o tome se i pricalo i pisalo nebrojeno puta!
Old 06-10-2007, 12:00 PM   #6
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
U svakom slucaju Avalon 737 nosi Sovtek koje i nisu nesto preterano cenjene, mozda 12AX7 LPS kao novo od Sovteka, ali slazem se da se vrlo malo dobija, pa cak sa nekim NOS Telefunken koje su vise puta skuplje!
Menjao sam ulazne lampe na Avalonu 737 sa dosta kvalitetnijim Philps ima ... ali je promena u zvuku vrlo mala .... jeste se malkice usvrstilo dno i malo su definisaniji visoki ... ali razlika je realno 2 - 3 %

Pozdrav
Old 06-10-2007, 12:47 PM   #7
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

nisam probao nikad, al isto mislim da na spravama vise kvalitete , visim naponom itd mozda ima smisla. ljudi mecu Mullard u neke pendulume, millenie i tako to.. ali dBx.. ne znam bas. nista ne kosta da probas sa EI tipom 12AX7..

inace snimao sam podosta sa 376 i sa 737. moje iskustvo je da tu usporedbe nema.. sto god se pisalo na netu. ne da je 737 tolko dobar.. ali 376 .. uh..

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2007, 01:32 PM   #8
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Vise od 3 godine sam pokusavao da snimam na 737 i sve vreme sam verovao da ja nesto ne znam i da je problem u meni, jer mi je zaista bilo neverovatno da tvrdim za takvu spravu da ne valja, ili u najmanju ruku da mi se ne svidja, ali...
Ma nema tu nikakve kvantne fizike i mehanike, sprava mi se jednostavno ne svidja! Da pojasnim, pored toga sto se nalazim pred preampom, cesto sam i pred mikrofonom i odatle moje nezadovoljstvo i oni koji pevaju znaju o cemu pricam!
Ne kazem da je losa, daleko od toga, onoliko releja za svaki prekidac ipak govori o nekom kvalitetu, u najmanju ruku izrade, ali samo snimanje...
376 je niza klasa i po ceni i po user rewiew matrici i po svemu ostalom,ali... Kad bi sve bilo tako crno ili belo...

Sve zavisi sta se snima, ko se snima i ko snima, ali bih uzeo u obzir najvise misljenja onih koji se i sami bave pevanjem i koji snimaju sebe, tu se situacija drasticno menja!
Kad snimam druge, Hi Gain, OGROMNA kompresija onog mutavog, sporog kompresora na 737, plus pevac koji peva jako glasno i Avalon zaista pokaze svoje lepo lice pa cak i pored tog kompresora koji je malo hmmm... Svi hvale taj EQ sa 737... Ne znam sta da kazem, rade noch-evi dobro, ali i sama sprava je "pretvrda" gde sibilanti svoju pesmu pevaju, pa je dodavanje bilo cega gore zaista dikutabilno, a i osim low cut ne volim nista da diram pri usnimavanju!
Ali...
Tihe deonice, tih pevac, sam osecaj pred mikrofonom je GROZAN pred 737, jednostavno kao da pevas u dasku i nemas nikakav dinamicki odziv, jednostavno nista se ne desava i to nije samo moje misljenje, vec i jos nekih ljudi koji su inace dali ne mali novac za 737
376 vazi za neomiljenu spravu, ali... Pre nekoliko dana testiramo flat jedan i drugi sa nekoliko mikrofona, izmedju ostalog Audiotehnika 4040, SE Gemini, pa cak i nekih stage mikrofona, pa tu radi objektivnosti ubacimo i API 512c sa dbx 160A u lancu, rezultat?!
Api i Avalon poprilicno identicni, ali 376 je maaalo masniji (istina malo "prljaviji), meksi u visini i jednostavno se nesto desava na tom vokalu, kako dobrog tako i loseg, ali se desava!
Da se opet ogradim, to je naznaka zvuka koji ja imam u glavi kao dobar vokal, znaci nikako to je to, vec samo naznaka toga sto bih zeleo da dobijem! I opet da ponovim, ja pevam i to je ono gde sam nezadovoljan preampom, dok u isto vreme dok snimam druge problema nema, jer vrlo malo njih zna ista o zvuku, to nisu muzicari vec pevaci!
Ne namecem nikom svoje misljenje, niti zelim da stvaram raspravu, ali definitivno se borim protiv predrasuda i nekih uvrzenih misljenja i ako moram da biram izmedju $492 za 376 i $2250 za 737, sa ovim iskustvom i pored tih mana dbx i 737, jasno je za sta bih se odlucio, ali opet ponavljam to sam samo ja i to su moje impresije kao pevaca, dok mi nimalo ne bi smetao i odlicno bi mi radio da ne pevam na njemu i da samo snimam druge! A to me navodi na to da budem jos objektivniji, pa moram da napomenem da je ovaj stav mozda vise inspirisan time sta ja ocekujem od sprave koja toliko kosta, ili jos bolje koja je toliko skuplja od jednog 376, nego sto je ona toliko losa!

E sad ja znam da ce vecini ovo da zvuci jako cudno, od prilike kao kad bih rekao da je WV los automobil, pa... Sta znaci dobar automobil?! Za nekoga je to da se on manje kvari od drugih i zahteva manje paznje, jeftinije odrzavanje (iako su razlike merljive, ali su minorne), ali... Ako pitas mene, dinamika voznje, emocije, temperament, design, sexipil... Sve je stvar samo pogleda na svet...

Last edited by kravadinka; 06-10-2007 at 02:00 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules