Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-10-2007, 11:59 PM   #1
Don Solaris
Pro Member

Default Evo za?to volim D-50 synth

Nedavno sam zbog nedostatka prostora odlučio prodati D-50. Ali več sam tada planirao uzeti D-550. I danas sam ga napokon našao u ZG za ok paru (kao što se vidi na ovoj slici, D-550 se dobro uklopio u društvo). Uglavnom, obzirom da mu je jako pala cjena, ja taj uređaj preporučam svakom ljubitelju dobrog zvuka. Preseti su standarndno bezveze i nemaju veze sa onim šta taj synth može da radi.

Najvažnije što bih rekao jest da taj synth može poprilično FAT da zvuči. Ne onako analogno, več više vuće na neki DCO, ali opet itekako debelo. Počnimo sa time da je u uređaju 6 LFO-a. Od "oscilatora" za zvuk, tu su SAW i PULSE. Pišem u navodnicima jer je cjeli synth zapravo baziran na DSP-u (nema oscilatora unutra). To je zapravo prvi Virtual Analog synth. Filter je također emuliran pošto Roland (a niti nitko drugi) tada još nije imao digitlani rezonantni filter.

Vezano za FAT. Evo u čemu je fora. I pulse i saw mogu da imaju PWM. E sada dovoljno je samo 2 "oscilatora" da uzmete i dobijete poprilično debeo zvuk: LFO-u 2 kažete da modulira PWM od prvog oscilatora. LFO-u 3 kažete da modulira PWM od drugog oscilatora pri skroz drugoj brzini, i fazno potpuno neovisan od prvog. Za dodatno podebljavanje uzmete LFO1 i kažete mu da modulira pitch od prvog oscilatora (kako bi stalno plivao u odnosu na drugi). Prema potrebi može se dodati i mrvica chorusa iako je i sirov dosta debeo. Evo kako to zvuči:

Audio (400 kB)

Ovo je naravno samo prva polovica syntha (Upper tone) !!!!

Na raspolaganju je još isti takav Lower tone. Dakle, još dva takva oscilatora i još jedan (neovisni od prvog) stereo chorus koji ide iza ta dva oscilatora!! Prije svakog chorusa je i jedan EQ!! Znaći synht ima 4 tona po patchu ali su im pathovi spojeni tek prije reverba. Evo konkretne slike ovog patcha iz editora.

To je naravno samo što se tiće "analognog djela". Synth ima i Ring Modulator i solidnu količinu digitalnih waveformova, te jako specifične konvertere koji naviše dolaze do izražaja prilikom korištenja sampliranih waveformova - daju mu jedan sprcifičan kristalno čisti zvuk.

Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2007, 12:21 AM   #2
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Default Re: Evo za?to volim D-50 synth

Solaris, pravis li ti neku muziku... ili samo kupujes synth-eve...

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.
sRce is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2007, 07:35 AM   #3
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by sRce View Post
D-50 imam več 6 godina. Ništa tu nije "novo" kupljeno. Samo sam zamjenio klavijaturu za rack.

Šta se pravljenja muzike tiče. Pa dobro sRce jel ti čitaš ovaj forum u zadnje vreme?

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=19526

http://www.rumski.com/forum/showthre...621#post135621

http://www.rumski.com/forum/showthre...220#post160220

Last edited by Don Solaris; 10-11-2007 at 12:53 PM.
Old 03-10-2007, 09:45 AM   #4
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Imao sam D50 nekih 7 godina i na zalost morao dam da ga prodam, sda trazim povoljnu priliku da ga iskopam u u modulu i da mi srce opet zaigra .

Jako sam vezan za tu spravu, sto sentimentalno sto zbog toga da je jebeno dobra.....a smesno jeftina.
Cuvam RAM karticu sa mojim presetima dok ponovo ne dojde d550 u kucu pa da je "ozivim" .

Don, ekstra ti je ovaj Analog preset
Old 03-10-2007, 10:46 AM   #5
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
Imao sam D50 nekih 7 godina i na zalost morao dam da ga prodam, sda trazim povoljnu priliku da ga iskopam u u modulu i da mi srce opet zaigra .
Ako ne ide nikako, ubodi ga preko američkog eBaya. Mislim da je 200$ + poštarina je 80$. Problem je što "kod nas" nema baš puno rackova. To su uglavnom studji koristili po vani. Ja sam u zadnjih 6 godina koliko imam D-50 vidio samo 2 racka po lokalnim oglasima!!! Od toga sam jedan ja kupio prije par dana.

Last edited by Don Solaris; 03-10-2007 at 10:52 AM.
Old 03-10-2007, 12:08 PM   #6
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: Evo zašto volim D-50 synth

Quote:
Originally Posted by sRce View Post
I da ne pravi muziku i da samo kupuje sinteve, sta je tu lose? Ovo mi zvuci kao neka ljubomora. Ima ljudi koji su kolekcionari i koji kupuju sinteve a ne prave muziku.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2007, 12:09 PM   #7
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:

Jako sam vezan za tu spravu, sto sentimentalno sto zbog toga da je jebeno dobra.....a smesno jeftina.
Cuvam RAM karticu sa mojim presetima dok ponovo ne dojde d550 u kucu pa da je "ozivim" .

Don, ekstra ti je ovaj Analog preset
Kao sto si prodao i KAWAI K-5000. Zadavio bih te
Old 03-10-2007, 01:06 PM   #8
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Ma zadavio bih sam sebe ...doci ce K5000RS u drustvu sa D-550 ...jos samo malo.
Old 03-10-2007, 01:13 PM   #9
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Ma zadavio bih sam sebe ...doci ce K5000RS u drustvu sa D-550 ...jos samo malo.
Ako naletis na Kawai, kazi pa cemo zajedno skupiti lovu da ga uznemo pa cemo se lako raskusurati, samo da dodje u N.S.
Old 03-10-2007, 01:30 PM   #10
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Kao sto si prodao i KAWAI K-5000. Zadavio bih te
To je jebena sprava. Ja sam htio uzet "S" verziju, ali.... "jednog dana". Nemam vremena toliko opreme programirat u isto vreme i jo? pravit neku muziku i jo? radit u firmi svaki dan.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules