|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Prvo, ekstremno blisko merenje, ili tzv. nearfield merenje na 1/4" ili manje od membrane zvucnika se primenjuje samo u slucajevima ako zelis da iskljucis uticaj akustike prostorije, i tako napravis quasi anechoic merenje, koristi se samo za woofere ispod 200Hz... kada konstruises ili meris zvucnik... translacija merenja na rezultate na mestu slusanja se radi po formuli. Merenja radi na mestu slusanja. Probaj Dirac pa javi rezultate, eventualno njime mozes dobiti RT60 vrednosti u svojoj sobi... Uporedi to sa subjektivnim utiscima prilikom koriscenja onog naseg test signala, da bi shvatio sta znace predugacka RT60 vremena u tvom realnom poslu... i na kraju kako se manifestuju tebi licno. Jedan nas prijatelj je vrteo sve testove i pisao na papir subjektivne utiske... vrlo je bilo zanimljivo citati... slusao je "reverbe" u svojoj sobi, sa nasim signalom koji reverbe nema... Desavalo nam se mnogo puta da ono sto Dirac premeri kao lose, ljudi uopste ne kopcaju... jer im to mozak isprocesira i kompenzuje taj problem.. ono sto ne znamo je sta mozak uspe a sta ne da isprocesira... itd. Kod svih programa za merenje nije problem merenje i dobijanje izmerenih vrednosti, problematicna je analiza tih rezultata koji se rade Furijeovom transformacijom, u slucaju akustike, po nasem misljenju bolja bi bila Wavelet transformacija i pregled rezultata u tri dimenzije, frekvecnija, vreme i nivo. Od mikrofona koristi neki kondenzatorski koji se tebi cini kao vrlo ravan na snimcima.. to je dovoljno precizno za tvoje potrebe i za sticanje utisaka o merenjima u akustici, da sada ne bulaznim o Bruelima, Acopacificima i Earthworksima... Potrebno je da mikrofon moze da uhvati frekvencije preko 20kHz i da ide nisko barem do 20Hz... Srecan rad! pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#22 |
Pro Member
|
![]()
imam 2 'omni' mikrofona. Jedan je navodno i merni, ali Behringer, ali cu ipak verovati vise AKG c414. Probacu dirac, i obican impuls, pa kacim rezultate
Hvala. Ono sa bliskim merenjem sam mislio zbog eventualnog 'gusenja' membrane od strane stojecih talasa, jer sam video neka merenja losih (katastrofalnih) soba, gde je mic bio bas blisko
![]() |
#23 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
Uradi u Diracu i waterfall... pa posalji sliku. Quote:
![]() Quote:
![]() Takvo merenje ima smisla mozda samo za soffit montirane monitore, koji su ravni i u nearfieldu, inace za freestanding monitore postoji dodatna kompenzacija u skretnici za tzv. prelazak iz half space u full space, pricam za woofer... Kao sto rekoh, meri pa vidi, i uzivaj u istrazivanju... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#24 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Moderator
|
![]()
![]() |
#26 |
Pro Member
|
![]()
Ne mogu sad da nadjem telefon ovog iz Vojvode Stepe, mozda sam i bacio, ali on ti je dosta skuplji, mislim da je kod njega 2cm debljine oko 290 din, a u Kragujevcu je 230 din. E sad ako uzimas malo onda nije oproblem, ali ako uzimas vise...
Ovi u Kragujevcu ce ti dati njegov tel sigurno, ali bolje ti je da njima platis a oni ti onda posalju nekim kamionom koji dolazi za BG, hoce to da urade sigurno, meni su tako poslali.
![]() |
#27 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Uspeo sam i ja nekako da nadjem broj ali niko mi se ne javlja ceo dan. Ne treba mi azmafon nego samo azma ploce. Jel ima i to? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Moderator
|
![]()
a koliko koshtaju azma AD ploche?
i da li ih mogu naci ovde? da li vam valjaju azmafon P materijali za pravljenje plivajuceg poda? i preko toga podex ploche? ![]() Last edited by HeatMan; 25-08-2007 at 12:21 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Junior Member
|
![]()
Vrlo interesantan Thread!
Uskoro cu poceti sa obradom jedne veoma male prostorije (approx. 3x2), za namenu slusanja i snimanja. Za obradu planiram Azmafon A i Azma AD ploce. Posedujem veoma oskudno znanje iz oblasti akustike tako da se u potpunosti oslanjam na iskustva i savete ljudi odavde. ![]() Par slicica prostorije: Svakom predlogu: Welcome!
![]() |
#30 |
Junior Member
|
![]()
U brate vrh prostor,moze tu svasta da se uradi ja vec zamisljam
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Azmafon(Zvucna izlolacija) | STUDIOTON | Dizajn i konstrukcija studija | 23 | 10-12-2013 08:09 PM |
Azmafon ili??? | akordeonista | Dizajn i konstrukcija studija | 1 | 21-09-2009 06:33 PM |
Azmafon - Novi sad | MHz | Dizajn i konstrukcija studija | 3 | 05-06-2009 08:05 PM |
Azmafon? | kok | Dizajn i konstrukcija studija | 16 | 15-11-2006 09:22 PM |