Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-09-2007, 03:06 PM   #61
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: pitam se pitam dal na sae da skitam

Uff al se uzburkalo...

ajde da podvucemo, u cemu smo se slozili:

1) Nije jeftina skola i ne garantuje nikome nista - znanje i posao. KAo i svaki drugi fakultet ili skola. Puno nih zavrsi a nemaju pojma. Pa onda na praksu i ko izdrzi...

2) I ako se cak i nadje posao kod nas (u Srbiji / Hrvatskoj, gde vec..) nije neka lova. Jel da? Pogotovo za pocetnike...

3) nije ni u inostranstvu. Ko sto tekoh, asistenti su oko ?30 na dan. Iskusni inzinjer od ?100 na dan pa na gore, poznatiji su na oko ?500 na dan a za najbolje - gornja granica ne postoji !! (ima ih da se izbroje na levu ruku!)

4) Bez licnog (dobrog) studija je jos manja sansa da se lepo zaradi ...jos treba nauciti programiranje i aranziranje da bi se povecao prihod...

5) prema tome - dabome. Ko voli nek izvoli...ko zeli jako - istrajace ( a nece da zabusava posle 2 nedelje, ko sto rece Artur!)
Veliki broj njih (koje sam video) posle nedelju dana ozbiljnih sessiona, po 15-16 sati, promeni misljenje o poslu..

toliko, ja vise necu na ovu temu , sve smo rekli ? a?
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 04:24 PM   #62
RAJKO
Member

RAJKO's Avatar

Pozdrav

Mislim da ovakve teme mnogo vise pomazu nego Mac vs PC ili koji mikrofon za 50e da kupim ili da li je bolje radi audio karta od 75 ili 95 eura.Kako od WC a napraviti kupatilo ubaciti kadu,ali akusticki obradjenu i da li sme mikrofonski kabl pored tusa...........

Ja samo skrecem paznju na odgovornost vlasnika studija prema osobi koju primi na pripravnicki staz.Prvo veliku odgovornost snosi isti vlasnik ako pogresno proceni i primi u studio problematicnu osobu,a to se morate se sloziti vidi iz aviona.Ako je taj korak resen i primite osobu sa kucnim vaspitanjem ,ne kazem da ne postoji potencijalni strah da se taj neki pokaze za dve tri nedelje u pravom svetlu,onda pruzite sansu coveku u potpunosti.

Onda mislite da su samo"klinci" problematicni?!?!
Imam primera koliko hocete da isti vlasnici se postave tako da covek ne moze da poveruje.
Primer jednog mladog momka ,koga svi znaju,radio je vise od godinu u jednom od najpoznatijih studija u Beogradu.Za zadnjih sest meseci je zavrsio posao vlasniku za njegovu celu plocu i jos sto sta,a placen je bio u mandarinama.Licno sam sa njim bio kada mu je vlasnik rekao da nema para a u sledecem trenutku dolazi deliveri sa egzoticnom hranom od 50 eura.Tako svaki dan.
Nakon odredjenog vremena taj isti momak mi rece "zamrzeo sam studio za ceo zivot".
Danas uspesno gradi svoju karijeru,aranzersko producentsku,zna vise od mnogih i jedan je od prvih koje pozivam u pomoc za neke nejasnoce oko kompijutera,softvera,audio programa.....................
O ljudskim stranama doticnog momka nemam tek da ne pricam.Pravi saradnik i drugar.
Eto toliko,ne shvatajte me pogresno ali svaka medalja ima dve strane.
RAJKO is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 05:15 PM   #63
gyr_ikaruga
Junior Member

gyr_ikaruga's Avatar

pozdrav

dakle, ovo moj prvi post, iako već du?e vrijeme pratim forum. zavr?io sam sae u ljubljani prije nekih mjesec dana, iako jo? uvijek čekam diplomu jer im to ?alju iz amsterdama. prvih godinu dana sam bio na sae u milanu, al je to zbog podosta faktora malo problematično postalo pa sam sa vratio u zagreb i prebacio u ljubljanu. ?kola je skupa za ovda?nje uvjete, ali s obzirom da je to privatna ?kola i sve, nije zapravo ni toliko skupo (evo recimo, prijatelj je poku?ao upisati privatni novinarski fakultet u zagrebu gdje je godina 30 000 kuna). a i ta cijena o kojoj se priča zapravo malo vi?e ispadne, mislim da je na kraju 7 i ne?to tisuća eura kad se pdv doda na osnovnu cifru.

sad, tamo se mo?e stvarno dosta toga naučiti, ali se stvarno oko toga treba truditi (faks kao faks po meni nije uopće te?ak) i izvlačiti ?to vi?e iz profesora i na predavanjima i poslje njih odnos učenik-profesor nisam ba? nigdje drugdje vidio, sa svima si na "ti" i svi su vrlo pristupačni. na predavanjima i nema ba? previ?e nepotrebnog materijala (izuzev prva tri mjeseca na koje se dosta ljudi ?ali, ali ja to nisam ni pro?ao jer je to razdoblje u italiji malo drugačije izorganizirano), ali i fali dosta stvari - zato se i treba izvlačit ?to vi?e iz profesora i van predavanja, jednostavno jer ne mogu ni biti toliko sveobuhvatni na predavanjima. oprema je, rekao bih, pogođena za ovo podeblje (dva control rooma sa zajedničkim live room-om, pro tools hd i control 24 u jednom, mackie d8b i nuendo u drugom, nekoliko imac workstationa i neka dva behringer miksera sa ne?to outboarda), i, pogotovo ako se ?ivi u ljubljani, mo?e se puno vremena na toj opremi provest.

meni je jako drago ?to sam oti?ao na sae jer mislim da mi je stvarno jako koristilo, ali mislim da ne bi bilo kome. i to je poanta, ima dosta ljudi (u italiji jo? vi?e) koji nisu ama ba? ni?ta dobili od faksa (dosta ih i ne prođe) jer nisu ba? zagrizli za to kako treba, nije ih valjda ni previ?e to zanimalo faks nije te?ak, stvarno sam malo trebao učiti, ali nije to ba? ni čudno jer ne do?ivljavam ovo nekom ?treberskom profesijom sad, koliko novih poslovnih mogućnosti pru?a trebam jo? vidjeti, ali po onome ?to sa do sada iskusio, ipak ne?to znači (između ostalog, hrt je dovodio sae predavače za edukaciju svojih zaposlenika - iz nekog razloga (mislim da su bili neki zakonski propisi) su morali imati osoblje sa diplomom struke u kojoj rade).

dakle ne postoji ba? neki univerzalan odgovor iz mojeg viđenja, nekima će biti od velike koristi a nekima ne, potpuno je individualna stvar ?to se mene tiče.
gyr_ikaruga is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 07:22 PM   #64
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Meni je skola (VETS) definitivno pruzila mogucnost da dosta toga naucim, i ja sam dobar deo toga iskoristio. Samo od coveka zavisi koliko ce znanja prikupiti.

Postoje ljudi koje neko primi u studio, pa oni sami odu, a postoje i oni koji zalegnu da rade, postoje oni koji upisu skolu pa ne nauce nista ili je batale, a postoje i oni koji nauce dosta toga ...

To zavisi prvenstveno od pojedinca ...

Evo ja jos malo zavrsih tu skolu, vec dosta trazim nesto gde bih se oprobao, i stavio na test moja trenutna znanja, moje sposobnosti ucenja i moje ljudske vrednosti ali izgleda svi uspevaju sve da zavrse sami, nikome ne treba ucenik koji ima solidnu osnovu.

Da ne gresim dusu, bilo je kod lackyja i sad kod roginatora kao konkurs, i to je to otkako znam za rumski , i bio je kod maxa samo sto je bilo potrebno poznavanje pro toolsa, koje na zalost nemam. Razmisljam sad da uzmem i m-audio radi pro toolsa, ali sve vise gubim nadu da ce se ucenje i ulaganje jednog dana isplatiti ... a da otvorim svoj studio ...
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 10:14 PM   #65
strasni zmaj
Member

strasni zmaj's Avatar

ma okrenem cevape i kupim gajbu. druzenje je bitno. kojih 5k eura?!
Old 23-09-2007, 10:37 PM   #66
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

sve se na kraju svodi na to koliko je ko u mogucnosti da odredjenu skolu plati.
ko nema novca, ostaju mu "burek" varijante, ko ima ici ce na sae..
lesha is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2007, 12:49 AM   #67
GRDI
Member

GRDI's Avatar

stvar je ubiti jako jednostavna...i uopce nerazumijem cemu ovolika hajka oko sae....ja sam osobno zavrsio sae u ljubljani....da li mi je pomogao?? je, puno...i to oko stvari koje su me zanimale a nisam imao direktan pristup njima...snimanja, mikrofoni, skupi hardware i opcenito nacin razmisljanja nekog ko se time bavi...puno prije nego sam otisao na sae izdao sam dosta ep-jeva po europi tako da mi je sve vezano za elektroniku odprije bilo dobro poznato...sae institut ima odlicno razvijen program ispita i vjerujte mi mozete ucit koliko god hocete ali ako ne razumijete i ne shvatite necete proc na ispitima...u mom klasu od nas 11, troje je dobilo diplomu....uglavnom bez puno baljezganja, mislim da ce se svi slozit da je bolje uzet osobu koja shvaca teoriju pa ga nastavit poucavat kroz praksu, nego nekoga ko nezna nista...a za to je sae savrsen. Ko hoce i zeli, sae ce mu puno pomoc, ko misli da ce znat jer je platio skolu 7000Eur je u jebenoj zabludi.
GRDI is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2007, 12:52 AM   #68
GRDI
Member

GRDI's Avatar

e da i pozdrav covjeku koji me tjera da se budim prije 9 ujutro (on ce se prepoznat

sifra: moog je, roland nije...sta je??
GRDI is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2007, 01:24 PM   #69
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Quote:
Originally Posted by GRDI View Post
e da i pozdrav covjeku koji me tjera da se budim prije 9 ujutro (on ce se prepoznat

sifra: moog je, roland nije...sta je??
grdi, vrtimo se u krug.. niko nikad nije rekao da ljudi koji ne znaju nista imaju prednost nad SAE, vec samo da ljudi koji vec znaju i imaju nacin (a nije ga nemoguce naci!) da nauce "naturalno", da je to bacanje novca..
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules