|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Banned
|
![]()
Hvala svima na odgovorima!
Mada moram da priznam da ste svi odgovorili da ustvari vi to znate ali ne znate kako to da mi priblizite.Ni jedan trik,nijedan savet samo gomila navedenih likova koji to rade bolje od drugih(ovim ne zelim da omalovazavam DaBearov trud). Obicno sam nailazio na postove na kojima neko postavi konkretno pitanje a dobije odgovor tipa.."najbolje da slusas nekog vrhunskog mixera kao referencu i onda pokusas da dobijes taj saund". Svestan sam da postoje stvari koje stvarno ne mogu da se objasne sa par redova i naravno da sit glaadnom ne veruje i gladan ga obicno smara ![]() Zivim u Beogradu(inace mislim najvecem gradu u regionu),poznajem gomilu muzicara,gomilu tonaca,gomilu ljudi zeljnih znanja a NE ZNAM ni jednu skolu muzickog inzinjeringa.Obicno nalecem na zidove.Svi koji nesto znaju o produkciji su samouki(uvo+talenat+stap+kanap)ili su radili u nekom studiju(citaj segrtovali). Tako da mi preostaje da "prosim"ili"kradem"necije znanje. Ono sto ja predlazem je da moderatori,vip clanovi,pro memberi i svi koji imaju dovoljno znanja organizuju neki tromesecni-sestomesecni kurs.Mislim da je to ono sto nam je ocajnicki potrebno. Naravno taj kurs ne bi bio na ne profitibilnoj osnovi,ali mislim da bi trebalo napraviti pristupacnu cenu(ipak jos nismo u EU)tipa 3 meseca 500 eura ili manje i 6 meseci 1000 eura ili manje.Ako bi bila pristupacna cena mislim da bi pola "mladjih"clanova foruma odmah doslo da nesto nauci. Znam da sam otisao od teme i izvinjavam se ali mislim da je Rumski dovoljno posecen i dovoljno profesionalan sajt koji polako treba da iskoristi ono sto predstavlja i da mladi muzicari imaju jos vise koristi od njega. Ovo sam napisao zato sto se jos jednom pokazalo da pukim pisanjem ne mozes objasniti muzicka pravila,mozes samo da nekom "naslutis" o cemu se radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Dragi frende, mislim da greshis
![]() Zapravo, ako napravis kompilaciju svih odgovora koje si dobio, i procitas posebno Vracev post izmedju redova, dobices i resenje Da karikiram- zamisli da si na nekom pro Foto forumu pitao, kako da dobijem dobru dubinsku ostrinu sa mojom Nokiom n95 kao oni u National Geographic-u ..... a oni kazu ukljucis te i te opcije, stanes pod 42' u odnosu na sunce, zadrzis dah i okines.......... ![]() Mislim.... ne ide to bash tako...... U BGu postoje bar 2 (sa Fdu 3) a mozda i vise skola, o kojima pricas.... Ja sam zavrsio jednu (zavrsavam, tacnije)..... i razumem tvoje pitanje. Ali... prvo sam prosao jednogodisnji kurs za snimatelja, pre 8 godina, pa sam skapirao stvari, malo.... sve vreme nesto radio, pa upisao i ovu skolu, pa malo vise skapirao, pa u medjuvremenu na Rumskom naucio prakticnih stvari mnoooogo vise nego na kursu i shkoli (4 godine, ukupno).... sta je poenta price- ja mogu teoretski da ti objasnim to sto si pitao za par sati, ili u jednom seminarskom, svejedno, ali ne mogu da ti pustim svoje mixeve ili ti pokazem u praksi kako to treba..... bar ne u meri koja bi zadovoljila tvoje prohteve... lepo kaze Vrac, ima par ljudi u Engleskoj i 10tak u USA koji su vrh..... ima kod nas ljudi koji su isto to za nase uslove..... a nama ostalima je da prvo sgruvamo teoriju, osnovnu i da gooooodinama radimo da bi dobili to sto ti zelis u mixevima ukrato, evo i odgovora.... U usnimavanju ti trebaju, vrhunski sviraci, instrumenti, prostor, mikrofoni, preampi, i a/d konvertori (traka je u penziji ![]() U mixu, vrhunski uredjaji (plug-insi) za vremensku, prostornu i dinamicku obradu, odlican monitoring, soba, visegodisnje iskustvo, znanje, sveze, kalibrisane usi i bistra glava Vise kompresije-zvuk napred, manje visokih- zvuk pozadi, vise reverba - zvuk pozadi i obrnuto..... E sad, voleo bih da dobijes i 5 strana odgovora od najprofi ljudi ovde, koji su potpisali tone pesama kao snimaelji, producenti....... ali sumnjam da ce posle pukog citanja tvoji (moji, bilo ciji) mixevi biti i za 5 % bolji u tom pravcu Nadam se da ces me ispravno skontati ![]()
.....Snimam sve (u)zivo ..... ![]() Last edited by OFF; 18-09-2007 at 08:56 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Razlika izmedju mixa na pc i na profi mixeti !! | ugljesa | Audio Produkcija - Tehnike | 94 | 30-03-2010 05:38 PM |
Humanizovanje PC mixa i produkcije | Defragment | Tutorijali | 20 | 26-10-2006 09:51 PM |