Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-08-2007, 08:52 PM   #11
Tomislav
Moderator

Tomislav's Avatar

Default Re: Snimanje vokala uz klavir (ali bez klavira)

Zapravo ideja možda i nije loša... Pokušaj između mikrofona i klavira (tj. ruku) staviti nekakvu pregradu. Kao da sviraš u ladici... Pa će se manje primjetiti zvuk tipki.
Tomislav is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2007, 04:36 PM   #12
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Anita pa ti pevas)

salim se. Pa vidi. Ako je svrha demo, odradi sledece - uzmes taj tvoj XP30 na X stalak, stanes i pevas na dinamicki mic. Tesko da ce on bas da ti uhvati prste. em je XP lagana tipka, nadam se da ne pustas nokte i to je to. A cak i da nije demo nego final take, sta fali soundu dinamickog mikrofona?
ako je final... pa nema tu mnogo spasa... nek se cuju tipke. Nemoj bezati od dinamickog majka. Zenskim vokalima mnogo prijaju npr Sennheiseri, probaj neki, posudi... 441, 736 recimo je odlican za zenske...nema pravila, probaj
...da me neko ne shvati pogresno, nemam nista protiv Shure-a, ali ovo nekako transparentije zna da zazvuci sa tim Senhajzerima...

pozzzz
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2007, 07:46 PM   #13
bicko
Junior Member

Imam tri riječi za tebe:
SE Reflexion filter
bicko is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2007, 10:00 AM   #14
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bitch View Post
Anita pa ti pevas)
Ma primorana sam. Vec neko vrijeme me puca skladanje pop glazbe i naravno da ja nikako ne zadovoljavam svoje vlastite kriterije pjevanja, no nakon par iskustava sa profi pjevačicama (koje pjevaju savršeno, a ja daaaaleko od tog), moje pjesme su izgubile vibru i emociju i ustvari sam shvatila da ih moram JA pjevati.
OVe godine ću upisati školu pjevanja, pa da malo i školujem glas.

Hvala vam na svim savjetima. Sve ću uvažiti i isprobati. Super ste!

Last edited by ANITA; 06-08-2007 at 10:04 AM.
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2007, 11:20 AM   #15
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Ne kontam!
Znači, snimi? klavirski trak, pa onda slu?alice na u?i, pusti? taj trak, i dodatno svira? na klaviru u toku snimanja vokala.
Jesam li dobro shvatio?
Ako jesam ---> potrebno je i kavir odsvirati 'osjećajno', kako pi?e?. I ako je urađeno tako, onda nema ?anse da ti se sla?e svirka u traku koji si snimila, i '?iva' svirka u toku pjevanja. Tada je to veliki problem.
Osim toga, iz iskustva nisam ubjeđen da je dobro snimati vokal uz klavirsku pratnju a radi nepostojanosti tona, ?to dobrom uhu mnogo smeta. Nadalje, atmosfera, osjećaji, pjevačke cake i sl. se posti?u vje?bama - čitaj : mnogostrukim ponavljanjem snimanja - (upravo radi svih ovih stvari) prilikom kojih se filing stvara u umu, a uho 'čuje' ton koji ?eli, mada je podloga za odr?anje intonacije i vođenje kroz melodiju u toku snimanja traka vokala ne?to sasvim drugo.
Ja sam dugo imao sličan problem kod izrade aran?mana, pa nisam znao uraditi midi fajl sa 'nekim tamo' instrumentima, zami?ljajući da je nekakva VST ćurlika upravo flauta koju ?elim u arr. i sl. Radio bih odmah tra?eći pravi sound, do besvjesti se iscrpljujući takvim postupkom i često na kraju odbacujući postavku 'orkestra', jer mi se uho naviklo na zvuk u toku izrade arr., ?to se nikada, ama ba? nikada, ne smije dogoditi.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2007, 01:24 PM   #16
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by ANITA View Post
Ma primorana sam. Vec neko vrijeme me puca skladanje pop glazbe i naravno da ja nikako ne zadovoljavam svoje vlastite kriterije pjevanja, no nakon par iskustava sa profi pjevačicama (koje pjevaju savr?eno, a ja daaaaleko od tog), moje pjesme su izgubile vibru i emociju i ustvari sam shvatila da ih moram JA pjevati.
OVe godine ću upisati ?kolu pjevanja, pa da malo i ?kolujem glas.

Hvala vam na svim savjetima. Sve ću uva?iti i isprobati. Super ste!
Nikad ti pevaci nece pevati tako kao ti, osim ako ce to biti Zorica Kondza ili Meri Cetinic. Sve se to dalo u tehniku, a sad i skoro svaki pevac je i producent, dok se na osecajnost zaboravlja, a mozda je to vec i staromodna kategorija.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2007, 10:02 PM   #17
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
Ne kontam!
Znači, snimi? klavirski trak, pa onda slu?alice na u?i, pusti? taj trak, i dodatno svira? na klaviru u toku snimanja vokala.
Jesam li dobro shvatio?
Ako jesam ---> potrebno je i kavir odsvirati 'osjećajno', kako pi?e?. I ako je urađeno tako, onda nema ?anse da ti se sla?e svirka u traku koji si snimila, i '?iva' svirka u toku pjevanja. Tada je to veliki problem.
Dobro si shvatio. MA nije meni problem odsvirati klavir osjećajno nikad... Piknem si metronom i sviram osjećajno i pjevam... (ne snimam pjevanje).. i drugi korak je gore.
Naravno da se sla?e, kako ne bi. I osjećajnost se mo?e izraziti u tempu, zato smo glazbenici da to mo?emo!

Mogli... odvalila sam na samu pomisao da moje pjesme pjevaju Meri Cetinić ili Zorica Konđa.
Old 06-08-2007, 10:05 PM   #18
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
dok se na osecajnost zaboravlja, a mozda je to vec i staromodna kategorija.
Tako se čini kad gledamo na?u scenu, da. No, ja ni ne pucam na na?u scenu, niti očekujem da ću ikad plivati u puno love jer nikad neću biti mainstream stoga ne idem u taj paket, niti mi je to bitno... za sada mi je prvi korak dovr?iti te pjesmuljke da ih po?aljem ljudima koji ih dugo čekaju za nekakve serijice i filmiće koji će mo?da (jedan od njih) dospijeti negdje.... pa će od tog biti vi?e koristi od koje tisuće $ i urnebesnog oslobađajućeg gu?ta tijekom skladanja.
Old 07-08-2007, 09:41 AM   #19
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by ANITA View Post
Tako se čini kad gledamo na?u scenu, da. No, ja ni ne pucam na na?u scenu, niti očekujem da ću ikad plivati u puno love jer nikad neću biti mainstream stoga ne idem u taj paket, niti mi je to bitno... za sada mi je prvi korak dovr?iti te pjesmuljke da ih po?aljem ljudima koji ih dugo čekaju za nekakve serijice i filmiće koji će mo?da (jedan od njih) dospijeti negdje.... pa će od tog biti vi?e koristi od koje tisuće $ i urnebesnog oslobađajućeg gu?ta tijekom skladanja.
Ja te razumem jako dobro, jer sam i sam primetio veliku razliku u mom pevanju kad sviram akusticnu gitaru ili kad je ne sviram. Jos vecu razliku sam uocio u pevanju, kad je siromasniji aranzman ili kad je bogatiji. Nabudzana pesma me dekocentrise, pa sam u poslednje vreme poceo da pevam pre definisanog aranzmana.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2007, 09:46 AM   #20
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

I to je točno, da.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules