Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-07-2007, 10:16 PM   #1
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Obrada PZM mikrofona (BFD)

Postoji li neki tip za obradu PZM mikrofona?

Radi se o BFD-u, ali se verovatno odokativnom metodom shacometrije mogu prepisati i iskustva sa zivog seta...

Iz BFD-a izvozim trake otprilike ovako:

Room - stereo
PZM - stereo
Overheads - stereo
Kick - In - mono
Kick - Out - mono
Snare - Bot - mono
Snare - Top - mono
Hat - mono
Tom Fl - mono
Tom M - mono
Tom H - mono
Cym 1 - Crash - mono
Cym 2 - Splash - mono
Cym 3 - Ride - mono

Dakle, PZM, OH i Room su mi u stereo kanalima, sto je i logicno zbog panorama, shirine (posto je polozaj PZM, Room i OH mikrofona podesivi stereo par koji lepo hvata panorame komponenti u setu... OH mi je jasan za obradu... ima par nacina, od kojih se meni svidja stos da ne bude kompresovan (ili sasvim nezno...) i da u njemu nema mnogo noge, a da budu naglaseniji gornji srednji i visoki, ali sa sto uzim povlacenjem za koji db dela spektra u kojem je najglasniji dobos u OH... o.k... recimo da mi se tako neka metoda, zavisno od situacije, svidja..

Ali... Sta sa PZM mikrofinima?
Kako ih otprilike obradjivati... koliko pustati u snimak u odnosu na OH itd.???
Znam da grubih pravila nema, ali mora da postoje neki osnovni principi... valjda???
Old 04-07-2007, 10:29 PM   #2
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Re: Obrada PZM mikrofona (BFD)

Kod mene obicno i PZM i onaj drugi kanal od BD, zavrsavaju skroz smanjeno ili cak i mutirano . A onda stavljam na grupu i pojedine elemente reverbe po potrebi
Old 25-07-2007, 04:33 PM   #3
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

PZM kad snimam uzivo kompresujem do besvesti, ne mora obavezno u trackingu, ali je pozeljno u miksu, u zavisnosti od zanra, nema pravila.
Ja cesto radim tako da napravim close miked mix, i zatim doziram PZM po potrebi...
....kompresija overheada??? neee!!!! nikako!!! jedino za ultra punchy, ali ne volem to... bolje kompresuj room majk pa njega doziraj za punch.

...ovo sve govorim iz iskustva sa pravim drum kitovima, ali i BFD se isto tako ponasa

pozz
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2007, 10:14 AM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

kompresija OH je dosta cesta u mixevima gitarskih bubnjeva. Nesto sam skoro citao intervju sa Andy Wallacem, takodje preporucuje..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2007, 10:20 AM   #5
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
kompresija OH je dosta cesta u mixevima gitarskih bubnjeva. Nesto sam skoro citao intervju sa Andy Wallacem, takodje preporucuje..
mada je ja izbegavam jer ume da poremeti balans chinela i hihata, odnosno da pojace hihat previse. Ali ako su mikrofoni za OH lose postavljeni, ondak se svasta radi....jednom sam i expander stavljao

@Deki
Jesi probao malo da odaljis OH i Room u BFDu....meni to daje zanimljive rezultate. I da, nogu skoro obavezno posaljem 100% direkno, mada je naravno ima i u ostaliom micovima, ali manje

Last edited by OFF; 26-07-2007 at 10:24 AM.
OFF is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2007, 10:40 AM   #6
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
mada je ja izbegavam jer ume da poremeti balans chinela i hihata, odnosno da pojace hihat previse. Ali ako su mikrofoni za OH lose postavljeni, ondak se svasta radi....jednom sam i expander stavljao

@Deki
Jesi probao malo da odaljis OH i Room u BFDu....meni to daje zanimljive rezultate. I da, nogu skoro obavezno posaljem 100% direkno, mada je naravno ima i u ostaliom micovima, ali manje
oh god bless jaci hihat iz OH.. narocito kad je dobra soba.. ja preko godinu dana nisam pustio hihat iz direct mic-a u mix..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2007, 05:23 PM   #7
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Quote:
...kompresija OH je dosta cesta u mixevima gitarskih bubnjeva...
mislis gitarskih bendova to jeste. Gomila njih to radi, ali po meni to zvuci OK samo ako se radi sa mega dobrim outboard kompresorom (od softa mozda jedino Neodynium) - i to je onda do jaja! probaj da comp overheads sa obicnim kompresorom - shit.

hihat iz OH - pa da i to se moze, ali ja obicno radim overheads bas visoko od drumkita, da dobijem samo top end, ne radi mi fino kad je nizi (osim za guitar bendove - gde je OH ujedno i Room majk, jer hvata ceo komplet). Tek sa Rode NT4 sam dobio lepe cinele kao separatni deo drumseta, sa ostalim uvek imam mnogo leakage-a. Ja najvise volim da je i do metar i po sa malim kapsulama. Naravno da zavisi i od benda i svirke, ali to je moj preffered style

primio sam se do jaja na PZM. Prosli singl Rich Bitch koji sam snimao sam skoro sve snimio sa njima! DrumRoom, Bass cabinet, guitar amp, duvace... cak je dobar i za back vokale! zvuci potpuno sasavo i hifi ali radi! Naravno ne kao jedini izvor, sve sam radio multimiked, ali jako lepo to radi na svemu, daje neki poseban smek, kao rani AKAI sampleri, podseca me na to

pozzzzz
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 26-07-2007, 10:35 PM   #8
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
@Deki
He, he... zavisno od zanra... ja te ultra siroke varijante ne volim... ma da je to za pop, ambijantalu itd bas o.k.... a cini mi se da BFD daje bas lepe rezultate sa pomeranjem oh i room mikrofona u stranu... ceo kit zazvuchi shire... barem ja tako mislim...
Old 26-07-2007, 10:39 PM   #9
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
He, he... zavisno od zanra... ja te ultra siroke varijante ne volim... ma da je to za pop, ambijantalu itd bas o.k.... a cini mi se da BFD daje bas lepe rezultate sa pomeranjem oh i room mikrofona u stranu... ceo kit zazvuchi shire... barem ja tako mislim...
Ja sam skoro radio neki pop, i bilo je od pomoci .... e sad, za nesto vise od toga, tu je bubanj, 10tak mikrofona i par palica
Old 27-07-2007, 12:46 AM   #10
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
oh god bless jaci hihat iz OH.. narocito kad je dobra soba.. ja preko godinu dana nisam pustio hihat iz direct mic-a u mix..
ja jesam....ali samo zato da pozicioniram hi hat u panorami!

sto ce reci, u njegovom mikrofonu ga stanjim do bola a vecina dolazi iz OH
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules