|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Mason
|
![]()
Postoji li neki tip za obradu PZM mikrofona?
Radi se o BFD-u, ali se verovatno odokativnom metodom shacometrije mogu prepisati i iskustva sa zivog seta... Iz BFD-a izvozim trake otprilike ovako: Room - stereo PZM - stereo Overheads - stereo Kick - In - mono Kick - Out - mono Snare - Bot - mono Snare - Top - mono Hat - mono Tom Fl - mono Tom M - mono Tom H - mono Cym 1 - Crash - mono Cym 2 - Splash - mono Cym 3 - Ride - mono Dakle, PZM, OH i Room su mi u stereo kanalima, sto je i logicno zbog panorama, shirine (posto je polozaj PZM, Room i OH mikrofona podesivi stereo par koji lepo hvata panorame komponenti u setu... OH mi je jasan za obradu... ima par nacina, od kojih se meni svidja stos da ne bude kompresovan (ili sasvim nezno...) i da u njemu nema mnogo noge, a da budu naglaseniji gornji srednji i visoki, ali sa sto uzim povlacenjem za koji db dela spektra u kojem je najglasniji dobos u OH... o.k... recimo da mi se tako neka metoda, zavisno od situacije, svidja.. Ali... Sta sa PZM mikrofinima? Kako ih otprilike obradjivati... koliko pustati u snimak u odnosu na OH itd.??? Znam da grubih pravila nema, ali mora da postoje neki osnovni principi... valjda???
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Kod mene obicno i PZM i onaj drugi kanal od BD, zavrsavaju skroz smanjeno ili cak i mutirano
![]()
![]() |
#3 |
SuperModerator
|
![]()
PZM kad snimam uzivo kompresujem do besvesti, ne mora obavezno u trackingu, ali je pozeljno u miksu, u zavisnosti od zanra, nema pravila.
Ja cesto radim tako da napravim close miked mix, i zatim doziram PZM po potrebi... ....kompresija overheada??? neee!!!! nikako!!! jedino za ultra punchy, ali ne volem to... bolje kompresuj room majk pa njega doziraj za punch. ...ovo sve govorim iz iskustva sa pravim drum kitovima, ali i BFD se isto tako ponasa pozz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
MAO
|
![]()
kompresija OH je dosta cesta u mixevima gitarskih bubnjeva. Nesto sam skoro citao intervju sa Andy Wallacem, takodje preporucuje..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() @Deki Jesi probao malo da odaljis OH i Room u BFDu....meni to daje zanimljive rezultate. I da, nogu skoro obavezno posaljem 100% direkno, mada je naravno ima i u ostaliom micovima, ali manje
.....Snimam sve (u)zivo ..... ![]() Last edited by OFF; 26-07-2007 at 10:24 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
MAO
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
SuperModerator
|
![]()
mislis gitarskih bendova
![]() hihat iz OH - pa da i to se moze, ali ja obicno radim overheads bas visoko od drumkita, da dobijem samo top end, ne radi mi fino kad je nizi (osim za guitar bendove - gde je OH ujedno i Room majk, jer hvata ceo komplet). Tek sa Rode NT4 sam dobio lepe cinele kao separatni deo drumseta, sa ostalim uvek imam mnogo leakage-a. Ja najvise volim da je i do metar i po sa malim kapsulama. Naravno da zavisi i od benda i svirke, ali to je moj preffered style ![]() primio sam se do jaja na PZM. Prosli singl Rich Bitch koji sam snimao sam skoro sve snimio sa njima! DrumRoom, Bass cabinet, guitar amp, duvace... cak je dobar i za back vokale! zvuci potpuno sasavo i hifi ali radi! Naravno ne kao jedini izvor, sve sam radio multimiked, ali jako lepo to radi na svemu, daje neki poseban smek, kao rani AKAI sampleri, podseca me na to ![]() pozzzzz |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Mason
|
![]()
He, he... zavisno od zanra... ja te ultra siroke varijante ne volim... ma da je to za pop, ambijantalu itd bas o.k.... a cini mi se da BFD daje bas lepe rezultate sa pomeranjem oh i room mikrofona u stranu... ceo kit zazvuchi shire... barem ja tako mislim...
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
sto ce reci, u njegovom mikrofonu ga stanjim do bola a vecina dolazi iz OH
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Obrada vokala | lirikzg | Audio Produkcija - Tehnike | 32 | 23-06-2010 03:52 PM |
obrada fx kanala | nenad | Audio Produkcija - Tehnike | 4 | 06-01-2007 07:30 PM |
Obrada semplova | Zid | Audio Software | 20 | 26-07-2006 10:12 AM |
zavr?na obrada zvuka | Gluse | Audio Produkcija - Tehnike | 87 | 13-03-2006 03:47 PM |