|
Slobodan Marković Nas istaknuti umetnik, klavijaturista, aran?er i producent, radio Delta Project (with Sanja Ilić), Olivera Mandića, Dejana Petkovića, Dadu Topića ("Princeza", "Mia" ), Zdravka Čolića (Kad bi moja bila, Okano), brojne ?pice, d?inglove i najave TV i radio emisija.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#51 |
Pro Member
|
![]()
Malo je preopsirna tema za ovako kratko objasnjavanje, ali ako mozes, nadji sledeci primer: Frank Sinatra (the best of - 4 CD collection) peva numeru
"Something" - ne znam ko je uradio aranzman, al' je CIST GENIJE!!! To je najbolji primer kako se pisu "horizontalni" gudaci, a da su u strogo harmonskoj funkciji. Naime, ako uzmemo naprimer da je trenutna funkcija (harmonija) C-dur, onda gornji glas moze u laganim pomacima da legato svira note D C H C...dok srednji glas svira G A G A.... a donji C D E D...i sve je to u biti C-dur... Ovo je banalni primer, ali vestim vodjenjem glasova u horizontalnom smislu, moze se izbeci "dosada" polozenog akorda, koji traje, a nista se unutar harmonske strukture ne menja, tako da je vise "dron" nego sto su gudaci...Dakle mali pokreti svuda, a opet harmonija. Poneki put, ja naprimer pisem i neki lagani arpeggio, naravno legato, u violama,(na pr. u tom C-duru stalno sviraju legato osmine E G E G E G E G, a celli se "sunjaju" oko tonicnog ili vantonicnog bassa, a violine sviraju "kontra melodiju" u pravom smislu te reci, Opet, ponavljam, krajnje banalni primeri, ali ovako, bez notnog zapisa, i zvuka, prilicno je tesko objasniti...
We are not alone in the Universe... Last edited by slowstar; 11-06-2007 at 06:30 PM. |
![]() |
![]() |
#52 |
Member
|
![]()
Ovoga nedostaje, "straightforward" objasnjenja koje odmah razumijes i mozes primjeniti u praksi..
![]()
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Logic::: Aranziranje prozora | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 12-06-2003 12:23 PM |