Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-06-2007, 12:09 PM   #11
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: CD Master-audio ili data wav

Quote:
Originally Posted by peruzza View Post
Potpuno se slazzem, Boggy mi je pre par meseci otvorio ochi, jedino sto ostaje ogroman "?" iznad glave klijentima kad im kazzesh da im je master u DDP formatu:o!
Kad tad ce to i kod nas da proradi!

P.S. Koga zanima, neka potrazzi "Gear Pro Mastering" software!

Ma, radi to kod nas... Samo ne smes da se zajebes i ne kazes sta je u pitanju!!!

Pozdrav.
perun is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2007, 12:14 PM   #12
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Originally Posted by sgracanin View Post
DDP (Disc Description Protocol)

DDP se ne koristi za CD-ove. .

??? Malo si se zaleteo. Nemoj samo da pocnes da pricas i o Exabyte standardu... Kako je to ipak, najbolje itd. Sve to radi, sve to moze, ali ako pricamo o kvalitetu koji niko u fabrici nece zasrati onda... DDP! Zasto ne?

Naravno da se DDP koristi i koristice se sve vise. Prenos podataka u DATA formatu, s tim da je kompatibilan sa svim masinama za rezanje, u smislu direktnog rada...

Pozdrav.
Old 02-06-2007, 12:58 PM   #13
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Naravno da je vrlo važno koristiti kvalitetne medije, nikako bulk product sa štapa.
To sto pricas je prakticno nebitno, ako koristis DDP. Bitno je da su fajlovi DDP projekta ispravno narezani u data formatu, ako koristis data-CD kao prenosni medijum... i to je dovoljno.
Quote:
....DDP se ne koristi za CD-ove. ....
Hm, zbog njih (CD-ova) i glass master masine je i "izmisljen" (DDP). To je prilicno star protokol... nekada se fizicki prenosio Exabyte trakama... danas moze i data DVD-om (ako ne moze ceo projekat da stane na data CD), ftp... sta god...

I dan danas ne mogu da verujem da se ovde radilo zadnjih godina bas toliko "stihijski" i da je toliko malo ljudi uopste culo za DDP. Iskreno, nisam ni ja cuo za to, dok LACKY i perun nisu pokrenuli pricu pre nekoliko meseci, ali ja se ne bavim direktno ni muzikom niti muzickom produkcijom, posao mi ne zavisi uopste od DDP ili NE-DDP, te vas molim da mi oprostite...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2007, 01:45 PM   #14
sgracanin
Banned

A ko to pravi mastering tog kvaliteta da će zvuku nauditi ako izgubi 0,0001%? I to pri 44.1kHz/16bit? Nemojte me zasmejavati. To je još jedna glupost da bi se opako naplatilo naivčinama koje su spremne da plaćaju za bullsh*t. Ovce su za šišanje.
sgracanin is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2007, 01:47 PM   #15
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
A ko to pravi mastering tog kvaliteta da će zvuku nauditi ako izgubi 0,0001%? I to pri 44.1kHz/16bit? Nemojte me zasmejavati. To je jo? jedna glupost da bi se opako naplatilo naivčinama koje su spremne da plaćaju za bullsh*t. Ovce su za ?i?anje.

O KAKVOM PLACANJU PRICAS? I KOJIM OVCAMA?
Old 02-06-2007, 01:54 PM   #16
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
A ko to pravi mastering tog kvaliteta da će zvuku nauditi ako izgubi 0,0001%? I to pri 44.1kHz/16bit? Nemojte me zasmejavati. To je još jedna glupost ...
DDP je tehnicki standard, slicno kao sto je 16bit 44.1kHz standard za audio CD, diskusije o tome da li ce biti 42kHz ili 44.1kHz, su odavno zavrsene, tako da je sada besmisleno diskutovati o kvalitetu i svrsishodnosti STANDARDA, dobro je da uopste postoji...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2007, 01:55 PM   #17
sgracanin
Banned

Kod nas kod kuće je SVEJEDNO kakav master pravimo, jer se to NIKAD neće čuti. Nemamo u Srbiji mogućnost produkcije kvalitetnih diskova.

U americi, na primer, Bernie Grundman će za DDP mastering da te DUPLO ODERE, jer si ovca za šišanje. A isto tako nećeš čuti razliku. Jer originalni master na 24bit/192kHz NE IDE U RADNJE već bullsh*t 16/44.1. U samom downsamplingu ti ode SVE što si možda i dobio povećanjem kvaliteta u masteringu. Dakle da li ti je master na DDP ili na CD-R koji je kvalitetno snimljen, razlike nećeš uvideti, niti možeš. To je samo reklama da bi se navukli likovi da kupuju software, najme specijaliste... Bolje NIJE i neće biti, dokle god je standard CD a ne DVD-Audio na primer...
Old 02-06-2007, 02:03 PM   #18
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
To je samo reklama da bi se navukli likovi da kupuju software, najme specijaliste... Bolje NIJE i neće biti, dokle god je standard CD a ne DVD-Audio na primer...
Vidis, kako sam i posumanjao iz tvojih prethodnih postova u threadu... Ti si sada prvi put cuo za DDP. DDP nije Exabyte!!! Uradio si Copy/Paste iz objasnjenja na Wiki-ju, recimo, a u postu iznad DDP tretiras kao medij!? Ne brkaj babe i zabe. DDP je DATA, a ne nosac zvuka ili date!!! Kapish??? DDP na CD-R-u, kako si sam napisao i ide u fabriku!

Ok... Da ne duzimo, odoh da roshtiljam. DDP ostavljam vama!

P.S. Bernie Grundman i Brian Big Bass ne naplacuju duplo vise za DDP! Niko ziv. Niti to kao opcija nije naglaseno u njihovim ponudama. Kada ti vrate master fajlove, ti pravis DDP, bar kod nas... A tamo mu je apsolutno isti kurac rezao ti on "referentni" master ili DDP. 250-400$ je i jedno i drugo... A meni to ne treba. Tu je bar FTP transfer... Jebes americko "rezanje". U tome smo bar jednako dobri!? Hahaha...

Ok... Gotovo.
Old 02-06-2007, 02:10 PM   #19
sgracanin
Banned

Važi, važi... no more...

uživaj u roštilju...

Last edited by sgracanin; 02-06-2007 at 03:13 PM.
Old 02-06-2007, 02:22 PM   #20
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Reč je o mediju koji ide u fabriku za štampanje.

Ali džaba je priča. Ništa ti ne vredi ni DDP ni Bernie Grundman ako je mix shi*t. Dakle o tome valja pričati, a ne o standardima.

Na CD-u nije muzika već data. Zato se zove DIGITAL VERSATILE DISC, jer su DIGITALNI DATA na disku. O čemu li ti pričaš?
Procitaj ponovo moj post, a i svoj! Ne brecaj se bezveze...

Last edited by perun; 02-06-2007 at 02:27 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules