|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
dakle mene prvenstveno zanima gde rezete visoke, a gde skidate dubinu?
i naravno cime radite low pass? elektricne gitare? elektricni bas? kick, dobos, timpani, floor tom, OH???? pozdrav! ![]() Last edited by Miha Blaze; 14-05-2007 at 02:20 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Fluor = hemijski element
Floor tom = tom koji stoji na podu (pod-floor) ![]()
![]() |
#3 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Ovaj forum ima za cilj da utice edukativno
![]()
![]() |
#5 |
MAO
|
![]()
Za secenje u zadnje vreme najvise koristim Eqium, Khaerhus GEQ7, UAD Cambridge (najbolji za low/hi passove)
Kick - ubijam sve u srednjim, odvojeno bellom skidam oko 200 (gde god da je oktava od udarca), po potrebi skidam preko 4-5khz na tacki el.gitare - po potrebi, al retko kad ostavljam ista preko 8khz i ispod 150hz (mada jaako zavisi) el.bass - nema nikakvih pravila, nekad secem subove, nekad ubijam midlove, nekad sve obrnuto.. obratiti paznju na tacke sukoba sa Kickom i el.distorzijama, koje dosta zavise od stima i tonaliteta pesme Dobos - svaki put iznova izmisljam, mada najcesce dodajem oko 8khz a ako secem, onda to radim jako usko da bi eliminisao neke rastime i zvona ako mi smetaju... muda su mu oko 200hz, pa potrebi skidam ili dodajem tu. Ne radim klasicne low/hi passove skoro nikad. Timpani - u zavisnosti od zanra najcesce ubijam midlove, mada sam skoro provalio da za malo tezu svirku cesto prija boost bas dubokih (ispod 100hz), ukoliko se ostavi neka dostojanstvena tacka u visokim. Ovo sve JAAKO zavisi od tonaliteta pesme. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
|
![]()
.....
Last edited by paki; 18-09-2007 at 11:52 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
|
![]()
Imam ja mali dodatak.
Često mora? da upotrebi? hi-pass na akustičnim instrumentima (akustična gitara, violina, flauta) ako ih ima? u snimku. Naravno, zavisi od postavke mikrofona, ali često se u usnimku akustične gitare dobije previ?e bubnjanja, ?to lepo zvuči kada slu?a? gitaru solo, ali potpuno zamrljava sliku konačnog miksa. Za instrumente kao ?to su violina ili flauta primenom hi-pass filtera izbaci? deo zvukova disanja ili pokreta (klasičari često ne umeju da se iskontroli?u i da stoje u mestu za vreme snimanja). Slično va?i i za trube... Ti instrumenti najčeće smetaju u snimku ako imaju i?ta ispod 120, a često i ispod 150Hz. pozzzzzz |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Prijatno sam iznenadjen mladoscu clanova foruma, i veoma mudrim rezonima oko Hi-pass filtera, naime ja bukvalno crkoh ubedjujuci se sa nekim "toncima" upravo oko hajpasovanja raznih, uglavnom akusticnih instrumenata, moram reci da je Sandy za sve sto je rekla u pravu, mada se pod izvesnim (jako dobrim) uslovima, kada je prostor veliki i kvalitetan, slican rezultat moze postici i upotrebom OMNIDIRECTIONAL mikrofona, kod kojih uglavnom ne postoji taj gadan "proximity" efekat, koji jezivo dize bassove, narocito kod instrumenata sa istaknutim "body" tojest telom, kao sto su Ac Gitara, Celo, kontrabas blisko snimani limeni duvaci i tako dalje. Za neke tonce "klasicne skole" je nekulturno koristiti hi-pass, jer kao "kvari zvuk", unosi distorziju, sto je kod iole bolje konsrtruisanog filtera cista teorija, ali ipak im nije los "stos" sto koriste OMNI mikrofone, kod kojih za to nema potrebe, ali nazalost, ko ima tako lep prostor da moze da koristi omni... Inace, po mom misljenju, najlepse "zvuceci" prostori, bar u Beogradu su 1. Veliki tonski studio u Kosutnjaku (nazalost nisam skoro svracao, ali tamo je neka oprema kojoj ocajnicki treba renoviranje), a neki vintage mikrofoni su nestali (U 47, U 87, neki stereo lampas KM serije) sto je neoprostiva grehota!! 2. Velika sala "Madlenianuma" u kojoj TVRDIM da moze da se snimi ziv bubanj tako da "otkida", a oni su upravo nabavili i jako dobar mikrofonski park, u kome ima cak i "Schoeps" mikrofona, sto je ekvivalent Rols Rojsu u audiju, da ne pominjem Neumanne i Sennheisere, kao i veoma sirok izbor dinamickih, bio sam na obilasku, i na savetovanju, i mogu vam reci da ce to uskoro biti NAJBOLJI prostor za snimanje zivih instrumenata...Tu ne mislim na snimanje koncerata, nego na zaista STUDIJSKO snimanje zivih instrumenata, gudaca, horova, celih Rock bendova, imaju i Stainway klavir, dobar do bola, (125.000 eura je placen)Tko da tamo moze da se usnimi (G5, Pro tools, Nuendo, ITD) pa da se hard nosi na drugo mesto za mix...
We are not alone in the Universe... Last edited by slowstar; 26-05-2007 at 11:25 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
|
![]()
slowstar, ja sam devojčica :o
![]() a za staru ?kolu - skroz se sla?em oni se dr?e nekih pravila koja su formirali pre tridesetak godina u skladu sa tada?njim uslovima i tada?njom opremom, pa te prosto zaboli glava kada priča? sa njima oprema danas nudi vi?e mogućnost, ali danas uglavnom nemamo luksuz prostora koji su oni nekad imali pre 30 godina znalo se gde se snima - isključivo u prostorima koji potpuno odgovaraju takvoj nameni danas... khm... skoro nikada ne snimamo u adekvatnim prostorima ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Low pass bass | rasa01 | Audio Produkcija - Tehnike | 5 | 25-10-2009 01:53 PM |
Cactus Jack, By-Pass (LIVE) | ArchSound | Promocija radova | 11 | 07-02-2007 11:50 AM |
Koristite li lo-pass ? | OFF | Audio Produkcija - Tehnike | 21 | 03-02-2007 04:04 AM |
Hi Pass - poredjenje EQ-a | idekius | Audio Software | 19 | 01-08-2006 09:48 AM |