Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-05-2007, 04:17 PM   #1
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default brze bas linije za neznalice

Nedavno sam pitao savjet za chishchenje pulziva na vokalu i iskreno bio sam ugodno iznenadjen prijedlozima, a josh vishe rezultatima. To me motiviralo da otvorim i ovu temu iako che mnogima vjerojatno biti apsurdna. Prvo da opishem problem.

- iako uglavnom radim downtempo glazbu relativno chesto "presjechem" s kakvom psychedelic "mind bending" sprint trakom na 144 bpm. Obichno se "groove" formira sa "gustom" bas linijom (kick-bas-bas-bas / kick-bas-bas-bas) i kako sve trchi strashno brzo bas note su vrlo kratke a "groove" se dobije pazhljivim velocity postavkama i duljinom bas nota. Ponekad je potrebno bas i "gurnuti" par msec. u "rikverc" da bi chitava stvar groovala. Iako se chini banalno trebalo mi je par godina da i ovo savladam do nivoa da mi svaki groove lijepo radi i da se svaki kick i bas chuju razgovijetno. Mnoge slichne stvari nemaju razgovijetnosti nego bas zvuchi kao konstantna nota izmedju 2 kicka.

Dochim rjeshim jedan problem nastaje drugi (prokleti murphy). Kad je sve lijepo razgovjetno bas iznenada postane sterilan. Svaka nota zvuchi gotovo jednako kao i druge bas note. Obichno se to izbjegne tako da se velocity ruta na decay, sustain, release ili attack (ili kombinacija) ali kad jedna bas nota traje manje od 104 msec. svako pomicanje envelopa je fatalno i bas ponovo postaje nerazgovjetan.

Interval ispod 100 msec. vishe podsjecha na perkusije nego na bas liniju, a ako je bas linija konstantno u jednom tonu tada definitivno bas pochinje imati i funkciju perkusije na neki nachin. "Filozofija" monotone bas linije je na neki nachin temelj trance glazbe (funkcionalne trance glazbe) slichno kao shto je intonacija verbalne indukcije osnova hipnoze koja inducira stanje transa. Osim toga na podlozi koja se ne mjenja lakshe se fokusirati na sadrzhaj koi se mjenja, a povremene promjene podloge u kulminaciji stvari postaju dramatichne.

I sad napokon pitanje. Obzirom na sve navedeno zanimaju me ideje na temu kako povechati kompleksnost bas linije bez da ista izgubi svoju funkciju. Prvo mi na pamet padaju reverbi jer oni doista dramatichno povechavaju kompleksnost zvuka. S druge strane reverbacija basa bash i nie uobichajen proces u produkciji. Pokushavao sam samo sa ER ali kad napokon namjestim reverb takoda zvuchi dobro - napravim bypass i shvatim da nema bitno razlike

Ako se itko bavio ovakvim stvarima cjenio bih bilo kakav savjet, sugestiju ili nerazradjenu ideju. Svjestan sam da to ne mozhe dati vishe od 5 do 10% razlike na tako kratkim intervalima ali vjerujem da takve stvari u konachnici chine razliku izmedju dobrih i odlichnih stvari.

Fala unapred.
Old 16-05-2007, 04:48 PM   #2
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: brze bas linije za neznalice

Baci neki kick bass loop ako nije problem ...

U principu, sto ti je veci bpm, pod uslovom da radis sa 1/16, bas jednostavno mora da ti bude visi.

Ako pravis kick i bas same, neces daleko dogurati, stavi neki loop, da bi stekao utisak kako to zvuci u miksu, niko nece slusati sam kick i bass.

Ja sam za neke pesme za koje sam mislio da imaju "killer bassline" (i imaju da ne bude zabune) otkinuo mali deo gde ide samo kick i bass i lupovao to i uopste nije zvucalo mocno kao u celom miksu.

Isto sam dosao do zakljucka da "killer bassline" vise zavisi od kicka nego od bassa .., ali mozda si i ti sve ovo vec iskusio, ne znam dokle si dosao pa najbolje da bacis neki loop da ti ne pametujem bez potrebe

Last edited by SumAnuT; 16-05-2007 at 04:57 PM.
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2007, 05:36 PM   #3
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Za pocetak probaj da ubacis jos neki ton u tu bas liniju, pretpostavljam da kvinta i oktava neće da škode.

Last edited by ProkDu; 16-05-2007 at 05:38 PM.
ProkDu is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2007, 05:42 PM   #4
cAAc
Banned

Quote:
Originally Posted by SHIVA View Post
S druge strane reverbacija basa bash i nie uobichajen proces u produkciji. Pokushavao sam samo sa ER ali kad napokon namjestim reverb takoda zvuchi dobro - napravim bypass i shvatim da nema bitno razlike

Fala unapred.
Mislim da bi sa reverberacijaom na basu ipak mogao malo da se poigras ,mozda cak da probas i sa dilejom koji ces da podesavas malo duze da bi dobio zeljeni efekat .U svakom slucaju nista ne gubis ,a uz malo srece ko zna ..
Ovo ostalo je matematika u koju se i ne razumem bash najbolje
cAAc is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2007, 05:56 PM   #5
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Aj stvarno baci neki primjer...
Kapiram, i ne kapiram potpuno sto si mislio.
Reverberacija mi ne izgleda kao rjesenje tu.
Old 16-05-2007, 06:53 PM   #6
kejkz
banned

Shiva, takvi "problemi" se mogu resiti tako sto vezes velocity za cutoff na filteru sinta , ili koristis eksterni filter, jos bolje ako ima envelop folover (bladi inglish ). Tada velocity menja ne samo jacinu, nego i trajanje filter sweepa.
Ne mora striktno za velocity, moze i za neku drugu midi kontrolu, ili mozes rucno da crtas automatizaciju. Pokusaj cak da menjas i resonance, i to u malim koracima...
Reverb obicno samo zamulja bas, tako da ne preporucujem... ali probaj pa vidi sam... Pre koristi male doze korusa ili kratke delay linije za punocu...

Srecno!
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2007, 07:11 PM   #7
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

evo kako ja ponekad radim...

zvekneš neki overdrajv ili exciter na send plus evnetualno neki chorus ili flanger, onda lagano dodaješ da ne bi (naravno) previše distrorzirao i izobličio bas. na taj način ponekad možeš fino da zaoštriš i začiniš liniju. Samo da dodam, ne stavlja se onaj prasklavi i prenadrkani overdrajv, nego samo malo na srednjem basu. Onda na sve to dodam onaj waves R Bass, takodje na send! Onda na glavnom kanali za bas staviš kompresor plus eq. Takodje može fenomenalo da dodje neki filter modulator tj neki wah wah preko overdrajva, tako sa malo kombinacija može da se dobije zanimljivih novih varijanti...al napominejm! sve na send i ubaca se lagano! probaj

evo baš sam za ovu priliku odradio jednu bas liniju us tom fazonu o kome ti govoriš...ovo je najobicnji sine+saw bas sa overdrajvom, wah wahom korusom i flangerom...pa ako ti se svidja probaj...e. da...stavio sam velocitu na sustain filtera!

http://rapidshare.com/files/31673546...rensi.mp3.html

Last edited by balthazaar; 16-05-2007 at 07:40 PM.
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2007, 08:02 PM   #8
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

a kvantiza ? 32/64 ?

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2007, 08:21 PM   #9
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

pa u tome je mudo, da upasujes bas liniju u matricu. Puno stvari igra ulogu, tempo, filteri, eq, prostori, mono/stereo, frekvencija basa i bas bubnja, sam zvuk basa..da li je jedan, dva lejerovan itd,,,
reverb-ne. samo ce da pokvari.
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2007, 08:32 PM   #10
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

http://www.mediafire.com/?2nmlzzy1tz5
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules