Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-04-2007, 12:03 AM   #11
slowstar
Pro Member

Default Re: Buducnost Audio Tehnike...

Quote:
Originally Posted by SHIVA View Post
Simpatichna tema. Vidim da je vechina fokusirana na analog vs. digital. Ja ipak ostavljam mjesta i za neki novi koncept. Trenutno imamo analogne i digitalne alate kao i sustave za pohranu i reprodukciju. Ja vidim da se polako formiraju temelji novog, univerzijalnijeg sustava. Ono shto ochajnichki treba razvijati nisu ni rachunala ni programi ni analogne ni digitalne sprave. Treba razvijati interfejs. Badave nam super-rachunala dok smo osudjeni na "point & click" komunikaciju. Mouse se koncepcijski nie mjenjao od prvog dana a u osnovi je "mono". Za okrenut 10 knobova treba 10 puta kliknut, okrenut i pustit klik. Teoretski sa 10 prstiju na dvije ruke morali bismo biti u stanju bolje komunicirati s rachunalom. Na jedan nachin i najbrzha rachunala su limitirana brzinom unosa podataka, a u tom kontekstu rachunala su ostala nerazvijena od prvog dana.

Bravo, ovo je tacno 100%!!! O tom sam mnogo razmisljao i "kukao" sam sa sobom, sto neko nije napravio dobar kontroler...Naravno danas ga prave u nekoliko raznih varijanti, vecinu sam probao, jedan i kupio pre nekoliko dana, i razmisljam se cime da ga razbijem (ne pominjem firmu, jer je poznata, skoro je kupljena od strane audio giganta) To je jedini hardware koji je trazio da se ucitavaju driveri u MAC, sto je suludo, jer to obicno traze samo
"apotekarski" kompjuteri...

Dakle mozhemo zamisliti neku high-tech buduchnost sa toliko razvijenom tehnologijom koja direktno manifestira idejne koncepte iz nashe svijesti. To je limit preko kojeg tehnologija niti teoretski ne mozhe. No ako netko ima praznu glavu ta tehnologija che manifestirati vakuum. Oni kreativniji che uvijek biti u prednosti, i s razvojem tehnologije ta prednost che biti sve vecha.

Sa gornjim pasusom se slazem, bravo Shiva!! to i jeste konacni cilj spoja tehnologije i kreativnog duha, mada i tu ima sitnih primedbi, ali o tom potom...

Jasno, mnogi su zhivjeli od muzike a bez da su ikad imali vlastite ideje ili bili kreativni. Takvima tehnologija doslovno uzima kruh iz usta, tehnoloshkog napretka.
I to je tacno, ali postoji i suprotna pretpostavka, naime tehnologija i njena cenovna pristupacnost su omogucili tzv. "poluidiotima" i krajnje netalentovanim (u muzickom smislu, naravno) osobama, da se "bave muzikom" (navodnici su namerni) i na taj nacin su na velika vrata uveli populizam u muziku, koji ju je srozao na veoma niske grane...Kao dokaz, preslusaj vecinu novih pesama, i aranzmana, a i "pevaca i pevacica" i ovde navodnici namerni, a kao ilustracija sluze programi kao sto su ANTARES auto tune, i MELODYNE, mislim da razumes sta sam hteo da kazem. Da li si slusao najnoviju "folk" produkciju iz Srbije? (mislim na aranzmane) blago tebi ako nisi, ali ako jesi, bice ti jasno sta znaci muzicko - aranzersko - produkcijski GENOCID, u najverniijem smislu te reci...

Last edited by slowstar; 24-04-2007 at 12:06 AM.
slowstar is offline   Reply With Quote
Old 24-04-2007, 12:06 AM   #12
cAAc
Banned

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
Ja takodje mislim da je za bavljenje muzikom veoma bitno svirati bar jedan instrument i svako ko komponuje i zna nesto(klavir,gitaru,bas, itd.) da svira i makar on bio samouk kao ''ja'' u prednosti je nad ostalima koji misle da se muzika pravi samo od gotovih semplova i lupova. Sa pojavom elektronske muzike i komponovanjem na compu umrla je melodija, pesme su pocinjale i zavrsavale se u jednom tonu, delimicno zbog ljudi(vecinom dj-eva) koji su tu muziku pravili, delimicno zbog toga sto je veoma tesko odsvirati melodiju onako kako si zamislio na VST instumentu, delimicno zbog toga sto su se odjednom ljudi osamili i poceli da rade sami i da programiraju sve instrumente. Takodje bih naveo da se muzika (dok se stvara na kompu) vise gleda nego slusa, pa nekada zna i glava da zaboli. Mislim da je buducnost u melodiji, a da se vise nece pojaviti ni jedan revolucionaran pravac sto je mozda i dobro jer svako moze da odabere i da kombinuje vise pravaca od jednom, ja sam svoj pravac izabrao to je disco violence, daje mi slobodu da kombinujem sta hocu.
Takodje bi dodao da u danasnje vreme mnogo ljudi pa i muzickih urednika ne prepoznaje kvalitet nego slusaju ono sta im se servira, tu dolazimo do jos jednog velikog problema, a to je kako najbolje plasirati svoju muziku i dopreti do slusalaca. Ja se polomi reklamirajuci svoj sajt gde delim svoj demo za dzabe.Evo jos jednom www.discoviolence.com
Eto ,ja mislim da za bavljenje muzikom nije potrebno znati svirati bilo sta ,cak mislim i da bi gluv covek mogao da odradi posao kako treba(o ovome moze da se bespotrebno diskutuje) ,a da li si ti u prednosti u odnosu na druge koji se igraju lupovima i ostalim zezalicama je skroz nebitna stvar .Imam kuci elektricnu gitaru i nije mi palo na pamet da naucim da je sviram nego vise volim da grebem ,drljam i grabuljam po zicama ,a sto se lupova tice obozavam da ih lupam i nije za dzabe ona 'ritam postoji da bi se lomio' pa kako vazi za to vazi i za ostale zezalice i zasto bi se vracali na staru pricu da valja samo ono sto mi volimo i kako me smara onaj jedan ton(sve valja) .I naravno svako bi od nas voleo da ono sto on radi ili slusa jednog dana bude 'mainstream' i da mu na hiljade ljudi svaki dan pisu mail ali i o tome postoje razne diskusije na ovom forumu pa da ne lutam .
I naravno da me ne shvatis pogresno ali kao sto ima ljudi koji ne mogu da zamisle bilo kakav elektronski zvuk ima i ovih drugih .Pomenuo si muzicke pravce i revoluciju koju bih zaboravio ,vec bih pomenuo evoluciju i cinjenicu da se konstatno menja i da se radjaju novi pravci i podpravci i to vecim delom zahvaljujuci softveru koji se razvija i postaje pristupacan vecem delu planete .
cAAc is offline   Reply With Quote
Old 24-04-2007, 12:20 AM   #13
cAAc
Banned

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
I to je tacno, ali postoji i suprotna pretpostavka, naime tehnologija i njena cenovna pristupacnost su omogucili tzv. "poluidiotima" i krajnje netalentovanim (u muzickom smislu, naravno) osobama, da se "bave muzikom" (navodnici su namerni) i na taj nacin su na velika vrata uveli populizam u muziku, koji ju je srozao na veoma niske grane...Kao dokaz, preslusaj vecinu novih pesama, i aranzmana, a i "pevaca i pevacica" i ovde navodnici namerni, a kao ilustracija sluze programi kao sto su ANTARES auto tune, i MELODYNE, mislim da razumes sta sam hteo da kazem. Da li si slusao najnoviju "folk" produkciju iz Srbije? (mislim na aranzmane) blago tebi ako nisi, ali ako jesi, bice ti jasno sta znaci muzicko - aranzersko - produkcijski GENOCID, u najverniijem smislu te reci...
Mislim da im to nije omogucila tehnologija vec ljudi kojima ja dobar njihov novac i naravno niko nas ne bije po usima da to slusamo ,a populizam postoji od kad postoji moderan covek i ima ga svuda pa i muzici .
Old 24-04-2007, 12:22 AM   #14
nenad
Senior Member

nenad's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
@SHIVA

Dosta vise mudroserije, ili se vrati na odlicnu temu ili nemoj vise smarati. Konstruktivna misljenja su dobrodosla uvek- palamudjenje NE.
pomalo i idekius i shiva palamude ali svasta su lepo izneli i dobro je da ih ne mrzi da pisu ovako dugo. Sve u svemu ceka nas brdo softvera koji ce deeeebeeeloo da se placa, jerbo kako npreduje tehnologija i softver uopste tako ce i zastita biti rigoroznija pa ajd u borbu. A ponosni vlasnici STOLOVA ce se smeskati i traziti razlog i opravdanje kako nisu eto utrosili lovu bez veze. Tehnoloski napredak je nezadrziv, treba balansirati izmedju. Cini mi se da ce za 10-tak godina analogija da ode u penziju. Jer, ruku na srce, i to sto mi nazivamo analogijom je i te kako digitalija. Analogija je ruka na dirkama klavira i na zici gitare a sve to u etar bez mikrofona i ostalih zezancija. To je buducnost muzike, vraticemo se malo unazad da bi krenuli napred.
Mislim stvarno mi je bezveze kad neki DJ kaze "sinoc sam svirao" tu i tu !!!!
Paaaaaaaaa ! ajd da svi tako sviramo ! Takvima ni brdo SSl-a nece pomoci da nauce da stvarno sviraju. Sto se same produkcije tice buducnost je SVETLA I LEPA, bez rupe na cipeli !!!
nenad is offline   Reply With Quote
Old 24-04-2007, 12:29 AM   #15
slowstar
Pro Member

Quote:
Originally Posted by cAAc View Post
Mislim da im to nije omogucila tehnologija vec ljudi kojima ja dobar njihov novac i naravno niko nas ne bije po usima da to slusamo ,a populizam postoji od kad postoji moderan covek i ima ga svuda pa i muzici .
Koji novac? kupili P.C. racunar za nekih 300 eura, a programe za dzabe (pirati, krekovi i serial generatori, ruski sajtovi i.t.d.) Totalne neznalice, i stio je mnogo gore, netalentovane osobe, zatvorile se na nekoliko dana u sobu sa gomilom programa, poceli da skljocaju misem da vide sta ce se desiti, poneko im na brzaka objasnio "ako pritisnes ovde, desice se to" i tako dalje.
Prodje par nedelja, ili u boljem slucaju meseci, onda momci izlaze napolje uzdignute glave i imaju pricu: "Ja sam novi, mlad kompozitor, aranzer, producent, ja imam sveze ideje, i zato sam najbolji, ovi ostali su dinosaurusi optereceni konzervativnim pristupom muzici", a isti tesko da znaju sta je durski kvintakord, sta je povisilica ili skala, ili harmonija, pa cak nisu culi u zivotu vise od 5 minuta ozbiljnije muzike...Postajem i sam sebi dosadan pricajuci stalno isto...A uostalom promasio sam temu u svom sopstvenom threadu, mada je audio tehnologija DONEKLE I OVDE TEMA...
Old 24-04-2007, 12:52 AM   #16
cAAc
Banned

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Koji novac? kupili P.C. racunar za nekih 300 eura, a programe za dzabe (pirati, krekovi i serial generatori, ruski sajtovi i.t.d.) Totalne neznalice, i stio je mnogo gore, netalentovane osobe, zatvorile se na nekoliko dana u sobu sa gomilom programa, poceli da skljocaju misem da vide sta ce se desiti, poneko im na brzaka objasnio "ako pritisnes ovde, desice se to" i tako dalje.
Prodje par nedelja, ili u boljem slucaju meseci, onda momci izlaze napolje uzdignute glave i imaju pricu: "Ja sam novi, mlad kompozitor, aranzer, producent, ja imam sveze ideje, i zato sam najbolji, ovi ostali su dinosaurusi optereceni konzervativnim pristupom muzici", a isti tesko da znaju sta je durski kvintakord, sta je povisilica ili skala, ili harmonija, pa cak nisu culi u zivotu vise od 5 minuta ozbiljnije muzike...Postajem i sam sebi dosadan pricajuci stalno isto...A uostalom promasio sam temu u svom sopstvenom threadu, mada je audio tehnologija DONEKLE I OVDE TEMA...
Sad ne pricas vise o tjanama i ekipi vec o ljudima poput mene (naravno nikad se nisam lozio "Ja sam novi, mlad kompozitor, aranzer, producent, ja imam sveze ideje, i zato sam najbolji, ovi ostali su dinosaurusi optereceni konzervativnim pristupom muzici" jer sam ja naravno amater i covek koji voli ono sto radi pa makar islo na ### svima s tim sto naravno imam malo vise od 5 minuta ozbiljne muzike lepo iseckane i slozene po folderima u mom racunaru .I ne znam zasto bi nekom uopste smetalo to sto mladi ljudi imaju pristup svemu tome(u stvari znam) i ako pricaju ja sam ovo ,ono pa sta ,klinci se loze.Mozda se pojavi i neki znalac od sve te dece(pojavice se sigurno) .I zasto bi neko morao da zna sta su povisilice ,skale ili koji je akord u pitanju ako zna da sve to lepo slozi .Slusao sam nase mlade kompozitore i slusam te koje prozivas i glasam za ove druge jer su u vecini slucajeva cak i melodicniji .
Ako si bolji ,pun ideja i inovativan zasto bi se nervirao zbog svih tih ruskih sajtova i klinaca koji bleje po sobama .
Old 24-04-2007, 12:57 AM   #17
slowstar
Pro Member

Mislim da je ovde vreme i da se ja JAVNO izvinim povodom iniciranja ovakve diskusije, koja je ionako bila off topic u odnosnu na temu
Buducnost Audio Tehnike, pa je zato verovatno i moderator LESHA prebacio ovamo...Molim vas, nemojte voditi raspravu na ovaj nacin, verovatno ste obojica u pravu, ali drugacije predstavljate stvari i probleme, izvinite obojica sto sam izazvao ovo...
Old 24-04-2007, 01:23 AM   #18
tom
Senior Member

tom's Avatar

Default Re: Sta je potrebno za bavljenje muzikom?

Svi samo seremo i niko nista ne radi!

Zna se sta je dobro,Shiva a sta je lose za to ne treba nikakva rasprava.

Narodnjaci su bili i ostali bulja a jos gori je etno-pop!
Jel ova konstatacija treba neko objasnjenje!!?? Jel nije jasna!?Hocemo li za nju naci razlog na nivou kosmickog???o:o

To je tako i nikako drugacije.

Ostalo su razlike u ukusima a filozofiju ostavi za licno usavrsavanje!

Rasprave o uvjerenjima ionako nisu ukusne...Bolje da trazimo tacke gdje se razumijemo.

I da,nezeljeno dijete demokratije - svako ima pravo na misljenje ma kakvo bilo! Sve pod opravdanjem ljudskih prava a ne odgovornosti.
Kvalitet je oduvijek bio stvar malog broja ljudi tj ELITE a populisticka drustva poput nasih omogucavaju prtanima da sada lagano kliznu u gradjansko drustvo umjesto da sijede u toru sa prascima gdje im je i mjesto!

Oprostite na tonu ali stalno tolerisemo zlo,sve smo nesto fini.Dokle to?
Muzika nam je grozna.Jel i to upitno?

Btw,postovi su nam sve besmisleniji i sve se manje radi o muzici u njima...
Old 24-04-2007, 02:07 AM   #19
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
Vrati se i procitaj ponovo!!! Recenice zavrsene znakom pitanja imaju karakter pitanja, a ne konstatacije!!!
Kad u pitanju sugerirash odgovor to ima karakter i formu retorichkog pitanja. Jest da govorimo razlichitim jezicima, ali bash i nisu tako jako razlichiti.

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
Prekini sa uvredama!!! Krajnje je vreme!!!
Kad te budem htio vrijedjati znat chesh da te vrijedjam. Dok su postovi dugi to znachi da argumentiram svoje mishljenje, a ako tebe to vrijedja ne znachi da ja tebe vrijedjam... Uostalom jedna narodna govori o tome da istina chesto boli pa uzmi i to u obzir prije nego povjerujesh u "malog zlochestog Shivu" kojem je najvechi thrill u zhivotu nepotrebno uvrijediti nepoznatu osobu.
Shto ja time dobijam... shto je cilj te zle namjere? Postati omrazheni lik na forumu i potaknuti josh 10 izjava tipa "ne filozofiraj" koje su (kao i uvijek) neargumentirane ali nuzhne da se neke istine josh jednom "gurnu pod tepih"?
Pa taj status vech imam. Dakle to nie. Jedino josh ostaje da uzhivam u tome kad iznenada promjenish boju teksta jer tada znam da sam te iznervirao, ali to mogu efikasnije i sa 5 puta krachim postovima.

Ono da izvinesh... jebe mi se u shto vjerujesh. Forumi sluzhe za razmjenu mishljenja a ne za uvlachenje u dupe istomishljenicima i protjerivanje svih koi imaju drugachije mishljenje. Kome to smeta neka umjesto postova na forumu pishe memoare i tako neche dolaziti do sukoba mishljenja. Druga moguchnost je da izmjenite pravilnik foruma i da sukob mishljenja postane nepozheljan, a uvijek me mozhete i banat. No dok mi se to ne uskrati imat chu svoje mishljenje i nitko me neche sprijechit da ga iznesem.

"Every truth passes through three stages before it is recognized.
First it is ridiculed.
Second, it is opposed.
Third, it is regarded as self-evident."
Arthur Schopenhauer
Old 24-04-2007, 02:43 AM   #20
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
@SHIVA
radis li ti nesto u svom zivotu osim filozofiranja? ...
Samo nemoj da mi odgovoris u tvom stilu, nego real life odgovor...radim to i to ili ne radim
Zhivim od freelance dizajna (dtp, grafika) i bavim se glazbom od kad znam za sebe. Gitara od prvog dana do danas, klavijature dosta manje, panova frula eksperimentalno a produkcija el. glazbe intenzivno zadnje 4 godine. Da bi imao dovoljno vremena za hobi odluchio sam se na rizik freelance dizajnera.

Nadam se da ti je to dovoljno "real life".

Quote:
Zasto svaka tema koje se dotaknes mora da ode u tri lepe?
Zasto ne mozes da jednom u svom zivotu das jednostavan i empirijski odgovor? ( neces me ubediti da sva ta skribomanije jeste tvoj empirijski dozivljaj...mada imam neki neodoljiv osecaj da ces mi dati nezaboravan odgovor na ovo pitanje)
Ovisi o tome shto ti smatrash nezaboravnim, a mene zanima shto tochno smatrash pod "empirijski" Obzirom da empirijski znachi "na temelju iskustva ili opservacije" sve shto sam do sada napisao i je na temelju moih iskustava i opservacije. Ako smatrash da to nie tochno molim te da mi ukazhesh na konkretan dio posta koi se temelji na ne-empirijskim opazhanjima. Kako je u pitanju interpretacija povijesti i sadashnjih okolnosti te glazbe koja je vrlo ezoterichan pojam ne mozhemo u laboratoriju testirati ni moja ni tvoja opazhanja i nema temelja da svoje mishljenje smatrash empirijskim a moje ne-empirijskim. Ili se varam?

Quote:
Kako pored svog tog silnog znanja ne mozes da znas kada je dosta i kada treba da prekines?...vrlo je moguce da te tvoja "velicina" sprecava u tome.
Da mi je do velichine nastojao bi se uvlachiti u dupe vechini. No kao shto iz osobne perspektive mozhesh zakljuchiti ja uglavnom izazivam suprotan efekt kod ljudi. Dakle po tom scenariju sam vrlo glup i kontra produktivan. No ako sam glup onda bi moi komentari izazivali podsmijeh a ne revolt i osudu.

No razumijem da ponekad kod pojedinih postoi jaka potreba za diskreditiranjem mog mishljenja i da je dosta teshko neshto diskreditirati bez argumenata. To se uglavnom svodi na "shta ti uopche radish u zhivotu", "odakle ti pravo", "ne filozofiraj" i slichne fraze "shiroke potroshnje" bez specifichnog znachenja ili konkretnih argumenata.

Quote:
Dosta vise mudroserije, ili se vrati na odlicnu temu ili nemoj vise smarati. Konstruktivna misljenja su dobrodosla uvek- palamudjenje NE.
Onaj tko je zapocheo temu ne misli da palamudim, a nie ni jedini koi misli suprotno od tebe. Ako te moi komentari smaraju postoi na forumu i opcija "ignore list" pa odaberesh ignoriranje moih postova i od tog trena na tvom forumu ja vishe ne postoim. Osim toga... ne vidim zashto bi bash ti bio mjerodavan za procjenu shto je konstruktivno a shto ne. Da si to barem pokushao argumentirati uzeo bih tvoje mishljenje u obzir. Ovako nemam shto uzeti u obzir pa je funkcija "ignore" ko stvorena za ovaj problem.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Posting Rules