Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-04-2007, 08:19 PM   #1
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Default Perfekcionizam - da ili ne?

Nije ba? da je stvar izbora, ali evo, zanima me ?to mislite o perfekcionizmu i perfekcionistima i da li ste jedan od njih i da li vam je to ok, biste li to mijenjali u sebi... koje su dobre/lose strane istog.

JA sam oduvijek bila perfekcionist i zato radim sve presporo i previ?e analiziram... da bi stvar pobolj?ala za niti 10%.

S druge strane, kad se ?ivot tako preokrene nema? vremena za perfekcionizam i počinje? birati i?ta ili ni?ta... a to mi se upravo događa i primjećujem kako vi?e ne radim kao ranije, prelazim preko pogre?aka koje čujem jer znam da u tako malo vremena imam izbor: "Izbaciti ?to vi?e ideja da ne zaboravim... ili napraviti malo toga savr?eno...".. pa biram prvo.
Ljudi koji cijene moj rad, cijene ga, ali uvijek mi ka?u da sam prokleto spora. To je naravno kombinacija obiteljskog ?ivota plus perfekcionizam = skladatelj pu?.

Pa sad razmi?ljam da li da se bacim u vode skladatelja zeca ili da svi zajedno dočekamo starost pa tek onda moj cd...

Kako vi razmi?ljate o ovome?
_______
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2007, 09:15 PM   #2
strasni zmaj
Member

strasni zmaj's Avatar

Default Re: Perfekcionizam - da ili ne?

mislim da je to prvenstveno stvar karaktera. postoje jednostavno ljudi koje boli patka za detalje (fushare) i one druge. je sam u drugoj skupini jer smatram da jedino dobar proizvod (opcenito govorim, ne podrazumijevam samo glazbu) ima sanse da se plasira i opstane na trzistu. mislim da sam si tu karakteristiku donekle sam nametnuo jer moj cale voli da isfusha kada nesto radi, a to me ubija u pojam, tako da sam si davnih dana rekao ili do jaja, ili nikako.

ne dati sve od sebe znacilo bi utopiti se u masi, a to ne zelis.
Old 22-04-2007, 09:19 PM   #3
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

mora se negde povuci linija.
Sve moze da se doteruje u besvest! I UVEK ce se ciniti da moze jos malo da se dotera....Ja volim kad imam rok i kad moram da isporucim na vreme!
Cim mi produze, gotovo...pocinje usporavanje, tripovanje..itd.

Najbolje u datom momentu za odredjeno vreme! Nema smisla otezati, jer se puno puta pokazalo da to sto izadje prvo (ili drugo) je ono pravo. Posle se "doterivanjem" (uglavnom) ide dalje (u suprotnom smeru...!)

Sa druge strane, ako je projekat mega, i ako se ima puno vremena, volim na tenane da ga picanim!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2007, 09:44 PM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

tek mi se skoro pocelo ciniti da sto brze nesto radim, to ispada bolje. Sve radove koje sam picanio i cinculirao (previse doterivao. prim.prev) na kraju teze slusam, i uvek mi ostaje neka rezerva.. da ne pricam o tome sto mi je jako tesko da ne zaboravim inspiraciju i ideju necega sto sam snimao pre npr 6.meseci pa tek sad uzeo da mixam.. sve sto sam pod prinudom na brzaka i raspolozeno odradio, me i dan danas odusevljava.. i verujem da ima neceg u tome..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 22-04-2007, 10:05 PM   #5
kejkz
banned

Kad radim za druge, nemam tih problema, sve sredim kako najbolje umem, i gotovo. Nekad smo srecni, nekad se volimo, cesto se i mrzimo, ali bude nesto na kraju.

Ali kada radim nesto svoje, umem da razvlacim godinama nesto sto je u sustini bilo gotovo istog dana kada je zamisljeno I nikada nisam zadovoljan...

naravoucenije: radite za druge, kada ne umete za sebe
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2007, 12:26 AM   #6
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

KAko rece Vrach...
Zajebano je kad imas vremena. Onda se toliko utripujes, da cak moze da se desi i da sve zajebes. Meni se to danas desilo!
Radim vec jace od dve nedelje pesmu na kojoj smo svi poginuli, dali sve sto smo mogli i sad krece mix. Prvi dan, drugi dan, treci danas bio...
U jednom momentu sam morao da napravim pauzu da odem na par casova. Kao... ja smixao, zadovoljan... Usput, naletim na mobilnom na neku verziju koju sam zbacio jos na samom pocetku, cisto da pred spavanje poslusam. JEBOTE!!!! Ono sve definisano, napucano, zdravo!
Ja se osuo! Prekinuo casove, dodjem kuci i oborim ceo mix, pozovem malu Tinu (iz benda), jer sam prestao sebi da verujem posle onoga i sabijemo mix od devedesetak kanala za sat i po! I zvuci 20 puta bolje od mog studioznog trodnevnog mixa.
Pogubi se covek u silnoj zelji.

Ali zato sam se sad naostrio da do Srede sabijem drugu pesmu i to bezuslovno, jer covek dolazi da peva. Mada tu moram da smislim i muziku i text, pa tek da snimim...
Tako da Anita, slobodno gricni malo kupusa, pa zavrsavaj taj CD dok ne docekas unucice...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2007, 10:10 AM   #7
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Realno komponovanje i sama muzika je stvar trenutka i ako se to iskoristi uglavnom je tako najbolje. Ako se previse bavimo njom nestane iz nje (ili ostane u tragovima) emocija koja je naterala da nastane.
ridge is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2007, 02:10 PM   #8
Gulanfer
Member

Gulanfer's Avatar

Perfektno - Ne Postoji !

Trudimo se da se priblizimo tome ali kao sto se vec gore pomenulo - treba imati meru jer se moze izgubiti ona pocetna , zamisljena ideja a samim tim i energija. Desilo mi se x puta. Zato ni ne zapocinjem snimaje pesme sve dok nemam ceo dan slobodno i onda je snimim u jednom danu. Poslusam sledeci dan i onaj tamo smixam. "master" sledece nedelje jedan dan i to je to. Ostavim one greske koje mi se dopadaju i za koje mislim da imaju draz.
Ne tezim perfekciji, jer je nemogu dostici.

Naravno , ovo je samo misljenje nekog ko nema uradjenu ni jednu poznatu pesmu , i snima samo iz hobija , tako da ...
Gulanfer is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2007, 05:11 PM   #9
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

hajde malo da budem shiva:

perfekcionizam: da li ima veze sa razlikom izmedju amaterizma i profesionalizma?

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 23-04-2007, 05:39 PM   #10
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Ne chini izvedba perfekcionistu, niti je perfekcija konachni cilj perfekcioniste. Perfekcionizam je KRITERIJ. Perfekcionisti nastaju kad je motiv da napravimo neshto najbolje shto mozhemo. Kreativnost je upravo potreba da svaki put neshto napravish bolje nego shto je to do sada bio sluchaj. Ne vidim niti jedan drugi kriterij za kreativnost osim perfekcionizma.

No da perfekcionizam nie pretjerano isplativ kao poslovni kriterij - naravno da nie. No poslovanje je samo odnos ulozhenog i konachnog profita. Svi drugi kriteriji su sekundarni. Razmishljanje o kreativnosti u poslovnom kontekstu je chisti paradoks.

I da... CD se izda kad imash neshto za "rech" i kad to realizirash dovoljno dobro da se zhelish time "obratiti" ljudima. No kad to "obrachanje" dobije financijski aspekt isplativosti - prvobitni kriterij se automatski izgubi i postane bitno koliko vremena utroshimo na neshto shto che donjeti neshto novaca.

Pa chak i to je dosta glup nachin za povechavanje produktivnosti jer bi bilo idealno da radimo opushteno i tako dobro zaradjujemo, a ne da radjenjem na brzaka povechavamo prosjechnu "satnicu" uzimajuchi jednako malo novca u krachem periodu.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests)

Posting Rules