Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-03-2007, 08:26 AM   #1
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Default Re: TC Finalizer

Radio sam i na Finalizer Expressu i na Finalizer 96k i na plugovima i na System 6000 Full i mogu samo reći (gledajući odnos uloženog i dobijenog)...
Finalizer rulez!!!

p.s. Vi smatrate ljude u TC-u budalama?!? Šta li?!?

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 15-03-2007, 10:58 AM   #2
peruzza
VIP Member

Po stranim forumima ozbiljni mastering likovi Finalizer smatraju za trash, sto po ozbiljnim kriterijumima i jeste, ali ja ga koristim od '98. i tvrdim da je veoma zahvalna sprava.
Filteri su mu odlicni, zaobljeni, sa karakterom,
3way kompresorom, kad se ne preteruje (sto sam ja silom prilika nazzalost chesto radio), mogu da se dobiju vrlo precizni rezultati, a i INSERT mu je prilicno upotrebljiv...
Tada je kostao 4500DM, ali, ako uzmemo u obzir da sam uradio mastering na preko 200 albuma, isplatilo se.
Uporedjivao sam kompresor sa UAD-ovim 1176 i LA-2 i tu UAD, na masteru, zvuci dosta zatvorenije, manje tvrdo, da kazzem neupotrebljivo (nisam probao PrecisionLimiter), a u ProToolsu sam ga uporedjivao sa X-3 plugInom i to mi nekako nije to.
Za kraj najvazznije, ovo je ipak samo subjektivni utisak!
Ako mogu sa spravom da stignem do rezultata koji sam u glavi na pochetku zamislio, ona za mene ima smisla, ako ne...trazzim dalje!
Pozdraw!!!
peruzza is offline   Reply With Quote
Old 15-03-2007, 11:39 AM   #3
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by peruzza View Post
Uporedjivao sam kompresor sa UAD-ovim 1176 i LA-2 i tu UAD, na masteru, zvuci dosta zatvorenije, manje tvrdo, da kazzem neupotrebljivo (nisam probao PrecisionLimiter)
Prcision Limiter (subjektivno misljenje) hoce malo da "guzva" instrumente kada je arr. pun... kada je upitanju neka baladica sa malo instrumenata, tu je super.
Sto se BrickWall-a tiche, meni se i dalje najvise dopada TimeWorks Mastering Compressor, a za neke stvari i Waves L3 ultramaximizer...

Ni meni se LA2A i 1176LN ne svidjaju u masteru... odlicni kanalni kompresori, ali ne i za mastering... u masteringu je dobar Precision MultiBand, ali... treba se puno poigrati sa njim, posto ima velike mogucnosti i treba ga lepo podesiti... nije on\off sprava...
Od kompresora za mastering mi se svidjaju i PSP Mastering Compressor, Waves SSL Buss Compressor (kojoi malchice smanji stereo sliku, ali pesma kompaktno zazvuchi, a to smanjivanje stereo slike jeste nepozeljno za neku pop prichu, ali... daje slicnu notu koju ima modrna svetska pop-rock produkcija, koja i nije bas preshiroka... Princ, Pink, RHCP...).

Od EQ-a mi se u masteringu dopada Precision EQ, Algorithmix Red i Orange, URS Mix EQ-i, BrainWorks za CreamWare ( kada je potrebno koristiti M\S mastering)...

Ukoliko je potreban neki mali rumchic u masteringu, meni se za te svrhe svidja Altiverb... i to mislim da bese bas prvi preset u "small room"... jer je nechujan... i kada se doda 10-15 % u mix, on se i nechuje, ali... povecava onaj osecaj celine i kompaktnosti pesme... Za te potrebe mi se svidja i UAD Plate 140, preset "Mastering Room"...

Sve je stvar zelje, tripa, ukusa, poznavanja alata ... Chuo sam i mastere koje su ljudi radili sa Ozone 3 i odradili odlicno... Ja taj Ozone 3 ne mogu da smislim, posto mi je onaj interface skroz nelogichan i lici mi na igracku, ali... eto... mogu da se dobiju rezultati, koje sam lichno cuo...

TC Finalizer... nisam pobao verziju 96, vec onaj stariji... 48... tada mi se nije dopao. Do duse, probao sam ga na kratko... ne vise od sat vremena i u studiju cije slusanje nisam poznavao, a gazda je neumoljivo opaljivao zvuchnike sto glasnije moze, ne bih li ja valjda pao u nesvest Moguce da nije losh... ali, meni se tada i u toj situaciji nije dopao...

Ko sto vec rekoh... izneo sam stvari iz svog licnog ugla, nista merodavno, nikakve tvrdnje, a verujem (s' obzirom na danasnju tehnologiju) da vazi ona "sve je to dobro " i da je presudna stvar da li neko ume da masteruje, ili ne... a i to kakve kutije koristi u procesu masteringa, koliko te kutije poznaje i jos puno toga...
Old 15-03-2007, 12:48 PM   #4
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Najbolja sprava je ona koja ti radi posao. Idealno bi bilo imati sve, ali se u praksi to jako retko desava, pa se svi snalaze sa onim sto imaju.
Ja nemam bas decidiran stav hardver/softver, ali nekako mislim da za iste pare, softver radi ipak malo bolje, dakle "u cenovnoj klasi".

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 15-03-2007, 01:06 PM   #5
Gmile
Member

Gmile's Avatar

Sta snaci
Quote:
Finalizer rulez!!!
Nisam bas upucen u ove interent-zargone...
Gmile is offline   Reply With Quote
Old 15-03-2007, 01:07 PM   #6
Gmile
Member

Gmile's Avatar

Znaci a ne snaci... sorry...
Gmile is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules