Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-12-2006, 12:48 AM   #11
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Default Re: Studijski muzicari.... prava

Spominjali ste Bregovica pa sam recimo spomenuo film, a i nemora da bude film!
Bregovic je recimo uzeo neku bugarsku temu nakalemio tekst i aranzirao na nacin kako radi. I potpisan je kao autor muzike a ne kompozitor. To su dve razlicite stvari za koje u pravnoj literaturi o autorskim pravima postoje definicije (trebalo bi pitati neko strucno lice koje se bavo problemom autorskih prava). Mada su generalno autorska prava u Srbiji veliki tabu i za pravnike jer ih realno ,malte ne niko nepoznaje.
Ono nesto malo sto sam ja naucio, sasvim slucajno, od verovatno jedinog coveka ( nazalost sad pokojnog Marjana Mitrovica, cija je publishing agencija Clasik Yu ustvari bila Holandska agencija. Covek je inace stitio prava u inostranstvu svih vodecih kompozitora bivse Yugoslavije) koji se ozbiljno kod nas bavio tim mogao bi da napisem post od 5 strana.
Tako da nema smisla da preterano improvizujem po secanju.
Nego predlazem Vracu da u momentima dokolice prosvrlja malo po sajtu IFPA, napravi jednu kratku retrospektivu o autorskim pravima uopste i da se to okaci na forum.
Da bi svi stekli elementarnu (ajde da kazem) informisanost o pravima!
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2006, 08:58 AM   #12
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Studijski muzicari.... prava

Quote:
Originally Posted by LACKY
Spominjali ste Bregovica pa sam recimo spomenuo film, a i nemora da bude film!
Bregovic je recimo uzeo neku bugarsku temu nakalemio tekst i aranzirao na nacin kako radi. I potpisan je kao autor muzike a ne kompozitor. To su dve razlicite stvari za koje u pravnoj literaturi o autorskim pravima postoje definicije (trebalo bi pitati neko strucno lice koje se bavo problemom autorskih prava). Mada su generalno autorska prava u Srbiji veliki tabu i za pravnike jer ih realno ,malte ne niko nepoznaje.
Ajde bas cu da pogledam..u svakom slucaju (ukoliko nesto nije "tradicionalno / narodno") ako si preradio neciju pesmu, UVEK mora da se potpise originalni kompozitor!
U nekim slucajevima (cak vrlo cesto!) tesko da ce publisher da dozvoli da se ubacuje neko novi i da deli autorske tantijeme. Nekad ljudi urade novi tekst, novi refren itd oko necijeg rifa, teme itd...a publisher i dalje uzme 100% za originalnog kompozitora!

Bas cu da pogledam....
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2006, 10:21 AM   #13
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default Re: Dokle vise sa plagijatima...

a sta cemo sa reggae-om koji na recimo jedan riddim(instrumental) njih 20 napravi svoj text i otpeva mozda bolje nego originalni izvodjac na taj instrumental (riddim)?

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2006, 01:25 PM   #14
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

... i kako to ide kada se uzme melodija iz neke narodne pesme, pita li se tu neko ili ta melodija moze da se eksploatise (skrnavi) do mile volje?
I sta se desava kada se uzme tudja (recimo rumunska) narodna pesma? Zar nije bezveze da neki, recimo, meksikanac uzme nasu narodnu pesmu i koristi je bez pitanja...
Ne znam nista o ovome pa ne zamerite ako sam postavio glupo pitanje.

Pozz
Old 29-12-2006, 01:37 PM   #15
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by mrkizoni
... i kako to ide kada se uzme melodija iz neke narodne pesme, pita li se tu neko ili ta melodija moze da se eksploatise (skrnavi) do mile volje?
I sta se desava kada se uzme tudja (recimo rumunska) narodna pesma? Zar nije bezveze da neki, recimo, meksikanac uzme nasu narodnu pesmu i koristi je bez pitanja...
Pa sa pravne tačke gledi?ta mora prvo da pita narod da mu narod odobri da koristi pesmu Pa ako mu daju posle se narodu isplaćuje postotak... naravno prethodno je bitno da kod Sokoja narod za?titi svoja prava preko narodnog zastupnika i da registruje sve pesme koje je (narod) napravio
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 29-12-2006, 02:23 PM   #16
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Pa sa pravne tačke gledi?ta mora prvo da pita narod da mu narod odobri da koristi pesmu Pa ako mu daju posle se narodu isplaćuje postotak... naravno prethodno je bitno da kod Sokoja narod za?titi svoja prava preko narodnog zastupnika i da registruje sve pesme koje je (narod) napravio
A, pa to znaci da svaki put kad neko hoce da koristi nasu narodnu pesmu, svi moramo na referendum da izglasamo da li da mu dozvolimo i za koju lovu !!! Pa super je to, ionako su se nesto proredili izbori i referendumi, bas nam fale .
Old 12-01-2007, 11:36 AM   #17
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Postovani forumasi, dobar dan.
Lepo ste uocili taj uvod, drago mi je da se ploce jos uvek pazljivo slusaju
Da, isti je - toliko mi se dopao da nisam mogao da odolim
Medjutim, pravno gledano, kolicina citirane muzike ne prelazi dozvoljeni maksimum pa ne moze da povuce nikakve pravne posledice...
Sto se ostalih pesama tice - "pozajmica" i citata nema...

Pozdrav
Ogi is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2007, 12:20 PM   #18
Manley
Pro Member

Manley's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ogi
Postovani forumasi, dobar dan.
Lepo ste uocili taj uvod, drago mi je da se ploce jos uvek pazljivo slusaju
Medjutim, pravno gledano, kolicina citirane muzike ne prelazi dozvoljeni maksimum pa ne moze da povuce nikakve pravne posledice...
Sto se ostalih pesama tice - "pozajmica" i citata nema...

Pozdrav
nemoj samo george da te nagazi negde znas da voli muskarce, pa da ne bude u naturi
Manley is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2007, 12:23 PM   #19
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ogi
daj molim te..

da si kasnije uvideo slichnost pa ajde..ali kao: nisam mogao da odolim.. stvarno bezveze..

bash si faca, kada svesno ''uzmesh'' tudju muziku i plasirash je kao svoju..

Last edited by MHz; 12-01-2007 at 12:27 PM.
MHz is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2007, 12:55 PM   #20
idekius
Mason

idekius's Avatar

Iskreno cenim sto covek barem kaze istinu i nikoga ne zavlaci... drugi se obicno prave ludi...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules