|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Pro Member
|
![]()
Spominjali ste Bregovica pa sam recimo spomenuo film, a i nemora da bude film!
Bregovic je recimo uzeo neku bugarsku temu nakalemio tekst i aranzirao na nacin kako radi. I potpisan je kao autor muzike a ne kompozitor. To su dve razlicite stvari za koje u pravnoj literaturi o autorskim pravima postoje definicije (trebalo bi pitati neko strucno lice koje se bavo problemom autorskih prava). Mada su generalno autorska prava u Srbiji veliki tabu i za pravnike jer ih realno ,malte ne niko nepoznaje. Ono nesto malo sto sam ja naucio, sasvim slucajno, od verovatno jedinog coveka ( nazalost sad pokojnog Marjana Mitrovica, cija je publishing agencija Clasik Yu ustvari bila Holandska agencija. Covek je inace stitio prava u inostranstvu svih vodecih kompozitora bivse Yugoslavije) koji se ozbiljno kod nas bavio tim mogao bi da napisem post od 5 strana. Tako da nema smisla da preterano improvizujem po secanju. Nego predlazem Vracu da u momentima dokolice prosvrlja malo po sajtu IFPA, napravi jednu kratku retrospektivu o autorskim pravima uopste i da se to okaci na forum. Da bi svi stekli elementarnu (ajde da kazem) informisanost o pravima! |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
U nekim slucajevima (cak vrlo cesto!) tesko da ce publisher da dozvoli da se ubacuje neko novi i da deli autorske tantijeme. Nekad ljudi urade novi tekst, novi refren itd oko necijeg rifa, teme itd...a publisher i dalje uzme 100% za originalnog kompozitora! Bas cu da pogledam.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Pro Member
|
![]()
a sta cemo sa reggae-om koji na recimo jedan riddim(instrumental) njih 20 napravi svoj text i otpeva mozda bolje nego originalni izvodjac na taj instrumental (riddim)?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Pro Member
|
![]()
... i kako to ide kada se uzme melodija iz neke narodne pesme, pita li se tu neko ili ta melodija moze da se eksploatise (skrnavi) do mile volje?
I sta se desava kada se uzme tudja (recimo rumunska) narodna pesma? Zar nije bezveze da neki, recimo, meksikanac uzme nasu narodnu pesmu i koristi je bez pitanja... Ne znam nista o ovome pa ne zamerite ako sam postavio glupo pitanje. Pozz
![]() |
#15 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Senior Member
|
![]()
Postovani forumasi, dobar dan.
Lepo ste uocili taj uvod, drago mi je da se ploce jos uvek pazljivo slusaju ![]() Da, isti je - toliko mi se dopao da nisam mogao da odolim ![]() Medjutim, pravno gledano, kolicina citirane muzike ne prelazi dozvoljeni maksimum pa ne moze da povuce nikakve pravne posledice... Sto se ostalih pesama tice - "pozajmica" i citata nema... Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
da si kasnije uvideo slichnost pa ajde..ali kao: nisam mogao da odolim.. stvarno bezveze.. bash si faca, kada svesno ''uzmesh'' tudju muziku i plasirash je kao svoju.. ![]() Last edited by MHz; 12-01-2007 at 12:27 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Mason
|
![]()
Iskreno cenim sto covek barem kaze istinu i nikoga ne zavlaci... drugi se obicno prave ludi...
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Dokle ide ljudska glupost ??? | mikac | Razno | 85 | 25-10-2009 07:29 PM |
Ni HI FI nije vise ko sto je bio.... | DaBear | Razno | 6 | 01-05-2008 12:19 AM |