|
|||||||
| Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Member
|
evo ja koristim Linux 3 godine za audio
najvise ReZound i trommler nije lose
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Psiho
|
Imam pitanje...
...pod uvjetom da bi prezhivio kompletnu promjenu OS-a i GUI-a..., shto mogu ochekivati od Linuxa kad je zvuk u pitanju (u usporedbi sa XP/Cubase)?
|
|
|
#3 | |
|
Moderator
|
Quote:
Sto se zvuka tice, najbolja startna pozicija moze biti Planet CCRMA (Stanford University). pozdrav bogi p.s. Solidna internet konekcija je VEOMA pozeljna!
|
|
|
|
#4 |
|
Psiho
|
Tako neshto sam i zamislio. Imam staru mashinu na koju bi nabio Linux i pomalo testirao.
Htio sam chuti ako netko ima iskustva i mozhe usporediti "kvalitetu" zvuka na Steinberg i nekom ozbiljniem Linux sekvenceru!? Ako je zvuk barem blizu Cubase-u vrijedilo bi se pozabavit. Makar za predprodukciju. tnx za link.
|
|
|
#5 |
|
banned
|
Preporucujem ti da za pocetak skines dynebolic http://www.dynebolic.org/, jer predstavlja mozda najbezbolniji nacin da okusis sam sistem i zvuk na njemu. On funkcionise preko live diska, tako da ga ne moras ni instalirati da bi ga probao.
Filozofija programa na linux-u je malo drugacija nego na windows ili mac platformi: ne postoji jedan program u kome mozes uraditi sve, vec imas nekoliko programa koji kombinovanjem stvaraju jedan virtuelni studio. Najslicniji Cubase-u i slicnim programima je MusE http://www.muse-sequencer.org/, ali postoji jos mnogo slicnih programa kao Ardour, Rosegarden... i dosta solidnih instrumenata i efekata. Zvuk je odlican, sve sto mozes da uradis u bilo kom sekvenceru na windowsu, mozes i na linuxu, uz malo navikavanja na same programe. A ruting uz pomoc Jack-a najvise podseca na sistem koji postoji na Creamware kartama. Samo je velika steta sto njihov hardver ne radi pod linuxom. ![]() Srecno
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Moderator
|
Quote:
DA! Dobra ideja, to je bootabilni CD sa linuxom, koji se smesti u RAM, posle podizanja, moze se probati na bilo kojoj masini sa windowsima, jer ne cacka nista po diskovima... za preview nema bolje. Inace koncepcija "unix-olikih" operativnih sistema je mala aplikacija, odnosno puno malih aplikacija, i strahovito dobro medjusobno povezivanje i iskoriscavanje vec proverenih programa... pozdrav bogi
|
|
|
|
#7 | |
|
Psiho
|
Quote:
Tnx na napomeni... ushtedio si mi vremena. Frend ima scope home koi "trune" pa sam ga mislio otet i stavit na stari stroj. Ne znam koliko ima smisla radit sa zvukom na linuxu preko stare game theather kartice koja mi je u tom sluchaju jedina alternativa. Jebemu... kad god je netko kupovao monitore ili zvuchnu uvijek sam sugerirao da radije uzmu neshto drugo a ne bash ono shto ja vech imam. Ali ljudi su chudni. Imam 3 frenda koi rade muziku i 2 vech imaju iste Alesis monitore, a trechi razmishlja da ih kupi ovih dana (dobro... za tu cijenu i nema bash puno alternative). Jedan je kupio i malo bolju karticu... dakako Creamware. Umjesto da svi mogu poslushat svoju stvar na razlichitim karticama/monitorima ovako di god dodjem... isti jebeni set-up... a ne radimo nishta zajedno Prestrashno!
|
|
|
|
#8 | |
|
Moderator
|
Quote:
jako malo profesionalnih kartica je podrzano, i to uglavnom onih koje koriste nekakve standardne chip-setove... S obzirom na to da je Linux i sve aplikacije oko njega, softver slobodnog koda, prakticno sve znacajnije profesionalne audio kartice nisu podrzane, jer proizvodjaci tih kartica nemaju nameru da objave dokumentaciju dovoljnu da bi se drajver napisao. Obicno, najbolja ponuda koja se dobije od tih proizvodjaca je potpisivanje NDA (Non Disclosure Agreement), a tako nije moguce napisati drajver otvorenog koda (jer bi se krsio NDA) Taj problem traje jako dugo... i prakticno Linux najvise kaska za ostalima jer nema veliku primenu... Postoji mogucnost kupovine drajvera (za neki ne mnogo veliki novac) zatvorenog koda za Linux, i tu se vec mogu naci ozbiljnije kartice (Lynx na primer).... http://www.4front-tech.com/ pozdrav bogi
|
|
|
|
#9 | |
|
Pro Member
|
Quote:
|
|
|