Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Tutorijali

Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-11-2006, 10:36 AM   #1
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default spectrum anal-yzer

za sta je dobar pingvin za sta true rtas spectrum analyzer ? sta je specificno za oba ? da li je moguce "profilisati" ova dva analajzera za razlicite zanrove muzike u smislu ovaj je dobar za rock ovaj za elektroniku i sl. ?

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2006, 12:51 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: spectrum anal-yzer

Quote:
Originally Posted by alavuk
za sta je dobar pingvin za sta true rtas spectrum analyzer ? sta je specificno za oba ? da li je moguce "profilisati" ova dva analajzera za razlicite zanrove muzike u smislu ovaj je dobar za rock ovaj za elektroniku i sl. ?
Koliko ja znam nijedan analyzer ne razume muziku nego prikazuje ono sto uspe da prikaze bez obzira na zanr... to sto trazis rade samo usi i ono izmedju usiju...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2006, 01:25 PM   #3
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Svaki analyser je zapravo "riba na suhom". To je vizualni prikaz zvuka i skroz je besciljno pokushati definirati koi je bolji ili koi je tochniji. Najbolji je onaj koi ti najvishe pomazhe.

Ja najradije koristim Voxengo analyser jer omoguchava visoku rezoluciju, vrlo brz odaziv i mozhe se podesiti na odredjen "nagib" u dB te odrediti X i Y vrijednosti (npr. od inf. do -20 dB i od 20 do 24000 Hz). Pingvin mi je mrvicu trom i naporan za oko. Vishe volim analysere koi prikazuju samo krivulju radije nego chitave stupce sa decay-em peak-ova.
Old 24-11-2006, 07:42 PM   #4
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

da ali meni pomaze posto radim pod kx drajverima za sad qspec mislim da je to concrete fx radio , sasvim lep i "realan" tj brz mu je odziv sto mi je bitno , ali eto kod drugara na delti koristim pingvina koji kao da prikazuje rms a ne peak ... pa sam zbog toga pitao koji da koristim za sta i sl.

@boggy

sefe kao i uvek si u pravu :]

Old 25-11-2006, 12:08 AM   #5
kejkz
banned

Quote:
Originally Posted by alavuk
kod drugara na delti koristim pingvina koji kao da prikazuje rms a ne peak
Cega? Analize spektra? Mislis, sporije se krece? Koliko ja znam to sve zavisi od podesavanja, mada me ne drzi za rec posto nisam radio dugo sa Pingvinima. Vecina boljih softverskih analajzera se moze podesiti vrlo precizno po ovom pitanju.

Voxengo SPAN, koji je pomenuo Shiva, je solidna spravica za FFT analizu, pokusaj s njim. Meni se od tih softverskih mozda najvise svidja Inspector Free, nije komplikovan i solidno prikazuje sve bitne parametre, a ima i podesive zone za ulazak u crveno i stereo analizu, sto je vrlo bitno.

evo linka ako te zanima:

http://www.rogernicholsdigital.com/inspector.htm
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2006, 01:20 AM   #6
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

ma ne , decay se lako sredi i sve ostalo , vec frekvencijski raspon , ono ne prikazuje mi "verno" neke frekvencije za koje znam da sam ih isekao eq-om ili peak neki... elem hvala ti na linku !

Last edited by alavuk; 25-11-2006 at 01:23 AM.
Old 25-11-2006, 01:36 AM   #7
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

za anal-iziranje nije los ni nugen audio visualizer, sve je moguce podesiti, tako da moze biti dosta brz
lesha is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2011, 01:52 PM   #8
UptempoDRM
Junior Member

UptempoDRM's Avatar

Meni se najboljim pokazao smaart 6 i njegov spectrograph. Mnogo se lakse snalazim u vremenu i prostoru nego sa pinguinom na koji sam bio navucen. Po meni je spectrograf najbolji moguci vizuelni prikaz zvuka naravno uz dobar stereometer.
UptempoDRM is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules