Go Back   Rumski Forum > Rumski > Predlozi i sugestije

Predlozi i sugestije imate ideju kako da www.rumski.com ucinimo boljim? Recite...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-11-2006, 02:19 AM   #11
MD
Senior Member

MD's Avatar

Default Re: Live...

Slažem se da treba sekcija..-live/razglasi itd.

Evo mene zanima što koristiti za live nastupe gdje su potrebne dionice koje su na snimljenom materijalu a ne mogu se izvesti uživo (recimo orkestralne dionice koje ne idu uzivo, akustične dionice+metronom za bubnjeve), mislim najbolje riješenje za to, a uopće ne znam gdje bi pitao..

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
MD is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2006, 02:12 PM   #12
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by MD
Sla?em se da treba sekcija..-live/razglasi itd.

Evo mene zanima ?to koristiti za live nastupe gdje su potrebne dionice koje su na snimljenom materijalu a ne mogu se izvesti u?ivo (recimo orkestralne dionice koje ne idu uzivo, akustične dionice+metronom za bubnjeve), mislim najbolje rije?enje za to, a uopće ne znam gdje bi pitao..
Ja sam to radio sa jednim bendom. Ima? u principu vi?e varijanti, a mi smo radili sa osmokanalnim hard disc recorder-om. Na njemu su bile matrice pesama (sintovi, neki pozadinski vokali), snimljene tako da su prva dva kanala stereo matrica a druga dva stereo matrica sa klikom. Ta prva je isla u razglas, a druga matrica u mali behringer mikser koji je kod bubnjara. Bubnjar ima slushke i mozhe sam da namesti koliko mu jako treba. Ako mu treba i da ima odvojeno volume, onda bi trebao peti mono kanal samo sa klikom koji bi isto isao u mikseticu pa bi i to mogao da namesta. Ako se nema za HD recorder, moze i onaj snimach koji koristi mini disc, pa chak i obichan portastudio sa kvalitetnom kasetom, nebitno.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2006, 02:24 PM   #13
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Ja sam to radio sa jednim bendom. Imaš u principu više varijanti, a mi smo radili sa osmokanalnim hard disc recorder-om. Na njemu su bile matrice pesama (sintovi, neki pozadinski vokali), snimljene tako da su prva dva kanala stereo matrica a druga dva stereo matrica sa klikom. Ta prva je isla u razglas, a druga matrica u mali behringer mikser koji je kod bubnjara. Bubnjar ima slushke i mozhe sam da namesti koliko mu jako treba. Ako mu treba i da ima odvojeno volume, onda bi trebao peti mono kanal samo sa klikom koji bi isto isao u mikseticu pa bi i to mogao da namesta. Ako se nema za HD recorder, moze i onaj snimach koji koristi mini disc, pa chak i obichan portastudio sa kvalitetnom kasetom, nebitno.

Hvala, i mislio sam tako na razmjenu iskustava.

Ja sam planirao na svoj stari višekanalni Mini disc.
Stereo na razglas a bubnjaru na uši metronom/signal kao onaj sto ide na razglas.

Naravno, na uređaju je mikser kojim sam regulira levele.
Sve bi to bilo uz njega.
Kad treba krenuti pjesma, stisne play rukom (ili bude na noznom kontrolleru), prvo 4 takta metronoma da se spremi, 4 da označi početak po fusu ili nečemu i onda krene stvar.

Druga opcija je bio laptop sa firewire karticom...no ne znam koliko je to pouzdano..odu windowsi usred pjesme i adio ali ta opcija i dalje stoji...pogotovo jer bi mozda i sint bio MIDI controller+laptop, kazem mozda...

Hard disk recorderi su danas jeftini, ali opet, ne vidim razliku u soundu izmeđi mini dicsa na atrac 4,5 i toga, plus sto mi je MD pouzdaniji u radu..nema sanse da se sruši.
Tascam ili neka druga portastudija su slaba kvalitetom zvuka ipak.

Zanimalo me ako je netko probao to sa ADAT-om?
Danas se jeftino nabave i koriste ih za te svrhe dosta.

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
MD is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2006, 02:50 PM   #14
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Pa onda si već re?io problem ako ima? mini disc varijantu. ne vidim nikakvu prednost sa adatom, trake su u pitanju, glomaznije je, postoji vi?e mogućnosti da se ne?to zezne, a ne vidim neku kvalitativnu prednost. Laptop ti je jo? gora stvar, a nema potrebe za njim ako se samo radi o pu?tanju pesme. Razlog za kori?ćenje sekvencera da li hardverskog ili u laptopu na zapadu je to ?to ima? veću kontrolu, a ?to je veoma va?no, ne potpada? pod zakon o broadcast-u. naime postoji vremensko ograničenje koliko dug mo?e biti zvučni uzorak, pa kao pređe? tu granicu (a ja se sad ne mogu setiti kolika je tačno) ti u stvari emituje? muzičko delo i mora? platiti. Zato se naprave sekvencirane matrice koje se pu?taju sa laptopa ili sekvencerom i samplerom i u kojima se nalaze originalni samplovi kori?ćeni i na albumu. Po?to mi u ovim krajevima nismo u toj ligi, i zakoni su kameno doba, ?ta te briga, mini disk i pu?taj celu matricu
Old 01-11-2006, 02:54 PM   #15
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Btw trenutno re?enje mi je da nemam uop?te matricu, tj u novom bendu je i klavijaturista sa spravom koja ima i sampler i sekvencer tako da se loop-ovi i efekti sviraju u real time-u, a trenutno eksperimenti?mo oko toga da li uop?te i treba metronom, po?to ako se loop pojavljuje samo na jednom mestu ili nema jasno čujnih ritmičkih sekvenci, nema potrebe za time da bubnjar slu?a klik. Konačno imaj u vidu da ono ?to je sasvim ok u dobrom miksu, mo?e da se pretvori u gomilu buke i zvukova live, pa mo?da ima logike i pojednostaviti neke stvari za live ako u originalu ima? puno sintija, sekvenci i loop-ova u toku pesme, a i live band svira u full-u sve vreme.
Old 01-11-2006, 11:21 PM   #16
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

thumbs up !
Bitch is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules