| 
	|||||||
| Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...) | 
| 
		 | 
	Thread Tools | Display Modes | 
| 
	 | 
| 

| 
		#1 | 
| 

VIP Member 

| 

[quote=strasni zmaj]mozda tocno, ali ipak ostajem pri tvrdnji da bez suba glazbi fali jedan dio zvuka. pitao sam za situaciju u studiju jer nikada nisam krocio u jedan (naravno da ne brojim razne garaze... 

![]() Ja sam se bas lepo iznenadio kad sam slusao neke moje mikseve letos u Pink studije. Tresu se nogavice i te fore...imaju Dynaudio monitore i soba zvuci super... Zvuk se mega preneo, isto kao kod mene samo se cuje sub ! Znaci moze..i bez suba!  | 
| 
		 | 

| 

| 
		#2 | |
| 

Member 

| 

Quote: 

...gle, nemoj me krivo shvatiti. nije da solim pamet, ali smatram da je subwoofer potreban da se cijeli spektar frekvencija reproducira. @ OFF djelomicno tocno, ali ne postoje li posebni zvucnici za slusanje jazza ili klasike recimo? kako prosjecan audiofil moze slusati vjeran zvuk kada je hard core ili rock 'n' roll 80 npr. sasvim drugacije koncipirana, ali i ustimana glazba? ...gle, nemoj me krivo shvatiti. nije da solim pamet, ali smatram da je subwoofer potreban da se cijeli spektar frekvencija reproducira.  | 
|
| 
		 | 

| 

| 
		#3 | 
| 

VIP Member 

| 

[...gle, nemoj me krivo shvatiti. nije da solim pamet, ali smatram da je subwoofer potreban da se cijeli spektar frekvencija  

reproducira.[/quote] pa dobro, ....ako ti tako kazes......  | 
| 
		 | 

| 

| 
		#4 | |
| 

Pro Member 

| 

Quote: 

.....Snimam sve (u)zivo .....  
			 | 
|
| 
		 | 

| 

| 
		#5 | |
| 

Moderator 

| 

Quote: 

Ako imas dva dvosistemca sa 4" ili 5.5" drajverima (malecki) tu nema ni govora o niskim frekvencijama, prakticno samo glasove mozes odlicno cuti na njima... te se tu "isplati" staviti JEDAN woofer za njih dvojicu, i napraviti coveku koliko toliko uredan setup... ali samo pod uslovom da je to neka srednja klasa... Ako gledamo visoku klasu, to se ne isplati, jer su vrhunski midwooferi od 4" prakticno 10% jeftiniji od nesto vece bratije, tako da se tesko moze napraviti neka usteda, jedino ako se stedi na jos jednom woofer drajveru i pojacalu za njega... itd... bla, bla... tako da je prica o realnim subwooferima, koju sam pokusao da iniciram onim slicicama, ovde izostala, jer se, realno, govori o "krpljenju" nemocnih dvosistemaca... sto i jeste najcesci slucaj.... pa Tehnomarket je prepun Jamo subova... i narod to verovatno kupuje... Drugo... domacica u stanu ce tesko prihvatiti da brise prasinu sa nekog monstruma od 100kg, i tu je bolje namestiti par slatkih malih dvosistemaca i "subwoofer" proglasiti za stocic za lampu sa abazurom na kome trce mali kinezi i vesele se... nego praviti nemire u kuci... drugim recima, mislite o tome! pozdrav bogi 

Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)  | 
|
| 
		 | 

| 

| 
		#6 | ||||||
| 

Senior Member 

| 

Quote: 

Quote: 

Quote: 

Quote: 

Quote: 

Quote: 

Salu na stranu, ako imate gomilu para i adekvatnu prostoriju, nista ne moze biti bolje od full range monitora, ali i kvalitetni manji monitori sa odgovarajucim kvalitetnim sub-om, su prihvatljivo resenje. Naglasak je na "kvalitetan" sub, jer nesto jeftino ce sigurno stvoriti vise problema, nego sto ce ih resiti. Ja sam se opredelio za Dynaudio BX30 sub, koji kosta minimum 1700 EUR, i skuplji je od samih monitora (BM6A), i za te pare (sub + BM6A, a bio sam spreman i da dodam jos kesa) sam mogao da kupim i neke vece monitore, ali sam procenio da moja prostorija (oko 4m x 5m), nije dovoljno velika za neke ozbiljne full range monitore, i da cu postici bolje rezultate sa ovom kombinacijom. Na kraju, sub mozete uvek da iskljucite, odnosto da ga ukljucujete samo po potrebi, pa postizete efekat kao da imate dva para monitora - nearfield i full range main. RM  | 
||||||
| 
		 | 

| 

| 
		#7 | ||||||
| 

Moderator 

| 

Quote: 

jos samo da navedes cenu doticne Questedove mrcine sa radialima... za komad, naravno   pa da svima bude jasno o cemu pricas ![]() Quote: 

![]() Druga je prica kako ce to prosecan korisnik da podesi u svojoj sobi? Na sluh? Quote: 

![]() Ali sto da ne! Mozes da miksas na laptopu ![]() Quote: 

![]() Quote: 

Quote: 

pozdrav bogi 

Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)  | 
||||||
| 
		 | 

| 

| 
		#8 | 
| 

MAO 

| 

evo malko da se uključim.. kao što neki znaju, od skora radim na sistemu sa subwooferom.. ispitujući razne pozicije mackijevih 8ica u sobi, na mestu gde smo zatekli najkorektniji odziv, skontali smo da nam fali subfrekvencija.. pošto je već pazaren iz gorepomenutih razloga (za surround mixing), naterasmo se da probamo i 2.1 kombinaciju... Mackijeve 8ice smo cut-ovali do 80hz, a subdrajveru dodelili 80hz kao gornju granicu... onda smo još pola sata tražili poziciju i zapravo i nije tako teško bilo.. sada smo dobili šta hoćemo, barem na mestu slušanja (jer je šetna po sobi uz odpanjen 12inčni sub ponekome nepodnošljiva, nadamo se da će bass traping i to smiriti).. Muziku čujemo normalno, ceo spektar prilično ujednačeno, i subove u taman potrebnoj meri (koja, verovali ili ne, nije velika) i zadovoljni smo.  

Do sada sam uglavnom radio na kompresionim kutijama, bas reflex me nervirao.. mackie funckioniše po passive radijator principu (zapravo, sub drajver se nalazi na podu kutije i puca u pod sa visine od par centimetara, a na prednjoj, vidljivoj strani se nalazi pasivni radijator od 12inča!) Isprobavali smo i BoZo test, čuli smo i nešto ispod 20hz al sa obzirom na količinu distorzije, verovatno su u pitanju bili viši umnošci te frekvencije.. da ne pričam o tome koliko smo morali da smanjujemo volume na kartici jer je sub počeo da nam se penje po nameštaju bolno urličući  
		 | 
| 
		 | 

| 

| 
		#9 | ||||
| 

Senior Member 

| 

Quote: 

Quote: 

Quote: