|
Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...) |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Member
|
![]() Quote:
da, da, cini mi se da sam ovisnik o basu i bas mi je dobro ovako. zamisli da si na mega koncertu, a basist iscasio prst. katastrofa! |
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
#3 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Uzeo sam neki stereo klavir iz Hypersonica, i isprogramirao na njemu 20 nasumicnih malo duzih nota u svim oktavama (navise sam uzeo iz najnize oktave). Jasno se cuju pozicije svakog tona u stereo slici, tj, nizi tonovi su levo, visi idu ka desno, logicno. Onda sam uzeo surovi UAD Cambridge EQ i odsekao sve iznad 100Hz (kasnije sam menjao f - 80-120Hz) sa cak 36dB/okt (ne verujem da ijedna realna skretnica to moze). Ostalo je samo ono sto bi woofer trebalo da reprodukuje - jaaako niske frekvencije. Ono sto je poenta, i dalje se mogla naslutiti pozicija svih tonova u stereo slici. Takodje, kad sam panovao extremno (levo npr.) ceo klavir, on se cuo levo, a ne u sredini, ili mu je bilo tesko odrediti poziciju) Zakljucak - niske frekvencije, iako su neusmerenije i teze im se odredjuje polozaj u prostoru, ne dolaze uvek i samo iz sredine stereo slike. Tacno je da se u modernoj muzici bash u centar i stavljaju kick, bass......ali zamisli samo jedan akusticni jazz trio, sniman stereo parom - sigurno ne mogu biti odjednom u centru kontrabas, bass bubanj, i najnizi registar klavira......... Drugi problem je skretnica, koja se u 2.1 sistemima nalazi na veoma nezgodnom mesto (70- 120Hz, okvirno) a tu su osnovni tonovi (prvi harmonici) od puno instrumenata..... Mozda gresim, ali.....
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Sto se pozicije tice, "svi" kazu da se negde ispod 100Hz vise ne moze odrediti smer odakle zvuk dolazi... pod uslovom da taj zvuk dolazi iz subwoofera koji je napravljen od drajvera koji je u stanju da reprodukuje niske frekvencije, sa relativno zanemarljivim izoblicenjima... ili bolje, "necujnim". Ali nije to problem... problem nastaje u faznom "sastavljanju" sub-a i "satelita"... jer skoro svi proizvodjaci subova ne prave problem oko pozicije istih... (jer, eto tako, ne moze se odrediti odakleN dolazi... pa nije ni bitno gde je,....shvatanje zdravo za gotovo).. Ono sto smo merenjem i simulacijama proveravali pokazuje da sub NE MOZE biti bilo gde u sobi, u odnosu na preostala dva mala zvucnika, ne zbog nekog kvarenja "stereo slike", nego vise zbog anomalija u zvukovima koji imaju niske frekvencije u sebi... efekat slican kao kada gledas sebe u slomljenom ogledalu... pozdrav bogi
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
[quote=strasni zmaj]mozda tocno, ali ipak ostajem pri tvrdnji da bez suba glazbi fali jedan dio zvuka. pitao sam za situaciju u studiju jer nikada nisam krocio u jedan (naravno da ne brojim razne garaze...
![]() Ja sam se bas lepo iznenadio kad sam slusao neke moje mikseve letos u Pink studije. Tresu se nogavice i te fore...imaju Dynaudio monitore i soba zvuci super... Zvuk se mega preneo, isto kao kod mene samo se cuje sub ! Znaci moze..i bez suba! |
![]() |
![]() |
#7 | |
Member
|
![]() Quote:
...gle, nemoj me krivo shvatiti. nije da solim pamet, ali smatram da je subwoofer potreban da se cijeli spektar frekvencija reproducira. @ OFF djelomicno tocno, ali ne postoje li posebni zvucnici za slusanje jazza ili klasike recimo? kako prosjecan audiofil moze slusati vjeran zvuk kada je hard core ili rock 'n' roll 80 npr. sasvim drugacije koncipirana, ali i ustimana glazba? ...gle, nemoj me krivo shvatiti. nije da solim pamet, ali smatram da je subwoofer potreban da se cijeli spektar frekvencija reproducira. |
|
![]() |
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
[...gle, nemoj me krivo shvatiti. nije da solim pamet, ali smatram da je subwoofer potreban da se cijeli spektar frekvencija
reproducira.[/quote] pa dobro, ....ako ti tako kazes...... |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
#10 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ako imas dva dvosistemca sa 4" ili 5.5" drajverima (malecki) tu nema ni govora o niskim frekvencijama, prakticno samo glasove mozes odlicno cuti na njima... te se tu "isplati" staviti JEDAN woofer za njih dvojicu, i napraviti coveku koliko toliko uredan setup... ali samo pod uslovom da je to neka srednja klasa... Ako gledamo visoku klasu, to se ne isplati, jer su vrhunski midwooferi od 4" prakticno 10% jeftiniji od nesto vece bratije, tako da se tesko moze napraviti neka usteda, jedino ako se stedi na jos jednom woofer drajveru i pojacalu za njega... itd... bla, bla... tako da je prica o realnim subwooferima, koju sam pokusao da iniciram onim slicicama, ovde izostala, jer se, realno, govori o "krpljenju" nemocnih dvosistemaca... sto i jeste najcesci slucaj.... pa Tehnomarket je prepun Jamo subova... i narod to verovatno kupuje... Drugo... domacica u stanu ce tesko prihvatiti da brise prasinu sa nekog monstruma od 100kg, i tu je bolje namestiti par slatkih malih dvosistemaca i "subwoofer" proglasiti za stocic za lampu sa abazurom na kome trce mali kinezi i vesele se... nego praviti nemire u kuci... drugim recima, mislite o tome! pozdrav bogi
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|