|
Dragan Ivanović Bas Maister, Studijski muzičar, aran?er, producent (saradjivao sa Vasil. H Bendom, Mangus, Van Gogh, Ceca, ...trenutno saradjuje sa Bala?evićem, Rambom, Sergejom Ćetkovićem i Strip...snimao bas Nevernim Bebama, Zdravku Čoliću, Van Goghu, Ceci, Regini, Vladi Georgiev, trenutno aktivan i kao DJ (projekat bassystem predstavlja perc.elemente) |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
MAO
|
![]()
Meni se čini da ima jedna zabluda vezana za vreme u kojem živimo.. mislim da su ljudi ostali isti, i da su oduvek i bili ovakvi.. Jedina je razlika (i na globalnom i na lokalnom nivou) što se medijska slika i industrija zabave promenila, evoluirala u nešto treće.. mislim da su i pre 20 godina prosečne budale bile prosečne budale, pa nebitno dal slušaju pistolse ili deep purple.. Uvek je postojala manjina koja sluša muziku aktivno, i koja zna šta želi, i uvek su postojali sledbenici masa.. Jednostavno, samo su se mediji promenili i na drugačiji način se postavljaju prema veoma drugačijom muzikom..
Dakle, moj predlog je, otvorite prozore, puštajte deci muziku po školama i automobilima, to su sve lepe priče koje sam čuo, i molite boga da će neko sa zdravim ukusom doći do neke pozicije moćnika i oterati govnariju koja sada uređuje kulturni i muzički program na domaćim medijima... |
![]() |
![]() |
#22 | |
Psiho
|
![]() Quote:
Ljudski mozak radi paralelno na 4 bandwith-a (bash poput multiband kompresora). Bandwith od o.5 do 4 Hz je Delta, 3 do 8 Hz Theta, Alfa je 8 do 14 Hz a Beta 14 do 30 Hz. Ne slazhu se svi sa ovom podjelom pa ovdje imash SVE o tim bandwithima i njihovim funkcijama http://lunarsight.com/freq.htm Sva 4 band-a rade simultano ali nisu jednako aktivni. Ako spavash dominira Delta a ako si budan i aktivan (chitanje, pisanje, matematika) dominira Beta. Dakle tvoje stanje svijesti definira valnu duljinu tvog "radnog takta" ili mozhdanih valova. No funkcionira i obratno... dakle ako stimulirash svoje mozhdane valove oni definiraju tvoje stanje svijesti. Primjerice udjesh u disko klub i unutra dere stroboskop. Prvih par minuta stroboskop ti smeta i neprestano imash poriv trepnuti na svaki BLIC. No nakon minut-dva ti se priviknesh na strobo rasvjetu i to ti vishe ne smeta. Priviknuti se doslovno iziskuje da se tvoj dominantni "bandwith" sinhronizira sa rasvetom i tako predvidja sekvencu treptanja shto ti omoguchava nesmetano gledanje. Ukoliko frekvencija treptanja nie u trenutno dominantnom rasponu "bandwith-a" (ili koherentna / djeljiva) tada se dominantni pojas mjenja i tako klubska rasvjeta direktno utjeche na raspolozhenje. Ista stvar je i sa frekvencijama. Kako frekvencije ispod 30 Hz ne chujemo da bi zvukom stimulirali mozak koristi se metoda "neuralnog ritma". Zbog nesavrshenosti ljudskog sluha i nemoguchnosti da chujesh dvije bliske frekvencije odjednom (primjerice 1000 i 1004 Hz simultano) tvoj mozak zbraja te dvije frekvencije i djeli ih da bi dobio prosjechnu frekvenciju koju ti zapravo chujesh. No rezultat nije "stabilan" prosjechni ton vech pulsirajuchi ton. Pulsiranje nastaje kako frekvencije "ulaze" i "izlaze" iz faze, a puls je frekvencijom jednak razlici prve i druge frekvencije... u ovom sluchaju 4 Hz. Izvorna i "prava" goa implementira ova saznanja i zapravo se stvori glazba koja je i frekventno i tempom koherentna sa odredjenim mozhdanim bandwith-om. Odredjene frekvencije unutar pojedinog bandwith-a imaju vrlo istanchane uchinke na svijest, raspolozhenje i percepciju. Goa uglavnom koristi koherenciju od 8 Hz shto je ujedno i rezonanca same planete (tzv. Schulmanova rezonanca) a o tome kakav je uchinak svega toga mozhesh prochitati na gornjem linku. Samim time goa malo izlazi van okvira zabavne glazbe jer je cilj zapravo promjena stanja svijesti pri chemu se glazbeni dojam chesto zanemari na ushtrb stimuliranja. U biti dobra goa je poput lijepe jednadzhbe... vishe matematika nego glazba.
![]() |
#23 |
MAO
|
![]()
jebote šiva, plašiš me
|
![]() |
![]() |
#24 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
#25 |
Member
|
![]()
Ja mislim da toga ima i u tehno-u npr. System7-Alpha wave i slicne "ispiračine mozga". Goa /područje u Indiji/ mi nije bila jasna od početka/94-95/, kao "muzički pravac".
Ja ipak muziku shvatam kao LEPU UMETNOST a ne kao sredstvo za HIPNOTISANJE TEENAGER-a u paklu droge i sl. supstanci. Nije mi bila namera da vređam određeni stil muzike, nego jednostavno ne shvatam poentu pojedinih. Naravno, čast izuzecima. Postoji bar 20-ak "goa" numera, koje često volim da čujem... i ovi Astralci su mi uvek bili kul... A sektašenje je svuda oko nas, ako tako mogu da kažem. Peace.
#26 |
Pro Member
|
![]()
nemoj da mi vredjas omiljenu pesmu ! :] salim se u svakoj muzici svakako ima "hipnotisanja" , sto se tice alpha waves-a tacnije ritchie hawtin acid house rmx je mozda vrh njegovog opusa pa makar trajala i sat vremena nece mi biti dosadna upravo zbog "neovlascenog upadanja" u moj mali mozak,a ja tehno slusam bez droge sto je mozda retko pa nemam taj osecaj ekstaze tehno jeste tj sigurno najvise "sabijen" na frekvencije koje je shiva spomenuo al opet sve to zavisi od akustike samog zvuka tj ozvucenja i naravno konzumenta al' da siljim sad mnogo o tome, elektronska muzika je generalno opasna zbog takvog experimentisanja a psy tj goa trance je da kazemo savrseno polje za to posto i sami vole da kazu da su to preuzeli iz psihodelicnog roka (jel to moze tako da se nazove?), volim i ja te stare goa stvari ne kazem da mi se ne svidja takva muzika imam neke svoje favorite pomenuti astral , man with no name , shakta & digitalis i sl.
|
![]() |
![]() |
#27 |
Member
|
![]()
He, pa ovo mi je omiljena tema
![]() ![]() ![]() Mislite li stvarno da je Goa isključivo počivala na matematici? ne bih rekao. moj utisak je da su mo?da tu i tamo po negde koristili binaural bit, ali da je ipak osećaj i kreativnost preovladavala. a i mislim da se uticaj droga na celu priču ne sme zanemariti (uticaj na formu i sadr?aj samog stila), kao i njegovo geografsko poreklo ali za?to je to ipak dosta tvrđi zvuk od dotada?njeg trensa ne bih stvarno znao ako su stvarno ?eleli da utiču na um pozitivno, zar nije trebalo malo da smek?aju jer da bi do?ao da spu?tenih mo?danih talasa čovek prvenstveno treba da se smiri ?to sa onakvim kikom sumnjam da mo?e, ovako se posti?e jedino efekat sličan drogama ljudi ?ta vi mislite????????????????????????? |
![]() |
![]() |
#28 |
Vibrator
|
![]()
pravi goa trance je odavno umro
|
![]() |
![]() |
#29 |
Pro Member
|
![]()
necemo da se ponavljamo al' je muzika stvar matematickog algoritma zar ne zasnovano na kocki 2/4/6/8 ??? zasto je elektronika uglavnom na 4/4 zato sto je najprostiji i najsubliminalniji takt za siroke narodne mase iliti slusljivo/pitko tj slusalac ocekuje da sve bude parno tj pravilno redom broja 2/4/8/16 , najbolji primer za to sto 'ocu da kazem jeste mozda malo neobican primer jeste rambo amadeus u pesmi 2 galeba bjela (ne znam tacan naziv pesme al' refren je ptico sto ljubis zvijezde skupi krila ...) znaci pop limunada kad je prvi put cujes sve znas od reci pesama do takta prelaza akorda i ostalog . ili malo drugaciji tj elektronski primer kraftwerk - the numbers , e sad se setih neceg domaceg prvi album grupe igra staklenih perli , poslusaj produkciju znaci upravo ono o cemu pricamo sve je podlozno acid-u tj narkotiku a kad si na naarkotiku zna se sta se desava ustvari ne znam nikad nisam probao acid, ali cujem taj fazon , znaci vokal je tako "zamucen" da ga ne razumem kapiram da moram da se nadrogiram da bi mi se "otvorila" ta cujna "frekvencija" ... izvinjavam se modovima na ovom polu spam postu ... dosta sam pisao :]
p.s. kao sto sam rekao na topic-u za vangelis-a uzivajmo u muzici , svako ima svoje misljenje i postujem ga. |
![]() |
![]() |
#30 | |
Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 4 (0 members and 4 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) | milanCHE | Computer Hardware | 20 | 26-06-2009 12:01 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |