Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-10-2006, 02:40 PM   #11
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Narodnjaci

Nije samo stvar u skalama. Kad ga već pomenuh, ima Nusratovih stvari u kojima peva običan dur pa opet zvuči egzotično. Su?tina je u tome da je interpretacija i melodija ono ?to je bitno, harmonija je jako skromna i često uz ritmičku podlogu ide samo neki "drone" ton ili ponavljanje istog tona, a cela stvar je u melodiji. Opet postoji specifična upotreba brzih trilera, skokova, kori?ćenje prolaznih (i manje prolaznih) četvrtstepena itd. Mislim, mo?e? ti da udari? E ton kao pad i svira? A harmonski mol (u stvari ako teramo mak na konac, to je frigijski E modus sa povi?enim trećim stepenom) ali nije to to. Istočnjački muzičari će često na pola linije promeniti lestvicu pa se opet vratiti u onu u kojoj su bili itd.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2006, 02:45 PM   #12
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
..... Proporcionalno ostalima, trebalo bi da imamo, 10 Bibera i 20 P. Aksentijevića itd i da izvozimo muziku u ogromnim količinama, što nažalost nije slučaj.
......
Slazem se!
Quote:
A posebno su mi besmislene priče volim narodnjake- ne volim narodnjake. To je lažna dilema, nije stvaru voljenju- ne voljenju, nego da se utvrde neka merila kvaliteta, da se definiše šta je kvalitetna muzika, da država pomaže i štiti kulturno nasleđe i da se promovišemo u svetu na taj način. E sad da li postoji šund, naravno i uvek će ga biti, ali treba razdvojiti narodnu muziku i šund, a imam utisak da ta granica još uvek nije definisana kako treba.
Takodje se slazem!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2006, 04:03 PM   #13
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
U stvari sramota je da mi sa toliko bogatom kulturnom zaostav?tinom
Cisto, radi validnosti rasprave...

"Mi", ako pricamo o autenticnoj kulturnoj zaostavstini imamo JEDINO guslarsku muziku.

Sve ostalo je bilo pod direktnim uticajem drugih kultura i to od prvih tragova muzike na ovim prostorima, pa sve do danas.

Poslednji put kada su Srbi bili skoro blizu svoje muzike, bilo je pre najezde Turaka, ali je i tada muzika bila pod direktnim vizantijskim uticajem.
Kako god, tadasnja (najblize nasoj autenticnoj) muzika se notirala tzv. NEUMSKOM NOTACIJOM koja je ostala medju retkim pisanim tragovima iz toga doba, ali danas NIKO sa sigurnoscu ne moze da da njeno pravo tumacenje, tj. postoji par nacina citanja neumske notacije, ali ni jedan nije "pravi".

U periodu kada se u Evropi razvijala muzika, mi smo bili pod Turskom okupacijom, sto se i danas cuje, a po oslobodjenju od Turaka, pocinje nova, proevropska muzicka orijentacija u Srbiji. Opet, prekvalifikacija se desila tako sto je Milos Obrenovic uvezao par Ceha na celu sa Slezingerom koji su nam preneli ucenje tadasnje "ceske skole", te ni nasa "umetnicka" (kako mrzim ovaj izraz) muzika nema mnogo dodirnih tacaka sa nama...

JA to ovako sturo, svakoga koga zanima detaljnije, neka nadje Andreisa ili Roksandu Pejovic (knjige istorije muzike), pa neka zadje u detalje...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2006, 05:10 PM   #14
Rocket Roll
Member

Rocket Roll's Avatar

E, puno hvala, Dushane. Ja sam mislio da je pre svega stvar u trileru - hvala na pomoci!
"The artist looked at the producer/ The producer sat back/ He said, 'What we have got here/ Is a perfect track/ But we don't have a vocal/ And we don't have a song/ If we could get these things accomplished/ Nothin' else could go wrong'."
Rocket Roll is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2006, 07:22 PM   #15
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Quote:
Nije samo stvar u skalama. Kad ga već pomenuh, ima Nusratovih stvari u kojima peva običan dur pa opet zvuči egzotično. Suština je u tome da je interpretacija i melodija ono što je bitno, harmonija je jako skromna i često uz ritmičku podlogu ide samo neki "drone" ton ili ponavljanje istog tona, a cela stvar je u melodiji. Opet postoji specifična upotreba brzih trilera, skokova, korišćenje prolaznih (i manje prolaznih) četvrtstepena itd. Mislim, možeš ti da udariš E ton kao pad i sviraš A harmonski mol (u stvari ako teramo mak na konac, to je frigijski E modus sa povišenim trećim stepenom) ali nije to to. Istočnjački muzičari će često na pola linije promeniti lestvicu pa se opet vratiti u onu u kojoj su bili itd.
to je živa istina, ali trebao si ipak čovjeku reći da postoji skala koja se zove "arapska" ili "orijentalna" i to u par varijanti, a osnovna varijanta bi išla ovako:

1-2-5-6-8-9-12-1

ili iz C

C,C#,E,F,G,G#,B,C, ili po naški C,C#,E,F,G,G#,H,C

a ova bi isla, sto Dushan rece nesto slicno, i uz C dur ili F mol...., za potrebe C dura C#, možeš da zamjeniš sa D,a za potrebe F mola možeš da dodaš A# tj. B po naški

mada, naravno, x varijanti tu ima i siguran sam da ovdje ima ljudi koji bi to mogli da obajsne bolje od mene

Last edited by balthazaar; 22-10-2006 at 07:32 PM.
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2006, 10:17 PM   #16
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Cisto, radi validnosti rasprave...

"Mi", ako pricamo o autenticnoj kulturnoj zaostavstini imamo JEDINO guslarsku muziku.

Sve ostalo je bilo pod direktnim uticajem drugih kultura i to od prvih tragova muzike na ovim prostorima, pa sve do danas.

Poslednji put kada su Srbi bili skoro blizu svoje muzike, bilo je pre najezde Turaka, ali je i tada muzika bila pod direktnim vizantijskim uticajem.
Kako god, tadasnja (najblize nasoj autenticnoj) muzika se notirala tzv. NEUMSKOM NOTACIJOM koja je ostala medju retkim pisanim tragovima iz toga doba, ali danas NIKO sa sigurnoscu ne moze da da njeno pravo tumacenje, tj. postoji par nacina citanja neumske notacije, ali ni jedan nije "pravi".
Ako cemo tako,od kulina bana,po principu "sve je relativno" onda ni vizantijska muzika nije vizantijska,jer su oni masu stvari pokupili od arapa,spanska muzika nije spanska nego takodlje arapska,samim tim se onda i latino pustao u Alhambri A Arapi su marnuli to od ko zna koga i dodjosmo do Drum'n'Bass-a kao necega od ceka je sve nastalo,zato sto je prvi covek poceo da lupa kost o kost...
Ne moza se to tako posmatrati...jako je relativno sta je cije,ali se uvek uzima kao merilo zenit odredjenog naroda i odredjene kulture,sto u nasem slucaju sigurno nije bilo ropstvo pod turcima...ako covek obrati paznju na muziku Vasilije Radojcic ili brace Teofilovic,poslusa "makednosku" izvornu muziku,koja je u stvari vise srpska od one koju mi smatramo srpskom,poslusa izvorne kosovske pesme,cuce jasno melose pretturskog perioda,zlatnog perioda nase istorije...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2006, 01:01 AM   #17
AVaX
Stara Rumski Elita 2003.

AVaX's Avatar

Hm, hteo sam da izbegnem ovu temu jer znam da svojim stavovima obicno pokrenem lavinu reakcija, ali vidim da je tema i dalje aktuelna pa....
Quote:
Originally Posted by balthazaar
ajde priznavajte rumljani sta volite cuti od narodnjaka, mislim od onih starih, ajde, ajde sigurno ima neka pjesma da vas dirne ili da vas vezu neke emocije
Prvo, sam nacin na koji si pokrenuo temu deluje kao da treba da kazemo nesto cega se stidimo, a zaista ne vidim da ima razloga...
A ono sto mene licno nervira jesu shablonski odgovori tipa
Quote:
Originally Posted by zmaj
Izvorne,kompletan opus od makedonije pa navise...
ili "...najvise volim Tomu Zdravkovica, Milana Babica, Cuneta Gojkovica..." jer mi to deluje kao pranje ruku, i kao eto rekao sam, izvuk'o se i sad sam cist.
Ma nemoj!
@Zmaj
Bez ikakve lose namere, stvarno me zanima, da li iskreno kod kuce slusas bracu Teofilovic?

Ja mislim da se radi o najobicnijem kompleksu naroda sa nasih prostora, i to nije slucaj samo u muzici, ali ovde je o tome rec.
Mi imamo kompleks nize vrednosti!
I uvek je neko tamo bolji, i vecito mi pravimo muziku koje se posle kao nesto stidimo, i trazimo dlaku u jajetu, dal je sad ovo shund ili nije, pa smo izmislili i pojam turbo-folk da se lakse smejemo sami sebi, a svi smo mi shatro cool i iznad te price, a ona je svuda oko nas!
I koga to lazemo!?
Sebe.
Smeta nam "istocnjacki melos" a bili smo 500 godina pod Turcima?
Ako je Oggy u pravu, a ne sumnjam da jeste, danas bi trebalo da sviramo gusle?
I dal' bi danas bili zadovoljni kada bi nam se "servirala" Vasilija R., braca Teofilovici, 10 Bibera, 20 Aksentijevica i gusle?
Sigurno da ne.

Vreme cini svoje, razni su uticaji, razni trendovi, pa nam je i muzika takva kakva jeste.
A shunda ima koliko u "narodnoj" (vi je zovite kako hocete, zna se na koju muziku mislim) toliko i u zabavnoj, naravno, srazmerno njihovoj zastupljenosti.
Dushan je spomenuo neko ime i kawal, a nije se setio Bore Dugica npr.

Znaci potpuno se slazem da treba ocuvati kulturnu bastinu - naravno! Ali to ne znaci da treba forsirati nesto "nase" iskonsko kroz aktuelnu muziku, pogotovu kad nismo ni sigurni sta je to nase...

Stvarno mislim da smo jako iskompleksiran narod, i da je tu srz problema.
Mozda i gresim....

U svakom slucaju, ne bih voleo da ovo pokrene raspravu, jednostavno sam rekao sta mislim.
A mozda je bitno da spomenem da sam u svojoj "karijeri" najmanje imao dodirnih tacaka sa "narodnom" muzikom, te sam do svojih zakljucaka dosao prateci ljude i prilike oko sebe, a ne zbog licnog interesa.
Old 23-10-2006, 01:30 AM   #18
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

U pravu si !, i deluje kao pranje ruku! Jer kada se dotakne ova tema na forumu svi gledaju da operu ruke na foru "Ja cenim samo prave vrednosti" i td.
Pa se krene od Cuneta, Tome itd. mada njih dvojica nemaju ( a mozda i imaju) nista zajednicko ali su estabilirano priznati kao pravi narodnjaci!
A kada sam vec pomenuo doticnu gospodu evo i kratki rezime.
Toma zdravkovic je bi covek Boem ( namerno velikim slovom jer je zasluzio). potekao sa Beogradskih splavova i pevao po kafanama. Pevao je novokomponovane pesme!
Cune je i onda kao i danas bio estabilirano pevac "prave" narodne muzike ( kojeg ni tada kao ni danas nisi mogao videt nigde sem na RTS-u) i ciju plocu nikada niko nije kupio a pogotovo pesmu u kafani zapevao!
Nemojte me pogresno shvatiti, ali sta hocu da kazem!
Pa kako su nastale narodne pesme? Dogovorio se narod, sastao se na livadi i napravio pesmu!
Pa pesma od Grajica " Mito Bekrijo" je narodna pesma, jer je zazivela kod naroda, a naprevljena je pre 40 godina i dan danas se peva. A zna se ko je autor!
Ja se dobro secam Tome iz vremena dok je bio ziv i radio. Gospodo ako gledamo danasnje doba (u kome ovo pricamo i kojeg ste vi puno mladji svesni)
Tomi je najslicniji pandan Aca Lukas (zvuci sokantno ali je tako), pa kad bi se setili i za 20 godina pokrenuli pricu o Ceci, sa nekim novim narastajem pitanje je sta bi culi.
A izmedju ostalog ako ste culi ko je bio Carevac ( kod njega Cune nikada nije polozio audiciju za narodni orkestar Radio Beograda, tek nakon njegove smrti mu je to poslo za rukom), e za njega je Cune mozda bio tadasnji Aca Lukas, za mog caleta pravi narodnjak, a za mene dosadni bradonj. Koji se pojavljuje u RTS-ovim novogodisnjim emisijama, snimanim u kneginjinom konaku i koje se rpriziraju po 1000 puta!
Pa smena generacija je valda prirodna stvar! Zasto u "noble" drustvu lagati (da nebi ispali glupi u drustvu) kako je Bah ipak bolji od Hendla ( i to tvrditi onako siguran u sebe) a nikada niste slusali ni jednoga!
Pitam se stali je tek za vas duplo mladje? Bojim se da niste iskreni, zasto je tesko priznati da uopste neslusate narodnjake( koliko god hteli pobeci od toga, i verujem da vas vecina neslusa, ipak bolje poznajete repertoar Cece nego Cuneta, pa to je prirodno)!

Prema tome!
Ovde pricamo o modernoj svetskoj produkciji pratimo tehnologiju i nova stremljenja, a ovamo Cune!
Izvinjavam se pa mi zamerite koliko god!, ali vise me pali Ceca i Seka (bar su bolje picke, imaju neku ovovremensku energiju a i produkcija im je bolja od plovine kvazi pop i rok buljumente)!
A sto se tice "narodne muzike i bastine" najveci ponos mi je sto u svojoj karijeri imam dva albuma Umetnika Pavla Aksentijevica nego bilo sta drugo!
Nas najveci problem je sto se stidimo samih sebe ( nisam primetio da se Americka nacija stidi 0,5$ nepismene bitange iz Bronksa koja je prodala 12 miliona nosac zvuka u prosloj godini).

Last edited by LACKY; 23-10-2006 at 03:13 AM.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2006, 08:45 AM   #19
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

orijent ne volim. Privuce mi paznju madjarski i rumunski zvuk.
Old 23-10-2006, 09:16 AM   #20
idekius
Mason

idekius's Avatar

Ehhhh... 1000 puta smo raspredali na ovu temu... mozemo jos 1000 i svako ce ostati pri svome.
Tesko da ce neko mene da ubedi da kupim Cecin CD, a ja tog nekog ko se poziva na narod i korene da moji koreni nisu u loopovima (vec u lopovima ) i vst instrumentima...

"Ko ne dodje u boj na Kosovo,
ne imao od srca poroda,
od ruke mu nista ne rodilo,
PC mu se odmah resetov'o"

Mislim da Oggy gresi... gusle se vezuju za Crnu Goru... mislim da mi ipak imamo frulicu

Posto smo 500 godina bili pod Turskom, pa je zato Turska narodna muzika zapravo nasa narodna muzika, predlazem jedan amandman!
Posto smo u kulturnom (i svakom drugom) ropstvu zapada od Turaka pa na ovamo, a ni to nije mali vremenski period, predlazem da se Gibson Les Paul i Fender Jazz Bass proglase Srpskim nacionalnim instrumentima, a The Rolling Stones Srpskom narodnom muzikom.

Gde su Srpki prsti, tu su Srpski instrumenti!

Dajte ljudi... nemoj da se vise zezamo... nek slusa i svira ko i sta hoce...

Ja i onako ne mogu da se srodim sa narodnjacima, pa nije red da mi bilo ko i bilo sta servira... Ne nalazim se u tim pesmama... Kako bih mogao da se nadjem u pesmi "...bez duuUUuuse si lep...", kad su mi od malena svi prichali da sam "dobrodushan i simpatichan"?

Sto se tiche textova... tacno je da svuda ima losih textova... ali... to sto mozes da nadjes u tzv. pop-u i turbo folku, pa to stvarno ni sa chim ne moze da se poredi. Tu je zaista tesko da nadjes text koji zadovoljava elementarne kriterijume estetike... stvarno umeju svasta da lupe...

Jednom sam u cevapdzinici dobio napad smeha pred zapanjenom prodavachicom koja nije znala cemu se smejem jer sam chuo pesmu "...sve mozes da mi das, al' ja necu s' tobom jer si mafijas" Ja pocheo da vristim kao majmun i kroz smeh se izvinjavam onoj zeni za kasom

Svuda ima kretenskih textova, to je tacno, ali... turbo folk, a Boga mi i tzv. yu-pop nose barijak, tako da tu nema stavljanja znaka jednakosti. Ono sto je ocigledno, jeste ocigledno...

U pop-u se tacno zna koje reci prolaze... "more, plaza, cokolada..." Uzas...

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Posting Rules