Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-04-2006, 09:38 PM   #21
Faktor X
Junior Member

Default Re: podnozje za zvucnike

Quote:
Soba sama po sebi ima daleko vecu radijacionu povrsinu i "svira" na sebi svojstven nacin... koji ne mora da nam se dopadne.

hteo ti ili ne ali tvoj zvucnik je svakako povezan sa podom i povrsinom, samo u tvom slucaju imash krpe, sto izmedju zvucnika i tla,
najbolje je eliminisati sve izmedju, posto ce pre neki sto ili polica da rezonuje sa fiokama i stvarima na njemu nego jedan masivan stalak napunjen peskom npr.

tvoju teoriju su imali i osamdesetih godina i tada su zvucnike nakacili na lanac i visili su sa plafona i to je bio trend, mada upravo zbog ovog vise to nerade...

@diviner:
Quote:
Mislim da se ovdje mjesaju dva "gledista" stvari. Jedno je Hi-Fi glediste, gdje su siljci in, i gdje je interakcija izmedju okoline, potrebe obojenosti zvuka , estetika pocesto veoma pozeljna, i drugo cisto studijsko sa strogo izolovanim, preciznim, neobojenim i sto direktnijim zvukom imperativ. A mozda se i varam .

svakako se mesaju dva gledista samo ne ta koja ti mislis, posto ni ja nisam poklonik koloracije i fazona da budem "in" estetski, etc...

ipak sam za to da zvucnik bude sto masivniji tezi, zajedno sa stalcima (skoro u svakom prirucniku za zvucnike predlazu stalke), najboje da se ugradi u zid ili da bude deo tenka

necu nikom da promenim misljenje ili shvatanje samo sam izneo svoje i postujem sto drugi misle...... na kraju je vazno samo praviti dobru muziku
Old 19-04-2006, 09:46 PM   #22
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Faktor X
hteo ti ili ne ali tvoj zvucnik je svakako povezan sa podom i povrsinom, samo u tvom slucaju imash krpe,
Ok, eto, moze i Primacoustics-ov Iso Pad za monitore koji se stavljaju na mikser umesto "krpe"... oblikovano parce njihovog sundjera... samo, to se kupuje.

Quote:
sto izmedju zvucnika i tla,
najbolje je eliminisati sve izmedju, posto ce pre neki sto ili polica da rezonuje sa fiokama i stvarima na njemu nego jedan masivan stalak napunjen peskom npr.
Sto se tice masivnosti stalka, o tome nemam nista protiv, ako si citao thread od pocetka.
Sto, stolice, fijoke i ostalo niko nije spominjao kao dobre stalke za zvucnike.

Quote:
tvoju teoriju su imali i osamdesetih godina
Hm, tu se negde zavrsilo zlatno doba razvoja akustike za male sobe kao nauke... valjda su se nekako u to vreme ljudi dohvatili racunara i krenuli sa modelovanjima... i moracemo biti strpljivi u iscekivanju upotrebljivih rezultata, posto to jos uvek traje... a i na racunarima moze svasta nesto drugo da se radi... pa su mnogi promenili i oblast interesovanja... tu je bio negde i vrhunac ali i pocetak kraja HiFi-ja kao necega sto je ljudima bitno i znacajno u zivotu... da li iz hobija, razonode, razbibrige ili profesionalno....
Dobro si ovo primetio za osamdedesete godine...

Quote:
i tada su zvucnike nakacili na lanac i visili su sa plafona i to je bio trend, mada upravo zbog ovog vise to nerade...
Bolji je jaci najlon za pecanje od lanca

(naravno, od pocetka threada iznosim samo i jedino svoja licna misljenja)

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 05:09 PM   #23
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Kao i obično boggy me je preduhitrio za Primacoustic IsoPad! Pošto ću ga uskoro imati, predlažem da se obavi mjerenje (ako je tako nešto moguće izvesti), gdje bi se u jednom slučaju koristio IsoPad, a u drugom neki lijepi HiFi stalak napunjen pjeskom...
Ja sam ga spreman pozajmiti na koji dan, a vi pripremite spajkove... Ili ću i to morati ja...

Nebitno... samo da mi naučimo nešto!

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 05:27 PM   #24
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler
Kao i obično boggy me je preduhitrio za Primacoustic IsoPad! Pošto ću ga uskoro imati, predlažem da se obavi mjerenje (ako je tako nešto moguće izvesti), gdje bi se u jednom slučaju koristio IsoPad, a u drugom neki lijepi HiFi stalak napunjen pjeskom...
Ja sam ga spreman pozajmiti na koji dan, a vi pripremite spajkove... Ili ću i to morati ja...

Nebitno... samo da mi naučimo nešto!
To mozes i sam da izmeris, uzmi BoZo Audio Test 10-100Hz (imas link u mom potpisu), stavi zvucnike na siljke, pa na obican sundjer (neki... onaj sareni od recikliranih komadica je prelep), pa na IsoPad,... za snimanje koristi onu spravicu za "elektrifikaciju" akusticnih gitara, samo je zalepi na parket tamo gde slusas. Sve to lepo namesti... probaj da vidis kakvi su nivoi... nece biti bas neki veliki, nemoj da setas po sobi prilikom snimanja ... i kada pripremis... sve sto si namestio jednom nemoj menjati (nivoe i ostalo) a menjaj siljke, sundjere i IsoPad-ove... svaki put snimi ceo test...

posle u editoru otvori sve fajlove.. pa ih prvo pogledaj ugrubo... da vidis kako to frekventno izgleda... itd.
Pri tom je nebitna karakteristika "mikrofona" jer snimas relativne razlike izmedju uticaja razlicitih materijala... tako da ti je bitno koji je materijal tisi od ostalih...

Sto se tice transducera za akusticne gitare... to sam cuo negde da su ljudi tako merili vibracije na raznim stvarima, ukljucujuci i vibracije kabineta zvucnika... no tu mora da se ide na test od 100-1000Hz i vise... posto se kabineti najvise deru na mid frekvencijama,

E da, pozeljno je izbaciti High Pass filter iz lanca... ako postoji... moze da se ne uhvati nista... i koristi 24bit rezoluciju...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 21-05-2006, 04:29 PM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Podno?je za zvučnike

Quote:
Bogi, zašto si protiv šiljaka? Imaš neko logično objašnjenje ili... ? Mislim, to je najčešće rješenje na namjenski pravljenim (industrijskim) stalcima...
Ja koristim Quik Lock-ove stalke koji su isporučeni sa šiljcima i sa malim (poluloptastim) gumenim podloškama, pa me malo zbunjuje tvoj post.
Zdravo Tiki,

Kao sto mozes da vidis u ovom threadu, postadosmo "srecni" vlasnici QuikLok BS-300 stalaka... i kako smo videli, isporucuju se sa siljcima, ali i sa gumenim nozicama koje se usrafe UMESTO siljaka, pa mozes da biras.

Znaci time smo razjasnili "industrijske stalke"... zastupljena je i jedna i druga "ideologija" barem u nasem slucaju.

Takodje postoje samolepljive podloge od poliuretanskog sundjera, koji se stavljaju ispod zvucnika... to je materijal koji se inace koristi za najjeftinije mouse padove.

Mi smo, naravno, iskusno usrafili siljke na nas stalak, ne bi li nekom domacinu izbusili multicore kabl...

Inace su nam odlicni za prezentacije, jer su lagani, podesivi i staju u prtljaznik... tu im negde dodje i kraj ozbiljne primene...

E,... pa daaaa,... ahm,... vise informacija mozes dobiti u Artistu...

pozdrav

bogi

Old 17-09-2006, 11:19 AM   #26
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Poznati su mi ti stalci...
Nego šta je sa onom drugom stavkom audiofilskih stalaka - punjenje pijeskom?
Pijesak je tu samo da popuni eventualnu rezonantnu šupljinu ili... ?

Old 17-09-2006, 11:21 AM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Poznati su mi ti stalci...
Nego šta je sa onom drugom stavkom audiofilskih stalaka - punjenje pijeskom?
Pijesak je tu samo da popuni eventualnu rezonantnu šupljinu ili... ?
nije "ili" nego "i"

... i da ih ucini TESKIM :o !

pozdrav

bogi

Old 17-09-2006, 11:24 AM   #28
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

I onda ih fino stavim na šiljke, a zatim na debelu ploču od medijapana ispod koje se nalazi sloj mineralne vune!

Old 17-09-2006, 11:25 AM   #29
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
I onda ih fino stavim na ?iljke, a zatim na debelu ploču od medijapana ispod koje se nalazi sloj mineralne vune!
i onda se ZALJULJA pod tezinom nekakvih zvucnika tezih od 25kg po kanalu i padne ti na tvog SSL-a sve zajedno.....

pozdrav

bogi

Old 17-09-2006, 11:29 AM   #30
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

No sikiriki za SSL-a sam kupio navlake od vune na Zlatiboru!

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules