Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Zoran Vračević - Vrač

Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...)

Thread Tools Display Modes
Old 26-07-2006, 07:47 PM   #1
mandrak
Senior Member

mandrak's Avatar

Default Izbor reverba....

Interesira me koje od reverb sprava iz svog setupa najče?će koristi? za mixeve i remixeve, tj. da malo prokomentira? neke postavke u samim parametrima tipa decay, early reflection, eq na reverbu itd...

Koja ti je favorit dinamička sprava.. mislim na kompresor i eq a da ti svojom bojom pru?a onaj tight na bubnju koji je zasigurno bitan u stvarima koje remixira?... da li koristi? eq prije ili poslije kompresora i o čemu po tebi ovisi taj redosljed.
mandrak is offline  
Old 26-07-2006, 10:12 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Izbor reverba....

Quote:
Originally Posted by mandrak
Interesira me koje od reverb sprava iz svog setupa najče?će koristi? za mixeve i remixeve, tj. da malo prokomentira? neke postavke u samim parametrima tipa decay, early reflection, eq na reverbu itd...

Koja ti je favorit dinamička sprava.. mislim na kompresor i eq a da ti svojom bojom pru?a onaj tight na bubnju koji je zasigurno bitan u stvarima koje remixira?... da li koristi? eq prije ili poslije kompresora i o čemu po tebi ovisi taj redosljed.

Sto se tice reverba, zavisi od pesme. Puno puta se desi da majmuni iz disko kuce nemaju sve odvojene trake za remix (!?), pa posalju accapelu gde su svi vokali smiksani na stereo sa efektima....tu onda nema mnogo mudrovanja! desava se...neki remikseri nece da rade miks u takvim situacijama.

Na dance miksevima cesto koristim Yamaha REV500, imam par vocal plates koje sam modifikovao. Ako je singl ili album miks (ne za klubove0 onda se pali Lexicon 960..
Reverb je digitalno vezan na Pro Tools. Nekad snimim reverb kao audio, pa ga onda automatizujem / ekvalizujem / pojacavam / smanjujem ...sve zavisi koliko vremena ima za miks, ko je artist, itd...nekada nema svrhe sve to raditi, ako je miks samo za klubove.

sto se tice dinamike...pola su plug ins, pola hardware. nekad cak i dva ili tri razlicita na istom kanalu. Za bass, snare, nogu cesto koristim Spectra Sonics 610 (iz 1968, mono, iz Led Zeppelin studija. Ima iste transformere unutra kao originalni LA2..ne radi na svemu dobro, ali kad potrefis instrument, radi super)
Bubnjeve nekad bacim na grupu, pa ih provucek ili kroz Drawmer 1960 ili kroz Fatso. Stereo miks onda ide preko master inserta u stereo EQ pa u stereo comp (LA Classic comp II - FET )..on ga lepo "zalepi". SSL stereo compressor je na spisku, pozajmio sam ga par puta i mega je!

Kad se stvarno ima puno vremena, onda uradim paralelne izlalze na mikser - recimo - nogu na 4 kanala, pa na jednom skinem bass, pa kompresujem, na drugom skinem visoke, pa compresujem, treci izvucem mid, pa opet compress - onda sve posaljes na cetvri kanal sve kompresujes opet i onda radis balans teih 4 kanala...ovu tehniku puno koriste u R&B za nogu, snare i vokal...treba vremena ali vredi. Isto moze da se uradi i u software-u...(multiple outs)
DaBear is offline  
Old 27-07-2006, 07:54 AM   #3
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear
Kad se stvarno ima puno vremena, onda uradim paralelne izlalze na mikser - recimo - nogu na 4 kanala, pa na jednom skinem bass, pa kompresujem, na drugom skinem visoke, pa compresujem, treci izvucem mid, pa opet compress - onda sve posaljes na cetvri kanal sve kompresujes opet i onda radis balans teih 4 kanala...ovu tehniku puno koriste u R&B za nogu, snare i vokal...treba vremena ali vredi. Isto moze da se uradi i u software-u...(multiple outs)
Znam za slicnu tehniku gde se ta prva tri kanala bacaju levo,desno i u centar.
Da li si na to mislio,ili ovde sve ostaje nepromenjeno u panoramama?
Ako se panorame ne menjaju,koja je onda prednost ovakve kompresije u odnosu na multi-band kompresiju?
Gianfranco is offline  
Old 27-07-2006, 08:08 AM   #4
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gianfranco
Znam za slicnu tehniku gde se ta prva tri kanala bacaju levo,desno i u centar.
Da li si na to mislio,ili ovde sve ostaje nepromenjeno u panoramama?
Ako se panorame ne menjaju,koja je onda prednost ovakve kompresije u odnosu na multi-band kompresiju?

ne sire se u panorami..svi ostaju u centru...kako bi zvucalo da imas3 razl. bass bubnja razbacana okolo, napr? ovde je stvar u balansima, plus imas istaknut, recimo samo klik/vrh od noge, pa donji deo (masa), i onda odredjujes koliko cega. Plus, kad imas isti signal 2 puta na desku (kompresovan i ne kompres.) onda je signal 2 puta jaci. Na Audientu ima dugmence koje automatski pravi paralel na monitor fader, tako da odmah imas instrument na 2 fadera, pa mozes da se zezas (da ne pominjem sto dobijes dupli gain - vrlo korisno kad sound "ne izlazi")

za prednost naspram multi comp, ne znam...nisam probao multi comp na singl instrument! ona vise pomaze na celom snimku..
DaBear is offline  
Old 28-07-2006, 03:00 PM   #5
Max
Pro Member

Pa sustina je da se koriste razliciti kompresori , npr za bas oni koji se na toj frekvenciji zeljeno pokazuju , a za npr mid ili h oni koji su tamo priblizni onome sto ocekujemo ....

Ako se radi o istom kompresoru , onda nema razlike u odnosu na multiband , mada od saveta koje sam citao , a odnose se na ovu temu uvek se koriste razliciti kompresori

Pozdrav
Max is offline  
Old 29-07-2006, 05:19 PM   #6
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Vec kad je kod reverba rec, mene interesuje koliko vrsta reverba koristis u jednoj pesmi jer meni se desava da sa vise njih dobijam neko muljanje...I jos me interesuje koliko ga doziras u masteringu, naravno na stvari gde odredjni reveb legne i gde ide?!
Mogli is offline  
Old 29-07-2006, 06:34 PM   #7
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli
Vec kad je kod reverba rec, mene interesuje koliko vrsta reverba koristis u jednoj pesmi jer meni se desava da sa vise njih dobijam neko muljanje...I jos me interesuje koliko ga doziras u masteringu, naravno na stvari gde odredjni reveb legne i gde ide?!
pa ne trpam mnogo reverba. Puno puta za vokal, napr. su kombinacije dileja...uvek imam delay na 2 auxa na desku...jedan stalno ponavlja, a drugi je kratak (20-30ms)
Cesto stavljam MONO reverb na instrumente (gtr, konge, sd, itd..) ne mulja ga uopste, svaki instrument lepo sedi u svom prostoru, i zavuce (nekad) kao i samplovi..
onda lepo moze da se sve rasporedi u panoramama i da ne smeta jedno drugom..
Trudim se da se reverb "ne cuje" ima ga, pomaze instrumentu, ali ga necujes..

Ovi pro momci, stavljaju razlicite reverbe na vokal na raznim delovima pesme, ili cak razl eq na razlicitim delovima pesme - da bi "podigli" refren napr...Ima 100 fora, ali treba vremena da se sve nakuca, itd...a nema ga uvek!
DaBear is offline  
Old 12-09-2006, 09:53 PM   #8
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Da ne otvaram novi post, interesuje me, bas u vezi mono reverba, sledeca situacija - Ako imam nekoliko mono traka i na svaku bih doda mono reverb u odredjenoj dozi, kako je pravilno da se taj reverb postavi u panorami, posto je mono? Da li lezi u istoj poziciji gde i instrument ili se negde pomera u zvucnoj slici?
Mogli is offline  
Old 13-09-2006, 10:28 AM   #9
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli
Da ne otvaram novi post, interesuje me, bas u vezi mono reverba, sledeca situacija - Ako imam nekoliko mono traka i na svaku bih doda mono reverb u odredjenoj dozi, kako je pravilno da se taj reverb postavi u panorami, posto je mono? Da li lezi u istoj poziciji gde i instrument ili se negde pomera u zvucnoj slici?

uglavnom ga ostavim u istoj poziciji, ponekad totalno suprotna strana za dobar efekat, ali zavisi sta je u reverbu (mislim koji instrument!)
DaBear is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules