Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-08-2006, 07:26 AM   #1
milos
Pro Member

milos's Avatar

Default Re: Nekoliko trance pitanja

Quote:
Originally Posted by markoff
Hvala,ja mislim da ovaj Sintetic Drums imam negde,mada sam koristio Battery semplove i dosta su dobri.E sad za taj virus,ne znam najbolje o chemu se zapravo radi,gledao sam cene su abnormalne oko 2500 dolara,ne znam koliko je dobra zamena za njega midi kontroler ja konkretno imam mk 449c i jako sam zadovoljan.
Takodje drug mi je pozajmio Kaos Pad,nije losha stvarchica,al chini mi se da je vishe za live nastupe,zar ne !!
Mislio sam na stari model Virus C - dosta njih kaze da je neprikosnoven za trance
A polovan bi trebalo da se krece oko 500 EUR.
Od vst-ova pogledaj jos Rob Papen Blue i sytrus(
http://www.sytrus.com/
a taj evolution kontroler ce ti dobro doci da ih kontrolises
milos is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2006, 10:29 AM   #2
tom
Senior Member

tom's Avatar

Mislim da se varas za Reason.Taj mali Subtractor ce ti puno pomoci u pravljenju zvukova.A i Redrum mi je jos uvijek najjednostavniji za pravljenje beatova kad mi zatreba step sequencer.Malstrom takodje.

Mozda se varam ali u tranceu bi 909 trebao biti indespensable a ja ne znam za bolje semplove doticnog od onih iz Stylus RMX-a(Shiva,izvini ).TR Fatman kit koji je kombinacija 909 i 808 a mozes ga modifikovati.

Da li Pro-53 tu nesto znaci?Djeluje mi kao prava stvar za to.

Atmosphere je vec odavno klasik ali za neko pravljenje soundova(sto mislim da ti je najbitnije) on nije rjesenje.Ako je vec stiska za Virus,dosta preseta na njemu je snimljeno upravo sa istoga.Mogu se modifikovati ali koliko znam ograniceno.

Taj Trance uvijek dozivljavam kao nesto za "live" i sa puno automatizacije pa bi se na tvom mjestu drzao Reasona.

Shiva je u pravu kad kaze ono za ReFillove sa trance nazivom.

PS:Nekad davno sam u reasonu uradio trance verziju Branka Kockice "U svetu postoji jedno carstvo". Cisto kao "stilsku vjezbu".Cim pronadjem fajl,postavicu je negdje da je cujete. Nemojte samo previse da me kritikujete,vi stilski cistunci!
Old 25-08-2006, 11:13 AM   #3
markoff
Junior Member

@Shiva Brate kako ti je mocan avatar!!!
Shto se tiche sinteze zvuka pa ne znam na shta konkretno mislish,ja zaista tu dublje ne bi da idem,jer one osnovne pojmove u vezi sinteze ,tipa oscilator,ADSR,ovojnica,pojachivach,LFO sam apsolvirao,i to mi je dovoljno da radim sam svoje presete u Albinu.Chak sam neshto radio u Reaktoru,secam se uzeo sam jednom caletov stari telekaster snimio nekoliko semplova na komp i onda se zezo u Reaktoru i dobio mnogo mocne zvukove.Kod sinteze sam stao na nekim Furijeovim transformacijama,ne znam da li sam dobro izgovorio,silna neka matematika i fizika.
@Milos
A Sytrus sam probao,koristio sam ga dok sam radio u Fruity Loops-u,ima ekstra arpedja ali nikako nisam provalio kako recimo kad uchitam neki svoj sempl (koliko se secam on moze da uchitava fm7 sysex fajlove kojih imam na hiljadu) da napravim svoj arpedjo.To mi je nekako u Albinu mnogo lakshe.
@Tom
Shto se tiche Reasona,redrum mi je onako u secanju ostala najbolja stvar,mada ono kitova shto sam nashao za njega najvishe zvuchi na techno i breakbeat.Mada iskreno skoro sam od ortaka dobio Guru,samo plugin bez semplova,mnogo mi vishe odgovara. A za Branku Kockicu,mislim da je bolje da si obradio Kocka do kocke kockica.

Last edited by markoff; 28-08-2006 at 12:30 PM.
markoff is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2006, 12:39 PM   #4
markoff
Junior Member

Pozdrav,znam da sam naporan ,ali imam pitanje za shivu,a mogu i ostali da mi odgovore,vezano za sintezu.Koji je najboji sint za fm sintezu,cuo sam recimo samo za FM7,radio sam neshto ranije sa njim,koliko mi se cini to je beshe monofoni sint?!Da li da se ogranichim samo na njega,ili postoji josh neki bolji. E sad ovde mi nije bas najjasnije u nekoj knjizi sam prochitao da je FM sinteza zvuka deo substraktivne sinteze,shto me jako,jako zbunjuje. Koja je u sushtini razlika?
Skoro sam dobio od ortaka Kubik,odlican sint,ima mnogo opcija za podesavanje,kako vam se svidja ovaj sint,vec sam pravio neke solidne zvukove,moze li on posluziti za uplifting?

Last edited by markoff; 29-08-2006 at 08:59 AM.
Old 29-08-2006, 11:42 AM   #5
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Subtraktivna sinteza i FM sinteza su bitno razlichite. Kod subtraktivne sinteze logika je vrlo jednostavna. Nekoliko oscilatora s envelope-ama (ADSR) i filterima i nisu neka teshka filozofija. Zvuk svakog oscilatora se jednostavno dodaje ukupnom zvuku.

FM sinteza pored "zbrajanja" oscilatora ima i Frequency Modulation. Taj sistem se koristi u vokoderima. Jedan oscilator ima funkciju carrier-a a drugi modulator-a. Rezultati su vrlo drugachiji od subtraktivne sinteze i zapravo daju puno shiri spektar zvukova. Sama logika FM sinteze je dosta kompliciranija od subtraktivne i zahtjeva i malo poznavanja matematike ako zhelish predvidjeti rezultate sinteze. Site Sound on Sound ima nekoliko opshirnih chlanaka na tu temu koje toplo preporucham za pochetak.

Od meni drazhih FM syntheva preporuchio bih ti:

Lin Plug Octopus - ima odlichan matrix modulator i 8 oscilatora. Brdo gotovih envelope-a koje mozhesh rutati na vishe destinacija (Frequency, pitch, ampltude, filter cutof, resonance itd.). Svaki oscilator mozhesh podeshavati gotovo grafichkom logikom a pored toga imash i 8 slotova semplera ako ti 8 oscilatora postane malo Envelope se mogu "ljepiti" na takt ili biti slobodne u vremenu. Ima i dosta kvalitetan ugradjen sekvencer i dosta dobrih preseta koji chine odlichan nachin za razumjevanje FM sinteze i dobre pochetne tochke za tweek-anje. Pordzhava microtonal skale i ima brdo ugradjenih koja mozhesh mjenjati.

Lin Plug Rhino 2 - Manje oscilatora nego Octopus i logika blizha subtraktivnoj. Takodjer odlichan sustav rada s envelope-ama, sekvencer, microtonal skale itd.

ABL Bass LIne Pro - naizgled puka kopija 303-ce ali zapravo dosta modernizirana sprava. Jednostavan FM synth sa odlichnim moguchnostima za stvaranje full on bass line-ove i prodornih lead-ova. 2 oscilatora, sub oscilator, 2 envelope-a, filter...

Rob Papen / Blue - odlichan FM synth sa 8 oscilatora, arpeggion, sekvencerom... izuzetno pregledan i intuitivan te jedini od svih navedenih FM syntheva koi ima predefinirane "ratio" vrijednosti (mnozhitelj modulacije odgovoran za pitch krajnjeg rezultata) shto olakshava "tuning" soundova.

Nadam se da che ovo bit od koristi. Ako zapnesh negdje slobodno pitaj!
Old 29-08-2006, 12:01 PM   #6
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

uplifting "efekt" kod raznih melodija mozhe se dobit na bilo kojem synthu. Trik je obichno u programiranju filtera (LFO-a) ili u samim tonovima koje synth fraza svira.

Ne znam jesi li chuo za izraz "circle of fifth's"? Ako krenesh od np. tona C2 i svaki sljedechi ton "podignesh" za 5 tonova, nakon 12-og podizanja ponovo dodjesh do tona C kroz "krug" od 6 oktava.

Ako koristish microtonal skale i odaberesh neku skalu koja nie "equal temperament" (np. phytagorian) onda podizanjem po 5 tonova nakon 12-og tona ne zatvarash puni krug u tonu C vech "dolazish" neshto nizhe od izvornog tona B# i tako gradish "spiral of fifth's"

Kad "udarish" sve te tonove odjednom kao akord dobijesh "fenomen" koi se zove monochord. Pazi... svi moguchi tonovi se nalaze u tom "monokordu" i uplifting efekt se dobije jednostavnim programiranjem volumena pojedinog tona i naglashavanjem tonova u "ascending" (podizhichem) redosljedu.

Nemoj me pitat da ti ovo bolje objasnim jer ja se zapravo ovih mjeseci tek borim sa ovim stvarima i pokushavam pitagorin pouchak, fibenucciev niz ( 1,1,2,3,5,8.... ) "zlatni rez" ( 1 : 1.618 ) i ostale matematichke zakonitosti pretochiti u suvislu muziku. Chim poluchim kakav-takav rezultat aploudat chu ga negdje, a do onda bi me strashno veselilo ako netko ima bilo kakvu informaciju o ovome da je podjeli sad ili neka shuti zauvijek

salut!

Last edited by SHIVA; 29-08-2006 at 12:03 PM.
SHIVA is offline   Reply With Quote
Old 29-08-2006, 01:25 PM   #7
markoff
Junior Member

Et SHIVA
Svaka ti chast,jesi kralj.Hvala puno !!!
Old 09-09-2006, 11:29 AM   #8
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Quote:
Originally Posted by markoff
Shto se tiche Reasona,redrum mi je onako u secanju ostala najbolja stvar,mada ono kitova shto sam nashao za njega najvishe zvuchi na techno i breakbeat.
Ne morash koristiti njegove kitove i kitove koji su radjeni za njega. On prepoznaje .wav i .aif ekstenzije. Zato ja Redrum koristim uglavnom samo kao step sequencer a koristim svoje samplove. Veoma je jednostavan, stabilan i funkcionalan, i shto kaze tom - najbrze se dodje do neke ideje za beat i sl.
MHz is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules