Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Zoran Vračević - Vrač

Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...)

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 30-07-2006, 08:46 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Kako si birao svoj monitoring?

Vrac, hvala na odgovorima...

Quote:
Originally Posted by DaBear
......
Interesantno je da na skoro svim hip hop plocama cone se drma k'o lud! Ostavili su malo te niske frekvencije da rade, dok je kod pop i dance produkcije, pogotovo iz UK, sve ispod 100 je skinuto i ispeglano..koliko god jako da pustim, zvucnici se ne pomeraju!
I ja sam to primetio (Seal, recimo, ne mnogo, ali ima)... vizuelno mi to lici da je ispod 20Hz (ne cuje se), znaci sub frekvencije... verovatno od kako je krenuo digitalni audio (recording, pre svega) to je postalo moguce.

Bass reflex kutiji je pogotovo gadno, jer ispod njene rezonantne frekvencije (30-80Hz otprilike za nearfield monitore) vec mala snaga pravi strahovito velike ekskurzije (neuporedivo manja snaga pravi neuporedivo vece ekskurzije nego u normalnim okolnostima... drugim recima)

Kompresione kutije (NS10) imaju takodje povecanu ekskurziju kako se ide nize, ali je to ipak kontrolisano pritiskom u kutiji... te ne "talasaju" ni priblizno toliko koliko bass reflex na istim frekvencijama (M2, recimo)

E sad zasto ostavljaju to u snimku, ne znam... cak mi pada na pamet da i jeste ostavljeno samo zbog vizuelnog utiska... pogotovo za one sumanute subwoofere za kola... ima ih cesto na spotovima, valjda im to "pumpanje" gotivno izgleda

U DAW sistemima, prilikom rada, cesto moze da ostane neki "recidiv" na sub frekvencijama, ko zna kako generisan... pa se toga nakupi... dok u hardverskim spravama, uvek na ulazu postoji high pass filter, koliko god nisko spusten (5Hz, 10Hz, sta god), uvek ga ima... i sub frekvencije tesko tuda prolaze...
U DAW mu skoro sve dodje DC coupled, osim ako se ne stavlja high pass na sve strane... a to kosta procesorskog opterecenja, pa i ako bi u DSP "klonovima" hardverskih sprava trebali da postoje, izbacuju ih vrlo verovatno...

Neko je cak i brojao koliko high pass filtera prodje signal na hardverskim spravama, u toku produkcije, ne secam se, ali sam siguran da je taj broj dvocifren... naravno malo ko se i seti da ga svaka sprava ima (retko koje idu nisko do DC, 0Hz)

Inace to drajveru (zvucnickom) dosta smeta u radu, jer ga bez razloga tera u veliku ekskurziju i u nelinearni region rada, povecava se izoblicenje (narocito intermodulaciono) itd... ali ko jos danas mari za to... bitno je da se radi i da ljudi to kupuju... a zvucnike ce narod krpiti i popravljati... i svima dobro...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules