Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-07-2006, 03:30 AM   #1
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: Roland Super Jupiter - demo

Quote:
Originally Posted by relis
...ali na Supernovi II ima teorije.
napravi da filter i rezonanca zvuce ovako i skidam kapu. da ti skratim vrijeme, digi ili modelirani filter nece zvucat nikad kao analogni. postoje za to debeli razlozi i u matematici i fizici. ali, svako za sebe treba da se uvjeri..

moram priznati, kad sam prvi put svirao supernovu, a ima tome 5 godina, cinio mi se vrlo bogat, pogotovo za zvukove tipa starih korgova. medjutim, s vremenom sam uocio da svi soundovi imaju tu plasticnu notu u filteru, koja me uzasno smeta. (inace, od digitalnih, virusov filter mi je fenomenalan). dalje, kad stavis pilu (saw) i otvoris filter maksimalno, cujes rizu/zrnatost oscliatora a ne kremu ili svilu. i na kraju, rezonanca je modelirana kao neki digitalni acidic 303 klon. distorzirana je uvijek na isti nacin i vrlo hladna. povrh svega, da koristim Donovu terminologiju, nista nije "neustelano". na analogcu sve stalno pliva, VCA, VCO, Filteri, envelope.. non stop i to na mikro levelu. mislim, daleko od toga, SN moze biti krasan i zanimljiv sint za to sto radi, ali da se ponasa ko analogac, ne bas.

moza se ovako cine vise suptilne, ali uvjeren sam da sjednes uz oba i pocnes vrtiti parametre, tesko bi ti bilo ne uociti povece razlike u ponasanju i teksturi ove 2 masine. i li bilo kojeg drugog vco polyanaloga naspram nekog od poznatijih va masina.

to je samo moje misljenje. u svakom slucaju, ako imas Novation, da postas neki mp3 u prilog ovoj diskusiji. mislim ako ti se da. to je uvijek zanimljivo..

btw, vec duze vremena razmisljam, kad bi vise ljudi postalo demose svojih masina, ili neke snimke sa sintevima itd, mozda bi imalo smisla da napravim sticky , samo za takve stvari. da se cuje sto ljudi rade, briju, sarafe.. al kad nas je uzasno malo na sint forumu, ma i na rumskom opcenito.. steta.

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 27-07-2006, 10:50 PM   #2
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by clusterchord
(inace, od digitalnih, virusov filter mi je fenomenalan). dalje, kad stavis pilu (saw) i otvoris filter maksimalno, cujes rizu/zrnatost oscliatora a ne kremu ili svilu. i na kraju, rezonanca je modelirana kao neki digitalni acidic 303 klon. distorzirana je uvijek na isti nacin i vrlo hladna.
Upravo tako. Ili recimo može se to objasniti na drugi način. VA synth je statična slika - fotografija. Analogni synth je film.

@relis:
Kada god upališ VA synth, uvjek je isti zvuk, uvjek je isti filter, uvjek je sve isto. Na analognom synthu, svaka nota - pa makar doslovno svirao samo jednu te istu notu - zvuči drugačije. Kod polifonih synthova, ovaj efekat je još izraženiji, jer ti sa svakom notom okidaš drugi oscilator - a teorija kaosa lijepo pokazuje de ne postoje dva oscilatora u ovom svemiru koji su identični.

Za jednostavan školski primjer polifonog syntha uzmimo Matrix 6. Unutra je 6 čipova, svaki čip ima drugačiji sound, drugačiju voltažu, drugačiji trenutačni pulse width point, drugačiji level (glasnoću) i drugačiji cutoff point. Netko to možda nije prijmetio iz prve, ali ja jako dobro znam o čemu pričam, jer sam mjerio i gledao cijelu stvar na osciloskopu dok sam naivno pokušavao uskladiti svih 6 oscilatora da budu potpuno identični - eh, silly me.

Last edited by Don Solaris; 28-07-2006 at 12:34 PM.
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2006, 10:18 AM   #3
relis
Senior Member

Eh, kuzim ja to sve, ali sta napraviti kad covjek ne moze do "tih" sinteva. Financijski ili ih jednostavno nema za kupiti. Mislim, moze se pokupovati hrpa jeftinijih, tipa tih matrixa, juno-a, poly ovo ili ono i sl., ali mislim da to nema smisla (tak ja razmisljam, valjda zato jer smatram da ovi va-i koje imam 'pokrivaju' te uredjaje, nemojte me odmah...). Jedino ak bas nisi zabrijao da imas cim vise sinteva doma. Meni je puno jednostavnije onda ovako, s dva VA sinta (izmedju ostalih), dolaziti barem blizu zvuku cak i onih najboljih analognih. I zadovoljan sam. Prilicno. Znate onaj osjecaj kad ti je sve na mjestu...
Eto, razmisljanje jednog neobvezujuceg hobista...

Cluster, snimit cu nesto sa supernovom 2 pa prikeljim u iducim danima.

Pozdrav
relis is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2006, 11:13 AM   #4
Nedim76
Guest

Relis, imas sta za menjat za SUPERNOVA 2? Milim programe, imam tu bebicu vec 4 godina, nista bas tako TOPLO al ipak tu je blizu.
  Reply With Quote
Old 28-07-2006, 01:01 PM   #5
Nedim76
Guest

Imal ko MOOG VOYAGER?
  Reply With Quote
Old 28-07-2006, 08:40 PM   #6
relis
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Nedim76
Relis, imas sta za menjat za SUPERNOVA 2? Milim programe...
Imam tu glupu naviku da mi se neda spremati kad nesto dobro napravim, vec pamtim (kolko se zapamtit moze) postavke. Poslije mogu, kad mi treba, reproducirati zvuk ali sam zbog toga nakon godinu dana spremio svega 3 kombinacije. Lijeni bedak... Stoga nemam nesto bas za mijenjati...
Al bez brige, bit ce demosa.
relis is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2006, 11:57 PM   #7
Nedim76
Guest

I ja to uvek radim i onda godinama moram pamtit te stvari, dok se nisam opametio nedavno, a posebno SUPERNOVA2 posto sam joj 300 puta fabricke setove menjao sa svaki novi UPDATE, al sad sam miran sa MOOGom.
  Reply With Quote
Old 16-08-2006, 10:17 PM   #8
roginator
MCI Master

roginator's Avatar

evo mene i MKS 80 koji sam kupio od babica...

iskreno to je najlosiji cem 3340 synth po soundu ikad...moze puno i lijepo sjedi u mixu ali....daleko je to od pravog americkog CEM syntha....

imam desetak cem 3340 syntheva...ali

mks je kao i juno 106 - radnik

..ima sound iznad VA ali se zamislim kad cujem JD 990 koji bolje zvuci od Super jupiter...nije to ni priblizno JP8....makar ja mislim da je sound JP4 bolji od JP8, a JP 8 osam moze puno vise i bolje....

da jp4 ima 2 VCOa i SYNC kostao bi 3000EURA SIGURNO PA CAK I SAMO 4 POLIFON.

MISLIM DA CE MKS 80 I MPG 80 USKORO DOBIT NOGE IZ MOG STUDIJA...
roginator is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2006, 07:55 PM   #9
Don Solaris
Pro Member

Quote:
Originally Posted by relis
Cluster, snimit cu nesto sa supernovom 2 pa prikeljim u iducim danima.
Snimi ?to vi?e soundova koje si napravio i stavi online. Ima? sada tonu siteova gdje to besplatno objesi?.
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules