|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() ................. Vise puta postavljano pitanje, vise puta pokusano da se odgovori. Diskusija o tome je beskrajna, i definicija studijskog nearfield monitora ima isto onoliko koliko ima i proizvodjaca istih. Standarda nema, niti ce ga biti,... samo po neki de-facto prihvacen standard od ljudi koji rade u studijima... Ono cega ima i preko mere... su prazne price i hvalospevi u klasicnom smislu... toga ima svuda i ne boluju samo profesionalni monitori od toga. Obaska sto postoje razlike izmedju main monitoringa i near field monitoringa... i onda krene haos... Ja bi se zadrzao na nearfield, kao najrasprostranjenije i najvise koriscene. Za pocetak evo onoga do cega sam ja (licno) dosao konstruisuci SuperMEE... 1. Ako pricamo o "farbanju", "laganju",... ili "laznom optimizmu"... upravo se to moze cuti u vecoj ili manjoj meri na ogromnoj vecini malih profesionalnih nearfield monitora. Barem se mnogi zale na to... ali ne SVI! JER, mnogi ljudi vole da rade na upravo ovakvim monitorima, i na njima mogu da naprave odlicne radove... i tu dolazimo do subjektivno.... 2. Sto se tice ravne frekventne karakteristike, to monitori uglavnom zadovolje, barem na merenju... iako merenje samo frekventne karakteristike ne odrazava realni karakter monitora i sta ce on jos da "svira" iako mu niko nije rekao. 3. Naviknutost i lakoca prilagodjavanja coveka kome monitori trebaju za rad na iste te monitore... skoro da se mogu izjednaciti sa cetkicom za zube... zato saveti oko kupovine ne pomazu.... ili... savetnika morate poznavati jako dobro da bi znali da li ono sto njemu odgovara moze odgovarati i vama... covekov karakter je jako bitan, kao i nacin razmisljanja, afiniteti, muzika koju voli da slusa,... itd. Edit: ---------- 4. Monitori ne smeju da zamaraju slusaoca. Covek mora "izdrzati" barem osam sati slusanja bez preteranog izazivanja umora i bezvoljnosti posle toga. Ovo je opet individualno,... i desava se ponekad da monitor koji neke ne zamara uopste, druge dovodi do zamora posle nekoliko sati... ---------- 5. Najvaznije! Sta korisnik konkretno zeli da radi na tim monitorima, i to ne samo pravac u muzici... nego kompletna filozofija. Pod "filozofijom" se posebno podrazumeva nacin rada cije objasnjenje zapocinje recima "nema tu nikakve filozofije..." Sto se HiFi zvucnika tice, vrhunski su uglavnom ok... i mogu kud i kamo manje farbati zvuk nego pro monitori... i njihov problem i nemogucnost da se koriste za pro monitoring, je najvise zato sto se namerno rade frekventno neravni, i to svaki na drugaciji nacin... uglavnom im je karakteristika "smile" tipa, koja obicnim slucaocima daje utisak "boljeg" i "lepseg"... te ako miksas na takvim... prevarices se u frekventnom balansu, ako ih dobro ne poznajes. Znaci oni se prave da bi zvucali sto bolje, pri tom se posmatra i odredjena grupa klijenata,... vrlo slicno parfemima, ili drugim slicnim stvarima... bez obzira na istinu.... mada ima i drugih pristupa (razlikuje se barem pet svetskih "ucenja" i "stilova" pravljenja vrhunskih zvucnika za siroke narodne mase, uglavnom prilicno razlicitih) Dakako, postoje i HiFi zvucnici na kojima mnogi lose uradjeni CDovi zvuce realno ocajno... e... vlasnici tih zvucnika imaju problem da nadju CD koji ce im iole lepo zvucati... i to vrlo cesto ne uspevaju... No kada bi frekventni balans bio sve sto u mixu treba bilo bi lako, problem nastaje prilikom koriscenja kompresora i reverba... brutalno i samo svojom konstrukcijom, odnosno "silom" poravnati drajveri po pravilu tesko razlucuju ove efekte i to im je generalna boljka. Znaci, najveca vecina nearfield monitora, po mom shvatanju, su monitori kojima moze koliko toliko da se poveri prenosenje frekventnog balansa do slusaoca,... i to je ono sto nekako uspevaju da odrade.... odnosno mahom su pravljeni da zadovolje samo to. Ostalo se ostavlja slusaocu da se bakce kako zna i ume sa detaljima... koje tesko moze razlikovati na toj klasi monitora. Naravno, postoje i drugi monitori koji manje boluju od nedostatka ove vazne karakteristike (detaljnost) ali su po pravilu skuplji, i manje rasprostranjeni... ima ih po studijima, nije da ih nema, ali se nikada ne mogu videti u nekoj radnji, jednostavno je trgovcima preskupo da ih drze na polici, cekajuci kupca. Opet, nisu skuplji deset puta, ali dovoljno da se neko obeshrabri da ih gura. Pogotovo sto prosecan kupac monitora gleda samo i jedino kolicinu novca koju ulaze u monitoring, a jako malo ljudi razmislja o vremenu koje je utrosio za mixanje... jer monitor konkretno veoma mnogo utice na to vreme, na puno nacina... Takodje, jasna je stvar da se monitoring kasnije cuje na CDu... kao otisak prsta... ili jedan od otisaka raznih "prstiju"... Evo to su neke moje misli o profesionalnim nearfield monitorima... ili barem iskristalisani stavovi do kojih sam dosao pricajuci sa ljudima kojima monitori trebaju za rad... Definitivno niste svi isti... i svako voli nesto drugo... Daleko od toga da je neka definicija... nema pravila... samo subjektivni utisak i vreme utroseno za isti ili bolji rezultat... to je jedino jasno, o ostalim stvarima moze da se razglaba do besvesti i da se nista ne zakljuci. Vise puta je vodjena takva diskusija ne samo na ovom Forumu nego i na belosvetskim... bez nekog jasnog zakljucka... Stvar sam posmatrao samo iz ugla iskustava/razgovora/druzenja sa korisnicima proizvoda koji se zove profesionalni nearfield monitor. Ja licno svoj stav specijalno o ovoj temi nemam, jer ne radim u studiju, ne znam da miksam, ne znam da produciram, aranziram,... ili sta vec (izvin'te ako lupam)... zvucnike proucavam ne da bi sebi napravio zvucnik, nego onima kojima taj i takav zvucnik treba... sto je ionako sustina realnog inzenjerskog posla. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
E da... ne treba zaboraviti da pojedini proizvodjaci ne prave nikakvu drugu razliku izmedju HiFi zvucnika i profesionalnih monitora (PMC)... osim u finisu kabineta.
Tako da se dilema HiFi vs. ProAudio... u nekim slucajevima lako svede na diskusiju o dobrom i losem zvucniku,... bez obzira na namenu... samo ako se pogleda iz ugla PMC... recimo... ali to je (ipak) prilicna retkost. pozdrav bogi
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Eeeeeh, koliko puta sva ta prica? Znaci mogu da se zakunem da moji monitori ne zvuce potpuno isto kao isti model mog poznanika u istoj sobi!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Zavisi da li su iste boje i koliko se dobro vas dvojica poznajete...
![]() Idem da spavam, majke mi, necu vise ![]()
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Mora da je to zbog toga sto se ne poznajemo u dushu!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Zvuce drugacije, cak imam specifikacije posebno
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Monitori... Help! :) | zlobisha | Monitoring | 20 | 01-03-2009 04:04 PM |
veliki monitori vs mali monitori | liman021 | Monitoring | 4 | 13-07-2006 12:06 PM |
monitori ... | SumAnuT | Monitoring | 4 | 15-11-2004 12:10 PM |