Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-06-2006, 10:45 AM   #11
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: ..razlika izmedju softvera i hardvera..

ne komponujem.. snimam i mixam, redje produciram.. cesto znam sta hocu, al to ne mogu izvuci...
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 20-06-2006, 02:08 PM   #12
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Tako Je Kejkz
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 21-06-2006, 01:10 PM   #13
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Thumbs down Re: ..razlika izmedju softvera i hardvera..

Na nastupu u Gracu ( SPRINGFIVE fest) nisam mogao da verujem da moje stvari mogu tako dobro zvucati. Razglasne kutije neke nepoznate marke(ne mogu se setiti), ali je zato tonac ceo signal propustao kroz TC Compresor, DBX Predpojacalo(enormne velicine), i kroz neke expandere. To sam uspeo na brzinu da povatam i mogu vam reci da tako nije zvucalo ni na Genelec-u 10/29 sa Sub-om. Neverovatno!!! Naravno u pitanju su stvari koje su odsvirane na VST-u.
Ali, ipak drzim stranu Hardveru, zbog boje zvuka i sirine opsega-to ti vst nikad nece pruziti.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 21-06-2006, 02:03 PM   #14
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science
... i sirine opsega-to ti vst nikad nece pruziti.
Za boju zvuka kuzhim. Parni harmonici stvoreni u cjevima i lampama su "topli". Ali shirina opsega chega?
Old 21-06-2006, 03:18 PM   #15
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Ovde je opet pocelo takmicenje BABA I ZABA, da li je ovo bolje od onog...itd.
Sve je vrlo subjektivna stvar, ono sto meni valja ne znaci da valja ostatku sveta ali ne mogu zato da kazem da su drugi glupi i da ne znaju sta valja. Kao covek koji se vise od 15 godina profesionalno druzi sa sintisajzerima, i koristio i koristim hardver i softver mogu samo da kazem jedno-sve radi dobro, pitanje je samo sta zelis i da li znas da koristis to sto imas .....boj ne bije svijetlo oruzije...... Kako su na svet dolazili prvi soft sintovi -(Native Instruments GENERATOR pretecha REAKTORA) bio sam zakleti hardveras, jednostavno nisam se mirio sa tim da sad neko ko nema pojma i ko nema para moze da ima skoro isti kvalitet kao ja, mada su u to vreme ipak bili jos daleko po kvalitetu od hardverskih sintova neumitno su osvajali trziste...posle nekog vremena predjem na softver i to potpuno, i skroz batalim hardver kao nesto zastarelo i komplikovano i glomazno.......da skratim pricu, danas koristim sve!!!. Ono sto daje hardver ne daje softver i obrnuto, sto se tice TC VIRUSA i slicnih DSP powered VSTa ne mogu da se slozim da su isti kao hardver,(istina je da ih pokrece isti DSP motorola serije 56000 ne znam tacan model, kao i vecinu Nordova i Waldorfa i ostalih VA cudesa) iz prostog razloga sto su to osmudjenije verzije sto je i logicno za te pare...kao sto ni NEVE plug nije isto . Imao sam WALDORF MicroWave XT i poredio ga sa njegovom VST emulacijom - jednostavno dva sveta, VST ne moze da prismrdi hardveru, mada kada VST cujes zasebno zvuci sasvim ok. KAWAI k5000 poredio sa Vir Syn CUBE aditivnom VST verzijom, opet ista prica...itd . A sa druge strane ta "harizma", mozda je covek nespretno iskoristio tu rec, definitivno postoji ali u smislu da kada sviras hardver imas osecaj interakcije-osecaj da sviras pravi instrument i shodno tome se i ponasas, treca stvar je sto ljudi u 98% posto slucajeva koriste pirateriju za koju nisu dali ni prebijenu paru i samim tim nemaju nikakav osecaj vrednosti toga sto koriste sto itekako utice na osecaj da "manje valja" !!!!.POCO + VIRUS plug in kada saberes nije naivna cena ni malo, skuplje od Virusa C koji ipak "malo" bolje radi od prethodne kombinacije...obrni okreni, ako ne platis na mostu platices na cupriji.Vrlo cesto padnem u zamku "skupljaca" opreme, iz prostog razloga sto volim te lampice,tastere, displejeve i zvukove, ali kada objektivno sagledam stvari realno mi ne treba gomila tih sprava na koju se napalim jer i to sto imam mi zavrsava posao.KOLEKCIONARSTVO i UPOTREBA OPREME U SVRHU ZAVRSAVANJA POSLA SA POZITIVNIM NOVCANIM BILANSOM NISU ISTO!!!!.Ako volis analogiju skupi petlju i tresni pare i kupi analogiju a ne da se prostituises sa kojekavim VA zamenama, naravno daleko od toga da to ne valja-cak na protiv,ako hoces ultra mega Workstation pljuni i tu pare ne opet neke Edirol VST canvase...ako hoces ultra cist i isproduciran zvuk uzmi NAtive instruments....sve ima svoju namenu i cenu. Sempleri su ista prica, AKAI,EMU....istina da zvuce i dalje jako dobro, ali to vazi samo za one koji hoce da se petljaju sa CD-ima, SCSI diskovima, sporim ucitavanjima.....sve zavisi koliko ko hoce da zrtvuje svog vremena da bi dosao do rezultata (citaj kvaliteta zvuka) sto na zalost to danas nije slucaj. ZA kraj ove moje filozofije, moj savet ti je nabavi malo bolji monitoring i pozabavi se malo ozbiljnije opremom koju imas, sta god to bilo. Iznenadices se koliko se moze isvuci iz neke sprave za koju nikada nebi rekao da moze bilo sta......utrosi vreme i znanje i isplatice ti se . Tek tada ces moci reci da li ti nesto radi ili ne radi posao.

Last edited by Moritz; 21-06-2006 at 03:22 PM.
Moritz is offline   Reply With Quote
Old 21-06-2006, 10:33 PM   #16
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

hvala moritz na iscrpnom odgovoru, to mi je upravo i trebalo jer sam i razmisljao o boljem monitoringu
lesha is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2006, 07:22 AM   #17
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

sla?em se sa Moritzom u potpunosti...
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2006, 10:33 AM   #18
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Tako je Vlado!
MHz is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules