Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-05-2006, 01:54 PM   #1
Don Solaris
Pro Member

Default Re: Shta posedujete od vijura?

Quote:
Originally Posted by relis
Yamaha EX5 silver
Don, ima EX5-ica jak motor, barem ko SDI. Inace, AN sekcija je takva kakva je od Yamahe. Isto ko na AN1X, CSxX - cujem dosta zvukova u pjesmama Mike Oldfielda, Paul Van Dyka... koji imaju CS seriju. Drugi VA-i su u mnogocemu bolji, ali ima i Yamaha jakih strana u tome.
Ja ju trebam za udaraljke (sve osim kick-ova), razne "FM" zvukove, stringseve i jos stosta. Osim toga, po izjavi ispada da ju nisi probao svirati, kak onda znati koga su htjeli kopirati? Moj najdrazi zvuk s nje je DX attacky elektricni klavir. To me baca u osamdesete...
Tocno, nisam ju svirao. Samo sam procitao 20-tak izjava ljudi koji ju imaju. Uglavnom svi se zale na los MIDI timing i na VL sekciju koja je slabija od recimo one na VL1.

Sta se kopiranja tice, ja sam mislio na koncept dizajniranja uredjaja, a ne na kopiranje zvukova. Koncept EX5 zasniva se na Kurzweilovom V.A.S.T. konceptu gdje imas digital synth, sample player, DSP i "analogne" oscilatore koje mozes da koristis za sve zivo. Ja na Kurzweilu mogu da koristim sve to istovremeno bez ikakvih posljedica. Ajde ti na EX5 istovremeno koristi sampleove, AN sekciju i DSP, pa da vidimo kolika polifonija ce ti onda biti i kako ce ti se synth ponasati po pitanju response timea.To to je ona bitna razlika u odnosu na Kurzweil. Na Kurzu ti je polifonija uvijek 48 nota, bez obzira koliko oscilatora ti ukljucio i koje DSP strukture rabio, a response time mu je trenutacan, bez obzira koliko si mu ti opteretio DSP. Na to sam mislio kada sam rekao 747 sa motorom od Pipera.

Inace kao synth EX5 je odlican. Takodjer, za onoga kome treba all-in-one radna stanica, sampler, virtual analog i PM, EX5 je definitvno najbolje rjesenje u ovom trenutku!
Don Solaris is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2006, 07:21 AM   #2
relis
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Don Solaris
Tocno, nisam ju svirao. Samo sam procitao 20-tak izjava ljudi koji ju imaju. Uglavnom svi se zale na los MIDI timing i na VL sekciju koja je slabija od recimo one na VL1.

Sta se kopiranja tice, ja sam mislio na koncept dizajniranja uredjaja, a ne na kopiranje zvukova. Koncept EX5 zasniva se na Kurzweilovom V.A.S.T. konceptu gdje imas digital synth, sample player, DSP i "analogne" oscilatore koje mozes da koristis za sve zivo. Ja na Kurzweilu mogu da koristim sve to istovremeno bez ikakvih posljedica. Ajde ti na EX5 istovremeno koristi sampleove, AN sekciju i DSP, pa da vidimo kolika polifonija ce ti onda biti i kako ce ti se synth ponasati po pitanju response timea.To to je ona bitna razlika u odnosu na Kurzweil. Na Kurzu ti je polifonija uvijek 48 nota, bez obzira koliko oscilatora ti ukljucio i koje DSP strukture rabio, a response time mu je trenutacan, bez obzira koliko si mu ti opteretio DSP. Na to sam mislio kada sam rekao 747 sa motorom od Pipera.

Inace kao synth EX5 je odlican. Takodjer, za onoga kome treba all-in-one radna stanica, sampler, virtual analog i PM, EX5 je definitvno najbolje rjesenje u ovom trenutku!
Imas pravo, midi timing je los. Layering zvukova takodjer predstavlja veliki problem, nema AN+FDSP ili VL+AN, samo XXX+AWM i to u doslovnom smislu, samo 2 zvuka (mogu se doduse pomijesati u program modeu, al gube na kvaliteti drasticno). Strasno! Ali radi se o tome da to meni ne treba, ja uzivam u zvukovima takvi kakvi jesu.
Bome, ne znam zasto mi je EX-ica toliko prirasla srcu...? (mislim, znam, al se to sam' tak veli...) Inace prezirem workstatione, danas nebi dao tolke pare ko prije 6 godina ni u ludilu. I mogao bi dobiti jako lijepe pare za nju, koliko vidim po oglasnicima, pa si ubosti kakvu analognu klavijaturu. Ali ne ide ova nikamo.
relis is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2006, 07:41 AM   #3
relis
Senior Member

Cluster, moram ti vjerovati na rijec sto se tice razlike izmedju OBX i OBX-a. Padovi sa Magnetic fields 1 su nesto spektakularno (onaj "voicey" mi posebno nabija komplekse), to je iz druge galaksije. Obozavam takve "pune", tople padove. Preko onih "rezecih", iako covjek treba i takve tu i tamo, odmah prelazim.
relis is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2006, 11:04 AM   #4
milos
Pro Member

milos's Avatar

Joj sto volim kada strucnjak objasni .Mislim da kontam -da li bilo fer reci da je ta razlika izmedju OBX-a i OBX veca nego npr. izmedju dva propheta(topliji rev 2 sa SSM cipovima naspram praskavog rev 3 sa CEMovima) ?
Da li onda OBX dodje nesto kao kompaktna varijanta starih 2,4 i 8-voice belih Oberheima od SEM modula ili nesto drugo...
Bas sam slusao Merge od Laze Ristovskog odradjen na Minimoogu i Oberheimu OBX-a.Oberheim zvukovi neodoljivo podsecaju na propheta,pogotovo filter sweepovi na "Kales bre andjo"
Danas sam slusao i Magnetic Fields 1,hehe-stvarno topli padovi
milos is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2006, 12:21 PM   #5
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Quote:
Originally Posted by milos
Bas sam slusao Merge od Laze Ristovskog odradjen na Minimoogu i Oberheimu OBX-a.
jaoo, imao sam nekih 12-13 godina kada sam pozajmio od drugara tu plochu Jako dobar album.
U poredjenju sa Naos-om (Ristovski/Lokner) iz '94, Merge je svetlosnu godinu dalje...
Moram da iskopam tu plochu..

Drago mi je da vas se toliko javilo, nisam imao pojma da vas ima u tolikom broju. Znao sam za Clusterchorda, OFFa, Goasia-u...a za ostale...bash sam se obradovao

Zamislite, svako od nas ponese po 2-3 sprave i napravimo jedan Elektrik Jam

Last edited by MHz; 18-05-2006 at 12:38 PM.
MHz is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2006, 04:40 PM   #6
fipke
Senior Member

fipke's Avatar

Quote:
Originally Posted by mhz
jaoo, imao sam nekih 12-13 godina kada sam pozajmio od drugara tu plochu Jako dobar album.
U poredjenju sa Naos-om (Ristovski/Lokner) iz '94, Merge je svetlosnu godinu dalje...
Moram da iskopam tu plochu..
imam je ja. ali zbog nepaznje pre par godina sunce mi istopilo rub vinila, tako da su prvih par pesama sa obe strane neupotrebljive.
mislim da nesto od tih snimaka ima na goratonovom best of-u...
Old 19-05-2006, 02:57 AM   #7
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Quote:
Originally Posted by mhz
Zamislite, svako od nas ponese po 2-3 sprave i napravimo jedan Elektrik Jam
u to bi bilo zanimljivo. jos da je snimiti sprave na posebne kanale, da se poslije moze mixati, remiksati itd

obozavam improvizaciju. nedavno sam napravio takav jam-session s jednim kolegom - potegnuli smo sve zivo sto je bilo nadohvat ruke. 34 min "berlinske " skole..

****nego ljudi, bilo bi super da postate i neke fotke vasih sinteva/klavijatura, cijeli setup, neki sint, gro-plan, stogod .. editirao sam naslov thread-a da malo poguram ideju****

Last edited by clusterchord; 19-05-2006 at 03:11 AM.
clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 19-05-2006, 06:22 AM   #8
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

Default Re: Shta posedujete od vijura? (moze i fotke)

evo da zakuvamo...

Last edited by DADDY Z; 20-05-2006 at 01:50 PM.
DADDY Z is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2007, 01:53 AM   #9
filip
Senior Member

filip's Avatar

Default Re: Shta posedujete od vijura? (moze i fotke)

roland xv88
filip is offline   Reply With Quote
Old 19-05-2006, 02:48 AM   #10
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Quote:
da li bilo fer reci da je ta razlika izmedju OBX-a i OBX veca nego npr. izmedju dva propheta(topliji rev 2 sa SSM cipovima naspram praskavog rev 3 sa CEMovima) ?
uh tesko je to ocijeniti, trebalo bi ih sve imati u sobi u jednom. ali mislim da je to tu negdje - govorimo o tri sasvim drugacija hardverska rjesenja.. cak ni svi cem sintevi ne zvuce isto, makar se cuje da su "rodjaci".
Quote:
Da li onda OBX dodje nesto kao kompaktna varijanta starih 2,4 i 8-voice belih Oberheima od SEM modula ili nesto drugo...
Pun Pogodak !! zato ga bas i zelim. OB 8-voice, prvo kosta ko svetog petra, i drugo , treba ti po pola sata da ga stimas za svaki take koji hoces snimiti.

Quote:
Bas sam slusao Merge od Laze Ristovskog odradjen na Minimoogu i Oberheimu OBX-a.Oberheim zvukovi neodoljivo podsecaju na propheta,
na reviziju 3 da. sve isti hardware, osim VCA. ali razlika je najveca u filteru - prophet je 24dB, i dosta svijetao/cisci, nema toliko saturacije. OBXA pak ima 12dB filter koji je pravi SVT (state variable filter - sklop je tkdj slican SEM-u ali izveden sa CEM chipom). to nemozes naci ni na Rev3, ni na OB-8, a ni poslije na Xpanderima i matrixima. postoji i zasebni 24dB filter koji je dosta tamniji i ne pretjerano uzbudljiv, osim za bass.

vazna stavka je i da OBXA filteri saturiraju, i to mu dosta daje ona "muda" koja su ga ucinila slavnim.

ob-x demo: www.bluesynths.com (moras se logirati ali je free)
ob-xa demo:www.babic.com/SYN/obxa.htm

clusterchord is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules