|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#61 |
Pro Member
|
![]()
Sad ispade da konobar nije posao!
Uvek sve ode u off-topic( a sebe smatram jednim od krivaca). Pa da vratimo stvar, zbog cega je tread otvoren( mladih narastaja zeljnih da dobiju odmah i sve). Bez obzira sto su vam stariji clanovi foruma "iskusniji", delovali kao nezainteresovani za vasu dilemu, mogli ste ( izmedju redova) da izvucete zakljucak. Znaci! Obrazovanje ce vam doprineti da upoznate tehnoloski sistem proizvodnje zvuka (ne bih rekao muzike, jer neke skole ideoloski zanima samo zvuk). I kao sto Boggy rece " naucicete kako se uci" ili ti "kako se koristi literatura". To, dali ce te dobiti posao, ili jednoga dana postati neko! To vam ne zavisi od obrazovanja! To je na vama, ma cime odlucili da se bavite! Last edited by LACKY; 03-05-2006 at 12:35 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#62 | ||
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
MAO
|
![]()
ma #$%^#
![]() prinudni freelanser... Toliko loseg iskustva sa gazdama studija.. Ponekad mi se cini da ni sami ne znaju zasto uopste drze studio.. da ne lajem sad ovde dalje.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
MAO
|
![]()
nego da se mi slobodnjaci udruzimo i osnujemo sindikat, i izvrsimo pritisak na administraciju foruma da nam obezbedi minimalac, kad vec ne moze pristojan posao a a ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
banned
|
![]()
Vrlo zanimljiv tred, prvo ga nisam citao jer sam mislio da je konkretna prica upravo o fdu, ali je dotaknuto nekoliko tema koje su stvarno zanimljive i dao dosta odgovora iz kojih se moze nauciti dosta (a i zabavni su).
Imam srece da poznajem tri mlada coveka koji idu, ili su isli u skole pomenute u ovom tredu (FDU, BK akademija i Visa Elektrotehnicka skola). Njihova iskustva su gotovo uvek ista: skola je uvek tu da te usmeri, da ti da svetlo na kraju tunela neznanja, da ti pomogne da kanalises znanje i svoje talente. Ali sve zavisi od tebe i tvojih sposobnosti. Ja ove tri skole kod nas vidim kao tri pogleda na jednu istu stvar: zvuk i fenomene vezane za njega. FDU-ova katedra za zvuk je ipak definitivno okrenuta filmu, sto je naravno njen cilj. Radio sam za moga drugara Igora Vukovica sa smera fotografije na FDU pet filmova, samo zvuk u njima naravno, najcesce samo editovanje i efekte, jednom cak i muziku i iako o tome nisam imao predstavu, prilicno sam naucio o pogledu na zvuk na filmu, o njegovoj bitnosti za samu atmosferu i radnju. Mislim da je zvuk na filmu divno polje na kome se moze mnogo nauciti, i to pogotovo kada se muzika shvati kao esencijalni deo filma, sto ona i jeste u danasnje vreme. Moj komsija i dobar drugar Leon Nesic (aka Extender) ide na Visu Elektrotehnicku Skolu i tamo je stekao, koliko sam video iz knjiga koje mi je pozajmljivao solidno teorijsko znanje ne samo o fizici zvuka nego i o mnogim prakticnim pojmovima vezanim za zvucne standarde, cak i programiranju, koje moze primeniti i ako zeli da programira DSP efekte. Takodje radi se i na snimanju razlicitih izvora u studijskom okruzenju. Steta samo sto nema vise snimanja u spoljnim uslovima, jer i ono moze biti prilicno bitno za jednog audio inzenjera, ali i to ce biti ispravljeno (ako vec i nije). On sam je malo nezadovoljan jer ima osecaj da je moglo i bolje i da je suvise toga ipak znao od ranije, ali mislim da ce se sve vise uveravati da nije pogresio. A jedan drugar ide na BK akademiju, u kojoj je koliko sam cuo od njega akcenat ipak bacen na muziku i obrazovanje u njenom smeru. Primecujem da je on sam mnogo napredovao u poslednje vreme, naravno najvise oko samih pojmova u audio produkciji, audio opreme i u vezi kompjutera, i siguran sam da je upravo skola bila odgovorna za njegov vidan (i cujan) napredak. Mislim da svaka od ovih skola ima svoje prednosti. Izbor jedne od njih najvise zavisi od licnih preferencija i novcanih mogucnosti. Skolovanje u Srbiji, u sustini, i nije toliko skupo niti lose, ali ipak nema mnogo ljudi koji mogu sebi da priuste toliko visoke skolarine u slucaju ove dve privatne skole. Naravno, ljudi koji nemaju uslova ili zivaca za samostalno ucenje najbolje bi bilo da upisu neku od ovih skola ili da nadju coveka kod koga u studiju mogu nauciti dosta. Skola im nece biti presudna sutra kada budu trazili posao, ali ipak daje izvestan nivo sigurnosti, kulturu ophodjenja, siri pogled na problem zvuka i izvestan je garant makar i malog zalaganja i kvaliteta (ipak je treba i zavrsiti, ne samo upisati). Takodje, profesori su po meni osnova bilo kog fakulteta, oprema je u krajnjem slucaju, pogotovo u danasnje vreme, nebitna. Kada se ceo album moze uraditi na kompjuteru, gubi se potreba izuzetno kvalitetne opreme po svaku cenu, sem za sticanje sireg uvida u njene mogucnosti i osnovu koriscenja. Profesor je taj koji prenosi znanje, a sama masina je ipak samo sredstvo. Kada bih ponovo upisivao fakultet, mislim da bi profesori bili najbitnija stavka koju bih gledao i razmatrao, jer oni i ucenici su temelj fakulteta, ne zgrada ili administracija. Cilj fakulteta je ipak stvaranje kvalitetnih znalaca i ljudi, koji ce sutra moci da pomognu i sebi i drugima svojim znanjem. Tako da je za mene fakultet opet samo sredstvo, ne cilj. Ne zavrsavam da bih ga zavrsio, nego da bih znao (i kako i zasto). Za mene licno zvuk i muzika su vise hobi (da ne kazem igracka u slobodno vreme), pristupam im za izvesnom zanesenoscu vec preko 9 godina. Nisam razmatrao da studiram bilo sta vezano za zvuk, jer imam i drugih interesovanja. A i sumnjam da bih mogao da zivim od toga sve kad bih i hteo. Komputerima se bavim vec skoro 20 godina, a poceo sam da radim muziku kada sam shvatio da se sa trekerima moze uraditi mnogo toga (FastTracker2). Sam sam sebe obrazovao, sto bas i nije neki put, ali tako je ispalo. Lakse je kada ucis od boljih. |
![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Junior Member
|
![]()
hello, ja sam nov ovde... Pozdrav svima
Zelim samo da kazem da i mene interesuje dizajn zvuka u novom sadu, i cuo sam da je tesko itd... ali ipak, pokusacu! Zelja je toliko jaka :P |
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Pro Member
|
![]()
Samo napred
![]() Pre dva dana nam je konacno stigla oprema posle 2 godine cekanja..( GENELEC, lokacijski rekorderi, mikrofoni itd.... Srecno P.S. ako ti treba pomoc javi se
![]() |
#68 |
MAO
|
![]()
sephirothe, za ime boga, procitaj ceo ovaj topik MOLIM TE... lakse cu spavati..
poz! |
![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Member
|
![]()
oggy potpuno si u pravu,samo mislim da su me neki drugi ljudi pogresni shvatili.Kada sam spomenuo hip-hop nisam mislio da cu ovde napraviti pare od toga.Ovde od toga nikada nece biti para i naravno da nisam covek koji planira da radi samo rap i od toga zivi.To bi bila cista glupost.Pa nisam ja ograniceno deriste da slusam i pratim samo rap.Dajte bre da kuvam tu kafu pa da vidimo kakve usi imam
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Kada se Hip Hop/ Rap, kao i ostali pravci, na kraju krajeva, bude podigao na vishi "autorski" nivo od vec ustaljenog, desetogodisnjeg, onda ces moci da ocekujes i novac u toj prici... Naci pravi nerv i pribliziti Rap masi (a to je jedini nacin da se jos komercijalizuje, jer da se u svetu nisu desile prekretnice u smislu komercijalizacije sredinom 90-tih, ovolikog novca ni tamo ne bi bilo za repere) je jedini put da se nesto poboljsa... u smislu PARA! ![]() Dacu samo 3 primera odavde... Gru, 187 i Voodoo Popaj (molim da ne ulazimo u raspravu tipa... nisu oni ni rep ni hip hop, jer je za ovo nebitna) jedini su uspeli da naprave konkretne hitove i prodaju pozamasne tiraze (za Grua se ne secam tacno na Grudva albumu, ali Voodoo je prodao Karantin u oko 30000, 187 Nikada neces znati oko 25000 diskova i oko 20000 kaseta)... Sledeci, SEX, u, ne bas, ali skoro duplom tirazu (kasete manje...)...:o Ja 187 smatram verzijom ultra komercijalne muzike koja samo "mirishe" na neku rep pricu... Grua su pljuvali 96. za iste stvari... i Popaja! Ali narod je to kupovao! ![]() ![]() ![]() Eto, malo poredjenja i price... tek da se zna... "pravi nacin" sklapanja jednog rep ili kvazi rep albuma moze doneti novac!!! Cak i kod nas!!! Samo malo da se sedne i razmisli u "autorskom" smislu... ![]() Pozdrav... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Snimanje Zvuka | performans | Tutorijali | 17 | 04-12-2009 03:23 AM |
Snimanje zvuka sa EMU-ovog wave izlaza | Igor | Computer Hardware | 11 | 13-04-2009 10:29 PM |
fdu i dizajn zvuka...upis | doggfather | Razno | 14 | 11-04-2009 09:40 AM |
dizajn studija | zvincic | Dizajn i konstrukcija studija | 16 | 20-06-2006 01:10 PM |
snimanje zvuka, mikrofoni ,odlicno | mitre | Tutorijali | 0 | 01-02-2005 11:31 PM |