| 
	|||||||
| DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj | 
![]()  | 

| 
		 | 
	Thread Tools | Display Modes | 
| 
	 | 
| 

| 
		#1 | ||
| 

Moderator 

| 

Quote: 

Znaci radio si interni routing, bez izlaska sa kartice... OK! OK! OK! IZVINJAVAM SE! Quote: 

pozdrav bogi 

Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)  | 
||
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#2 | 
| 

Pro Member 

| 

Nevezano za moje mi?ljenje, samo ću primetiti tendenciju koja se javlja na ovoj ali i na nekim drugim, ranijim temama: 

1. Podrazumeva se da je sabiranje u kompjuteru inferiorno, niko ne ume da objasni za?to bi bilo sa obzirom da najbolji code-ri godinama rade za firme koje proizvode programe kao ?to je Steinberg, ali svi nekako pretpostavljaju, pa poku?avaju da to doka?u u praksi, iako niko nikad nije postavio validan, opipljiv dokaz. Mo?da je u pitanju neka globalna zavera kompanija koje namerno rade lo?e sabiranje. Pri tome je jedna jedina očigledna stvar, da je lep?i subjektivno zvuk iz analognog miksera, dovoljan dokaz i povod da raditi bilo ?ta samo da se ne renderuje, sve je potencijalno bolje i superiornije. 2. Me?a se subjektivno "prijatnije" sa "vernije" i "bolje". Digitalno je u principu vernije, ali ljudima to ne mora biti lep?e ili prijatnije. Dolazi do gubitka i ditorzije ako se iz Daw-a recimo ne?to baci na traku pa vrati nazad, ali je zvučno to nama lepo pa ga smatramo superiornim. Ali tehnički nije. Isto tako kod Arturovog slučaja, on je dokazao da postoji razlika, ali to ne znači da je dokazao da je ne?to pogre?no u sabiranju u Daw-u, već da po njegovom ukusu, varijanta sa izlaskom napolje zvuči bolje. To ne znači da mo?da degradacija nije veća nego kad se interno sabere, to samo znači da njemu lep?e zvuči. Mo?da recimo neko drugi mo?e da ka?e, ne meni bolje zvuči ono prvo. Znači ne treba me?ati "prijatno", ili "meni lep?e zvuči" sa time da ne?to tehnički ne valja, verovatno je sve sasvim u redu sa internim sabiranjem ali je zvuk digitalan, takav kakav je i samim tim nekome hladan i manje privlačan. Stavite neki plugin koji emulira lampe ili analognu konzolu na izlaz i eto te slične modifikacije, to i radi raja na protools-u. 

"Ni pro?li put nisam verovao u reinkarnaciju" www.triggerband.net www.facebook.com/bandtrigger  | 
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#3 | 
| 

banned 

| 

Imam samo neka pitanja za Artura iz znatizelje: 

Da li si koristio neke efekte u Nuendu ili je miksovan suvo samo snimak posebnih instrumenata? Koji semplrejt je koriscen za snimanje i u kojoj rezoluciji si snimao? Pretpostavljam da je najvise 48khz posto si koristio 10 internih kanala. Da li si menjao nivo na master kanalu kada si snimao interni routing, odnosno da li si menjao nivoe na posebnim kanalima za instumente u Totalmix-u? Da li je bilo efekata na masteru u Nuendu? Da li si probao realtime mixdown istog materijala? Da li si probao da master izlaz iz Nuenda internim rutingom snimis opet u Nuendo i uporedis razliku? Koji je semplrejt i bitdepth koriscen za eksport? Sve me ovo zanima cisto da bi mi bili jasni pocetni parametri i nacin rada. Moje licno misljenje je da razlike u digitalnom sabiranju nema. Ma kakva da je audio karta, uvek ce mix istih wav-ova zvucati isto, gde god i preko cega god ga pustio.  | 
| 
		 | 

| 
![]()  | 

| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |

| 

|