Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-04-2006, 01:54 PM   #11
schatzi
Junior Member

Default Re: tapco s8 + yamaha msp5 ili mackye hr826?

e pa ovako. imao sam prilike raditi na mackie monitorima u vise navrata i iskazali su se konkretnom, definisanom slikom - very easy 2 work with.
sta se tice yamaha msp5 , to je monitor koji upotrebljavam sada. moram da kazem da su vrlo precizni i definitivno nisu hifi ( mackiei vise slice hifi nego yamahe) . mada otkad sam dokupio woofer sw10 koji yamaha pravi za msp5, msp3 i msp10 , ovo je postao ozbiljan full range nearfield monitor sistem. svi mixevi koje sam napravio na ovom setapu odlicno rade i na krk v8, dynaudio m3 i atc scm50asl. moj savet bi bio da prodas tapco i kupis mackie hr824 mozda cak 624 ili 626 sa mackie hrs120 wooferom, a druga opcija defintivno jednako dobra y msp5 + sw10. sve opcije su full range zadovoljavajuce za vrlo solidan rad pod uslovom da imas barem kolko tolko sredjen control room. veruj druze da sto vise para i energije potrosis na dobar monitor i dobar zvuk u prostoriji u koljoj radis to bolje ce ti zvucati mixevi! naravno tu si konverteri, kablovi,... ali ako ne cujes sta radis dzaba ti apogee
Old 26-04-2006, 08:19 AM   #12
mandrak
Senior Member

mandrak's Avatar

Quote:
Originally Posted by ridge
Hm ti low budget dynaudio monitori imaju jedan veliki problem a to je da na njima sve zvuci dobro ali i sve zvuci isto ko da je sve radio isti covek i izaslo iz istog studija sto mislim da je lose kao karakteristika monitora. Kad je mix krs mora i da izlazi kao krs
Neznam da li to govori? iz iskustva sa njima ili ... od prije nekih mjesec dana od kad sam kupio bm 5a nisam primjetio da bi sve ?to slu?am na njima zvučalo isto ili ko da je radio isti čovjek.
Naprotiv ba? se čuje ogromna razlika u produkciji između recimo Stinga-Seal-a-RHCP itd. Uglavnom na par mjesta sam pročitao slične komentare za dynaudio i po mom mi?ljenju ba? i ne dr?e previ?e vodu... to je samo moje mi?ljenje.
ps. ja volim zvuk dynaudia.
Pozdrav
mandrak is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 09:51 AM   #13
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Slusao sam u par navrata dynaudio i uvek sam primecivao istu stvar, pazi super oni zvuce sve je umilno i prijatno ali svaki put sam imao utisak da je zvuk suvise lepo upeglan sto moze biti problem kad prebacis na neki drugi sistem.

A naravno da nece sve bas identicno da zvuci (to je bio vise slikovit opis nego 100%-tna cinjenica) ali mi se cini da ti monitori previse daju svoj pecat zvuku sto ne bi trebalo.
ridge is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 11:15 AM   #14
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Quote:
Originally Posted by ridge
Slusao sam u par navrata dynaudio i uvek sam primecivao istu stvar, pazi super oni zvuce sve je umilno i prijatno ali svaki put sam imao utisak da je zvuk suvise lepo upeglan sto moze biti problem kad prebacis na neki drugi sistem.

A naravno da nece sve bas identicno da zvuci (to je bio vise slikovit opis nego 100%-tna cinjenica) ali mi se cini da ti monitori previse daju svoj pecat zvuku sto ne bi trebalo.
Potpuno se slazem....ista prica vazi za bm6a.I jos jedna stvar...centar nije tako precizan kao od HR824, jes da su prijatne za rad , ali definitivno imaju neke osobine koje ih vise cine ultra dobrim hi-fi kutijama nego li studijskim monitorima.
sasaristic is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 11:30 AM   #15
mandrak
Senior Member

mandrak's Avatar

Quote:
Originally Posted by sasaristic
Potpuno se slazem....ista prica vazi za bm6a.I jos jedna stvar...centar nije tako precizan kao od HR824, jes da su prijatne za rad , ali definitivno imaju neke osobine koje ih vise cine ultra dobrim hi-fi kutijama nego li studijskim monitorima.
Zanemariv mi je kompromis o kojem pričate u vezi dynaudia i njegovog centra( stoji djelomicno) a s druge strane ipak ljudi pjesme koje mixamo slu?aju na hi-fi kutijama pa i sa te strane dynaudio mo?e biti referenca.

Pozdrav
mandrak is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 11:39 AM   #16
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Sve vreme se drzim na distanci, ne bi li izbegli jos jednu bespredmetnu raspravu "sta je bolje". Radio sam na mnogo kutija i prosao razne faze i zadovoljstva i nezadovoljstva i ponovnog otkrivanja nekih...
Od nedavno sam vlasnik Dynaudio BM 15 i zaista ne mogu da verujem da sam mogao i priblizno da poverujem u price tipa "Hi fi" , "Los centar" ili tome slicno.
BM 15 je kutija koja trazi dovolljno veliku sobu da bi pruzila svoj potencijal i dosta vremena (kao i svaka kutija) da bi se ispravno pozicionirala. Kada se sve to desi, imas slusanje koje je sve, samo ne ono sto sam procitao u predjasnjim postovima.
Cuju se takve razlike u produkciji, detalji koji su ti bukvalno kada zazmuris "na dohvat ruke", ispred tebe, sve je toliko jasno i lako za rad, pocevsi od samog mixa u tehnickom smislu do duzine vremena koju provedes u njemu bez zamora usiju i bola koji se javlja posle 10 sati svakodnevnog rada. U 5 sekundi ti je jasno sta je vrhunska produkcija, a sta ti se do tada cinilo da jeste.
Mogu vam reci da sam posle nabavke ovih monitora bio iznenadjen vecinom onog sto sam cuo i u vecem broju slucajeva sam primetio nedostatke produkcije koja je na raznim monitorima do sada bila prilicno solidna, da ne kazem dobra, a samo mali broj i to stvarno jakih produkciija je "zasijao" jos jace.
Trebao mi je period od sigurno mesec i po dana adaptacije i pozicioniranja, ali mi se vreme mixa pocelo drasticno smanjivati.
Posto sam po prirodi skeptik i ne volim da stvari idu previse lako, ja jos uvek sve to drzim pod lupom i proveravam kod sebe na jos dva slusanja, kao i po prijateljima koji imaju referentne sisteme, sto Hi Fi, sto studijske.
U 95% slucajeva sam zadovoljan "iz prve", tako da zaista ne bih mogao reci nista lose o ovim kutijama.
Evo isecak jednog posta Bob Katza:
Quote:
Originally Posted by bob katz
By all means get a professional acoustician to analyse the room, its dimensions and possible fixes. Angular walls are potentially a help, but the solidity of the walls and ceiling/floor and where you place everything is important, and then the interior treatment.

Dynaudios are very interesting monitors. They have absolutely no family resemblance. The designer has made a Danish smorgasborg of the line. They are all voiced differently and each model has to be looked at individually. As such, they've had a lot of misses, and a few great hits.

I'm fond of and recommend the BM15 and BM15A for mixing. I do not know the M1's. I've heard the M3's and they were colored to my ears. The Air25 is a very very nice speaker for mixing, provided you are willing to feed it a digital signal. It's the ONLY Air series speaker that has a respectable voicing and tonal balance to my ears.

Robert's been mixing every style under the sun with the 8040's, as has Eric Shilling. They're suitable for just about anything except for playing loud. I wouldn't do hip hop at loud volumes on them, but I know you could do it at medium volumes without a "loud-demanding" client in the room. Everything I've heard from Eric and Robert from the 8040's has translated everywhere. They do not sound at all like the old Genelecs, so don't let your (and my) previous experience with Genelecs apply.

I have no experience with the BM6A's. My guess is they are too small to get a great result. My guess is the 8040's can play a bit louder and go down deeper. But that's just an educated guess. If you use a sub, make sure the BM6A's go down deeply enough to get a low enough crossover point. In my book, anything over 60-80 Hz crossover is asking for imaging and translation trouble, unless you use a pair of subs that effectively turn it into a pair of full range speakers. By that time you can just get the 8040s or the BM15s instead.

The 8040s and the BM15s go down low enough so in most rooms for most mixing purposes you do not need a sub.

http://www.sunflower-fest.com/

Last edited by Oggy; 26-04-2006 at 11:41 AM.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 12:16 PM   #17
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

U kolikoj sobi radis sa BM15?

Last edited by Oggy; 08-05-2006 at 02:07 AM.
OFF is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 02:52 PM   #18
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Soba je 4.33 x 5.33 x 2.85

uslovno govoreci, tj ako gledamo osnovne zidove. Posto je u medjuvremenu poprimila osmougaon oblik, tesko bi bilo da ti bas sve premeravan ili crtam floorplan.

Na drugi deo pitanja ne odgovaram, posto sam video ko je editovao tvoj prvobitni post
Jel tako Deki?

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 05:24 PM   #19
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Moj komentar je bio upucen low budget modelim dynaudija (kao sto rekoh u prvom postu), vece serije su vec druga prica.
ridge is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 05:57 PM   #20
milos
Pro Member

milos's Avatar

Jel neko probao nove Yamahe HS80m .ne znam da li zvuk vuce na ns10.......
milos is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules