Zdravo Vai,
Quote:
Originally Posted by Vai
....
Daleko od toga da sam tvoj post primio kao prozivku, nego sam se sa mnogim stvarima i slozio ... znaci ili ti moj prethodni post nisi razumeo, ili se ja nisam bas najbolje izrazio.
|
Kao i uvek, verovatno je i jedno i drugo.
Quote:
Originally Posted by Vai
Idemo opet:
|
Sa zadovoljstvom
Quote:
Originally Posted by Vai
Sto se kosih zidova i plafona tice, i primera od 45 stepeni, to nije bilo u smislu: "Arthure, kupi neku jeftinu tanku sper plocu, zaseci zidove sa jednim stepenikom na sredini ... ne, ajde dva stepenika za svaki slucaj ... a plafon spusti pod uglom od, sta ja znam, 15 stepeni, a iznad tvoje glave ... 40 stepeni ... i lepo si resio problem".
Taj sam primer dao da bi Arthur mogao da zamisli na sta mislim kad kazem control room bez paralelnih povrsina, a veruj mi da ljudi generalno zamisle sve moguce i nemoguce oblike kad im se kaze "neparalelni zidovi". Znaci samo sam hteo da pojasnim na sta mislim kad kazem "neparalelene povrsine u jednom studiju".
|
Vidim da mesas termine "neparalelne povrsine" i "neparalelni zidovi". Ja licno pod zidovima podrazumevam barem ciglom zidan zid debljine 25cm minimalno, a pod povrsinama mozemo da provucemo svasta ukljucujuci i tanku PVC foliju. Da li se slazes da se svaka materija razlicito akusticki ponasa na razlicitim frekvencijama... u pogledu apsorpcije, refleksije i difuzije? A sta se desi kada menjamo debljinu "povrsine".
Quote:
Originally Posted by Vai
Poptuno se slazem, moze da se sredi bez vecih izdataka za relativno normalan rad ... ali krajnji rezultat nije isti ako se uporedi sa dobro projektovanom sobom od temelja, i tu se slazemo. Ja znam da je Arthur pitao za najjednostavniji nacin da resi taj problem, i da mu ja nisam ponudio najjednostavnije i najjeftinije resenje, ali je sigurno efektivnije.
|
Slazem se da si ti njemu ponudio virtuelno bolje resenje, ali se pitam da li si razmislio da li je to resenje Arthuru pristupacno? Ako se ispostavi da nije, sta onda mi ovde radimo?
Quote:
Originally Posted by Vai
Jednostavno ja kazem resenje A, skuplje, duze i teze, a ti kazes resenje B, jeftinije, krace i lakse.
Oba resenja vaze, a koje ce Arthur prihvatiti zavisi od toga koliko para moze da ulozi u taj projekat.
|
Ono sto si mu ti ponudio spada u,... pokusacu da objasnim sto jednostavnije:
1. Prvo Arthur mora da prestane da koristi svoju sobicu za rad nego da krene u potragu za parcetom zemlje u nekom mirnom kraju, pozeljno na nekoj planini sa bogatom prirodom. Tu zemlju mora da kupi, osim ako je vec nema nasledjenu ili barem sa pravom na koriscenje, ukljucujuci i gradjevinsku dozvolu.
2. Tu treba da napravi svoj studio, onda su ofrlje procene da takva avantura kosta barem dva puta vise u odnosu na stambeni prostor iste povrsine, ako zeli da napravi solidan studio a ne samo udoban i kvalitetan stambeni prostor. Ako uzmemo da bi gradjevinska cena te avanture bila za stambeni prostor od 200kvm 200000EUR, onda bi mu za studio trebalo 400000EUR. Cak ni nisam siguran da je tu uracunato projektovanje i cena zemlje iz tacke 1....
3. Ovde se racuna samo akustika i za opremu ce morati da se snadje.
4. Posle svega ta akustika mora da radi kako se ocekivalo.
Quote:
Originally Posted by Vai
Ovo nisam bas najbolje shvatio. Ako pricam o "lovi" zasto bih ja morao da mu crtam projekat? Kada sam pisao o "lovi" mislio sam na sledece: Nadjes inzenjera akustike koji ti svojim radom, merenjem, nacrta skicu, obelezi materijale, itd. Odes kupis te materijale, nadjes majstora koji ce ti sagraditi te zidove i tacka.
|
lepo zvuci...
Quote:
Originally Posted by Vai
Ako Arthur im para, moze na ovaj nacin da resi svoj problem, ako nema onda ne moze, i morace da pristupi nekom jeftinijem resenju. Samo sam na to mislio kad sam govorio o "lovi".
Mislim da je ovo savet s kojim nesto moze da ucini, skupo, ali isplatljivo.
|
Da li si siguran da je to Arthuru isplativo?
Quote:
Originally Posted by Vai
Znam da nema niceg jeftinog ako mislimo da radimo profesionalnu akustiku,
|
Profesionalno uradjena akustika NE ZNACI ni skupa ni jeftina akustika. Profesionalno uradjena akustika znaci da je uradjena korektno, ispravno i uredno, i tu se novac ne spominje.
To je inzenjerski posao, i posle nekog osnovnog nivoa koji se dobije manjim ulaganjem, daljim poboljsanjima prestaju drasticne razlike iako cena raste dosta brzo. Slican je slucaj i sa tehnikom u studiju, ma slicno je sa svim poslovima gde se nesto pravi.
Quote:
Originally Posted by Vai
ali moj savet je bio da pokusa na neki nacin, jeftinijim materijalom,
|
Nema jeftinih materijala u akustici.... postoje materijali koji ti mogu biti dostupni za dzabe, pa tako mozes ustedeti... I domaci Azmafon nije skup ako gledas jednu tablu, ali ako hoces sa njim da sredis studio, izadje veoma skupo jer ti treba toga vise od jednog kubika (sto, dvesta, petsto tabli, se potrosi dok si rekao "piksla")... kao da bacas u bunar, a nista se ne primecuje.
Quote:
Originally Posted by Vai
da barem simulira nepraralelne povrsine i vidi ako ima rezultata. Nisam mislio da ugradi nove zidove pa ako radi - super, ako ne - bacaj u smece. Ako moze da ih simulira, sjajno, i ako rade onda bi mogao ozbiljno da se posveti projektu, ako ne moze .... nikom nista.
|
Ovo za simulacije mi nije bas jasno. Moze pojasnjenje?
Quote:
Originally Posted by Vai
Nadam se da sam voog puta malo bolje objasnio sta sam hteo da kazem. Jos jednom boggy, tvoji komentari nisu prozivke i sigurno tvoj tekst nisam primio na taj nacin.
Poz.
|
Drago mi je da me ne shvatas pogresno, a diskusija sa tobom postaje sve zanimljivija
pozdrav
bogi.