Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-02-2006, 11:51 PM   #31
Nedim76
Guest

Default Re: Pristup (pre)Masteringu

Quote:
Originally Posted by idekius
"Za normalizaciju bi mozda saznali o cemu se radi kada bi sacekali da covek obrazlozi... Kulturni ljudi pitaju, a ne skacu kao opareni! I meni je to nejasno, ali polazim sa pretpostavkom da mozda ima nesto sto neznam, metod sa kojim se do sada nisam sreo, ili neki treci razlog...
Ja koliko vidim bio sam kulturan, nisam napao, rekao sam ..TO JOS NISAM CUO NIT RADIO, VOLEO BIH I JA DA SAZNAM O TOME ZASTO JE TAKO DA I JA NESTO NOVO NAUCIM...

Pozdrav

Last edited by Max; 10-02-2006 at 10:38 AM.
  Reply With Quote
Old 09-02-2006, 11:57 PM   #32
Nedim76
Guest

Quote:
Originally Posted by idekius
""EQ i COMP redosled, ne slazem se sa time sto je navedeno, jer u vecih slucajeva bolje je COMP prvo pa onda EQ zbog nekoliko razlicitih razloga.
Jedan je:
Uradio si EQ na traku il MASTER, i sta onda kad compressor udari? I uhvati te SREDNJE FREKVENCIJE koje su jace il VISOKE?
Jer kad se signal prvo COMPRESIRA, dotera sve jacine i dinamike tog signala, pa onda das EQ i doteras sve frekvencije, znajuci da COMP ima veliki UTICAJ na frekvencijama tek se onda dobija ono sto se zeli. Obratno dobices sve kako zelis na EQ al kad COMPRESSOR krene posle toga, odose sve FREKVENCIJE gde ne treba.
Zar to nema nikaku smislu?"

Bi li te iznenadilo da ti kazem da jedan vrlo zajeban post-producent na svom primeru masteringa pokazuje kako UAD-om radi sa 3 X EQ (Pultec Pro + Precision EQ + Precision EQ), pa za njima MultiBand Kompresor???
Ovo sto si tu napisao nema nikaku vezu sa ono sto ja pricam o vezi COMP pre EQ i dao sam razlog zasto al nisam se dobro izjasnio mozda evo napisacu na engleski:
COMP before EQ...after EQ when you apply COMPRESSOR the compressor plays with the frequencies too, which all of us know, the COMP might lift the MIDDLE frequencies which almost always happens.
What you do is put the COMPRESSOR before EQ, compress, squash whatever you want, then ENJOY the EQ and playing with the frequencies, cuz you have the freedom and space to do so, there is nothing after that to ALTER THEM.
Nadam se da si me sad razumeo .
To sto si ti rekao, sa tobom se potpuno slazem, jer rekao sam da je dobro probat to COMP before EQ a nisam rekao da MORA TO il NEMA DRUGO!
Hvala ti na to i na complimentu da NAPREDJUJEM sretan sam, posto sam POCETNIK, i ja nesto ucim i isto izvini ako sam te nesto uvredio, nisam nista namerno.

Pozdrav

Last edited by Max; 10-02-2006 at 10:42 AM.
  Reply With Quote
Old 10-02-2006, 12:08 AM   #33
idekius
Mason

idekius's Avatar

Nedime, savetujem ti da se saberes malo i da odustanes od spamovanja...

Inace, ubedjen sam da ce moderator ove rubrike vec da te dovede u red...
Old 10-02-2006, 08:18 AM   #34
nESbo
Member

nESbo's Avatar

Lepa tema skroz, nema sta. Nego, ne odgovoriste na ovde vec postavljeno pitanje. Koji su limiteri dobri na masteru (govorim o softverskim limiterima, i ako neko ima zelju da ih stavlja : ) ), i koji kompresori (i multiband i standardni). Ja koristim Timeworks mastering compressor/limiter, Timeworks CompressorX i TC Native mastering EQ. Bilo je price o tome ranije, ali dajte da s tim dopunimo ovu kvalitetnu temu. poz

Last edited by nESbo; 10-02-2006 at 08:21 AM.
nESbo is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2006, 10:38 AM   #35
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by nESbo
Lepa tema skroz, nema sta. Nego, ne odgovoriste na ovde vec postavljeno pitanje. Koji su limiteri dobri na masteru (govorim o softverskim limiterima, i ako neko ima zelju da ih stavlja : ) ), i koji kompresori (i multiband i standardni). Ja koristim Timeworks mastering compressor/limiter, Timeworks CompressorX i TC Native mastering EQ. Bilo je price o tome ranije, ali dajte da s tim dopunimo ovu kvalitetnu temu. poz
Neka sad toga po strani, ovo je ipak prica o principima masteringa, a sve su ostalo nijanse.......
Old 10-02-2006, 10:44 AM   #36
alpha
Junior Member

U celoj ovoj prici fali , po meni, najbitniji korak, koji se verovatno podrazumeva, ali ja imam potrebu da ga dodatno istaknem. To je da se pre masteringa pazljivo preslusa snimak. Za ovo je potrebno nekad odvojiti i nekoliko sati. Posle preslusavanja treba zamisliti zavrsnu verziju snimka i pomocu raznih soft/hard alata koji su vam na raspolaganju, pokusati doci do nje. Upravo ta "vizija" buduceg snimka odredjuje sta ce se od procesora koristiti i kako.
Ima, naravno i nekih cisto tehnickih pravila koja su ovde vec pomenuta. Ono sto nije receno je da software ne "vidi" kontinuiran signal nego samo pojedinacne semplove od kojih se kasnije u DA konverteru "pravi" kontinuiran signal. Medjutim, izmedju dva sempla, teorijski, signal moze da varira i do 6 dB-a (prakticno oko 3 dB-a jer ostatak distorzira) a sto software i peak i RMS metri jednostavno ne mogu da "vide". Ovo pravi distorziju ne na masteru, niti na CD-u nego tek u DA konverteru CD-player-a. Jedini limiter u digitalnom domenu koji ovo eliminise je Brickwall limiter u System-u 6000 TC Electronic-a. I jedini software koji ovo detektuje je Digichek koji ide uz RME kartice.
alpha is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2006, 10:48 AM   #37
Max
Pro Member

Ispravio sam Nedimove postove , jer udaljavaju thread sa inace vrlo lepe teme . Ja se iz istog razloga ne mesam u thread jer ide u vrlo lepom pravcu , i ljudi iz ove kulturne razmene misljenja mogu dosta da nauce.

Nedime , ako imas komentar na moju akciju , nemoj slati post ovde nego meni na private . Pusti thread da ide u ovom lepom pravcu , jer verujem da ces i ti od ovoga dosta nauciti.

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2006, 11:00 AM   #38
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by alpha
Ono sto nije receno je da software ne "vidi" kontinuiran signal nego samo pojedinacne semplove od kojih se kasnije u DA konverteru "pravi" kontinuiran signal. Medjutim, izmedju dva sempla, teorijski, signal moze da varira i do 6 dB-a (prakticno oko 3 dB-a jer ostatak distorzira) a sto software i peak i RMS metri jednostavno ne mogu da "vide". Ovo pravi distorziju ne na masteru, niti na CD-u nego tek u DA konverteru CD-player-a. Jedini limiter u digitalnom domenu koji ovo eliminise je Brickwall limiter u System-u 6000 TC Electronic-a. I jedini software koji ovo detektuje je Digichek koji ide uz RME kartice.
Objasni mi ovo ..... nije mi bas najjasnije , a susretao sam sa sa tim problemom .

Imam tc Brickwall , verziju za powercore . Prilicno mi se ne dopada " zvuk " tog limitera i jos uvek preferiram Timeworks .... da li postoji nacin da iskoristim to sto Brickwall radi ( i da mi malo blize pojasnis taj fenomen ) i da li ga detektuje i digi 9652 ( znaci ne hdsp verzija ) i kako ....

Mozda malo bezvezno pitanje a li .... da li mogu da koristim Brickwall , za to a da ipak limitujem sa " zvukom " Timeworksa .... i sta se desava kad se iza limitera stavi npr Sony inflator ????

Da li smo onda dzabe krecili ?????

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2006, 03:08 PM   #39
alpha
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Max
Objasni mi ovo ..... nije mi bas najjasnije , a susretao sam sa sa tim problemom .

Imam tc Brickwall , verziju za powercore . Prilicno mi se ne dopada " zvuk " tog limitera i jos uvek preferiram Timeworks .... da li postoji nacin da iskoristim to sto Brickwall radi ( i da mi malo blize pojasnis taj fenomen ) i da li ga detektuje i digi 9652 ( znaci ne hdsp verzija ) i kako ....
Nedavno je izasao TC Brickwall 2 limiter koji, po meni, vrlo lepo radi (ako za limiter to uopste moze da se kaze). Izbor limitera dosta zavisi od vrste muzike. Meni nekad dobro radi UAD Precision Limiter, nekad Voxengo Elephant a nekad cak i Waves L3 (probao sam i hardware verziju L2 i mnogo je bolja od software verzije L2, s tim sto soft L3 radi vrlo slicno kao hard L2). Timeworks nisam probao.
Ako digi 9652 podrzava Digichek, onda bi trebalo da detektuje +0 over-e.
Umesto da ti ja prepricavam bolje procitaj http://www.tcelectronic.com/media/Le...per_AES109.pdf

[/quote]Mozda malo bezvezno pitanje a li .... da li mogu da koristim Brickwall , za to a da ipak limitujem sa " zvukom " Timeworksa .... i sta se desava kad se iza limitera stavi npr Sony inflator ????

Da li smo onda dzabe krecili ?????[/quote]

To je valjda ok, s tim sto u tom slucaju trashold na Brickwall limiteru ne treba da bude ispod -0.3. Sony inflator nisam probao, ali u tom scenarju si verovatno "dzabe krecio" (mada bi to trebalo proveriti pomocu Digichek-a).
alpha is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2006, 12:41 PM   #40
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
probao sam i hardware verziju L2 i mnogo je bolja od software verzije L2, s tim sto soft L3 radi vrlo slicno kao hard L2)
Bez ljutnje, ali ako nisi napravio neki ozbiljniji test, radi se o čistom placebo efektu
Ako te ne mrzi, ovde ima? dosta toga, btw, nekim slučajem sam naleteo juče
http://recforums.prosoundweb.com/ind...msg/9341/0/0/0

Waves ima samo jedan algoritam koji mora da drugačije implementira na TDM hardveru i na native procesoru zbog razlike u bita?i, pa postoji tu određena razlika u zvuku, mada je jako mala, i ne mo?e se reći da je ne?to bolje ili lo?ije, jednostavno je jedva primetno drugačije, i mo?e se lepo proveriti u praksi procesiranjem i okretanjem faza na istom fajlu.
?to se hardvera tiče, postavlja se samo pitanje koji je interni sample rate, i da li je u pitanju isti set procesora kao u TDM-u (?to je verovatno). Znači eventualno bi moglo da se desi da postoji mala razlika zbog upsamplinga interno, ali to opet znači da je to zato ?to si svoje projekte radio n 44,1 i tako slu?ao L2.
A konačno, izgleda da ljudi kada vide hardver i pipaju rukama dugmiće odjednom automatski dobiju i osetljivije u?i pa čuju stvari drugačije, de?ava se
Izvinjavam se na off topic-u, nazad na mastering...
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules