Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Promocija radova

Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare.....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-01-2006, 11:57 AM   #41
Tazman
Member

Tazman's Avatar

Default Re: profesionalni near-field monitor, tehnicki zahtevi

A da , jos jedna stvar (znam da sve vreme drzim nesto u tintari ) , to ustvari nije bas predlog , vise dodje pitanje... Ti vasi monitori ce , kolko sam video , imati NF driver od nekih 6.5-7 incha . Osim prve stvari koja odma pada na pamet , a to je manje basa , sto po meni i nije neki preterani nedostatak kad se covek malo navikne , postoji jos jedna stvar kod manjih kutija (mislim da nigde nisam video kolka ce biti zapremina vasih) a to je sto , recimo stvar koja se uradi na njima ce zvucati ok na razlicitm sistemima priblizno iste velicine ali na nekom vecem sistemu ili razglasu mixevi radjeni na 5icama , 6icama i sl. imaju tendenciju da zvuce dosta "malo" i "klaustofobicno" , sad , znam da tome izmedju ostalog sluze veliki main monitori , ali postavkom drivera od 8 incha umesto tog od 6.5 bi se mogo taj broblem vecim delom izbeci...
Cisto neko moje razmisljanje.
Tazman is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2006, 12:25 PM   #42
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Razumeo... imas li predloge?

pozdrav

bogi
Ma imam predloge....ali koliko je realno realizovati ih??? Bilo bi lepo da se neki sretni vlasnik Benchmark-a (budget varijanta bogatuna sa svetske scene) ili mozda nekog Apogee DA sa foruma , ponudi kao "sponzor", u najgoroj varijanti neki solidniji RME je manji problem da se nadje za tu priliku.Jos jedna stvar....zasto test ne organizovati recimo u Artistu, ljudi imaju dosta modela koji ce biti koristeni za poredjenje...
sasaristic is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2006, 10:47 PM   #43
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tazman
A da , jos jedna stvar (znam da sve vreme drzim nesto u tintari ) , to ustvari nije bas predlog , vise dodje pitanje... Ti vasi monitori ce , kolko sam video , imati NF driver od nekih 6.5-7 incha . Osim prve stvari koja odma pada na pamet , a to je manje basa , sto po meni i nije neki preterani nedostatak kad se covek malo navikne , postoji jos jedna stvar kod manjih kutija (mislim da nigde nisam video kolka ce biti zapremina vasih) a to je sto , recimo stvar koja se uradi na njima ce zvucati ok na razlicitm sistemima priblizno iste velicine ali na nekom vecem sistemu ili razglasu mixevi radjeni na 5icama , 6icama i sl. imaju tendenciju da zvuce dosta "malo" i "klaustofobicno" , sad , znam da tome izmedju ostalog sluze veliki main monitori , ali postavkom drivera od 8 incha umesto tog od 6.5 bi se mogo taj broblem vecim delom izbeci...
Cisto neko moje razmisljanje.
Dobro ti je razmisljanje... samo tada pogubis cistocu srednjih frekvencija u velikoj meri... a tu su glavna desavanja i tu je haos, sluh nam je najosetljiviji u tom delu, i greske u srednjim frekvencijama su daleko izrazenije nego greske u basu, iako iznose isti broj decibela. E sad to je neka teorija s kojom moze nesto da se uradi ili ne.

Ako drzimo ove tehnicke zahteve kao "dobitnu" kombinaciju ... bas se moze dodavati kasnije nekim 10" ili 12" wooferom, ali samo u meri koliko je neophodno.

Low end inace jako zavisi od zapremine sobe u kojoj slusas i to je prakticno nekontrolisani deo u nasem slucaju... nikada ne mozemo predpostaviti gde ce se zvucnik slusati.

Budi siguran da se izgubljena cistoca srednjih frekvencija na zvucniku ne moze nicim vise korigovati... nema popravke!

Mislim da "kutijasti" zvucnik mora imati neko standardno mid-high jezgro, i ta kombinacija mora biti vrhunska, najbolja moguca... kada se to uspe, onda to vise ne bi trebalo menjati, jer to cak i sada ako bude najbolje sto mi umemo je daleko od idealnog (ne od ostalih zvucnika u prici, nego od onoga sta realno treba da bi se culo sve).

Mislim da je lakse napraviti zvucnik "bez namene" pa mu onda odredjivati namenu nabadanjem, ovako prema preciznim tehnickim i subjektivnim zahtevima, nema mnogo mesta za improvizacije, a to nam je cilj. Da, neke smo doktrine izvrnuli naopako... definitivno, videcemo kako ce to da vam se dopadne.

Dalje, nivo basa iz zvucnika je jedna karakteristika, a preciznost, tacnost i prirodnost basa je druga,... slusajuci druge zvucnike veoma se lako moze primetiti razlika po tom pitanju... jedna je prica brutalno pumpati sobne rezonancije a druga je prica davati preciznu i tacnu informaciju... mislim da se u medjuvremenu cak potpuno zaboravilo kako to zvuci, mnogi mozda nisu ni imali prilike da cuju takav zvuk... jer je generalno proizvodjacima vaznije da na sajmu i kojekuda imaju vise basa od ostalih (to je prosta statistika koja radi izuzetno dobro, vise basa-vise kupaca) nema veze koliko je bas precizan samo ga daj - za sve pare!

Elem posto je takav bas preovladjujuci na trzistu, nama je potpuno besmisleno da idemo tom logikom. Mi nemamo ambicija da budemo masovni proizvodjac zvucnika... samo tako mozemo drzati i formirati kvalitet koji nema tu kolicinu kompromisa pod izgovorom da "vecina tako trazi".

Po nasem misljenju, ako vecini treba nesto drugo... pa za to vec ima mnogo kandidata od kojih se neki mogu pribaviti i za manje para... i ako su time oni zadovoljni... a i mi smo

Nama je target grupa korisnika koja je generalno apsolutno nezadovoljna sveukupnom ponudom near-field monitora, ili su im oni koji im lepo sviraju nedostupni zato sto su preskupi...

toliko

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2006, 11:55 PM   #44
Tazman
Member

Tazman's Avatar

Znam to , to sam i ja reko , nije tolko bitno kolko je basa nego kakav je i koliko precizan . Ono na sta sam mislio je , da bi sa postavkom vecih drivera i samim tim proporcijalno vecih kutija sam zvucnik mogo da daje vecu i siru sliku . Jer sta ti vredi precizno izbalansiran mix ako to na iole vecem sistemu zvuci "maleno" i i bez sirine . Opet kazem , samo moja kontanja...
Old 31-01-2006, 12:49 AM   #45
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Znam to , to sam i ja reko , nije tolko bitno kolko je basa nego kakav je i koliko precizan .
Jedna od vaznih stvari koje ljudi previdjaju je da je definicija basa u mid-high regionu, kao i u vremenskim usaglasavanjima attack-a... drugim recima ako resis mid-region i ostavis ga otvorenim, cistim, resio si definisanost basa, a ako pojacas bas "za sve pare" onda si mu maskirao pocetke i krajeve, i onda imas samo sredinu koju mozes i test signalom da generises... pa ti tako i zvuci... sakrije se sva muzika...
Takodje veoma bitna stvar u ovoj prici je i masa membrane, to malo ljudi ima na umu. Da bi odrzali krutost i nesavitljivost, proizvodjaci moraju da povecaju debljinu membrane (to znaci nesrazmerno vecu inerciju), te iz tih razloga 8" woofer prakticno gubi apsolutno neke veoma vazne opsege ako ne gledamo frekvencije kolicinski nego kvalitativno... i prestaje da se mnogo "bavi" 1-3kHz regionom koji je apsolutno najosetljiviji.

Quote:
Ono na sta sam mislio je , da bi sa postavkom vecih drivera i samim tim proporcijalno vecih kutija sam zvucnik mogo da daje vecu i siru sliku .
Hm, treba imati u vidu da ce covek biti spremniji da odvoji vise novca za veci zvucnik nego za manji (opet statistika, i nacin razmisljanja kupca). To ima logike i objasnjenja, nevolja je samo u tome da velicina membrane i "korpe" utice na cenu drajvera samo sa 5-10%, najskuplji je motor. Opet, malo ljudi to zna, te i dalje kupuje zvucnike "na lakat"... iako to nema veze sa realnim troskovima... a proizvodjaci/trgovci im nesebicno "pomazu" u "dokazivanju" da je nacin i logika, kojom pristupaju problematici, apsolutno ispravna i prirodna, sasvim u skladu sa bla, bla...

To je mozda najveci razlog globalno uzasno loseg kvaliteta malih zvucnika, gde su, na zalost, i near-field monitori. Niko nije spreman da plati za mali zvucnik, iako proizvodno moze da kosta puno, i da vredi svaku paru.... Vreme i zelja da se proda sto vise proizvoda je ucinilo svoje... nesreca je sto je nearfield monitor po nekom pravilu mali i lagan, prenosiv, itd... te ga je snaslo to sto ga je snaslo... elem, nema pet puta vecih gitara koje kostaju pet puta vise, pa se pocetnici zadovoljavaju nekom malom,... koje su jeftinije... sve su slicne, a sve se drasticno razlikuju i u kvalitetu i po ceni... te ovakav problem nemaju.

Ako se recimo pogleda PMC serija velikih zvucnika, moze se primetiti dome-mid koji proizvodi ATC a u PMC ih doradjuju... tako sam barem cuo...
To je mozda najbolji mid-range driver ikada napravljen do sada, veoma cenjen i sada vec i legendaran... koliko kosta jedan...? Pa kao par prosecnih aktivnih malih monitora (recimo kupujes u Artistu)
xXx
Dodato kasnije:

Sta bi se desilo ako bi njega upotrebili i napravili trosistemac ali manji, sa recimo 10" wooferom i sve ostalo kao kod PMC MB2S (kod njih je 15" woofer), koliko bi se na kraju njihove cene razlikovale? Pa 2-5% gledano na proizvodnu cenu. E to je realniji razlog zasto mali zvucnici zvuce "nedoraslo"... Onaj ko ima para zeli da kupi vece, a onaj ko nema para mora da se zadovolji manjim... ta logika nema mnogo veze sa realnoscu. Da bi se napravilo da mali zvucnik bude i srazmerno jeftiniji mora se poprilicno sve pogorsati u njemu... No to je vec psihologija kupca, i potrebno je mnogo iskustva, znanja i samokontrole (ne birati ocima nego usima) da se to prevazidje...

xXx

Znaci to sto veci zvucnici generalno bolje zvuce, moze biti i razlog njihove velicine, ali i manjih usteda! Ljudi su spremniji da kupe vece za vise para, i da se to sto su kupili i VIDI! Imaj to u vidu kada donosis zakljucke.

Quote:
Jer sta ti vredi precizno izbalansiran mix ako to na iole vecem sistemu zvuci "maleno" i i bez sirine . Opet kazem , samo moja kontanja...
Samo "kontaj", ne moze se bez toga napraviti nista dobro... na kraju mozes da pustis nadahnucu da odradi svoje, ali barem nekada moras neko vreme samo da razmisljas.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 31-01-2006, 02:42 AM   #46
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
...
Jedan od predloga monitora za uporedni test bi mogo da bude i neki model iz Avalon produkcije .
Pozdrav i puno uspeha !
Na koji Avalon mislis? Baci link ako nije problem.

pozdrav

bogi

Old 09-02-2006, 06:29 PM   #47
Tazman
Member

Tazman's Avatar

Evo linka s malo zakasnjenja , [URL="www.avalonacoustics.com/pro_frameset.html"]
Old 10-02-2006, 05:34 AM   #48
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Evo linka s malo zakasnjenja , [url="www.avalonacoustics.com/pro_frameset.html"]

Hm... da li mozda znas da ih neko ima?
Verovatno mislis na one "krive" gde drajveri imaju keramicke membrane...
Iskreno, voleo bih da ih imamo za A/B test.

pozdrav

bogi

Old 20-05-2006, 10:44 AM   #49
PULSAR2
Junior Member

Cenjene kolege! Zanima me u sta sam investirao,molim za misljenje po pitanju "event tuned reference 8"active.Nemam veliki izbor opisa ali evo to sto imam postiracu.
Input impedance:
40 k balanced
20 k unbalanced
Input sensitivity:
0.5v rms input at the balanced ins or 0.25v rms input at the unbalanced in produces fulloutput with input sensitivity control at maximum
Input sensitivity control range:
20 db
Frequency response:
35hz-20 khz,+-3db,ref 500hz
Crossover:
2,6 khz active fourth-order asymmetrical
Sound pressure level(output):
108 db
Noise:
100 db below full output,20khz bandwith,unweighted
Lfd:
magnetically shielded mineral-filled polypropylene cone with high temperature voice coil and damped rubber surround 8"
Hfd:
magnetically shielded natural silk dome with ferrofluid-cooled voice coil 1"
Kutije su basrefleksne
Neznam koliko su ovi monitori zastupljeni u svetu produkcije,ako neko ima iskustva sa njima bijo bih zahvalan za misljenje.Hvala unapred pozdrav svima.
PULSAR2 is offline   Reply With Quote
Old 20-05-2006, 11:31 AM   #50
perun
Pro Member

perun's Avatar

Svi navedeni parametri nemaju veze s mozgom... tj. chista su laz!!! Kad bi ih odneo na novo merenje... shvatio bi o cemu pricam! Svakako, ako si navikao na njih, radice ti posao!

Ovakve performanse u toj klasi su nemoguce... ali, ko sto rekoh... nema veze!

Pozdrav!
perun is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules