Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-01-2006, 03:33 PM   #1
Gluse
Junior Member

Default zavr?na obrada zvuka

Evo naravio sam pijesmu nimio sam sve trake prebacio midije u wav sinhronizirao obojao umiksao i sve bi bilo u redu da mi zavr?na snimka nije tiga pa sam je pojačao na 0 db ali kada usporedim s ostalim snimljenim pijesmama nemam dovoljnu glasnoću ?to da radim provao sam s izotope ozone masteringom ali sam dobio fercanje
Molio bih vas za mi napi?ete okvirno postupak kako da pojačam snimku za jedno 2 ili 3 decibela glasnije a da ne dobijem fercanje i čini mi se za mi je zvuk malo tanak dali da koristim compresor ili ne?to drugo ako treba koristit kompresor kako da postavim postavke koliko da re?em a koliko da pustim gaina

za reverb sam koristio sir plug in
Gluse is offline   Reply With Quote
Old 24-01-2006, 11:28 PM   #2
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Default Re: zavr?na obrada zvuka

Da, trebao bi koristiti kompresor i limiter takoder.

Potrazi jos na forumu... o tome smo pricali puno puta.
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2006, 05:40 AM   #3
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

Izmeris u npr. Sound Forgu koliki ti je RMS. Onda ako je -17 a ti zelis da bude -10. Ucitas Waves L3 Ultramaximazer, obojis ako je potrebno i levi potenciometar (klizac) pojacs za koliko ti treba, u ovom slucaju za -7...

Dexxy is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2006, 11:01 AM   #4
Gluse
Junior Member

zahvaljujem
Gluse is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2006, 12:07 PM   #5
kompozitor
Guest

Mozes jednostavno pojacati u editoru snimak za 3 db i snimiti . Nece distorzirati , iako bi bilo za ocekivati da hoce .

Dobijes glasniji snimak na najjednostavniji nacin . Samo nemoj PRETERATI .

Pozdrav ...
  Reply With Quote
Old 25-01-2006, 12:57 PM   #6
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Exclamation Re: završna obrada zvuka

Quote:
Originally Posted by kompozitor
Mozes jednostavno pojacati u editoru snimak za 3 db i snimiti . Nece distorzirati , iako bi bilo za ocekivati da hoce .

Pozdrav ...
kakve veze ima tvoj odgovor sa covekovim pitanjem???
umes li da citas?

vec dugo izbegavam citanje tvojih lupetanja, ali mi je stvarno dosta!
imaj na umu da na ovom forumu ima dosta pocetnika koji bi mogli tvoje gluposti shvatiti ozbiljno, i time sebi napravili veliku stetu.

kad vec niko nece, preuzimam na sebe obavezu da te opomenem da se uzdrzis od iznosenja cinjenica koje su izgleda samo tebi poznate i jasne i koje nikakve veze nemaju sa stvarnim zivotom.

tvoj nacin delovanja na ovom forumu bi mnogi nazvali miniranjem/subverzijom, imajuci u vidu kolicinu dezinformacija s tvoje strane koje samo doprinose konfuziji ljudi koji ovde zele nesto korisno da nauce.

bez obzira da li ti to radis namerno ili ne, takvo ponasanje mora da se spreci.

zato te u ime svih javno opominjem da ukoliko nisi 100% siguran u ono sto pises i ukoliko to nije 100% proverena i opste poznata cinjenica, a ne samo neka od tvojih kontemplacija, da se uzdrzis od pisanja, kao sto to sav normalan svet cini.

ako nastavis i dalje, znas sta sledi.

ukoliko imas primedbi, slobodno se obrati administratorima.
lesha is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2006, 06:50 AM   #7
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by kompozitor

Pozdrav ...
Mozes skociti i sa 3. sprata na glavu. Nece boleti , iako bi bilo za ocekivati da hoce. Samo nemoj PRETERATI...

Bez daljeg osvrta na ovakvu glupost hocu da kazem coveku koji je postavio pitanje (vise ne znam ko) da jacina izrazena u decibelima, tj. razlika izmedju neobradjenog i obradjenog snimka u decibelazi je potpuno nerelevantna.

Ako snimak koji je napr. na -10 Rms pojaca za 3 db, male su sanse da on nece distorzirati. Isto tako, ako snimak na - 20 Rms pojacas za 3 db, gotovo da neces ni cuti razliku.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2006, 01:55 PM   #8
Nedim76
Guest

Iz mog iskustva i znanja druhi ljudi znam da je ta PROCEDURA malo kompleksnija i komplikovanija nego sto izgleda i zvuci, pojacati zvucnu sliku samo tako nije bas tako lako, nego je danima pisati postove i nikad zavrsit.
Pisao sam o tome na drugim forumima mnogo i dugo.
Sve se to postize u toku MIX i MASTER procedure. Najvaznije je imati dovoljnujacinu glasa na kraju MIX procedure a isto i dovoljno HEADROOM za MASTER, tek se onda moze dobit nesto, ne moze da MIX bude dole na -10DB a da ti pokusas u toku MASTER da to podignes na 0db.
Ovo sto cu napisat, neko ce pomislit da je OFF TOPIC al nije uopste, jer to je i jedan od pravilnih nacina da se postigne rezultat.
Isto ko sto sam video po drugim postovima da nazivaju da SE PODIZEM il sa VISINA ovo nije to, ko misli tako, slobodno nek izvoli, ja stojim iza svaku rec sto kazem i mogu dokazat.
Ukratko:
Mastering i jest vazan i nije, kao drugo MASTERING treba bit ostavljen profesionalcima, kao trece na ovom forumu jos nisam sreo da neko radi to i ne verujem da neko to moze radit, ukljucujuci i mene.
Mastering je jedna i jedina stvar, POJACANJE JACINU ZVUKA, al opet nije to tako jednostavno.
Al ako se neko ne slaze samnom neka procita dobro ovo sta hocuda kazem sa POJACANJE zvuka, jer i jest to i nije.
Glavni mastering efektu su jedni i jedini: REVERB, EQ, COMRESSPR i LIMITER, koji moze bit ULTRAMAXIMIZER, ili COMPRESOR moze biti MULTIBAND COMPRESSOR.To pdizanje JACINU GLASA ne postize se na tako LAK nacin pa zato se sve to koristi. Mastering nije samo SPORT koji skupo kostanego je i stvar i kad bi imao te pare dane mozes postignut, jer cena masteringa nije para, nego je 25-30-40 godina iskustvo.
Ponavljam, GODINE iskustva ne DANE.
Ako je MIX vrlo dobar, u nekim slucajevima MASTERING nije UOPSTE POTREBAN.
Za da se uradi dobar MASTERING mora MIX da bude predobar, bez dobrog MIXa nema MASTERING, NE POSTOJI, niti ga iko moze uradit.
Postoje nekoliko procedure:

1. I najvazniji, EQ, koji balansira sve trake u generali, kojima je nesto falilo u samom MIXu, primer: ako se BASS ne cuje dovoljno u toku MASTERING procesa EQ ga moze podignut do zeljenog levela.
2. FadeIns i FadeOuts, to je automatizacija trakama, da se neka povecava sama , neka smanjuje, neka ulaziizlazi i tako dalje, to se radi u toku MASTERINGa a ne MIXiranja.
3.Compresija, Limiting i Level Maximizing, procesori koji svi rade jednu istu il slicnu stvar, da balansiraju dinamicni RANGE koji rezultira u JACI ZVUK ili GLAS.
4. Specijalne Efekte, to je jedan i JEADINI: REVERB!
Koji se stavlja da doda extra osecaj, na siroko mesto, i vecu i siru stereo sliku.
I ZADNJI i koji se uvek ne koristi je DITHERING, ako se to radi na analogne masine onda taj DITHER ne postoji, to je vec drugastvar, bilo je i post o vezi toga.

Te 4 glavne procedure su i NEKA VRSTA PRAVILA za MASTERING, koja se nadje kod vise poznatih Inzinjera kao BOB KATZ, BOBY OWSINSKI, CRAIG ANDERTON, DAVID PENSADO, JOE CHICCARELLI, LEE DE CARLO i ostali da ne nabrajam.
Ja licno sam MASTERIRAO nekoliko zavrsenih produkta, a sto se tice nase produkcije svaku sam pesmu MASTERIRAO jel to i ne trazi puno, retko ko to radi na nasu muziku, jer nasi snimci su svi isti, papuca-kick i bass su uvek zajedno i jedno isto, gde ne mozes da odredis koja jenota odsvirana na BASSu, ne cuje se, sve je BOOMY.
Jedna vazna stvar u toku MASTERING je da se oslobodite od nezeljene SUBSONICS, ili previse niske HARMONIJE ili ALIQUOTE, kako ih vec zovete.
Do njih dolazi zbog 2 razlicitih razloga kao: TRANSPONIRANJE NADOLE, NISKO, PITCH SHIFTING ili PROSIRENE DSP OPERACIJE kao FADEINS and OUTS gde treba da znate da kako god se zvuk podize il smanjuje na neku trazku u FADES da se i same ALIQUOTE i FREKVENCIJE menjaju.
Najvazniji PLUGINS su:
Compressors: multibands, limiters, maximizers, chainers, gates level maximizers.
EQ.
Warmers i druge DISTORZIJA efekte, gde jedan MASTER se ne moze zamislit na digitalne masine bez da ima DISTORZIJU u sebe.
Bass Enhancers, za doterivanje BASS HARMONICS.
Stereo Imagers, Harmonic Enhancers, i na kraju zadnji REVERB!
U svetu COMPUTERA i DAW postoje i PLUGINS kojirade sve u jedno, a jedne od najpoznatije i NAJBOLJE SU:
TRACKS i IZOTOPE OZONE.
Neko ce vam reci i WAVELAB moze mastering il nesto slicno tome, TO JE SKROZ POGRESNO.
WAVELAB i nesto slicno tome je samo jedna aplikacija koja PEVA mislim PLAY tu vasu traku za MASTER..
Danas CUBASE je isto sposoban da uradi jedan PRAVI MASTER, mislim PRO, pustite sta beziskusni pricaju, i ne aplikacija kao aplikacija WAVELAB ne moze nikad da bude bolji nego CUBASE za MASTERING, ni u snu.
Eto toliko otprilike da vas upoznam sa MASTERING svetom, naravno oni koji ne znaju o tome, i nadam se da ce nekome pomoci da ODUSTANE od toga ako misli da ne moze to a nekome pomoci da KRENE DA UCI to ako misli da je sposoban.
Prateci sta ljudi pricaju neke PLUG INS nisam nit spomenuo, jer vise nas ovde nemaju te uslove da stignu do te PLUG INS ili HARDWARE masine zato sam na kraju nabrojao IZOTOPE OZONE i TRACKS.

Pozdrav svima i hvala vam na vremenu za citat ovo.

Reply With Quote
Old 26-01-2006, 01:58 PM   #9
Nedim76
Guest

Bas sam sad video sta je ono OGGY rekao i da to potvrdim. Treba se pazit na nacin monitoringa, dal je to PEAKS ili RMS, koji ANALIZERY i sve ostalo, koje su skroz druga tema, mozda je ovaj odgovor za tebe bilo i malo vise no sto ti trebalo al nadam se da ce ti pomoci a i ostalima.
  Reply With Quote
Old 27-01-2006, 03:32 PM   #10
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Nedim76
Mastering i jest vazan i nije, kao drugo MASTERING treba bit ostavljen profesionalcima, kao trece na ovom
forumu jos nisam sreo da neko radi to i ne verujem da neko to moze radit, ukljucujuci i mene.
Ja radim mastering .... i jos par ljudi koje poznajem ..... i dosta njih koje ne poznajem
Quote:
Mastering je jedna i jedina stvar, POJACANJE JACINU ZVUKA, al opet nije to tako jednostavno.
Gresis .....masterin nije samo pojacanje jacine zvuka , nego i poboljsanje frekvantnog i stereo opsega a i
sluzi za resavanje problema u mix ( kad se vise ne moze vracati na mix .... )
Quote:
Ako je MIX vrlo dobar, u nekim slucajevima MASTERING nije UOPSTE POTREBAN.
....... bas me zanima kako iz mixa mozes da izadjes sa -11 rms -a ?
Quote:
Za da se uradi dobar MASTERING mora MIX da bude predobar, bez dobrog MIXa nema MASTERING, NE POSTOJI, niti
ga iko moze uradit.
gresis ......mastering efekat je najvidljiviji kod lozesg miksa , zapravo cuje se najveca kvalitativna
razlika , kod dobrog miksa razlika je manja , sto znaci da mastering i te kako postoji i kod loseg miksa
Quote:
1. I najvazniji, EQ,
zasto najvazniji ..... sta ako je miksu potrebna kompresija pre nego eq ?
Quote:
3.Compresija, Limiting i Level Maximizing, procesori koji svi rade jednu istu il slicnu stvar, da
balansiraju dinamicni RANGE koji rezultira u JACI ZVUK ili GLAS.
kompresor i limiter NISU iste stvari i nemoj da ih mesas ...... u slucaju da su iste onda bi stavljanje
limitera iza kompresora predstavljalo apsurd ......
Quote:
4. Specijalne Efekte, to je jedan i JEADINI: REVERB!
ja sam delay koristio nekoliko puta na masteru , jeste da nije bas uobicajeno , ali je par puta bas
posluzio .... i to ohm boys ( da ne poverujes ) ......
a sto se tice reverba .... on se jako retko stavlja na mastering jer se gubi punch snimka ( u orincipu se
moze stavljati na balade i sl .... ) iako su poet reverbi uglavnom jako kratki
Quote:
Ja licno sam MASTERIRAO nekoliko zavrsenih produkta, a sto se tice nase produkcije svaku sam pesmu
MASTERIRAO jel to i ne trazi puno, retko ko to radi na nasu muziku
Ne znam gde zivis , ali ovde je mastering normalna stvar
Quote:
Do njih dolazi zbog 2 razlicitih razloga kao: TRANSPONIRANJE NADOLE, NISKO, PITCH SHIFTING ili PROSIRENE
DSP OPERACIJE kao FADEINS and OUTS gde treba da znate da kako god se zvuk podize il smanjuje na neku
trazku u FADES da se i same ALIQUOTE i FREKVENCIJE menjaju.
Sad si me zbunio , kakve veze imaju aliquote sa transponiranjem ili prosirenim dsp operacijama ili fade in
ili fade outima ?????
Quote:
Warmers i druge DISTORZIJA efekte, gde jedan MASTER se ne moze zamislit na digitalne masine bez da ima
DISTORZIJU u sebe.
Stavljas distorziju u svaki master ?!?!?! I na balade !?!?!
Quote:
Danas CUBASE je isto sposoban da uradi jedan PRAVI MASTER, mislim PRO, pustite sta beziskusni pricaju, i
ne aplikacija kao aplikacija WAVELAB ne moze nikad da bude bolji nego CUBASE za MASTERING, ni u snu.
Naravno da moze .... kad u wavelabu stavis npr kompresor pa eq i onda odlucis da im promenis mesta .... u
wave labu samo premestis efekte .......u Cubaseu bi morao da sacuvas preset pa da ugasis efekat pa da ga
podignes i..... zato je mnogo lepse raditi u wave labu .....
Ovo sam napisao samo da ne pomislite da je OVO mastering .....radije procackajte po forumu , bilo je dosta
price o tome , a i dvuckovic je postavio vise puta vrlo korisne linkove za post ......

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules