Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-01-2006, 10:52 PM   #1
sixstringer
Junior Member

Default Re: Zvucnik za gitarsko pojacalo

Malo sam ceprkao i pronasao sledece:

http://users.chariot.net.au/~gmarts/ampbasic.htm

Use Instrument Speakers. Unlike hi-fi speakers, which are designed to keep the coil entirely within the magnetic field to maximise linearity, instrument speakers are designed to have the coil partially leave the magnetic field at the extremes of cone travel. This is partly to protect the speaker, but also produces a "soft-clipping" effect which is desirable with guitar amplifiers. It is also therefore important to match speaker power ratings reasonably closely with the power of the amplifier. Popular instrument speakers are available from Electro Voice (EV), Celestion and J B Lansing (JBL).

Koliko sam ja razumeo, Jedna razlika je u tome sto gitarski zvucnici bolje reaguju na dinamiku gitarskog signala, a druga razlika je u opsegu koji je prilagodjen gitarskom signalu kod gitarskog zvucnika sto rezultira, koliko sam razumeo, cistim zvukom, pogotovu kod distorziranog signala, jer se otsecaju nepozeljni harmonici... E, sad, jos samo da skontam STA i GDE se moze naci u Beogradu, pa i za koje pare...
sixstringer is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2006, 07:39 AM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by sixstringer
Malo sam ceprkao i pronasao sledece:

http://users.chariot.net.au/~gmarts/ampbasic.htm

Use Instrument Speakers. Unlike hi-fi speakers, which are designed to keep the coil entirely within the magnetic field to maximise linearity, instrument speakers are designed to have the coil partially leave the magnetic field at the extremes of cone travel. This is partly to protect the speaker, but also produces a "soft-clipping" effect which is desirable with guitar amplifiers. It is also therefore important to match speaker power ratings reasonably closely with the power of the amplifier. Popular instrument speakers are available from Electro Voice (EV), Celestion and J B Lansing (JBL).

Koliko sam ja razumeo, Jedna razlika je u tome sto gitarski zvucnici bolje reaguju na dinamiku gitarskog signala, a druga razlika je u opsegu koji je prilagodjen gitarskom signalu kod gitarskog zvucnika sto rezultira, koliko sam razumeo, cistim zvukom, pogotovu kod distorziranog signala, jer se otsecaju nepozeljni harmonici... E, sad, jos samo da skontam STA i GDE se moze naci u Beogradu, pa i za koje pare...
Zvucnik za gitarsko pojacalo je vise effect-processor nego zvucnik... zaduzen za mnoge stvari u vezi zvuka elektricne gitare... do neke mere se ponasa (kada ide tihi signal) linearno i bez preterane koloracije, ali kada krene glasnije da svira pocinje da radi njegov interni "limiter" koji dodaje nove vise harmonike tamo gde ih bas i nije bilo.... tako da je veliki deo "boje" zvuka gitare upravo u zvucniku...
HiFi zvucnici se ne prave tako jer bi zvucali uzasno i farbali zvuk klavira na slican nacin sto verovatno niko ni ne bi kupovao.... no, kod gitare je to pozeljno u svakom slucaju.
Sto se tice frekventnog opsega zvucnika, on se meri na jako niskom nivou i u slucaju gitarskog zvucnika nisu neka preterana referenca, jer na tim slikama se nista ne vidi sta se desava kada se zvucnik malo "nagazi"... a tada se pojavi splet harmonika do prilicno visokoh frekvencija (lagana papirna membrana to moze... 6-10kHz, bez problema, jos ako se uzmu u obzir i rezonancije membrane...).

Nisam siguran da je iko specijalno razvijao zvucnik za elektricnu gitaru sa ovim karakteristikama. Na pra-pocecima audio tehnologije, zvucnici se i nisu generalno mnogo razlikovali od ovih o kojima pricamo... pre bi se moglo reci da je takva konstrukcija, iako veoma stara, prakticno nezamenljiva u ovom slucaju....

Mislim da se Arthur dobro setio da bi mogao kalem na zvucniku da se premota, i vrlo verovatno bi to bilo najbezbolnije resenje...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-01-2006, 06:21 PM   #3
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

...ukoliko je uopste crkao.. jer da jeste, osim u slucajevima teeskih havarija, on bi ipak neki zvuk pustao, makar tih i deformisan...
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules